GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aplicaţii pentru testarea vitezei internetului pe telefon

Autor: Echipa Giz.ro

Eşti curios care este viteza reală cu care navighezi pe internet de pe smartphone-ul tău Android, Windows Phone sau iPhone? Soluţia este să instalezi o aplicaţie care îţi testează viteza de conectare la internetul mobil.

Probabil ştii că vitezele de conectare la internet menţionate în specificaţiile tehnice ale smartphone-urilor şi ofertele operatorilor de telefonie mobilă sunt cele maxime suportate de respectiva tehnologie sau reţea.

În realitate, în funcţie de diverşi factori, viteza cu care navighezi pe internetul mobil este mai mică, aşa cum se întâmplă şi în cazul conexiunilor la internet pe PC şi laptop.

Dacă eşti curios să afli viteza reală aproximativă a internetului mobil, poţi apela la o serie de aplicaţii disponibile atât pentru sistemele de operare Android şi Windows Phone, cât şi pentru iPhone.

Înainte de a-ţi prezenta cele mai interesante aplicaţii, este important să menţionăm că toate aceste aplicaţii testează rata de transfer a datelor între smartphone şi cel mai apropiat server. Prin urmare, o simplă aglomerare a celulei sau o interferenţă de semnal pot duce la scăderea dramatică a vitezei de conectare pentru un interval scurt de timp.

Tocmai de aceea, pentru a avea o idee cât mai reală asupra vitezei de conectare la internet îţi recomandăm să efectuezi mai multe teste în zile diferite, dar la aceeaşi oră şi în acelaşi loc. Valoarea medie rezultată va fi şi cea mai apropiată de adevăr.

De asemenea, reţine că utilizarea acestor aplicaţii poate genera un trafic consistent de date pe conexiuni 3G.

Speedtest – Descarcă pentru Android şi iPhone

Una dintre cele mai utilizate aplicaţii web pentru testarea conexiunii la internet este Speedtest, iar aceasta beneficiază şi de aplicaţii pentru Android şi iPhone.

Aplicaţia este foarte uşor de utilizat: are o interfaţă curată şi intuitivă şi tot ce trebuie să faci este să apeşi „begin test”. Vei afla viteza de download, de upload şi ping-ul, iar datele sunt apoi utilizate la realizarea unor rapoarte prin care poţi afla cum a variat viteza în timp. În plus, ai parte şi grafice în timp real. Pentru rezultate cât mai bune, intră în setări şi selectează cel mai apropiat server de locul în care te afli.

Speedtest

Network Speed – Descarcă pentru Android

Network Speed este una dintre cele mai simple aplicaţii din acest articol, iar kit-ul de instalare are doar 43 kb. Dedicată în special celor cu smartphone-uri Android mai puţin performante, aplicaţia se rezumă la testarea vitezelor de download şi upload în timp real, acestea fiind afişata la Notifications. Tot acolo poţi vedea şi un grafic cu viteza conexiunii de date din ultimul minut.

Network Speed

Internet Speed Test – Descarcă pentru Android

O altă aplicaţie de Android care mizează pe minimalism este Internet Speed Test. Disponibilă în teme pe fundal negru şi alb, aplicaţia îţi afişează rezultate într-o manieră simplă, dar ceva mai atrăgătoare decât Network Speed, sub forma unor vitezemotre.

Internet Speed Test

Cisco Global Internet Speed Test – Descarcă pentru iPhone

Dacă ai iPhone, dar nu îţi place Speedtest, poţi încerca şi aplicaţia Cisco Global Internet Speed Test, oferită de celebra companie Cisco. Aplicaţia testează viteza internetului pe conexiuni 3G, Wi-Fi şi chiar EDGE, oferind şi o funcţie suplimentară: compararea vitezelor de conectare cu utilizatori de iPhone din întreaga lume.

Cisco Global Internet Speed Test

Speed Test – Descarcă pentru Windows Phone

Pentru utilizatorii telefoanelor cu Windows Phone exista de asemenea câteva aplicaţii interesante, iar Speed Test este una dintre cele mai apreciate. Pe lângă testarea vitezei conexiunii la internet cu valorile pentru download, upload şi ping, aplicaţia îţi prezintă pe hartă vitezele obţinute în diversele locuri în care ai utilizat-o. Acest lucru poate fi util pentru a vedea rapid unde obţii de regulă viteze de conectare mai bune.

Speed Test

Concluzii

Indiferent dacă utilizezi smartphone-uri Android, Windows Phone sau iPhone, există aplicaţii capabile să testeze viteza de conectare la internet.

Totuşi, nu uita că cifrele sunt mai mult orientative şi depind de mulţi alţi factori, iar pe conexiunile 3G pot consuma o cantitate destul de mare de date.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri