Ghid de privacy pentru pozele publicate pe Facebook

Facebook a devenit una dintre cele mai utilizate soluţii pentru publicarea unor fotografii personale pe internet, datorită faptului că şi în România există foarte mulţi utilizatori ai acestei reţele sociale (peste 4.6 milioane, potrivit datelor Facebrands).

Astfel, poţi afla imediat ce au mai făcut prietenii tăi, pe unde s-au mai distrat în ultima perioadă şi cu cine îşi petrec timpul liber.

Reversul medaliei este că uneori poţi afla despre prietenii tăi lucruri pe care aceştia nu ar fi dorit să le dezvăluie pe internet, dar care au apărut pe Facebook din cauza unui prieten care i-a fotografiat într-o ipostază nepotrivită şi i-a taguit în imaginea respectivă.

Probabil că ţi se pare amuzant, însă cum ar fi ca tocmai tu să fii victima unei fotografii nepotrivite care apare în profilul unui prieten şi, dacă nu ai setările potrivite, inclusiv în Timeline-ul tău, fără nicio altă intervenţie din partea ta? Iar dacă ne gândim că aceste poze vor putea fi văzute instantaneu de toţi prietenii tăi lucrurile se complică şi mai mult.

De aceea, îţi vom prezenta în cadrul acestui ghid paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru a evita şi elimina de pe internet pozele în care apari.

Cum eviţi ca un prieten să te taguiasca automat într-o poză

Pe Facebook, orice prieten poate asocia o fotografie cu numele tău prin intermediul unui simplu tag. Pentru a evita ca o astfel de fotografie să apară imediat şi pe profilul tău şi să fie văzută de aproape oricine, este important să activezi opţiunea prin care trebuie să-ţi dai acordul explicit pentru ca o anumită poză să aibă drept tag numele tău.

Pentru a face acest lucru, accesează Privacy Settings din meniul din dreapta sus (click pe săgeata din colţul dreapta-sus, apoi click pe Privacy Settings) şi intră în Edit Settings din dreapta submeniului Timeline and Tagging. Pentru subiectul acestui ghid ne interesează doar câteva dintre opţiunile de aici.

  • Review post friends tag you in before they appear in your timeline – Această opţiune trebuie setată pe On pentru ca pozele în care eşti taguit să nu apară automat în timeline-ul tău. Dacă în prezent este pe Off, click pe opţiune şi selectează Enabled în meniul care apare.
Activeaza optiunea de a aproba manual tagurile in poze
  • Who can see posts that appear on you timeline because you’ve been tag? – Aici alegi cine poate vedea pozele în care ai fost taguit şi poţi selecta ca pozele să fie publice, să fie vizibile pentru prieteni sau pentru o anumită lista de prieteni. Dacă vrei să fie vizibile doar pentru tine, apasă pe Custom şi alege Only me în meniul următor.
Selecteaza cine poate vedea pozele in care ai fost taguit
  • Who sees tag suggestions when photos that look like you are uploaded? – Facebook are o opţiune pe baza căreia poate determina automat dacă apari într-o poză pe baza tagurilor cu numele tău din alte poze publicate pe reţeaua socială. Noi îţi recomandăm să dezactivezi această opţiune, mai ales că sistemul de recunoaştere facială poate da greş, iar pentru acest lucru trebuie doar să selectezi opţiunea No One.
Este de preferat sa dezactivezi optiunea de asociere automata a numelui tau cu pozele in care apari

De acum înainte, când cineva te va tagui într-o poză, va trebui să aprobi tagul manual pentru ca poza respectivă să apară în timeline-ul tău. Pentru asta, intră pe profilul tău şi selectează Activity Log, după care va trebui să aprobi tagurile ca în imaginea de mai jos:

In acest meniu aprobi un tag pentru o anumita poza de pe Facebook

Ce faci dacă apari într-o poză nepotrivită pe Facebook

Tocmai ai setat ca numele tău să fie asociat cu o fotografie doar după aprobarea ta, însă ce faci dacă ai fost deja taguit într-o poză nepotrivită?

Într-o astfel de situaţie, accesează poza în care ai fost taguit şi mergi cu mouse-ul peste poză pentru ca meniul de opţiuni să apară în partea de jos. Apoi dai click pe Options şi selectezi opţiunea Report/Remove Tag, exact ca în fotografia de mai jos.

Optiunea Report/Remove tag te ajuta sa elimini un tag de pe poze

Pasul următor este să slectezi una dintre opţiunile care apar. Dacă apari cu adevărat în fotografia respectivă, selectează opţiunea I want to remove this tag. Dacă nu apari în fotografie şi aceasta nu te reprezintă în niciun fel, poţi selecta opţiunea Spam or Scam din meniul No, this photo is about something else, pentru a evita repetarea unor situaţii similare.

Alege motivul pentru care vrei sa elimini tagul din poza

Cu un click pe Continue ajungem într-un meniu şi mai interesant, în care avem opţiunea de a bloca permanent utilizatorul care ne-a taguit în poza respectivă.

Prima opţiune reprezintă o simplă ştergere a tagului, însă fotografia va rămâne în continuare pe Facebook. Dacă însă ai vrea că poza respectivă să nu mai existe pe Facebook pentru că te poate pune într-o situaţie stânjenitoare, poţi selecta Ask [numele prietenului] to take the photo dawn. Astfel, îi vei trimite prietenului un mesaj prin care îl informezi că vrei să şteargă poza de pe Facebook.

În fine, a treia opţiune este şi cea mai drastică: Block [nume prieten]. Prin această opţiune nu vei mai avea niciun fel de interacţiune cu respectiva persoană, iar fotografiile sale nu vor mai apărea în timeline-ul tău.

Dupa eliminarea tagului, poti solicita stergerea pozei sau chiar blocarea utilizatorului

Prin acest procedeu numele tău nu va mai fi asociat cu poza respectivă, însă este foarte important să reţii că fotografia va fi în continuare disponibilă pe Facebook şi va putea fi văzută de prietenii celui care a uploadat-o sau chiar de ţoti utilizatorii Facebook, dacă este publică.

Cine poate vedea fotografiile pe care le uploadezi tu

La fel de importante precum fotografiile în care apari sunt şi cele pe care le uploadezi tu. În cazul în care vrei să uploadezi o fotografie, însă nu vrei ca oricine să o poată vedea, trebuie să selectezi acest lucru înainte de uploadarea pozei.

În meniul de upload pentru o fotografie, în partea din dreapta şi imediat în stânga butonului Post care uploadeaza fotografiile există opţiunea care îţi permite să gestionezi acest lucru. Dă click şi, din lista care apare, poţi alege ca fotografia să fie publică sau vizibilă doar pentru prieteni. Dacă vrei ceva mai specific, click pe Custom.

Aici ai opţiunea ca fotografia să fie vizibilă inclusiv pentru anumite persoane prin simpla tastare a numelui lor, dar ai şi posibilitatea de a ascunde fotografia de unul dintre prietenii tăi chiar dacă restul prietenilor o pot vedea.

Poti alege ca o anumita fotografie sa poata fi vizualizata doar de anumiti prieteni

În cazul fotografiilor deja publicate de tine pe Facebook pentru care vrei să modifici aceste opţiuni, selectează poza respectivă şi dă click pe micul buton disponibil în caseta din dreapta în dreapta datei la care a fost publicată poză, pentru a activa meniul. Paşii sunt aceeaşi ca mai sus.

Poti modifica setarile de privacy ale unei fotografii chiar si dupa ce ai uploadat-o

Concluzii

Chiar dacă sunt destul de bine ascunse prin meniurile stufoase, opţiunile prin care poţi elimina asocierea ta cu o poză există şi pot fi utilizate cu destulă uşurinţă. Întotdeauna este bine să fii prevăzător, motiv pentru care îţi recomandăm în special să urmezi sfaturile noastre din prima parte a acestui ghid, pentru a nu ajunge în situaţia de a fi taguit automat în poze fără acordul tău.

De asemenea, este bine să acorzi atenţie şi persoanelor care au acces la pozele pe care le publici tu însuţi pe Facebook tocmai din motivele enumerate mai sus.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!