GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Programe pentru localizarea telefonului mobil – GPS, IMEI şi altele

În momentul în care din diverse motive rămâi fără dispozitivul indispensabil cu care vorbeşti zilnic, este vital să localizezi telefonul mobil pentru a avea o şansă să-l recuperezi.

Cel mai grav este atunci când ajungi acasă şi constaţi cu stupoare că nu ai telefonul în buzunar. Chiar dacă l-ai uitat pe undeva (la restaurant, prin taxi, la locul de muncă) sau vreo persoană “binevoitoare” te-a ajutat să scapi de el, sunt puţine şanse să-l mai recuperezi.

Chiar dacă telefonul în sine nu este foarte preţios (în special daca ai un feature phone) cu siguranţă datele personale, datele conturilor pe care le ai pe internet, contactele din agendă şi mesajele sunt importante. Cum cei mai mulţi nu fac back-up la acest tip de informaţii, “dezastrul” este inevitabil. Tot ce poţi face este să suni la operatorul GSM şi să ceri blocarea cartelei SIM ca să nu te trezeşti că au vorbit alţii la telefon pe banii tăi.

Din păcate, operatorii GSM din România nu oferă deocamdată soluţii pentru localizarea telefoanelor mobile. Cum speranţa moare ultima, există totuşi câteva soluţii pentru a localiza şi, eventual, a recupera telefonul de la cel care l-a găsit sau l-a furat.

Cu instrumentele corecte ai mari sanse sa-ti gasesti telefonul pierdut

Cu instrumentele corecte ai mari sanse sa-ti gasesti telefonul pierdut

Localizare telefon mobil după IMEI

Probabil te întrebi cum găsim un telefon furat dacă acesta nu dispune nici de receptor GPS şi nici de un sistem de operare care să-ţi permită instalarea unei aplicaţii speciale.

Soluţia universal valabilă indiferent de tipul telefonului pe care îl ai este utilizarea IMEI-ului. Acronim pentru International Mobile Equipment Identity, IMEI-ul este un cod unic de 15 cifre pentru fiecare telefon mobil din lume, pe care îl poţi afla prin trei metode:

 • tastezi codul *#06# pe telefon. Pe ecran apare codul IMEI
 • sub bateria telefonului, dacă modelul tău îţi oferă acces la acumulator
 • pe cutia în care a venit telefonul

În cazul în care îţi este furat telefonul, este recomandat să depui o plângere la poliţie în care să menţionezi, pe lângă circumstanţele incidentului, şi codul IMEI al telefonului. În plus, prezintă toate documentele legate de telefon (ambalajul original, factura etc), în măsura în care le deţii.

Conform legii, poliţia are dreptul de a localiza un telefon mobil declarat furat, însă numai după primirea acordului din partea procurorului şi a judecătorului care se ocupă de acest caz. Tot conform legii, judecătorul se pronunţă cu privire la această solicitare în maxim 48 de ore, astfel că pot trece chiar şi două zile până la începerea urmăririi telefonului.

După primirea celor două aprobări, poliţia poate localiza telefonul pe baza codului IMEI furnizat cu ajutorul operatorului de telefonie, lucru care sporeşte semnificativ şansele ca telefonul să fie găsit.

Teoretic, cu ajutorul codului IMEI, orice operator de telefonie are posibilitatea de a bloca un telefon mobil declarat furat. În practică, niciun operator din România nu apelează la aceasta metodă care ar face ca telefonul furat să fie inutilizabil şi care ar duce, implicit, la scăderea furturilor de telefoane.

Codul IMEI pentru un Samsung Galaxy Nexus

Codul IMEI pentru un Samsung Galaxy Nexus

Localizare telefon prin GPS

Cu excepţia telefoanelor foarte ieftine, aproape orice terminal mobil are încorporat un receptor GPS care îţi poate spune, cu o precizie mai mică sau mai mare, locul în care se află dispozitivul tău.

Este însă foarte important ca, atunci când încerci să utilizezi aceasta metodă pentru a localiza un telefon furat, terminalul să fie pornit şi să fie într-o zonă accesibilă pentru sateliţii GPS de pe orbita Pământului.

În plus, pentru localizare trebuie să apelezi la un serviciu suplimentar, care poate fi disponibil fie sub forma unei pagini de internet, fie sub forma unei aplicaţii.

Vom aborda cazul cel mai banal: ai un telefon relativ simplu, fără sistem de operare, dar care beneficiază de GPS şi are posibilitatea de a se conecta la internet.

Unul dintre cele mai simple moduri în care poţi afla localizarea telefonului este să foloseşti serviciul Google Latitude. Dezvoltat pentru a putea vedea unde se află prietenii tăi fără să-i mai suni, serviciul poate fi utilizat şi pentru monitorizarea propriei. Trebuie doar să intri de pe browserul telefonului tău pe site-ul Google Latitude, să te lochezi cu contul tău Google, să permiţi serviciului să-ţi localizeze poziţia şi să rămâi logat pe acest site.

În cazul în care îţi este furat telefonul, intri pe Google Latitudine de pe orice dispozitiv (PC, laptop, tabletă, telefon), te loghezi în cont şi accesezi opţiunea “View location history”, acolo unde poţi vedea pe unde s-a plimbat telefonul tău.

Este însă important să reţii ca acest truc funcţionează doar atât timp cât cel care a intrat în posesia telefonului tău nu şterge coockie-urile şi istoricul de navigare din browser şi nu resetează complet telefonul.

Aceasta metodă de localizare a telefonului prin satelit poate fi utilizată şi pe smartphone-uri cu Android, iPhone sau Windows Phone, însă este mai bine să foloseşti servicii specializate pe care ţi le prezentăm în continuare.

Google Latitude te poate ajuta sa-ti localizezi telefonul pierdut

Google Latitude te poate ajuta sa-ti localizezi telefonul pierdut

Localizare telefon cu Android

Sistemul de operare Android nu beneficiază de o aplicaţie oficială Google pentru localizarea telefonului, însă există numeroase aplicaţii care suplinesc această lipsă:

 • Cerberus – aplicaţia îţi permite să localizezi un smartphone Android şi să-l controlezi prin SMS. De exemplu, prin SMS poţi să ştergi memoria telefonului, să-l faci să pornească o alarmă puternică chiar dacă este pe silent, să blochezi telefonul cu o parolă şi să-l determini să realizeze o fotografie cu camera foto frontală artunci când cineva greşeşte parola. Poza o vei primi apoi pe mail pentru a vedea chipul celui la care a ajuns telefonul. Aplicaţia poate fi testată gratuit şapte zile, după care trebuie să plăteşti 3 EUR.
 • Prey Anti-Theft – Aplicaţia îţi permite să localizezi telefonul prin GPS şi Wi-Fi şi detectează momentul în care cartela SIM este schimbată. Ai posibilitatea de a bloca telefonul cu o parolă, iar în cazul în care aceasta este tastată greşit primeşti o poză realizată instant cu camera foto frontală, la fel ca la Cerberus.
 • Mobile Security and Antivirus de la Avast şi Kaspersky Mobile Security sunt doi antiviruşi renumiţi pentru Android, însă includ şi funcţie Anti-Theft prin care poţi localiza telefonul în caz de furt, pe lângă alte funcţii avansate precum blocarea telefonului sau ştergerea datelor de pe acesta. 

Tutorial Cerberus pentru Android:

Localizare iPhone

iPhone-ul poate fi localizat uşor cu ajutorul aplicaţiei Find My iPhone dezvoltată de Apple, care necesită cel puţin iOS 5. Ai nevoie doar de un cont iCloud şi, în momentul în care pierzi telefonul, trebuie să te loghezi în aplicaţie de pe un alt dispozitiv cu iOS (iPhone, iPad, iPod Touch, Mac) şi să optezi pentru soluţiile potrivite: să localizezi telefonul pe hartă, să blochezi telefonul, să ştergi datele de pe el sau să permiţi afişarea unui mesaj.

În plus, dacă ai iOS 6, beneficiezi şi de funcţia Lost Mode, prin care blochezi telefonul cu parolă şi afişezi un mesaj cu un număr de telefon la care poţi fi contactat.

Alternativ, poţi folosi şi aplicaţia Prey, despre care am vorbit mai sus la capitolul dedicat smartphone-urilor cu Android.

Tutorial Find My iPhone pentru iPhone:

Localizare telefon cu Windows Phone

Microsoft a dezvoltat la rândul său o aplicaţie pentru localizarea telefoanelor cu sistem de operare Windows Phone, botezată simplu Find My Phone. Aceasta beneficiază de patru funcţii majore: localizarea telefonului pe hartă, apelarea telefonului, blocarea telefonului prin afişarea unui mesaj personalizat şi ştergerea tuturor datelor de pe telefon.

Tutorial Find my Phone pentru Windows Phone (de la minutul 1:10):

Concluzii

Localizarea unui telefon mobil nu este atât de dificilă pe cât pare la prima vedere, în special în cazul în care terminalul tău se poate conecta la internet. Cel mai simplu este, evident, dacă ai un smartpgone cu Android, iOS sau Windows Phone, caz în care ai la dispoziţie o serie de aplicaţii dedicate.

Reţine însă că este foarte important să notezi codul IMEI şi, respectiv, să instalezi şi să confurezi aplicaţiile prezentate aici înainte de a pierde telefonul, pentru că altfel şansele de a-ţi recupera telefon scad vertiginos spre zero.

Pe lângă o astfel de protecţie, poţi opta şi asigurările pentru telefoanele mobile, cu ajutorul cărora intri în posesia unui telefon identic sau asemănător cu cel pierdut sau furat.

Tu ce aplicaţie foloseşti pentru localizarea telefonului mobil? Sau, dimpotrivă, crezi că astfel de aplicaţii sunt inutile şi preferi să te bazezi pe o asigurare a telefonului la operatorul tău de telefonie?

Daniel este Senior Editor la Giz.ro. Scrie prezentări şi ghiduri tematice despre telefoane, tablete, laptopuri şi alte produse electronice, precum şi articole despre ştiinţă. În timpul liber îi place să fie la curent cu ultimele evenimente din sport.

112 comentarii

 1. daniela

  Mai 11, 2015 la 15:58

  Buna .ce sanse am sa imi recuperez telefonul din moment ia fost scoasa cartela si a fost resetat ?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.