GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi o bicicletă pliabilă bună: sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Bicicleta pliabilă este un tip de bicicletă apreciat de către cei care își doresc un mijloc de deplasare mai rapid decât mersul pe jos și au nevoie de un model care poate fi pliat pentru a încăpea în portbagajul mașinii, în compartimentul pentru bagaje de mână din avion sau în debaraua de acasă. Cei care urmăresc să achiziționeze o bicicletă cât mai compactă și mai simplă vor găsi în cadrul acestui ghid criteriile pe care trebuie să le aibă în vedere înaintea unei achiziții pentru a putea alege un produs optim. 

Înainte de a alege o bicicletă pliabilă, viitorul posesor trebuie să înțeleagă de la bun început că această clasă de modele este una a compromisului. Bicicletele pliabile au avantajul că sunt simple și pot fi stocate ușor, însă acestea nu vor fi niciodată la fel de rapide, stabile sau ușoare ca modelele din alte categorii precum cele de oraș, de șosea sau de munte. 

Gândite pentru a fi folosite de către persoane care nu sunt pasionate în mod deosebit de ciclism, acestea oferă o poziție naturală cu spate drept care desființează orice pretenție de profil aerodinamic, au roți mici care asigură o viteză redusă și nu se comportă prea grozav pe orice altă suprafață decât asfaltul sau pământul uscat și nu pot asigura un echilibru prea grozav din cauza geometriei atipice.  

Dacă doriți însă doar o bicicletă cu care să mergeți trei-patru kilometri până la muncă sau cu care să vă plimbați printr-un parc pentru oxigenare, bicicleta pliabilă este un produs ideal. Pe lângă dimensiunile mai mici și cadrul pliabil, acestea sunt și mai simple din punct de vedere mecanic și generează mai puține probleme decât suratele lor cu multe viteze, furci cu amortizoare și frâne pe disc. 

bicicleta-mana

Cum alegem o bicicletă pliabilă bună 

Înainte de a trece la achiziția unei biciclete pliabile, ar trebui să va stabiliți clar cum și unde doriți să folosiți bicicleta pentru că între o bicicletă pliabilă folosită doar de acasă până la muncă pe un teren perfect plat și neted și una cărată în portbagaj în concedii pentru a vă bucura de aer liber la mare sau la munte există câteva diferențe semnificative. 

Dimensiunea roților 

Cele mai multe biciclete pliabile compacte oferă roți cu diametru de 16″ sau 20″. Acestea sunt cele mai compacte biciclete atunci când sunt pliate, însă sunt și cele mai lente biciclete atunci când vă deplasați pe ele. Roțile cu circumferință mică nu pot asigura o viteză mare de deplasare și se comportă prost pe drumuri pietruite sau acoperite cu pământ moale deoarece derapează sau se înfundă foarte ușor. În cazul roților de 16″, veți constata că acestea au probleme chiar și cu urcarea unei borduri nu mai înalte de un lat de palmă din cauza unghiului de atac mare. Pentru o deplasare simplă la cumpărături sau la serviciu pe un drum asfaltat, modelele cu roți de 16″ sau 20″ sunt însă cea mai bună alegere. 

bicicleta-pliabila

Pe piață există și biciclete pliabile cu roți de 24″, 26″ sau 28″. Ultimele două sunt de fapt doar biciclete de munte sau oraș cu un design simplificat și cadru pliabil, acestea aducând avantajul unei viteze mai mari de deplasare, abordării mai bune a unor obstacole și o stabilitate mai mare, însă nu sunt suficient de compacte pentru toate ocaziile. O astfel de bicicletă va încăpea mai ușor în portbagaj decât o bicicletă de stradă sau munte, însă va fi mult mai voluminoasă decât un model cu roți de 16″ sau 20″. Modelele cu roți de 24″ sunt un compromis teoretic interesant, însă anvelopele pentru acestea sunt rare și scumpe, putând genera surprize neplăcute. 

bicicleta-pliabila-2

Nu uitați și de calitatea anvelopelor. Străzile pot ascunde suficiente gunoaie capabile să înțepe suprafața de cauciuc, de aceea sunt recomandate cauciucurile cu densitate (TPI mare) și suprafață cât mai netedă pentru a reduce frecarea. Dacă este posibil, alegeți un cauciuc rezistent la perforații, însă acesta va fi mai scump. În cazul în care vreți să vă îndepărtați de oraș, un cauciuc cu un profil mai adânc pentru drumuri neasfaltate este indicat pentru că reduce șansa unui derapaj și a unui accident nedorit. 

Volumul bicicletei pliate 

Deoarece vreți o bicicletă pliabilă, este clar că intenționați să o luați în mașină sau avion. Pentru a evita surprizele și pentru a beneficia de o bicicletă cât mai compactă posibil care să fie capabilă să vă satisfacă nevoile. 

Astfel, o bicicletă cu roți de 16″ poate avea un volum de 90 de litri în timp ce una cu roți de 20″ va avea un volum de 180 de litri, însă un model cu roți de 26″ sau 28″ poate ajunge la 280 de litri, respectiv 380 de litri. După cum se observă ușor, necesitățile de spațiu cresc foarte repede, iar modelele mari pot fi de două sau trei ori mai voluminoase decât modelele mici.

bicicileta-pliabila-bagaje

Atunci când cumpărați o bicicletă, verificați că producătorul oferă această informație esențială. Descrierile oferite de magazinele online s-ar putea să ignore acest detaliu, așa că este recomandată o vizită direct pe site-ul producătorului. 

Cadru și sistemul de pliere 

Spre deosebire de bicicletele de oraș, șosea sau munte, bicicletele pliabile sunt oferite adesea într-o singură mărime, făcând alegerea destul de dificilă. Cele mai multe modele disponibile pe piață au un cadru cu o dimensiune de 40 – 50 de centimetri, ceea ce înseamnă că persoanele mai înalte vor trebui să se asigure că șaua și ghidonul pot fi ridicate suficient de mult pentru a asigura o poziție confortabilă. Din păcate, spre deosebire de cazurile bicicletelor nepliabile, nu există nici un calculator online și nici numere care să vă ușureze alegerea deoarece, sincer vorbind, producătorii fac cam ce îi taie capul. 

bicicileta-pliabila-desfacuta

Dacă veți împături și despături bicicleta de patru ori pe zi, este recomandat să verificați manualul online al produsului pentru a vedea cât de simplă este operațiunea. Modelele avansate se pot desface în 10 – 20 de secunde, au sisteme de blocare bine gândite și nu necesită repoziționarea șeii sau ghidonului, în timp ce modelele ieftine necesită uneori operațiuni mai greoaie care necesită și 3 – 4 minute.  

bicicileta-pliabila-pliata

Alegerea materialului din care este confecționat cadrul este mai puțin importantă decât în cazul altor modele deoarece și greutatea este mai puțin importantă. În gama ieftină sub 1000 de lei vă veți lovi probabil de modele cu cadru fabricat din oțel, care sunt sensibile la rugină în cazul în care materialul este prost iar acoperirea nu a fost făcută cum trebuie, în timp ce în gama peste 1000 de lei veți găsi și modele cu cadru fabricat din aluminiu, un material mai ușor și mai rezistent la coroziune. 

După cum ziceam în alt articol, suspensiile pe spate trebuie evitate cu orice preț deoarece modelele de calitate încep doar de la 5000 de lei în sus. Suspensiile față sunt utile doar dacă alegeți o bicicletă de munte pliabilă, în oraș acestea fiind inutile și mărind costul în mod inutil.

Numărul de viteze și frâna 

Deoarece bicicletele pliabile nu trebuie să răspundă unor pretenții ridicate, aceste detalii sunt mai puțin relevante deoarece cam orice model disponibil pe piață poate asigura strictul necesar pentru o deplasare scurtă pe asfalt. 

Cele mai simple modele nu vor oferi decât o singură viteză, acestea fiind simple și fiabile, însă vor pune la încercare musculatura ciclistului în cazul în care acesta întâlnește niște pante mai puțin prietenoase. În cazul în care convins că vă veți deplasa doar pe teren plat, o bicicletă pliabilă cu o singură viteză este suficientă, în caz contrar, trebuie să alegeți una cu mai multe viteze. 

Cele mai multe biciclete pliabile vor folosi o transmisie cu o singură foaie și șase sau șapte pinioane, oferind astfel mai multe viteze pentru a permite adaptarea mai ușoară a puterii la regimul de pedalare. Acest aspect este important dacă locuiți într-un oraș cu un relief mai variat, dacă vreți să luați bicicleta în concediu, și nu știți de ce vă veți lovi acolo, sau dacă alegeți un model mai voluminos cu roți de 24″, 26″ sau 28″, cu care este clar că vreți să vă plimbați mai mult. 

bicicleta-pliabila-schimbator-pinioane

Modelele mai scumpe oferă schimbător de viteze încorporat în butucul spate. Această soluție este mai scumpă și ceva mai grea, însă dă mai puține bătăi de cap deoarece este mai ferită de șocuri sau intemperii și necesită mai puțină întreținere. În funcție de soluția adoptată de producător, aceste biciclete vor oferi între trei și opt viteze. 

bicicleta-pliabila-schimbator-butuc

Frânele preferate de producătorii de biciclete pliabile sunt cele mecanice cu saboți. Acestea asigură o putere de frânare suficient de mare, mai ales dacă ținem cont de vitezele de deplasare reduse, singura grijă pe care trebuie s-o aibă cumpărătorul fiind doar ștergerea saboților și jantei de apa și mizeria care se acumulează în zilele ploioase.

În cazul modelelor ceva mai scumpe, unii producători oferă frână cu tambur pe spate, aceasta oferind performanțe superioare și întreținere minimă. Frânele cu disc sunt mai rare, acestea fiind folosite în doar pentru modelele cu roți mai mari de 24″, 26″ și 28″, unde pot oferi o eficiență superioară. 

Propulsia electrică 

Bicicletele pliabile oferă și opțiunea propulsiei electrică, care poate fi utilă atunci când le folosiți pentru deplasări pe distanțe mai mari și sunteți obosit sau drumul este prea dificil. Bateria nu oferă o autonomie prea mare, în general între 20 și 40 de kilometri, iar propulsia este limitate la o viteză maximă de 25 km/h pentru a se încadra în clasa vehiculelor pentru care nu este nevoie de carnet, însă pentru regimul de utilizare al unei biciclete pliabile, acești parametri sunt mai mult decât suficienți. 

O dotare complexă, aceasta mărește însă foarte mult nota de plată și nu este recomandată decât pentru utilizatorii care folosesc bicicleta zilnic și nu vor să ajungă obosiți la muncă sau de la muncă. În plus, atât volumul cât și greutatea unei biciclete cu propulsie electrică sunt semnificativ mai mari, aceasta nemaifiind atât de portabilă. 

Accesorii 

Pe lângă clasicele accesorii impuse de lege, cum ar fi suprafețele reflectorizante și farul, bicicletele pliabile mai pot oferi sisteme de prindere sau coșuri pentru bagaje și alte obiecte. Unele oferă chiar și un cârlig de remorcare de care puteți atașa un trailer mic pentru bagaje de 10 – 20 de kilograme, o opțiune utilă pentru cei care merg în excursii ceva mai lungi sau cei care profesioniștii care transportă unelte variate pentru lucru. 

bicicleta-pliabila-accesorii

Recomandări biciclete pliabile 

DHS Folding 2095 – 1200 lei. Un model ceva mai ieftin, acesta oferă cadru din aluminiu, roti de 20″, furcă din oțel și schimbător standard cu șase viteze, însă are o greutate cam mare de 16 kilograme.

Foldo Topardo – 1600 lei. Un model cu cadru de aluminiu, schimbător în butuc cu șase viteze, furcă rezistentă din oțel, roți de 20″, portbagaj, apărători și greutate totală de 13 kg.

Leader Fox Dixi 2017 – 2300 lei. Un model compact cu roți de 18″ și o greutate de 13 kilograme, acesta oferă furcă din aluminiu, schimbător de butuc cu trei viteze, frână față cu saboți și frână spate cu tambur.

Dahon Espresso MTB – 2900 lei. O bicicletă de munte modestă, însă pliabilă, aceasta oferă cadru din aluminiu, suspensie față mecanică, transmisie cu trei foi și șapte pinioane, frâne mecanice cu saboți și are o greutate de 14,5 kilograme.

Montague Crosstown – 3800 lei. În cazul în care doriți o bicicletă de oraș sau șosea mai rapidă, Crosstown oferă cadru din aluminiu, schimbător cu șapte viteze, roți de 28″, frâne cu saboți și are o greutate de 12,7 kilograme.

Concluzii 

Născută din nevoia de deplasare confortabilă și rapidă în mediul urban, bicicleta pliabilă nu poate rivaliza cu suratele sale gândite pentru viteză sau anduranță, însă este un mijloc de deplasare excelent pentru cei care au nevoie de un mijloc de transport ieftin și compact pe distanțe scurte. Piața oferă câteva opțiuni interesante pentru toate buzunarele, acoperind de la nevoile de bază de deplasare până la pretențiile mai ridicate ale celor care vor să se depărteze de zonele urbane. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri