Avatare personalizate – unde le gasesti pe cele mai tari?

Chiar dacă la început termenul avatar reprezenta o manifestare corporală a Divinităţii fiind prezent în primul rând în textele hinduse, pentru cei care trăiesc în era calculatoarelor şi internetului acesta are cu totul altă semnificaţie. Ca reprezentare virtuală a unui utilizator de calculator, cuvântul avatar apare prima dată în cadrul unui joc, în anul 1985, prin intermediul personajului principal din seria Ultima.

Dacă la început avatarul nu putea fi modificat în nici un fel, odată cu trecerea anilor jocurile video complexe au început, pe baza unui model predefinit, să ofere jucătorilor posibilitatea de personalizare. Această personalizare porneşte bineînţeles de la articole de îmbrăcăminte şi ajunge până la tunsori, tatuaje sau alte accesorii.

Exemplu de avatar funny
Exemplu de avatar funny

Pe Internet avatarele sunt folosite mai ales pe forumuri, programe de mesagerie instant şi mai nou pe bloguri. În ciuda utilizării pe scară largă, nu pot spune cu certitudine care a fost primul forum care a folosit avatare. Scopul acestora este de a reprezenta membrii înregistraţi pe forumul respectiv, acţiunile, convingerile şi interesele lor. În mod normal avatarele sunt imagini mici având dimensiuni de 80 x 80 sau 100 x 100 pixeli (pătrate) ce le permit utilizatorilor să se identifice cu uşurinţă. Anumite forumuri permit membrilor să încarce propriile imagini ca avatar sau pot selecta una dintr-o listă prestabilită. Imaginile pot fi atât statice cât şi dinamice (animate).

Dacă în cazul forumurilor situaţia este destul de confuză, în cazul programelor de mesagerie instant primul program care a folosit imagini ca avatar a fost AOL Instant Messenger (AIM). Astăzi, numeroase programe de tip IM folosesc avatare. (Exemplu: Windows Live Messenger, Yahoo Messenger, etc.)

Paginile de comentarii ale blogurilor pot arăta într-o oarecare măsură ca un forum dar până acum nu am văzut un blog care să ofere suport pentru avatare. O soluţie la îndemână ar fi utilizarea serviciului Gravatar. Astfel, pe baza unei adrese de e-mail poţi crea un cont prin care încarci o imagine ca avatar global. Ce înseamnă mai exact acest lucru? De fiecare dată cand postezi un comentariu pe bloguri care au suport pentru serviciul celor de la Gravatar introduci în dreptul căsuţei de e-mail adresa cu care te-ai înregistrat pe Gravatar.com. Vei observa că odată postat comentariul apare şi imaginea aleasă ca avatar global.

INFO: Blogurile realizate cu WordPress versiunea 2.5 (sau o versiune mai nouă) suportă imaginile furnizate de cei de la Gravatar.

Fiind o imagine mică avatarul se poate realiza fără probleme de orice persoană care ştie să lucreze cu programe de grafică şi editare foto. (Adobe Photoshop, Macromedia Fireworks, Corel Draw, etc.) Pentru cei care nu stăpânesc foarte bine acest domeniu există numeroase site-uri care oferă gratuit imagini de avatar şi chiar posibilitatea de a le personaliza:

Un dezavantaj ar fi că toate avatarele sunt însoţite de emblema site-ului respectiv, iar personalizarea constă doar în posibilitatea de a alege textul care apare suprapus pe imagine. Sunt convins că oricine poate găsi un avatar bun pe unul dintre aceste site-uri în funcţie de pasiunile, interesele sau convingerile fiecăruia.

Tu ce fel de avatar personalizat foloseşti?

8 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!