GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Reţele wireless gratuite în oraş – Orange Wi-Fi, Vodafone Wi-Fi, Digi Wi-Fi

Autor: Echipa Giz.ro

Operatorii de telecomunicaţii Orange, Vodafone şi RCS-RDS şi-au consolidat reţelele wireless din oraşe care permit clienţilor să se conecteze gratuit la internet, iar celorlalţi utilizatori să navigheze gratuit pentru o perioadă limitată de timp.

Conexiunile de date 3G au devenit accesibile unui număr ridicat de utilizatori datorită popularităţii tot mai mari a smartphone-urilor, însă planurile tarifare ale operatorilor rămân în continuare relativ scumpe pentru o bună parte dintre clienţi.

Din acest motiv, este foarte posibil să cauţi reţele Wi-Fi inclusiv atunci când eşti plecat în diverse locuri din oraş, mai ales dacă vrei să descarci noi aplicaţii sau să accesezi anumite servicii care consumă o cantitate generoasă de date.

Pe parcursul ultimilor ani, trei dintre operatorii de telecomunicaţii din România au dezvoltat reţele wireless gratuite în diverse locuri strategice din oraş, cum ar fi malluri, restaurante, baruri, hoteluri sau aeroporturi.

Orange Wi-Fi

Operatorul de telefonie Orange dispune în prezent de o reţea Wi-Fi răspândită în câteva oraşe importante din România, inclusiv Piteşti, Timişoara, Arad sau Bistriţa, dar şi în staţiunile montane şi cele de pe litoral. Cele mai multe zone cu acoperire Wi-Fi se regăsesc în Bucureşti, în special în zona mall-urilor sau a unor hoteluri. Câteva exemple concrete sunt Plaza România, Naţional Arena sau Centrul Vechi.

Reţeaua Wi-Fi este disponibilă tuturor utilizatorilor de smartphone-uri, tablete şi laptopuri, însă cei care nu sunt clienţi Orange se pot conecta doar 2 ore pe zi, în timp ce clienţii Orange au acces gratuit nelimitat.

Procedura de conectare este relativ simplă: după conectarea la reţeaua Orange Wi-Fi, utilizatorul trebuie să introducă numărul de telefon şi apoi să completeze un cod primit prin SMS.

Recent, Orange a anunţat disponibilitatea tehnologiei Passpoint în România, prin care clienţii operatorului cu smartphone-uri cu această funcţie se conectează automat la reţeaua Wi-Fi, fără necesitatea de a obţine un cod. Din păcate, numai iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 3 şi Samsung Galaxy S5 sunt compatibile cu tehnologia Passpoint.

În plus, clienţii Orange cu smartphone-uri care suportă protocolul EAP-SIM/AKA se pot conecta automat la reţea după selectarea manuală a reţelei Orange Mobile Wi-Fi la prima utilizare.

Află mai multe detalii despre acoperirea reţelei Orange Wi-Fi şi smartphone-urile compatibile cu tehnologia Passpoint şi protocolul EAP-SIM/AKA.

Orange ofera conectare gratuita la wireless in anumite zone

Orange ofera conectare gratuita la wireless in anumite zone

Vodafone Wi-Fi

Şi rivalii de la Vodafone au realizat o reţea Wi-Fi gratuită în numeroase oraşe ale ţării, cea mai dezvoltată fiind cea din Bucureşti. Aici, te vei putea conecta gratuit la internet într-o serie de locuri precum magazinele operatorului, hoteluri sau baruri.

La fel ca şi în cazul Orange, pentru conectarea la reţeaua Vodafone Wi-Fi Gratuit trebuie să completezi un formular cu datele tale personale: prenume, nume, email şi număr de telefon. Utilizatorii Vodafone au acces gratuit nelimitat, în timp ce clienţii altor operatori vor putea sta conectaţi timp de o oră.

Această ultimă informaţie nu este menţionată pe site-ul Vodafone, însă a fost verificată personal de noi cu ceva timp în urmă şi probabil că este încă valabilă.

Află mai multe detalii despre acoperirea reţelei Vodafone Wi-Fi.

Digi Wi-Fi

Operatorul de telecomunicaţii RCS-RDS operează de asemenea o reţea wireless sub brandul Digi Wi-Fi, care cel puţin la prima vedere este şi cea mai extinsă dintre cele trei. De exemplu, numai în Bucureşti există 361 de puncte cu acces gratuit la Wi-Fi, cele mai comune fiind cele din mall-uri, benzinării sau diverse baruri şi restaurante mai mult sau mai puţin cunoscute.

Totuşi, spre deosebire de Vodafone şi Orange, accesul în reţeaua Digi Wi-Fi se poate realiza numai de către abonaţii la serviciile de internet RCS-RDS, fix sau mobil.

Pentru conectare, aceştia trebuie să-şi creeze un cont cu username şi parola în contul de client disponibil online şi ulterior să se logheze cu aceste date într-o pagină de browser când se află în zona de acoperire a unei reţele Wi-Fi. Un client îşi poate crea două conturi Digi Wi-Fi, pentru a permite mai multor membri ai unei familii să acceseze acest serviciu.

În plus, RCS-RDS a creat recent şi reţele Digi Wi-Fi Direct Login, care nu mai necesită logare la fiecare conectare la o reţea wireless, ci numai prima oară. Indiferent dacă te conectezi la reţeaua Digi Wi-Fi sau la Digi Wi-Fi Direct Login, accesul este complet gratuit şi nelimitat.

Află mai multe detalii despre modalităţile de conectare şi acoperirea reţelei Digi Wi-Fi.

Digi Wi-Fi este, probabil, cea mai extinsa retea wireless din Romania

Digi Wi-Fi este, probabil, cea mai extinsa retea wireless din Romania

Concluzii

Indiferent de serviciul de telefonie pe care îl utilizezi, ai la dispoziţie o serie de variante pentru a te conecta gratuit la internet prin reţele wireless ale operatorilor Vodafone, Orange sau RCS-RDS.

Acest lucru te ajută să economiseşti din traficul de date, un element important dacă îţi place să descarci sau să updatezi aplicaţii şi atunci când eşti pe drum sau dacă navighezi pe internet pe site-uri care nu au versiune adaptată pentru smartphone-uri şi tablete.

Totuşi, nu trebuie să uiţi faptul că în unele situaţii reţelele Wi-Fi gratuite oferite de operatori nu funcţionează la viteze foarte mari, în special dacă sunt multe persoane conectate simultan la aceeaşi reţea. Prin urmare, nu trebuie să te bazezi întotdeauna pe astfel de reţele şi este bine să poţi activa totuşi conexiunea de date în caz de nevoie.

1 comentariu

  1. ralucagroza

    16 octombrie 2020 la 15:48

    Nu știu Wifii Clasic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri