GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cea mai bună placă de creponat părul: cum și ce alegem

Autor: Echipa Giz.ro

Placa de creponat părul face parte, alături de placa de îndreptat părul și ondulatorul de păr, din trioul de bază al aparatelor electrice pentru îngrijirea și modelarea părului. Mai puțin faimoasă decât suratele menționate deoarece și moda părului creponat apare și dispare la intervale mari de timp, placa de creponat părul este un produs care vă poate atrage atenția în cazul în care preferați acest tip de coafură, iar articolul de față vă va prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere în momentul unei achiziții. 

Până în anii ’70, părul creponat era obținut fie prin mijloace chimice dificile și dăunătoare, fie prin pretențioasa metodă a împletirii părului în codițe foarte subțire și desfacerea acestora după perioada necesară pentru o modelare de durată.

Apărută la începutul anilor ’70, placa modernă pentru creponat a devenit o adevărată senzație și a rămas un simbol al epocii disco și R&B al acelui deceniu, supraviețuit chiar până pe la jumătatea anilor ’80, când a devenit un simbol pentru muzica pop și new wave. 

Părului creponat a cunoscut un reviriment acum vreo zece ani, însă moda actuală nu-l mai ia în considerare, iar unii critici îl consideră chiar un kitch. Cu toate acestea, părul creponat rămâne o alegere interesantă atunci când se dorește obținerea unui aspect rebel și vesel capabil să atragă atenția, iar faptul că nu mai este tocmai pe val îl face cu atât mai mult neașteptat și vizibil în cazul în care urmăriți acest lucru. 

placa-de-creponat

Cum alegem o placă de creponat bună? 

Placa de creponat aduce mult cu un hibrid între ondulatorul de păr, de la care preia ideea creării la cald a unor modele pentru firul de păr, și placa de îndreptat părul, de la care preia în bună parte tehnologia. Deși ar părea normal să fie mai apropiate din punct de vedere funcțional de aparatele de ondulat, plăcile pentru creponat părul necesită atât temperaturi mari cât și presiune, de aceea nu pot adopta unele tipuri de design cum ar fi cele de tip baghetă sau automatice rotative. De aceea, placa pentru creponat a plecat de la designul plăcii de îndreptat părul, și, cu unele mici diferențe, a mers cam pe același drum tehnologic 

În funcție de design 

Toate plăcile pentru creponat au adoptat designul de tip clește cunoscut de la placa de îndreptat părul deoarece este una optimă, însă acestea variază de la monotonia ultimelor deoarece pot folosi două tipuri de suprafețe active. 

Placa de creponat părul cu plăci compacte 

La fel ca în cazul plăcilor pentru îndreptat părul, acest design folosește două plăci între care sunt prinse firele de păr. Spre deosebire de acestea însă, plăcile au o suprafață vălurită care modelează părul în forma dorită și-l ține bine presat pentru a provoca o deformare plastică de durată. 

În funcție de dotări, unele aparate pentru creponat părul pot oferi mai multe plăci detașabile cu modele mai rare și mai dese pentru a oferi o libertate mai bună de alegere, iar unele oferă chiar și plăci plate, caz în care pot deveni pe loc un aparat pentru îndreptat. 

placa-de-creponat-placi-rigide

Acest design este cel mai des întâlnit și cel recomandat deoarece oferă performanțe bune și o modelare rapidă. Modelele cu plăci late de 2 – 3 centimetri sunt gândite pentru părul mai scurt, în timp ce modelele de 4 cm sau mai mari sunt recomandate pentru părul mediu sau lung.  Bine înțeles, nu trebuie uitată dimensiunea striațiilor pentru creponare: fiecare placă are un anumit model, iar jonglarea cu zig-zag-uri diferite necesită utilizarea unui aparat cu plăci multiple interschimbabile

placa-de-creponat-valuri

Placa de creponat părul cu tamburi 

O versiune mai puțin întâlnită, această placă pentru creponat părul folosește mai multe elemente cilindrice încălzite peste care părul este presat cu ajutorul unei palete pasive. Această versiune are avantajul că dispune de o suprafață de lucru mai mare și poate crepona mai mult păr la fiecare prindere, însă are dezavantajele că devine prea fierbinte în timpul utilizării, paleta metalică fiind în general neizolată, și că utilizarea unui singur element de încălzire în locul a două face că șuvițele mai groase să fie tratate insuficient de bine pe exterior.  

placa-de-creponat-cu-tamburi

În general, acest design este gândit mai mult pentru domeniul profesional unde operațiunea cade în sarcina unei alte persoane, și mai puțin pentru domeniul casnic, unde utilizatorul își creponează singur părul. În plus, deoarece elementele de încălzire nu pot fi foarte subțiri, acestea se pretează și pentru creponarea cu zig-zag-uri ample, nu și pentru cea cu model foarte des. 

Placa de creponat părul cu plăci rotative 

Un design foarte rar întâlnit, acesta folosește două plăci cilindrice cu suprafață zimțată care se pot roti fie liber, prin tragerea manuală a plăcii de creponat de-a lungul părului întocmai ca o perie, fie automat, prin acționarea cu un motor. Deoarece zimții pentru creponare se încalecă precum dinții roților dințate, cele două plăci se rotesc sincronizare și asigură o alunecare fluidă de-a lungul firului de păr. 

placa-de-creponat-rotativa

Acest design este eficient și micșorează semnificativ durata operațiunii de creponare a părului, însă este mai scump, mai voluminos și mai zgomotos. Modelele cu motor sunt în special prea voluminoase, acestea fiind greu de utilizat cu o singură mână și negând astfel tocmai utilizarea în mediul casnic pe care o urmăresc. 

În funcție de materialul plăcilor 

Pe piață există plăci de creponat ieftine care folosesc elemente de încălzire din oțel sau aluminiu, însă acestea trebuie evitate deoarece se încălzesc neuniform, pot distruge părul și pot provoca arsuri. 

Cele mai multe plăci de creponat folosesc ceramica pentru a putea oferi o eficiență superioară. Acest material este apreciat deoarece se încălzește uniform, păstrează mai mult timp căldura și radiază energia înmagazinată în mai utilul spectru infraroșu. În funcție de preț, vom găsi modele care folosesc un element metalic acoperit cu ceramică, modele cu plăci stratificate sau, mai ales în cazul aparatelor de creponat cu mai multe plăci, modele cu elemente de încălzire fabricate integral din ceramică. 

placa-de-creponat-ceramica

Modelele ceva mai scumpe folosesc elementele de încălzire cu turmalină. Un silicat complex de aluminiu, bor, sodiu, magneziu sau calciu, turmalina este amestecată în compusul ceramic și oferă temperaturi de funcționare mai mari și constanță în eliberarea energiei termice stocare. Acesta nu este doar mai eficient, ci permite și obținerea mai rapidă a unui păr lucios deoarece ionizarea ajută la ruperea legăturilor atomilor de hidrogen din păr.  

Aliajul de titan sau aliajul de titan combinat cu ceramica oferă cele mai mari temperaturi de lucru, fără a avea însă dezavantajele oțelului sau aluminiului, însă sunt recomandate doar celor cu experiență deoarece și riscul de deteriorare a părului este mai ridicat.  

În funcție de temperatura de lucru și reglaje  

Temperatura maximă de lucru trebuie aleasă în funcție de tipul de păr deoarece este cea mai importantă caracteristică. În timp ce firul de păr gros poate necesita chiar și peste 200 de grade pentru a putea fi modelat corespunzător, pentru părul foarte subțire și fragil trebuie coborât uneori și la 90 de grade pentru a evita deteriorarea sa iremediabilă. În general, modelele disponibile pe piață au reglaje care încep de la 140 – 150 de grade deoarece această temperatură este optimă pentru părul normal, deci persoanele cu păr sensibil vor trebui să fie atente. 

placa-de-creponat-butoane

În cazul unui model cu temperatură fixă, verificați că aceasta corespunde cu tipul de păr, iar în cazul modelelor ajustabile, verificați dacă gama de reglaje acoperă necesitățile personale. Astfel, pentru un păr fin și sensibil, un aparat care oferă 2-3 trepte de temperatură între 90 și 150 de grade este suficientă, însă aceste modele nu sunt mereu ușor de găsit. Pentru un păr ceva mai gros și mai dificil, ar trebui să căutați un model care ajunge la cel puțin 185 de grade, de preferat peste 200, pentru a beneficia de un proces de creponare eficient.  

În funcție de sistemele de control avansate  

Pe lângă treptele de putere, care pot varia între una și cinci, o placă de creponat părul poate oferi mai multe funcții. Printre cele mai importante se numără cronometrul (implementat direct sau sub forma unui program) care previne încălzirea prea puternică a părului, indicator pentru temperatură (util pentru a supraveghea păstrarea  constantă a temperaturii) și oprirea automată (pentru a preveni incidentele neplăcute).  

În funcție de sistemele de protecție  

Producătorii s-au gândit la diverse măsuri de siguranță care să evite accidentele care pot fi provocate de o suprafață atât de fierbinte precum cea a plăcilor. Vom întâlni astfel modele ale căror plăci au capătul izolat și rece, modele care se decuplează automat după o perioadă și chiar modele care folosesc un accelerometru pentru a se opri singure când sunt lăsate jos și reporni imediat ce sunt ridicate.  

Alte dotări  

Pe lângă aceste criterii de bază, puteți pune pe lista specificațiilor necesare și altele, în funcție de necesități: dimensiuni (în cazul în care călătoriți des), cablu rotativ (în cazul în care vreți să evitați mai ușor cablul în timpul utilizării), accesorii precum perii sau piepteni și uleiuri speciale pentru tratarea părului înainte de îndreptare.  

Recomandări placă de creponat părul 

ProMozer MP75 – 139 lei

Un model ceva mai accesibil, produsul ProMozer oferă plăci din ceramică, temperaturi între 100 și 200 de grade cu cinci trepte, plăci late de 4,5 centimetri și protecție la supraîncălzire.

BaBylissPro 2512 – 259 lei

Un produs modern, placa BaByliss folosește plăci mari de 60 mm din ceramică și titan, temperaturi între 120 și 200 de grade ajustabile în cinci trepte, vârf rece pentru protecție și un cablu de alimentare generos de aproape trei metri.

Collexia Roll & Crimp – 579 lei

Un model din gama superioară cu role cilindrice, aparatul oferă temperaturi între 180 si 220 de grade, strat de încălzire metalic cu acoperire ceramică, viteză mare de lucru și un cablu de alimentare generos de trei metri lungime.

Concluzii 

Dacă aveți deja o placă pentru îndreptat părul sau un ondulator de care sunteți mulțumiți, un aparat pentru creponat părul va completa paleta de opțiuni oferită fără cheltuieli prea mari. Dacă sunteți însă în căutarea unor noi accesorii de acest fel, este indicată căutarea unor modele multifuncționale care oferă un raport performanță/preț mai bun, toate criteriile enumerate aici rămânând, bine înțeles, valabile. 

Pe același subiect, vă recomandăm și ghidurile noastre care vă vor ajuta în alegerea unui uscător de ultimă generație pentru păr, precum ghidurile despre aparatele de tuns sau de ras.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri