Cele mai bune browsere Android – alternative la browserul nativ
Una dintre primele aplicaţii pe care le foloseşti pe un smartphone cu Android este browserul nativ preinstalat, care în general se descurcă onorabil în ceea ce priveşte navigarea pe internet.
Totuşi, ca orice aplicaţie nativă pentru un sistem de operare, browserul nativ, botezat simplu “Browser”, este relativ limitat în funcţii, fiind dezvoltat cu precădere pentru utilizatorii începători.
Pe măsură ce capeţi experienţă în utilizarea Androidului, îţi dai seama că ai nevoie de un browser mai puternic, care să gestioneze în mod corespunzător bookmark-urile, datele de acces pe anumite site-uri, istoricul de navigare sau sincronizarea acestora cu browserele de desktop.
Google Play Store este însă bogat în alternative la browserul nativ, iar în prezent există numeroase browsere de calitate. Unele au fost dezvoltate special pentru Android, altele sunt versiuni mobile ale browserelor desktop, iar aproape fiecare dintre ele oferă particularităţi care vor atrage o anumită categorie de utilizatori.
Google Chrome
Google Chrome este compatibil cu Android 4.x şi va deveni probabil browserul nativ al acestui sistem de operare. Principalele avantaje? Este la fel de rapid şi de uşor de utilizat ca şi versiunea desktop, iar cei care folosesc Chrome şi pe PC îşi pot sincroniza parolele şi alte date, inclusiv taburile deschise. Evident, există numeroase similarităţi între cele două versiuni, iar una dintre cele mai evidente este pagina “New tab”, care îţi prezintă fie cele mai vizitate site-uri, fie bookmark-urile.
Dolphin Browser
Unul dintre cele mai populare browsere pentru Android este Dolphin Browser, care pe lângă încărcarea rapidă a site-urilor sau zoom-ul fluent îţi oferă două facilităţi inedite. Prima este posibilitatea de a salva bookmark-uri sub forma unor gesturi prin care elimini astfel navigarea prin bookmark-uri sau tastarea în address bar, iar a doua este Sonar, un plugin prin care poţi intra pe site-uri prin comandă vocală. De altfel, posibilitatea de a instala diverse add-on-uri este un alt avantaj al aplicaţiei.
Firefox
Firefox s-a alăturat relativ târziu pe piaţa browserelor pentru Android, iar aplicaţia nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Chiar dacă împrumută numeroase opţiuni ale versiunii de desktop, printre care se numără utilizarea add-on-urilor, şi permite sincronizarea datelor şi afişarea paginilor în format Reader Mode, aplicaţia este destul de lentă şi se blochează destul de des. Prin urmare, noi îţi recomandăm să utilizezi browserul cu precauţie şi să fii pregătit să instalezi altul în cazul în care astfel de probleme se manifestă şi în cazul tău.
Opera Mobile
Opera este unul dintre cele mai vechi broasere pentru telefoane mobile, câştigându-şi popularitatea prin Opera Mini. Opera Mobile se adresează smartphone-urilor puternice şi vine cu câteva funcţii interesante unice: Opera Turbo, un sistem de compresie a datelor pentru micşorarea traficului de date, posibilitatea de a forţa o pagină web desktop să fie afişată pe o singură coloană intuitivă sau posibilitatea de a ascunde unele părţi ale interfeţei. Din păcate, interfaţa este destul de spartană şi lentă, dar cel puţin există posibilitatea de a sincroniza datele cu versiunea de desktop.
Skyfire Web Browser
Utilizatorii frecvenţi ai reţelei sociale Facebook vor fi încântaţi de opţiunile oferite de Skyfire. Browserul include funcţii precum Facebook QuickView, care menţine pagina de Facebook încărcată în cloud pentru un acces mai rapid, Fireplace Feed Reader, cu care poţi urmări doar anumite postări cu linkuri şi fotografii ale prietenilor de pe Facebook sau Popular Pages, un sistem de recomandări de ştiri bazat pe numărul de like-uri primite. În plus, pentru fiecare pagină de internet vizitată ai la dispoziţie un buton de Like.
Ninesky
Un alt browser apreciat de utilizatori, dar mai puţin popular, este Ninesky. Chiar dacă nu are neapărat o funcţie “unică” în acest segment, Ninesky este apreciat pentru rapiditatea încărcării paginilor şi randarea corectă conţinutului Java. Există totuşi o zonă căreia dezvoltatorii i-au acordat atenţie sporită: securitatea. Browserul promite să verifice fiecare site vizitat, să te avertizeze dacă ai intrat pe un site periculos şi chiar să-ţi protejeze datele personale. În plus, există un mod nocturn pentru a citi mai bine pe întuneric şi o funcţie de optimizare a paginii pentru mobile.
Boat Browser
Boat Browser este unul dintre cele mai simple browsere, însă oferă o serie largă de opţiuni şi setări, iar partea interesantă este că poţi ascunde unele setări avansate pe care nu le vei accesa niciodată. Există posibilitatea de a face screenshot-uri (util pentru utilizatorii Android 2.x care nu au telefonul rootat), de a naviga în mod private, dar şi de a afişa paginile pe fundal negru, pentru a fi mai uşor de citit pe timp de noapte.
În curând: Opera Ice
Opera va lansa în luna februarie 2013 browserul Opera Ice, care promite o revoluţionare a interfeţei de utilizare prin eliminarea tuturor butoanelor. Practic, navigaţia se va face doar prin intermediul gesturilor, iar lista Speed Dial va juca un rol esenţial. De aici vei putea accesa atât lista de site-uri preferate cât şi taburile deja deschise. Va exista totuşi şi un buton care va face legătura între pagina vizualizata şi pagina de start.
Concluzii
Piaţa browserelor pentru sistemul de operare Androider este una diversificată şi bogată în opţiuni. Chiar dacă browserul nativ este preferat de cei mai mulţi utilizatori din comoditate, în Google PlayStore există numeroase aplicaţii care oferă funcţii suplimentare.
Pe lângă celebrele Google Chrome sau Dolphin, există şi câteva browsere mai puţin cunoscute care fac o treabă foarte bună, astfel că în această listă vei găsi măcar un browser care să se potrivească nevoilor tale.
Andreea
18 aprilie 2016 la 10:32
Cum pot sa vb cu cnv daca nu am camera si microfon