GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să eviţi zgomotul de pe Facebook

Autor: Echipa Giz.ro

Facebook poate fi o reţea socială utilă dacă ştii cum să eviţi zgomotul reprezentat de update-urile inutile din feed. GiZ îţi arată ce trebuie să faci pentru a elimina update-urile irelevante.

Facebook este cea mai aglomerată şi obositoare reţea socială, întrucât numărul de utilizatori a depăşit 4.000.000 în România, iar tipul de conţinut afişat este foarte divers, la care se adaugă şi numărul practic infinit de aplicaţii şi jocuri mai mult sau mai puţin utile.

De aceea, dacă ai mai mult de 300-400 de prieteni pe Facebook, este foarte posibil să nu ai timpul necesar pentru a rămâne la curent cu lucrurile importante pe care le poţi afla de pe această reţea socială.

Iar dacă totuşi ai câteva ore la dispoziţie pe care le poţi pierde zilnic pe Facebook, este la fel de probabil să ratezi evenimentele importante în avalanşa de informaţii complet inutile pe care ţi le furnizează prietenii tăi.

Vestea bună este că la finalul anului trecut, când a introdus noul Timeline, Facebook a efectuat câteva mici schimbări şi în modul de gestionare a update-urilor din partea prietenilor. Aceste modificări sunt relativ necunoscute pentru o bună parte din utilizatori, motiv pentru care în acest articol îţi vom prezenta câteva metode simple prin care poţi scăpa de zgomotul inutil de pe Facebook.

Grupează prietenii în liste

Grupeaza prietenii in liste

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ţi grupezi prietenii pe liste, în funcţie de modalitatea în care v-aţi cunoscut: prieteni, colegi de muncă, colegi de facultate şi aşa mai departe.

Poţi face acest lucru fie prin accesarea paginii care include listele default, fie prin editarea fiecărui prieten în parte, aşa cum vezi în fotografia alăturată.

De asemenea, este important să ştii că poţi include un prieten în mai multe liste.

Ulterior, poţi accesa direct update-urilor prietenilor dintr-o anumită lista din meniul din partea stângă a homepage-ului Facebook.

În acest fel ai acces mai simplu la update-urile publicate de prietenii apropiaţi sau de colegii de muncă, în funcţie de interesele tale din acel moment.

 

Editează frecvenţa update-urilor pentru fiecare prieten

Alege ce tip de continut vrei sa primesti in feed

Ai grupat prietenii în liste, însă în mod cert nu toate update-urile lor sunt interesante sau importante.

Poate nu te interesează ce comentarii postează, la ce dau Like sau ce jocuri utilizează, aşa că trebuie să “periezi” acest conţinut.

Intră pe profilul unui prieten şi apasă “Subscribed”.

Prima decizie pe care trebuie să o iei este câte update-uri vrei să primeşti de la acest prieten: pe toate, pe cele mai multe sau doar pe cele importante. În ultima categorie intră de regulă update-urile despre locul de muncă sau despre statutul social.

Al doilea pas este să selectezi tipul de conţinut pe care vrei să-l primeşti de la prietenul respectiv, iar aici poţi debifa comentariile, Like-urile, update-urile text, fotografiile sau jocurile.

Dacă vrei să primeşti update-uri doar când îşi schimbă locul de muncă, termină facultatea sau are o nouă relaţie, bifează doar Life Events.

Elimină aplicaţiile şi jocurile din feed

Cele mai deranjante update-uri primite pe Facebook sunt cele pentru diverse aplicaţii şi jocuri. Dacă utilizezi Facebook doar pentru a ţine legătura cu prietenii, acest tip de update-uri este inutil pentru tine, însă partea bună este că poţi scăpa de ele.

Pe lângă faptul că poţi elimina update-urile despre jocuri ale unui anumit prieten aşa cum ţi-am arătat la pasul anterior, poţi scăpa rapid de o aplicaţie indiferent care este prietenul care o utilizează.

Când îţi apare un status despre o aplicaţie, aşa cum vezi în exemplul de mai jos, apasă butonul de meniu din dreapta sus şi selectează Hide all by X. După acest pas, nu vei mai vedea în feed niciun update din partea aplicaţiei respective.

Pe măsură ce aplici aceasta setare pentru tot mai multe aplicaţii şi jocuri, vei vedea că feed-ul tău va deveni mai curat.

Ascunde aplicatiile si jocurile folosite de prieteni

Vorbeşte pe chat doar cu cine vrei

Funcţia de Chat de pe Facebook nu este la fel de populară precum Yahoo! Messenger, însă sunt destui cei care o folosesc. Dacă te numeri printre ei, dă click pe butonul de opţiuni din dreapta jos a listei de prieteni online şi selectează Advanced Settings.

Aici poţi alege să blochezi anumite persoane care nu vrei să te vadă pe chat sau să selectezi persoanele pentru care vrei să fii prezent pe chat. Poţi aplica o astfel de setare inclusiv pentru liste, astfel că poţi rămâne online pe chat pentru un grup restrâns de prieteni printr-un simplu click.

Foloseste functia de chat doar cu prietenii apropiati

Elimină News ticker-ul

Ascunde Ticker pentru un homepage mai curat

O altă sursă de distragere a atenţiei este News ticker-ul amplasat pe homepage în partea dreapta-sus. Acesta include absolut toate update-urile prietenilor, motiv pentru care nu este foarte util.

Dacă vrei să-l elimini, tot ce trebuie să faci este să apeşi pe butonul din dreapta-sus a acestui News ticker.

Urmăreşte ştirile de top

În funcţie de modul în care interacţionezi cu anumiţi prieteni, Facebook acordă o importanţă mai mare anumitor update-uri, pe care ţi le poate oferi înaintea celorlalte update-uri, chiar dacă au fost publicate mai demult.

Acestea sunt grupate în Top Stories şi, dacă vrei să le vezi atunci când intri pe Facebook, trebuie să selectezi această opţiune din meniu, aşa cum observi din imaginea de mai jos. Poţi reveni oricând la afişarea celor mai recente update-uri.

Cu functia Top Stories afli rapid informatiile importante

Concluzii

Acestea sunt cele mai simple instrumente pe care le ai la dispoziţie pentru a filtra informaţiile pe care le primeşti pe Facebook. Nu-ţi garantăm că vei scăpa de toate informaţiile nedorite, dar în mod cert feed-ul tău va fi mai curat şi va conţine mai multe update-uri utile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri