GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cărţi de citit, disponibile gratuit online

Autor: Echipa Giz.ro

Îţi place să citeşti cărţi online? Şi nouă! Unii spun că lecturile în format electronic nu au farmecul cărţilor tradiţionale, pe hârtie, și chiar dacă pe alocuri suntem de acord cu această afirmaţie, nu putem să nu remarcăm că existenţa cărţilor de citit online reprezintă o soluţie foarte bună pentru persoanele care nu mai au timpul sau răbdarea necesară de a citi în fotoliul de acasă, dar și pentru cei dintre voi care nu au la dispoziție un buget suficient de generos pentru a achiziționa cărțile dorite în format fizic.

Probabil ai observat şi tu că, o dată cu progresul rapid al tehnologiei, apariţia televizorului, dezvoltarea internetului, a jocurilor virtuale şi a numeroaselor altor gadgeturi, din ce în ce mai puţină lume îşi îndreaptă atenţia şi timpul spre lectură.

Cu toate astea, o dată cu apariţia metodelor noi de lectură, care îmbină în mod practic cititul cu tehnologia, acest lucru s-ar putea schimba. De ce? Deoarece cititul online folosind calculatorul sau orice alt dispozitiv electronic prezintă anumite avantaje. În primul rând există numeroase website-uri pe Internet care oferă biblioteci întregi de cărţi pe care le poţi citi sau descărca gratuit.

Vei putea astfel economisi atât bani, cât şi timpul pe care l-ai fi petrecut prin librării sau biblioteci în căutarea cărţii dorite. Mai mult, dacă eşti un pasionat de cărţi, vei putea să colecţionezi mii de volume fără să ocupi nici măcar un raft din bibliotecă. Vei putea să le ţii pe toate la un loc, să le ordonezi şi să le accesezi oricând foarte uşor.

Tocmai prin prisma acestor aspecte, cititul online este privit de numeroase persoane doar ca o alternativă, o soluţie complementară cititului convenţional, în timp ce bibliotecile online sunt considerate o metodă prin care literatura încearcă să supravieţuiască mai bine dezvoltării tehnologice.

Cartile online sunt din ce in ce mai populare

Cartile online sunt din ce in ce mai populare

Site-uri cu cărţi de citit online

Pe internet găseşti numeroase site-uri care oferă cărţi în format electronic, însă numai câteva sunt cu adevărat de calitate şi sunt actualizate în permanenţă. Astfel, noi îţi prezentam o listă (subiectivă şi pe alocuri incompletă) a site-urilor unde poţi găsi cele mai bune cărţi de citit într-o viaţă în format electronic, dar şi lucrări categorisite pe genuri, inclusiv cărţi online pentru copii.

Cărţi online româneşti:

  • Elefant – Magazinul de cărţi Elefant propune o colecţie interesantă de cărţi digitale disponibile în format epub şi PDF cu DRM, însă oferta este destul de limitată. Interesant este însă că există şi o serie de cărţi digitale compatibile cu Kindle (cel mai probabil, pentru că nu au DRM).
  • Litera – site-ul Litera oferă cu precădere manuale școlare și o gamă largă de ebooks de toate felurile;
  • Libris – Librăria Libris oferă o gamă diversă de cărți de toate tipuri, în format digital sau fizic;
  • Biblior – una dintre cele mai bune surse de cărţi online pentru elevi. Include opere scrise de cei mai importanţi autori români, inclusiv Ion Luca Caragiale sau Ion Creangă, iar textele pot fi citite cu uşurinţă direct pe site.
  • Biblioteca online Polirom – conţine o serie de titluri care nu vor mai fi republicate şi care pot fi descărcate legal.
  • E-scoala – o altă sursă utilă de cărţi online pentru copii este şi E-scoala, care include de asemenea numeroase opere româneşti, dar şi proza marilor poeţi precum Mihai Eminescu. Interfaţa este ceva mai dificil de utilizat, însă acest lucru nu reprezintă un impediment major.
  • Evobook – Producătorul român al ebook readerului Evobook a lansat şi un magazin de cărţi electronice de unde poţi descărca gratuit opere clasice semnate de autori precum Alexandre Dumas sau, contra-cost, cărţi scrise de autori celebri precum Paulo Coelho. Titlurile sunt disponibile în format epub şi PDF cu protecţie DRM.
  • Liternet.ro – un site românesc de ebooks, care oferă gratuit cărţi în mai multe limbi, mai mult sau mai puţin folosite, inclusiv limba romană. Pe acest site vă puteţi publica şi propriile creaţii literare.
  • Bestseller.md – o librărie online complexă, care foeră atât cărți în firmat fizic, cât și carți electronice de diverse tipuri, unele disponibile contra-cost și unele gratuit. La momentul finalizării acestui articol, colecția de cărți gratuite urcp la peste 1000 de titluri, disponibile în mai multe limbi, majoritare fiind cele în română, engleză și rusă.
Cartile online au inceput sa inlocuiasca cititul traditional

Cartile online au inceput sa inlocuiasca cititul traditional

Literatura străină online:

  • FreeBookSpot – conţine aproximativ 80 de GB de cărţi, pentru care nu necesită creearea unui cont nici pentru descărcare şi nici pentru vizualizare.
  • ManyBooks – oferă aproximativ 20000 de cărţi în format compatibil cu PDA, iphone sau eBook Reader.
  • Scribd – reprezintă poate cea mai populară soluţie când vine vorba de cărţi online. Necesită crearea unui cont de utilizator pentru descărcarea cărţilor.
  • KnowFree – este un site în care utilizatorii pot face schimb gratuit de articole, cărţi şi alte tipuri de documente.
  • OnlineFreeEBooks– nu conţine propriu-zis cărţi ci oferă linkuri spre site-urile unde puteţi găsi titlurile căutate.
  • Free-eBooks – conţine un număr impresionant de cărţi disponibile gratuit. Oferă de asemenea o secţiune de reviste şi posibilitatea de a vă putea publica propriile lucrări.

Cărţi online de IT

Numeroase site-uri oferă şi cărţi tehnice, axate pe o anumită specializare, iar cel al tehnologiei informaţiei nu putea face excepţie. Prin urmare, pentru cei pasionaţi de domeniul IT, iată o listă scurtă cu resurse electronice interesante:

Pe lângă aceste surse, care oferă în mare parte cărţi online gratuite care nu mai beneficiază de drepturi de autor, există şi câteva edituri care au lansat site-uri dedicate pentru unele cărţi electronice din portofoliul lor.

Desigur, cărțile lansate în ultimii ani sunt de cele mai multe ori disponibile contra cost chiar și în fromatele electronice, fie ca eBooks pe site-uri precum Amazon Store sau Scribd, fie ca Audiobook-uri pe site-uri precum Audible sau Spotify. În general aceste servicii oferă acces nelimitat la o gamă foarte largă de conținut, contra unei sume fixe lunare.

De asemenea, merita menţionat că unele cărţi online, în special cele care oferă posibilitatea de a descărca anumite cărţi, pot fi citite cu uşurinţă pe o varietate de smartphone-uri, fie pe iPhone-uri fie pe mulțimea amplă de modele cu Android.

Nu în ultimul rând, cărţile electronice pot fi citite şi pe ebook readere, dispozitive realizate special pentru astfel de activităţi. Cel mai popular ebook reader este Kindle.

9 comentarii

  1. Mugur

    8 noiembrie 2011 la 20:52

    Am plecat de un an din RO,sunt in UK si cea mai mare problema a mea e ca nu prea am ce citi.Precizez ca sunt un cititor de moda veche,am bătut bibliotecile vreme de mai bine de 30 de ani.Aici si acum nu mai am unde practica Sportul asta dar am descoperit de curând Internetul.Încă pt mine Internetul reprezintă un mare mister,dar mă rog asta e alta poveste!?!Anyway,tot încerc sa intru pe diferite situri cu cărți,on line sau carti format PDF pe care sa le pot citi si mă izbesc de aceeași problema,bă nu le pot descărcări sau citi,ba sunt pe lista dar de fapt cand dai download nu exista,s.a.m.d.,ca atare va rog frumos spuneti-mi cum sa fac sa pot citi si eu o carte buna pe i-phonul meu!Dacă nu cer prea mult faceți un efort si dați-mi câteva sfaturi utile,va multumesc anticipat,al dumneavoastră sincer MUGUR!!!!

  2. Elena

    25 ianuarie 2012 la 03:12

    Pe ce site pot găsi gratis cartea luna noua(now moon) dar in limba ro?

  3. Mirzan Mihaela Adriana

    3 decembrie 2020 la 14:30

    Cartea este un mod deca petrece timpul intr o lume de poveste…

  4. Dan

    17 decembrie 2020 la 15:52

    electrokits.ro – Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita (kit-uri electronice DIY, articole, carti, cursuri) pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.

  5. Dodoasca

    25 aprilie 2021 la 20:30

    Am o colecție de peste 5000 de cărți in limba Română în format EPUB, pentru doritori și iubitori de carti pun mai jos linkul pentru descărcare! Lectură plăcută vă doresc!

    drive.google.com/file/d/18HmyDI8fQ6-9xhIcziwRyK8ZO9Br6UHc/view?usp=drivesdk

  6. Claudia

    16 mai 2021 la 20:50

    Vreau sa citesc cartea hotul de stele am auzit că este foarte interesantă și vreau să o citesc și eu

    • Violeta

      24 septembrie 2021 la 16:18

      Puterea gindului (carte)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri