GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ExpertBook B9450FA review: ultrabook premium

Testat pe data de 28 februarie 2020
Pe scurt: Poate cel mai bun ultrabook fabricat de ASUS până acum, ExpertBook-ul B9450FA corespunde multora dintre pretențiile segmentului premium din care face parte. Laptopul este foarte ușor și bine clădit, oferă performanțe solide și o baterie de mare capacitate, conectivitatea este corectă, iar tastatura și touchpad-ul sunt bune. El nu este lipsit de hibe, însă, precum ecranul cam întunecat, lipsa opțiunilor pentru procesoare cu șase nuclee și unele mici deficiențe de design cauzate de formatul său ultra-compact.
Produs testat: Asus ExpertBook B9450FA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 7500 Lei

Asus promovează ExpertBook-ul B9450FA drept cel mai ușor laptop business cu ecran de 14-inch, însă, în opinia noastră, această caracteristică este doar un detaliu, și nu definitorie pentru acest produs.

Am testat amănunțit ExpertBook-ul B9450FA pe parcursul a câteva săptămâni pentru că l-am considerat încă de la lansarea sa în toamna lui 2019 un potențial înlocuitor al bătrânului meu laptop de zi cu zi, Dell-ul XPS 13. Astfel, mai jos am adunat impresiile lăsate de acest notebook, cu bune și cu rele.

Pe scurt, da, este un produs mai ușor și mai compact decât competiția, și în același timp un laptop performant, capabil de autonomie bună în configurația cu baterie de 66 Wh, si un laptop ce nu face rabat la capitole importante precum cel al funcțiilor de ultimă oră, al conecticii și al experienței de tastare.

În același timp, însă, anumite decizii legate de configurație, ecran și compromisuri cauzate indirect de formatul ultra-compact pot îndepărta unii potențiali cumpărători, mai ales în condițiile în care acest ExpertBook concurează în segmentul de preț superior, al celor mai reușite ultrabookuri ale momentului.

asus-expertbook-b9450fa-main

Review video

Specificații Asus ExpertBook B9450FA

Ecran14″, 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, mat, non-tactil
ProcesorIntel Comet Lake Core i7-10510U CPU, quad-core
VideoIntel UHD 620
Memorie16 GB LPDDR3 2133 MHz (lipiți)
Stocare2x 1 TB SSD in RAID 0 (Samsung PM981 – M.2 2280 PCIe x4)
ConectivitateWiFi 6 Gig+ (Intel AX201), Bluetooth 5.0, GbE cu adaptor inclus
Porturi1x USB-A 3.1 gen2, 2x USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI, micro HDMI, mic/headphone, Lock
Baterie66 Wh, încărcător USB-C 65W
Dimensiuni320 mm x 203 mm x 14,9 mm
Greutate0,99 kg, încărcător 0,30 kg
Alteletastatură iluminare albă, senzor amprente, cameră Web HD cu capac și IR, difuzoare stereo

Construcție și design

ExpertBook-ul este compact și ușor, dar bine construit. Întregul șasiu este asamblat din piese fabricate din aliaj de magneziu și litiu, ceea ce permite atingerea unei rigidități bune. Capacul ecranului nu se torsionează nici măcar atunci când este abuzat cu simț de răspundere, iar dacă zona tastaturii are o ușoară tendință de deformare atunci când este apăsată puternic, fenomenul este neglijabil în utilizarea de zi cu zi.

asus-expertbook-b9450fa-1

ExpertBook B9450 este disponibil doar în culoarea albastru închis care se vede în imagini, materialul având un finisaj ușor sclipicios. Suprafața metalică este cam aspră la atingere, zgomotul emis când este atinsă fiind și el cam ciudat din cauza aliajului folosit, însă reușește să ascundă foarte bine urmele utilizării, și sperăm să reziste bine în în timp.

Designul este curat, remarcându-se suprafețele ample uniforme, elementele de identitate vizuală discrete și lipsa elementelor luminoase stridente. În ultimul caz, singura excepție este o bară luminoasă de mici dimensiuni amplasată pe buza frontală a carcasei, lumina roșie, verde sau albastră emisă de aceasta părând să fie legată de încărcarea bateriei și de profilul de Power Management folosit. Acest modul pare inspirat de la Dell XPS 13, însă nu prea are sens în cazul unui laptop business și nici nu poate fi controlat software, remarcându-se totuși dezactivarea lui automată când alimentarea se face de la baterie.

La fel ca multe laptopuri ZenBook recente, și ExpertBook B9450 este însoțit de o certificare military grade. Acesta nu este singurul aspect moștenit de la liniile ASUS mai consacrate, remarcându-se aici și ecranul cu margini înguste și balamaua ErgoLift. Aceasta din urmă ridică latura îndepărtată a șasiului de pe masă, oferind astfel o ventilație mai bună, o poziție ceva mai bună pentru tastatură și reușește să creeze și iluzia unui laptop mai compact, deoarece buza inferioară a ecranului este acum parțial ascunsă.

Așa cum am mai văzut în cazul implementărilor ErgoLift, acest design are însă o problemă. Aerul cald este evacuat de sistemul de răcire la doar un centimetru de suprafața ecranului, acesta încălzindu-se serios în porțiunea inferioară până la 50 – 55 de grade. ASUS afirmă că aceasta nu este o problemă, însă rămân îngrijorat în continuare de ideea fiabilității acestui design pe termen îndelungat.

Dincolo de acest unic aspect, ASUS ExpertBook B9450 este bine gândit, ultra-portabil, și oferă o ergonomie bună. În ciuda dimensiunilor reduse, laptopul oferă o tastatură care nu face compromisuri, un touchpad mare și un palm-rest suficient de spațios. Ecranul poate fi ușor deschis, deoarece buza frontală are o teșitură dedicată, iar mecanismul cu deschidere de 180 de grade este ferm și poate fi operat cu o singură mână.

Nu am apreciat însă prea mult muchiile și colțurile cam ascuțite, iar piciorușele de cauciuc nu oferă nici ele prea multă aderență.

Conectivitatea este la rândul său foarte bună, în special dacă ținem cont că vorbim de un ultrabook. ASUS nu a făcut compromisuri, iar ExpertBook B9450 oferă două porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 3, un port USB-A, un port HDMI standard și un port Mini HDMI care oferă funcția de conectivitate Ethernet cu ajutorul unui adaptor.

Tastatură și touchpad

Acesta este un alt capitol unde ExpertBook B9450 excelează.

Tastatura are un răspuns ferm, cursă elastică și mecanism silențios, iar după perioada de tranziție de la tastatura moale de pe XPS 13 pe care o folosesc în mod obișnuit, am ajuns la concluzia că este una dintre cele mai bune implementări oferite în acest moment, la același nivel cu ThinkPad-urile și Latitude-urile din segmentul business.

asus-expertbook-b9450fa-keyboard-clickpad

Butoanele oferă un sistem de iluminare cu intensitate ridicată care poate fi activat și prin simpla atingere a touchpad-ului, așa cum și trebuie. Deoarece butoanele sunt însă ceva mai înalte decât în cazul altor ultraportabile, se remarcă faptul că lumina se strecoară vizibil și pe sub marginea unor taste.

Touchpad-ul spațios este acoperit cu sticlă și oferă drivere compatibile Precision, fiind deci o implementare la nivelul pretențiilor din 2020. Acesta are o fricțiunea redusă și sensibilitate mare, neavând nici o problemă cu gesturile complexe, iar suprafața este bine ranforsată și nu se deformează sau emite zgomote nici dacă este apăsată mai ferm. Colțul din dreapta-sus oferă un buton care permite afișarea unui bloc numeric pe suprafața tactilă, o funcție pe care unii o vor găsit utilă.

Senzorul pentru amprente nu mai este integrat în butonul Power, ca la precedentele modele B9, ci este poziționat imediat sub tastele direcționale. Acesta completează sistemul de autentificare cu cameră IR compatibil Windows Hello, care este așezat deasupra ecranului lângă camera Web și microfoanele acesteia.

Ecran

Ecranul este una dintre componentele care, în mod suprinzător pentru un laptop din această gamă, nu se ridică la înălțimea ofertelor concurenților. ASUS nici măcar nu oferă mai multe opțiuni, singura alegere posibilă fiind un ecran IPS cu rezolutie Full HD și strat protector mat.

Fabricat de către AU Optronics, ecranul stă bine la capitolele acuratețe coloristică, contrast și unghiuri de vizualizare, însă luminozitatea maximă nu atinge decât un nivel maxim de 270 nits.

screen-brightness-expertbook

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO623D (B140HAN06.2);
  • Coverage: 99.5% sRGB, 72.5% AdobeRGB, 77.0% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.2;
  • Max brightness in the middle of the screen: 272 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness:1032:1;
  • White point: 6500 K;
  • Black on max brightness: 0.25 cd/m2;
  • PWM: TBD.

Nu am remarcat pâlpâiri, probleme de uniformitate sau bleeding, ecranul stând bine la aceste capitole. Temperatura și reproducerea nuanțelor de gri poate fi îmbunătățită cu o calibrare, însă aceasta reduce și mai mult nivelul de luminozitate.

Privind în ansamblu, ecranul este bun pentru utilizarea zilnică, redare media sau editări foto/video ocazionale, însă va avea probleme în lumina soarelui sau în mediile interioare puternic iluminate. M-aș fi așteptat la un ecran mai luminos, chiar ASUS reușind să ofere unul pe modelul consumer ZenBook S UX392, iar lipsa opțiunilor pentru un ecran tactil sau o rezoluție mai mare pot dezamăgi unii utilizatori.

Configurație și performanțe

ASUS ExpertBook B9450 este clădit pe o platformă hardware Intel Comet Lake Core U și oferă un procesor cu patru nuclee Core i7-10510U, 16 GB de memorie și 2TB spatiu de stocare configurați în RAID, aceasta fiind și configurația testată aici de față.

Memoria este lipită pe placa de bază și nu poate fi schimbată, însă puteți înlocui unitățile SSD amplasate în cei doi conectori M.2 PCIe 4x. Accesul la acestea este simplu, înlăturarea capacului inferior fixat doar în câteva șuruburi oferind acces la unitățile SSD, dar și la sistemul de răcire și masiva baterie de 66 Wh, care ocupă o bună parte din volumul interior al carcasei.

asus-expertbook-b9450fa-internals

Nu am înțeles însă de ce ASUS a ales acest procesor pentru ExpertBook-ul B9450.

Astfel, utilizatorul primește un procesor fabricat pe 14 nm, nu unul din familiar IceLake pe 10 nm și cu interfață grafică mai rapidă. În plus, au optat și pentru un modul cu doar patru nuclee, nu unul cu șase, așa cum a ales Lenovo pentru X1 Carbon sau VAIO pentru S14, alegerea mai puternică având sens pentru un sistem de business cu un sistem de răcire bine conceput și profiluri energetice optimizate puternic.

Profilul Turbo din aplicația MyAsus mărește consumul maxim posibil al procesorului și permite atingerea unor niveluri ridicate de performanță, însă ridica totodată temperaturile și, în consecință, și nivelul de zgomot al sistemului de răcire până la o valoare de 44 – 45 dB. Acesta este mai ridicat decât valoarea maximă declarată de ASUS, însă MyAsus oferă și profilurile Auto și Silent, care sunt adaptate utilizării cotidiene, cel din urmă de altfel aducând un și un nivel de zgomot practic imperceptibil în cursul redării media sau navigării Web.

Asta înseamnă că va trebui să apelați la profilul Turbo doar în sarcinile intensive, ceea ce am și făcut pentru testele de performanță serioase.

Ca de obicei, am testat sistemul cu CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea, procesorul i7-10510U comportându-se excelent și mergând constant la un TDP de 25W. În acest regim, temperaturile au atins 92 – 98 de grade, însă procesorul nu și-a redus frecvențele de lucru pentru a putea face față, ceea ce spune multe despre capacitatea bună de răcire a laptopului, în ciuda carcasei sale compacte.

Nivelul maxim de putere este limitat la 7 – 8W în modurile Silent și Auto, o decizie ciudată în cazul celui din urmă, deoarece m-aș fi așteptat la un mai echilibrat punct mediu de 15W.

Am încercat apoi să reducem tensiunea de alimentare a procesorului, însă succesul a fost limitat deoarece sistemul a fost stabil doar la – 50 mV, câștigul de putere obținut astfel fiind și el de numai 3 – 5 procente în CineBench. Am testat în final sistemul și pe baterie, în acest caz limita de TDP fiind setată la 15W, dar oferind încă performanțe bune.

cinebench1-expertbook-b9450-960x581 cinebench2-expertbook-b9450-960x571

Am trecut apoi la testele combinate de procesor și interfață grafică 3DMark Stress Test și LuxMark 3.1. Sistemul a trecut cu succes de 3DMark, semn că degradarea de performanțe de-a lungul utilizării intensive nu este o problemă, în timp ce în LuxMark, procesorul a început cu un TDP de peste 30W, pentru a se stabiliza apoi la 27W.

Am testat apoi laptopul cu Need for Speed: Most Wanted, nu neapărat pentru că am vrut să vedem comportamentul în jocuri, ci doar pentru a vedea un scenariu real pentru încărcarea combinată CPU și GPU. Rezultatele sunt similare cu cele văzute în testele sintetice, performanța fiind greu de egalat de către alte laptopuri similare și fiind constantă la un TDP de 25W în cazul alimentării de la rețea și de 15W în cazul alimentării de la baterie.

În final, am făcut testele sintetice clasice cu profilul Auto activat.

  • 3DMark 11: P1644 (Graphics – 1645, Physics – 4825);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 987 (Graphics – 1081, Physics – 5593);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 382 (Graphics – 335, CPU – 1977);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5408, Multi-core: 13975;
  • GeekBench 5.1.0 64-bit: Single-Core: 1183, Multi-core: 2765;
  • CineBench R15 (best run): CPU 473 cb, CPU Single Core 145 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 966 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –119.28 fps, Pass 2 – 21.88 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 163.48 fps.

Am refăcut testele cu profilul Turbo activat.

  • 3DMark 11: P2159 (Graphics – 1924, Physics – 6758);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 987 (Graphics – 1081, Physics – 5593);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1194 (Graphics – 1340, CPU – 8638);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5398, Multi-core: 15902;
  • GeekBench 5.1.0 64-bit: Single-Core: 1243, Multi-core: 4024;
  • CineBench R15 (best run): CPU 626 cb, CPU Single Core 176 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1499 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –182.54 fps, Pass 2 –43.45 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 82.74 fps.

În final, am refăcut testele pe Turbo, dar cu procesorul sub-alimentat cu 50 mV.

  • 3DMark 11: P2247 (Graphics – 1981, Physics – 8795);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 1243 (Graphics – 1365, Physics – 11271);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 498 (Graphics – 433, CPU – 3549);
  • Passmark: 4215 (CPU Mark – 11030, GPU Mark – 1345);
  • PCMark 10: 4142 (Essentials – 9527 , Productivity – 6743 , Digital Content Creation – 3003);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5430, Multi-core: 17175;
  • GeekBench 5.1.0 64-bit: Single-Core: 1274, Multi-core: 4198;
  • CineBench R15 (best run): CPU 748 cb, CPU Single Core 190 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1685 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 –189.78 fps, Pass 2 – 45.68 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 77.92 fps.

În concluzie, ExpertBook B9450FA este unul dintre cele mai performante ultrabook-uri disponibile în acest moment pe piață și una dintre cele mai bune implementări Core U văzute vreodată de noi, incluzând aici și laptopurile mai mari cu sisteme de răcire mai masive.

Astfel, nu putem decât să remarcăm încă o dată cât de impresionant ar fi fost acest laptop dacă ASUS ar fi ales implementarea unui procesor Comet Lake cu sase nuclee în locul celui cu patru.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire de pe ExpertBook B9450 este simplu, folosind un singur ventilator și o singură conducță de transfer termic. După cum am văzut, performanțele acestuia sunt însă foarte bune, cheia fiind un ventilator mic dar eficient, capabil să transfere un volum de aer similar ventilatoarelor mai mari și foi mari de material acoperit cu grafit pentru un transfer termic cât mai eficient.

asus-expertbook-b9450fa-cooling

Ventilatorul rămâne oprit pe modul Silent, demarând ocazional în sarcinile multitasking, laptopul fiind foarte sprinten în acest mod chiar dacă acest profil energetic este limitat la 7-8 W TDP. În sarcinile intensive și cu profilul Turbo activat, sistemul de răcire devine cam zgomotos și atinge un nivel de 44 – 45 dB, scăzând la utilizarea pe baterie la circa 40 dB.

Temperaturile exterioare sunt destul de mari în utilizarea zilnică pe Silent, de înțeles dacă ținem cont că vorbim de un mod pasiv de răcire, și se ridică la peste 50 de grade în sarcină, mai mult decât în cazul altor ultrabook-uri similare, cum ar fi de pildă ZenBook S13. Privind în ansamblu, ASUS ExpertBook B9450 este mai cald și mai zgomos decât alte ultrabook-uri, dar este și mai performant, iar comportamentul pe Auto și Silent este bun în momentele în care nu aveți nevoie de maximul de putere.

temperatures-daily-expertbook-960x384 temperatures-load-expertbook-960x384

Conectivitatea este asigurată de o interfață Intel AX200 Wi-Fi 6 care s-a comportat excelent în toate testele, aceasta fiind secondată de o interfață Ethernet disponibila cu ajutorul unui adaptor.

Sistemul audio oferă o performanță destul de bună dacă activați și procesarea software din Audio Wizard, laptopul oferind un sunet mai bogat decât alte modele compacte similare. Difuzoarele mici din partea interioară au însă limitele lor, deci nu vă așteptați la un nivel sonor mai mare de 72 – 74 dB sau o redare a frecvențelor joase sub 120 Hz. Camera Web este însoțită de patru microfoane, calitatea imaginii capturate fiind însă modestă.

asus-expertbook-b9450fa-speakers

Baterie și autonomie

ExpertBook B9450FA este oferit cu două baterii, de 33Wh și de 66Wh. ASUS promovează modelul cu baterie mai mică afirmând că este cel mai ușor ultrabook business cu cele 900 de grame ale sale, însă vă recomand să optați pentru modelul de 66Wh, care are și el oricum sub un kilogram.

  • 9h – editare text Google Docs, Silent/Better Battery Mode, screen at 70%, Wi-Fi ON;
  • 11h – redare video YouTube FullHD, Silent/Better Battery Mode, screen at 60%, Wi-Fi ON;
  • 10h – redare video Netflix, Silent/Better Battery Mode, screen at 70%, Wi-Fi ON;
  • 6h:30m – navigare Web intensivă, Auto/Better Performance Mode, screen at 70%, Wi-Fi ON;
  • 4h – jocuri (NFS: Most Wanted), Turbo/Best Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit

Am văzut implementări mai bune ale platformelor Whiskey Lake sau Comet Lake, deci mă aștept ca ASUS să mai îmbunătățească performanțele prin actualizări de BIOS.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C de 65W, care este compact, dar care are și cam multe cabluri. O încărcare completă durează circa două ore, dar există o funcție de încărcare rapidă care umple 60 de procente din baterie în numai 40 de minute.

asus-expertbook-b9450fa-charger

Preț și disponibilitate

Asus ExpertBook B9450 nu este încă disponibil în ofertele locale la data publicării acestui articol, acesta fiind rar și prin ofertele din alte țări.

Din informațiile deținute, așteptați-vă la un preț de start de circa 7500 lei pentru versiunea cu procesor Core i5, 16 GB RAM, 512 GB spațiu de stocare și baterie de 66 Wh.

Pentru detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

ExpertBook-ul B9450 este cu siguranță unul dintre cele mai reușite ultrabookuri Asus ale ultimilor ani.

El bifează cu brio o bună parte din aspectele așteptate de la un produs premium: se comportă foarte bine atât în utilizarea de zi cu zi cât și în task-uri complexe, oferă o baterie de mare capacitate pentru această clasă, este compact și ușor fără a neglija rigiditatea construcției sau conectica, și oferă o tastatură și clickpad de bună calitate.

ExpertBook-ul B9 scârțâie însă în anumite puncte, iar principalul său punct nevrotic este ecranul, de altfel de bună calitate, dar nu foarte luminos și astfel dificil de utilizat în anumite condiții. În plus, Asus nu oferă decât o singură opțiune de panel pentru acest notebook, în vreme ce competitorii direcți precum ThinkPad-ul X1 Carbon, Dell XPS 13 sau Dell Latitude 7000 sunt mai configurabili, atât la nivel de ecrane cât și la nivel de specificații hardware.

Platforma hardware este de altfel un alt punct unde ExpertBook-ul pierde în segmentul premium, limitat fiind la o implementare Comet Lake quad-core. Una ce funcționează ireproșabil, desigur, cu temperaturile și zgomotul de rigoare în task-uri complexe, dar care nu se poate ridica la nivelul de performanțe al implementărilor Comet Lake six-core sau la multivalența implementărilor Ice Lake.

Astfel, ExpertBook-ul B9450 este în acest moment ușor depășit tehnologic în segmentul de top al ultrabook-urilor premium, tocmai de aceea recomandările noastre se îndreaptă mai degrabă spre configurațiile de mijloc, ca opțiuni pentru cei ce pun pe prim plan portabilitatea și autonomia. În această nișă, ExpertBook-ul B9450 primește recomandarea noastră.

În final, însă, nu pot să nu remarc faptul că acest produs ar fi putut fi per-total excelent cu un update de ecran și platformă hardware.

Pro:

  • compact, ușor și bine clădit
  • tastatură bună și touchpad mare
  • conectivitate excelentă pentru un ultrabook
  • profiluri energetice bine optimizate
  • tăcut și rece în utilizare obișnuită
  • baterie mare și încărcare USB-C

Contra:

  • disponibil doar cu un ecran Full HD cam întunecat
  • doar procesor quad-core Comet Lake Core U
  • fierbinte și zgomotos în sarcini complexe
  • evacuarea aerului cald bate direct în ecran

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri