GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S5 sau Samsung Galaxy S4 – merită să faci upgrade?

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy S5 reprezintă nouă actualizare a producătorului sud-coreean în gama Galaxy S şi devine smartphone-ul de referinţă al companiei pentru următorul an.

Terminalul aduce o serie de îmbunătăţiri mai mici sau mai mari comparativ cu predecesorul Samsung Galaxy S4, însă ca de obicei persistă marea întrebare: merită să faci update la noul Galaxy S5?

Aparent, noutăţile introduse de Galaxy S5 marchează o evoluţie naturală a flagship-ului, fără însă a marca o revoluţie într-un anumit domeniu.

În acest articol ne vom concentra atenţia tocmai asupra acestor îmbunătăţiri la nivel de design, platformă hardware, cameră foto sau software pentru a-ţi putea oferi câteva indicii despre răspunsul la această întrebare. Ulterior, pe baza propriilor tale impresii şi a preţului solicitat de Samsung poţi lua mai uşor o decizie în această privinţă.

Specificaţii tehnice

Galaxy S5Galaxy S4
Ecran5.1”, 1080×1920 pixeli4.99”, 1080×1920 pixeli
ChipsetSnapdragon 801Snapdragon 600
Procesorquad-core Krait 400, 2.5 GHzquad-core Krait 300, 1.9 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 320
Memorie RAM2 GB2 GB
Memorie16/32 GB16/32/64 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi, NFC3G, 4G, Wi-Fi, NFC
Camera foto16 MP, 4K13 MP, Full HD
Acumulator2800 mAh2600 mAh
OSAndroid 4.4 KitKatAndroid 4.4 KitKat
Dimensiuni142 x 72.5 x 8.1 mm136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Greutate145 grame130 grame

Design şi construcţie

Privite frontal, este destul de greu să observi o diferenţă majoră între S5 şi S4. Practic, una dintre puţinele deosebiri se remarcă la margini, care acum sunt mai puţin ronjite decât în cazul lui Galaxy S4, în timp ce altă schimbare apare la tasta virtuală din stânga, acolo unde funcţia App Switcher a înlocuit tasta de meniu. Printr-o preluare a unei idei introduse de Apple pe iPhone 5S, butonul de home joacă acum rol şi de cititor de amprentă, care poate fi folosit şi pentru plăţi electronice prin PayPal, dar nu şi în Google Play Store.

Schimbările sunt mai pronunţate la partea din spate. Capacul spate al lui S5 este confecţionat tot din plastic, dar de data aceasta are striaţii sub forma unor picături pe toată suprafaţa sa. Această formă va genera probabil o aderenţă superioară în mâini pentru S5 comparativ cu un S4 al cărui capac spate este dintr-un plastic lucios care atrage şi amprente.

În plus, Galaxy S5 este construit în aşa fel încât să reziste la apă şi praf conform standardului IP67, spre desoebire de predecesorul său care nu beneficia de o astfel de protecţie. Acest lucru a condus însă şi la creşterea greutăţii de la 130 la 145 de grame, care s-ar putea să fie deranjantă pentru unele persoane. De asemenea, şi lungimea lui S5 este cu peste 5 mm mai mare decât cea a lui S4, lucru generat de uşoara creştere a diagonalei ecranului.

Doar gradul de rotunjire al colturilor tradeaza diferentele frontale dintre Galaxy S5 si S4

Doar gradul de rotunjire al colturilor tradeaza diferentele frontale dintre Galaxy S5 si S4

Platforma hardware

Ecranul este una dintre componentele care a suferit cele mai mici modificări între cele două generaţii. Chiar dacă display-ul lui Galaxy S5 are 5.1” spre deosebire de cei 4.99” ai lui S4, în rest nu există practic nicio diferenţă: tehnologia de construcţie a rămas SuperAMOLED-ul care produce culori destul de saturate, dar oferă unghiuri bune de vizualizare, în timp ce rezoluţia este de asemenea aceeaşi: Full HD 1080×1920 pixeli. Evident, acest ultim aspect implică şi o mică schimbare a densităţii, S4 fiind uşor avantajat în acest caz: 441 pixeli per inch comparativ cu cei 432 ppi de pe S5.

Asemănările continuă în bună măsură şi în cazul platformei hardware. Samsung Galaxy S5 mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 801, spre deosebire de chipsetul Snapdragon 600 pe care îl regăsim în Galaxy S4. Diferenţele dintre ele sunt destul de importante şi se referă în special la diferenţa de frecvenţă dintre procesorului quad-core Krait 400 de 2.5 GHz şi quad-core-ul Krait 300 de 1.9 GHz. Galaxy S5 punctează şi la grafică (Adreno 330 vs. Adreno 320), în timp ce memoria RAM este de 2 GB şi cantitatea de memorie internă de 16 GB sau 32 GB în cazul ambelor telefoane. Merită remarcat faptul că Galaxy S5 nu beneficiază de versiune de 64 GB, semn că aceasta nu s-a bucurat de un succes prea mare în rândul lui S4.

La nivelul conectivităţii nu au apărut schimbări majore la nivel teoretic, întrucât ambele telefoane beneficiază de 3G, 4G LTE, Wi-Fi şi NFC, iar aici includem şi rapidul standard Wi-Fi 802.11ac. Există totuşi o diferenţă interesantă în favoarea lui Galaxy S5: Download Booster. Această funcţie permite folosirea simultană a conexiunilor Wi-Fi şi 4G pentru o viteză sporită utilă în cazul în care ai de descărcat cantităţi mari de date sau vrei să urmăreşti un stream live pe internet.

Spatele lui Galaxy S5 are mai multe striatii pe carcasa spate

Spatele lui Galaxy S5 are mai multe striatii pe carcasa spate

Camera foto

Conform tuturor aşteptărilor, camera foto a lui Galaxy S5 filmează la rezoluţie 4K, spre deosebire de rezoluţia Full HD de pe S4. In plus, camera foto a primit o “infuzie” de megapixeli şi a crescut de la 13 MP la 16 MP, iar una dintre promisiunile Samsung este o scădere a realizării autofocusului la numai 0.3 secunde. În plus, aceasta beneficiază şi de funcţia Selective Focus asemănătoare cu Refocus-ul de pe smartphone-urile Nokia Lumia, care permite schimbarea focusului după realizarea fotografiei.

Software

La nivel software, Samsung Galaxy S5 vine din fabrică cu Android 4.4 KitKat, în timp ce Galaxy S4 poate fi deja updatat la această versiune.

Bineînţeles, sistemul de operare este personalizat cu interfaţa TouchWiz, care în cazul lui S5 include câteva noutăţi interesante, în special în privinţa aplicaţiei S Health. Ajunsă acum la a treia versiune, S Healt include şi o funcţie pentru monitorizarea pulsului inimii, însă în rest diferenţele nu sunt foarte importante.

Galaxy S5 beneficiaza de mici update-uri software la TouchWiz

Galaxy S5 beneficiaza de mici update-uri software la TouchWiz

Autonomie

Mici îmbunătăţiri am remarcat şi în privinţa acumulatorului. Dacă în cazul lui Galaxy S4 vorbeam despre un acumulator Li-Ion de 2600 mAh, Galaxy S5 a primit o baterie cu capacitatea de 2800 mAh.

În condiţiile în care, cel puţin teoretic, Galaxy S5 nu ar trebui să consume o cantitate semnificativ mai mare de energie, ne putem aştepta la o uşoară creştere a autonomiei. Totuşi, nu credem că este cazul să-ţi faci iluzii, întrucât cel mai probabil vei fi nevoit în continuare să-ţi încarci smartphone-ul în fiecare zi.

Preţ Samsung Galaxy S5, Galaxy S4

La aproape un an de la apariţie, Samsung Galaxy S5 costă aproximativ 2.100 lei, un cost corect raportat la ceea ce oferă acest smartphone.

Samsung Galaxy S5 va fi disponibil în magazine începând cu luna aprilie, însă preţul de comercializare nu a fost încă anunţat. Pe baza costurilor smartphone-urilor precedente din seria Galaxy S în momentul lansării, noi estimăm că pentru S5 va trebui să scoţi din buzunar 2.500 – 2.700 lei.

Prin urmare, diferenţa se anunţă una destul de mare, în special în primele luni de la apariţia lui S5, însă pe parcurs aceasta se va estompa.

Concluzii

Samsung Galaxy S5 reprezintă o îmbunătăţire minoră pentru flagship-ul companiei sud-coreene prin prisma noutăţilor destul de numeroase, dar destul de puţin impresionante calitativ. Practic, putem spune că S5 corectează unele mici deficienţe ale lui S4, însă în cea mai mare parte îmbunătăţirile sunt mai mult de dragul de a exista pe hârtie (ecran cu 0.1” mai mare, cameră de 16 MP în loc de 13 MP, senzor pentru măsurarea pulsului inimii).

Prin urmare, din punctul nostru de vedere, update-ul la Galaxy S5 nu este tocmai justificat în cazul în care ai deja în buzunar un Galaxy S4. Totuşi, dacă eşti genul de persoană dornică să aibă mereu cel mai nou telefon, probabil că aceste update-urilor ţi se vor părea suficient de atractive pentru a scoate din nou o sumă generoasă de bani din buzunar.

6 comentarii

  1. Bogdan

    7 martie 2014 la 02:09

    In opinia mea, nu e cel mai bun articol dupa care sa iti formezi propria parere. In primul rand, au specificat capacitatea lui S5 de a filma 4K. Nu s-a vorbit deloc de Heart Rate Monitor, poate unii cred ca acest senzor este incorporat doar de dragul de a fi ceva in plus, dar sunt sigur ca isi va gasi folos pentru multa lume si tocmai din aceasta pricina trebuie detaliat acest aspect, nu amintit intr-o incheiere parca din fuga. Putem afima o potentiala revolutie in domeniul tehnologiei mobile implementant sisteme de gestionare a sanatatii, deci o revolutie medicala, daca, bine-nteles, va avea succces si va continua, desi ar putea fi exagerat, este posibil. Ecranul a facut mai mult decat sa creasca cu 0,1″ , a dobandit niste functii bine venite de ajustare dinamica a luminozitatii si costrastului ecranului, functii destul de inteligente si folositoare suficiente sa faca o diferenta. Camera reprezinta probabil domeniul in care s-au schimbat cele mai multe aspecte. Acum beneficiaza de un chip dedicat ce ajuta camera considerabil. Nu in ultimul rand, doresc sa aduc in discutie carcasa din spate, ramane la latitudinea fiecaruia, dar eu o privesc ca fiind o schimbare mai mult practica decat una de frumusete, spatele avand o aderenza mai buna si din ce au raportat scriitorii de profesie de peste oceane care au avut sansa sa testeze dispozitivul, plasticul folosit este posibil sa fie chiar unul de o calitate mai buna in comparatie cu predecesorii. Chiar daca nu ai intrat in detaliile astea, si as fi vrut personal atentia asta, mi-a placut articolul si sper sa nu mi se ia comentariul in nume de rau. Numai bine!

    • Andrei Girbea

      31 martie 2014 la 21:08

      Bogdan, nu putem intra in chiar toate detaliile in aceasta comparatie, insa le vom trata intr-un review amplu, sper eu cat mai rapid. Multumim pentru feedback, apreciem cititorii care isi rapesc din timpul lor sa ne critice si facem tot posibilul sa corectam ce e de corectat.

  2. Daniel Popescu

    7 martie 2014 la 12:28

    Corect, exista unele aspecte pe care nu le-am mentionat in articol. Personal, consider aplicatia S-Health utila, intrucat iti permite sa ai grija de unele aspecte de sanatate pe telefonul mobil. Cred insa ca este exagerat sa afirmam ca senzorul Heart Rate Monitor reprezinta o revolutie. Deocamdata este prematur sa vorbim in cunostinta de cauza, pentru ca nu stim exact care este acuratetea datelor oferite de senzor.
    Concluzia mea de la finalul articolului are la baza caracteristicile generale si strict oportunitatea unui update de la S4. Nu cred ca un senzorul Heart Rate sau ajustarea dinamica a luminozitatii vor convinge multi utilizatori de S4 sa renunte la telefon pentru S5, la numai un an dupa achizitie. Plus ca pretul se anunta foarte mare comparativ cu asteptarile initiale (700 de euro la Orange, adica undeva la 3200 lei).

  3. DAN.LOHA

    23 aprilie 2014 la 15:05

    Extraordinar Bogdan, fara heart rate nu s-a mai trait pana acum, lumea a fost in compa pana sa apara S5 cu heart rate, atat de important este acest feature. Sunt curios de cate ori pe zi o sa iti iei tu pulsul si de cate ori te preocupa acest aspect pana acum. Sau 4k. Cum toti romanii au cate un 4k in casa si sigur vei fi dornic sa iti filmezi colegii de clasa facand glume cu iz de camionagiu, o sa ai mare nevoie de 4k. Probabil vei vrea sa faci filme pentru holywood si fara 4 k nu puteai misca. Sau probabil esti fotograf profesionist si iti trebuia la vreo nunta acest 4k iar full HD-ul e deja prea depasit. iar fara o carcasa cauciucata in care sa se stranga jegul chiar nu stiu cum am putut trai pana acum. Cat despre procesorul cu 500 Mhz mai rapid sunt sigur ca toti rulati applicatii grafice intensive precum pregatirea layouturilor de reviste in vederea publicarii, tu fiind un DTP-ist profesionist care isi desfasoara activitatea de editare video sau gaming exclusv pe telefon…
    astfel ca pentru aceste subtile modificari sunt sigur ca renteaza total diferenta de pret de 1470 ron si 3100 ron cat este astazi 23 aprilie 2014. Sa nu mai zic de marime si greutate. Sunt convins ca aceste masive beneficii mentionate anterior merita pe deplin diferenta de 1600 ron.

  4. cristi

    26 februarie 2015 la 16:53

    sunt total dezamagit de baterie si de durata acesteia.La acest capitol , mai bine sta LG G2 cu un acumulator de 3000 mahm , pe cand S5 are decat 2800 mahm si nu tine nici macar o zi cap-coada.Am avut si LG G2 si nici acolo nu eram foarte multumit de baterie,dar acum , cu S5 , sunt totaaal dezamagit , desi am formatat bateria de 3 ori , cum recomanda specialistii

    • Adryyy

      11 iunie 2015 la 11:15

      N-am idee daca o sa citesti caci a trecut ceva timp, dar prea multi sunt „specialisti” in Romania. Bateriile Li-Ion nu au nevoie de formatare. E drept, la momentul cand s-a facut trecerea la tipul asta de baterii, era necesara cate o calibrare din cand in cand, dar in zilele noastre integratele sunt mai „smart”.
      In fine, nu face nici un rau sa descarci bateria complet pentru a o reincarca pana la limita, dar ca fapt divers, e bine de stiut.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri