GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ascultă muzică nouă – Site-uri legale unde poţi asculta muzică online nouă

Autor: Echipa Giz.ro

Plăcerea de a ascultă muzica pe internet a determinat posturile de radio să migreze şi în această direcţie. Aşa cum am văzut într-un articol precedent, în prezent aproape orice post de radio (românesc sau străin) emite pe internet, lărgindu-şi astfel semnificativ aria de acoperire.

Totuşi, posturile de radio au câteva dezavantaje majore: programul obişnuit este întrerupt deseori de publicitate, iar DJ-ul aflat la “butoane” ar putea să nu fie pe placul nostru. De multe ori, vrem doar să ascultăm muzică şi atât, fără reclame şi fără intervenţii neinspirate din partea DJ-ului, iar asta este valabil mai ales dacă ascultăm muzică la birou în timpul programului lucru.

Din fericire, în ultimii ani au apărut numeroase servicii de muzică online special concepute în acest sens, foarte populare în străinătate, însă mai puţin utilizate în România. Tocmai de aceea, Giz îţi prezintă câteva site-uri la care poţi apela pentru a asculta muzica online gratis, cu precizarea că unele servicii pot fi contra-cost.

Last.fm, cel mai cunoscut serviciu de streaming online

Last.fm

Last.fm este probabil cel mai cunoscut serviciu de acest gen, iar acesta vine la pachet cu o serie de beneficii. După înregistrarea pe site, descarci playerul Last.fm şi să te loghezi în platformă, după care tot ce trebuie să faci este să cauţi muzică, fie după gen, fie după artist.

Partea interesantă abia acum vine: ai posibilitatea de a vota pozitiv sau negativ fiecare melodie pe care o asculţi, iar pe baza acestui procedeu site-ul îţi înţelege preferinţele muzicale şi va fi capabil să-ţi furnizeze treptat doar muzica pe care o preferi.

Lucrurile nu se opresc însă aici: melodiile pe care le asculţi pot fi afişate în profilul tău de pe site, iar tu poţi căuta persoane care ascultă acelaşi tip de muzică precum tine. Vorbim practic despre o reţea socială muzicală creată pe baza unui procedeu botezat “scrobbling”.

Singurul dezavantaj este că pentru a utiliza Last.fm trebuie să plăteşti 3 EUR pe lună (aproximativ 13 lei pe lună), după ce asculţi în prealabil 50 de piese gratuit oferite la înregistrare.

Grooveshark

În mare măsură, Grooveshark este un serviciu similar cu Last.fm şi are o bază de 35 de milioane de utilizatori. La fel ca şi rivalul său, Grooveshark îţi permite să asculţi muzică online, îţi adăugă diverse melodii în playlist în funcţie de piesele pe care le asculţi şi îţi permite să votezi o piesă dacă îţi place sau nu. În plus, poţi urmări alţi utilizatori ai serviciului, element care conduce la “împărţirea” playlistului cu acei useri.

Grooveshark este un serviciu de tip freemium: poţi asculta muzică online gratis, dar dacă vrei să scapi de bannere şi să primeşti câteva funcţii suplimentare mai mult sau mai puţin folositoare trebuie să plăteşti minim 6 USD pe lună (aproximativ 20 lei pe lună).

Grooveshark – asemanator cu Last.fm, dar gratuit

Jamendo

Dacă vrei să descoperi artişti care nu s-au afirmat încă pe scena internaţională, poţi apela la Jamendo. Acesta este un serviciu prin care poţi asculta gratuit muzică uploadată de diverşi artişti sub licenţă Creative Commons, însă tocmai din acest motiv nu te aştepta la o calitate foarte bună a muzicii. În prezent sunt disponibile puţin peste 300.000 de piese.

Jamendo te ajuta sa descoperi artisti necunoscuti

Gogoyoko

Un concept asemănător foloseşte şi Gogoyoko, un serviciu cu un nume uşor amuzant, cu deosebirea că acesta permite artiştilor independenţi să-şi vândă muzica fără să apeleze la tradiţionalele case de discuri. Streamingul în browser este gratuit, însă pentru asta va trebui să suporţi câteva bannere publicitare.

ShareTheMusic

Aşa cum sugerează şi numele, ShareTheMusic se bazează pe utilizatori pentru crearea unei baze de date cu muzică. Astfel, utilizatorii pot încărca pe site propria muzică, care va deveni disponibilă pentru streaming pentru un singur utilizator simultan. Din cauza conceptului, baza de date numără doar 100.000 de piese, însă acestea pot fi ascultate legal, întrucât site-ul a semnat parteneriate cu mai multe case de discuri.

ShareTheMusic, adica imparta muzica ta si cu altii!

Concluzii

Acestea sunt principalele site-uri de streaming de muzică. Last.fm este de departe cel mai bun şi utilizat, însă Grooveshark se poate dovedi o soluţie cel puţin la fel de bună mai ales dacă vrei să utilizezi gratuit un astfel de serviciu. Pe lângă ele, există cel puţin alte două site-uri foarte cunoscute cu servicii asemănătoare, Spotify şi Pandora, însă acestea nu sunt încă disponibile în România.

Totuşi, dacă eşti interesat mai degrabă să asculţi muzică online oferită de posturile de radio clasice, mai ales că este complet gratuit şi legal, poţi afla mai multe detalii despre subiect în cadrul acestui articol.

Iar dacă vrei să ştii de unde poţi descărca muzică gratuit în format MP3, îţi recomandăm de asemenea să rămâi pe Giz, pentru că un articol pe acest subiect va fi publicat în curând.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri