Camere foto digitale second-hand – Ghid de achiziţie
Preţurile camerelor foto digitale au scăzut semnificativ în ultimii ani, astfel că achiziţionarea unui model nou nu reprezintă o problemă majoră din punct de vedere financiar. De exemplu, camerele foto compacte au preţuri care pleacă de la aproximativ 250 lei şi depăşesc cu uşurinţă 1000 lei, fiind astfel disponibile pentru o varietate largă de utilizatori.
Totuşi, dacă vrei o cameră foto digitală cu performanţe bune şi, mai ales, dacă vrei să te orientezi spre segmentul DSLR situaţia se schimbă radical. De exemplu, camerele foto compacte pot depăşi cu uşurinţă 1000 lei, iar cele mai ieftine DSLR-uri se apropie vertiginos de pragul psihologic de 2000 lei.
Într-o astfel de situaţie, cel mai bun compromis pe care îl poţi face pentru a avea un aparat foto de calitate la un preţ scăzut este să cumperi unul la mâna a doua. Pentru a obţine însă un raport preţ- performanţă cât mai bun şi pentru a intra în posesia unui aparat foto fără defecte majore este important să fii atent la o serie de aspecte.
Plecăm de la premisa că ştii deja ce aparat foto vrei să-ţi cumperi (sau cel puţin segmentul de piaţă), astfel că paşii pe care trebuie să-i parcurgi sunt următorii:
Cercetează piaţa de camere foto noi
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să cercetezi piaţa. Află dacă modelul pe care vrei să-l cumperi mai este încă în producţie şi, implicit, dacă este încă disponibil în magazine, dar şi anul lansării. Cu cât camera foto este mai “proaspătă”, cu atât preţul unui model second-hand va fi mai mare.
În funcţie de preţul de vânzare pentru un model nou îţi poţi face o idee despre cât ar trebui să coste unul second-hand (evident, şi în funcţie de bugetul tău) şi poţi începe să cauţi produse la mâna a doua, iar aici lucrurile sunt destul de simple: elimini din start ofertele care au preţul prea apropiat de cel pentru un model nou sau cele care nu se încadrează în bugetul tău.
Nu cumpăra direct de pe internet fără să vezi camera
Ai găsit o ofertă foarte tentanta pe internet şi eşti pregătit să plăteşti şi să aştepţi coletul care să-ţi aducă camera foto? Aceasta este cea mai mare greşeală pe care o poţi face.
Este foarte important să te întâlneşti cu vânzătorul şi să testezi efectiv camera foto înainte de a face tranzacţia, pentru că anunţurile publicate pe internet pot fi înşelătoare, atât în ceea ce priveşte aspectul fizic al camerei foto, cât şi în privinţa eventualelor “mostre” de fotografii.
Fii atent la aspectul fizic al camerei foto
După ce te întâlneşti cu vânzătorul, analizează cu atenţie aspectul fizic al camerei pentru a vedea dacă are zgârieturi sau orice alte urme de lovituri. Chiar dacă unele pot părea minore, acestea pot afecta componentele interne ale camerei.
De asemenea, verifică dacă lentilele sunt în regulă, întrucât dacă au fost stropite accidental cu apă sau sunt zgâriate pot afecta calitatea fotografiilor. În plus, vezi dacă ecranul funcţionează corespunzător, şi, mai ales, dacă se aud zgomote ciudate în momentul în care camera funcţionează.
Este o idee bună să întrebi vânzătorul dacă a scăpat camera pe jos sau dacă a fost stropită accidental, însă este puţin probabil să afli adevărul în această privinţă.
Testează camera foto
Probabil că acesta este cel mai important sfat pe care trebuie să-l reţii: testează camera foto înainte să o cumperi, lucru valabil inclusiv pentru produsele noi. Numai aşa îţi vei da seama dacă toate butoanele funcţionează corespunzător, dacă ecranul este bun şi dacă fotografiile sunt de calitate.
Dacă ai laptop, ia-l cu tine la întâlnire pentru a transfera pozele de pe cameră pe portabil şi pentru a identifica rapid orice anomalie în realizarea pozelor. O astfel de măsură de precauţie te poate ajuta să eviţi cumpărarea unui produs cu unele defecte deranjante în realizarea fotografiilor.
Tipul de carduri pentru stocarea pozelor
Poate că îţi place o anumită camera foto, însă trebuie să fii atent şi ce tipuri de carduri de memorie foloseşte aceasta. În prezent, cel mai popular format este SD în numeroasele sale variaţii (SD, SDHC, SDXC, microSD, microSDHC, microSDXC), însă există şi carduri CF (în special pentru unele modele DSLR), dar şi carduri Memory Stick Pro Duo pentru camerele Sony.
Dacă nu vrei să ai parte de cheltuieli suplimentare, trebuie să alegi o cameră care suportă carduri de memorie pe care le deţii deja sau cel puţin un tip de card cu preţuri mai mici, cum sunt cele SD.
Verifică ce accesorii sunt incluse în pachet
Pe lângă aparatul foto în sine, informează-te ce accesorii sunt incluse în pachet. În cazul în care vânzătorul nu-ţi oferă niciun accesoriu din diverse motive, află care este preţul acestora şi dacă merită efortul de a cumpăra doar camera foto în sine.
Printre accesoriile pe care le poţi lua în calcul în funcţie de preferinţele personale se numără alimentatorul (fără de care nu ar trebui să cumperi o cameră foto), cabluri de conectare la PC sau TV (HDMI, USB, audio-video), carduri de memorie, husă de protecţie, CD cu aplicaţii software, microfon sau chiar blitz extern.
Dacă trebuie să achiziţionezi separat unul sau mai multe astfel de accesorii, preţurile pot fi destul de mari şi îţi pot afecta serios bugetul alocat pentru un astfel de gadget. De aceea, încearcă să negociezi un preţ mai mic tocmai din această perspectivă.
Second-hand vs. refurbished
Dacă nu te tentează ideea de a cumpăra o cameră foto second-hand, dar nici nu ai bani pentru una nouă, te poţi orienta spre aşa-numitele produse refurbished.
Produsele refurbished sunt produse care au fost deja vândute de magazine, însă care au fost înapoiate de cumpărător din diverse motive. Indiferent de motiv, aceste produse nu pot fi revândute ca noi din motive legislative.
Teoretic, o cameră foto refurbished ar trebui să funcţionează la fel ca o cameră foto nouă, singura diferenţa fiind că produsul poate prezenta urme de utilizare (de exemplu, amprente pe ecran).
Implicit, preţurile unei camere foto refurbished sunt mai mici comparativ cu una nouă, însă reducerea este de obicei de 10-15%. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al preţului, o cameră foto refurbished se poziţionează undeva între camerele foto noi şi cele second-hand.
Dacă eşti tentat de un astfel de produs trebuie să urmezi exact aceeaşi paşi ca şi în cazul unei camere foto second-hand, cel mai important fiind să testezi camera înainte de achiziţionare.
Concluzii
Achiziţionarea unei camere foto second-hand se poate dovedi cea mai bună alegere în cazul unui buget restrâns, mai ales că întotdeauna se pot găsi oferte bune din punct de vedere al raportului calitate-preţ.
Trebuie doar să studiezi cu atenţie camera foto şi pachetul de accesorii înainte să dai banii pe un astfel de produs, pentru a nu avea parte ulterior de surprize neplăcute.
Iar dacă nu eşti încă decis ce caracteristici tehnice ar trebui să aibă camera foto digitală pe care vrei s-o cumperi, îţi recomandăm să citeşti şi acest ghid.