GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Steve Jobs, geniul care a revoluţionat industria IT

Autor: Echipa Giz.ro

“Nu poate exista un tribut mai mare pentru succesul lui Steve decât faptul că o mare parte din lume a aflat despre trecerea lui în nefiinţă de pe un dispozitiv pe care el l-a inventat” – Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Dintre nenumăratele declaraţii pe care le-au dat diverse personalităţi ca reacţie la moartea lui Steve Jobs, probabil ca aceasta este cea care evidenţiază cel mai bine ce a lăsat “vizionarul” ca moştenire întregii lumi.

Steve Jobs: 1955 - 2011

Steve Jobs a revoluţionat industriile de  IT şi divertisment şi ne-a făcut viaţa mult mai uşoară prin numeroasele inovaţii pe care le-a introdus. Nu întotdeauna a fost inventatorul unei noi game de produse, dar de fiecare dată a ştiut cum să le construiască pentru a fi accesibile şi atrăgătoare pentru marea masă de utilizatori. Iar aici simplitatea designului a avut un cuvânt greu de spus.

Dacă analizam ultimul deceniu al industriei, vom observa că cele mai importante gadgeturi au apărut pe piaţă sub marca Apple:

  • iPod (2001) – Plăcerea de a asculta muzica oriunde, oricând a devenit realitate prin Apple iPod, playerul care de zece ani reprezintă etalonul industriei. Nu a fost primul MP3-player din lume, dar a fost primul care a prins la public. Adaugă la asta iTunes, platforma pentru cumpărarea şi vânzarea de muzică, şi ai înfăţişarea completă a industriei muzicale.

Impact: CD-urile clasice sunt pe cale de dispariţie, iar casele de discuri şi-au schimbat complet modelul de afaceri pentru a se adapta la iTunes.

  • iPhone (2007) – Steve Jobs a fost considerat nebun când le-a cerut angajaţilor Apple să dezvolte un telefon mobil cu un singur buton. Rezultatul a fost iPhone, iar ceea ce a urmat este istorie. Apple rămâne şi acum standardul în industria telefoanelor mobile în ciuda încercărilor disperate ale rivalilor de a-i copia succesul.

Impact: Nokia şi RIM nu au reuşit să se adapteze trendului impus de Apple. Telefonul mobil a preluat o mare parte din funcţiile unui computer personal. Sistemul de operare iOS disponibil pe iPhone a creat o nouă industrie, iar pentru orice ai vrea să faci pe telefon… ei bine, după cum zicea Jobs, “There’s an app for that!”.

  • iPad (2010) – Tablete grafice există de mulţi, mulţi ani, iar până anul trecut erau mari, butucănoase, folosite numai cu stylus şi cu preţuri de peste 2.000 de dolari. Însă Steve Jobs a introdus iPad. Primit iniţial cu reticenţă în privinţa utilităţii unui astfel de dispozitiv, iPad a cucerit rapid inimile entuziaştilor şi a deschis calea unui nou segment de piaţă.

Impact: Crearea unui nou segment de produse IT, orientate preponderent spre divertisment. În viitor, tabletele ar putea înlocui în mare parte notebook-urile clasice.

Steve Jobs si universul IT pe care l-a creat

Ar fi însă o greşeală majoră să luăm în calcul doar perioada de după anii 2000. Iată doar două exemple de succes de la începutul carierei lui Jobs:

  • Apple II (1977) – Jobs a avut determinarea să creeze un computer desktop pentru marea masă de utilizatori în ciuda refuzului primit din partea gigantului IBM. Faptul că după numai patru ani britanicii aveau să lanseze ceea ce astăzi cunoşti sub denumirea de primul PC reprezintă cea mai bună dovadă că Jobs este, în realitate, cel care a deschis drumului calculatoarelor personale.
  • Macintosh (1984) – Foarte probabil, când citeşti acest text stai cu mâna pe un mouse. Un dispozitiv atât de banal, mouse-ul a fost introdus pentru prima oară tot de Jobs, împreună cu prima interfaţă de utilizator. Ai ghicit, este vorba despre bătrânul Macintosh lansat în 1984. Oare unde am fi fost acum fără interfaţa de utilizator şi fără mouse-ul lui Jobs?

Dacă analizăm toate aceste inovaţii introduse, ne dăm seama că indiferent dacă suntem fani Apple sau nu, dacă îl apreciem pe Jobs sau nu, aproape toţi folosim cel puţin un produs creat de Jobs sau inspirat de mintea lui Jobs: computerul desktop, MP3-player-ul iPod, telefonul touchscreen iPhone, HTC sau Samsung, tableta iPad sau Samsung Galaxy Tab. Toate acestea nu ar fi existat, sau ar fi existat într-o altă formă, dacă nu ar fi existat Steve Jobs.

Steve Jobs in 1984

Însă Steve Jobs ne-a lăsat moştenire şi altceva, poate chiar mai important decât oricare dintre produsele pe care le-a lansat: determinarea de a reuşi în viaţă indiferent de greutăţile şi loviturile pe care le primeşti. Lecţia de viaţă predată de Jobs la Universitatea Stanford în 2005 sună cam aşa:

“Sunt convins că singurul lucru care m-a determinat să merg înainte a fost acela că mi-a plăcut ce am făcut. Trebuie să afli ceea ce îţi place. Iar asta este adevărat atât în muncă, cât şi în dragoste. Munca îţi va ocupa o mare parte din viaţă, iar singurul mod de a fi satisfăcut cu adevărat este să faci o muncă grozavă. Iar singurul mod în care poţi face o muncă grozavă este să-ţi placă ceea ce faci.”

„Dacă nu ai aflat încă ce îţi place, caută în continuare. Nu renunţa. Vei ştii când ai găsit ce cauţi. Şi, la fel ca orice relaţie grozavă, devine din ce în ce mai bună cu trecerea anilor. Continuă să cauţi până când vei găsi ceea ce îţi place. Nu renunţa”.

Discursul integral îl poţi asculta în clipul de mai jos:

Recomandarea mea este să citeşti transcrierea integrală a discursului, pentru că ţi se va întipări mai bine în minte şi vei avea multe lucruri de învăţat.

A plecat dintre noi, dar influenţa sa asupra industriei IT&C va persista multe decenii de acum înainte. Îţi mulţumim, Steve Jobs!

PS: Autorul acestui editorial nu deţine în proprietate niciun produs Apple.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri