GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPhone 5C – un iPhone mai accesibil și colorat

Autor: Echipa GiZ

Odată cu lansarea noului vârf de gamă iPhone 5S, sosește și Apple iPhone 5C, o versiune mai accesibilă pentru utilizatorii tineri. Totuși, iPhone 5C nu va fi un terminal ieftin, Apple păstrând un preț care să reflecte calitatea și performanțele pe care susține că le oferă.

Noul model poate fi considerat o versiune iPhone 5 a cărui carcasă din aluminiu și sticlă a fost înlocuită cu policarbonat. Specificațiile interne sunt apropiate de cele ale modelului de anul trecut, dar Apple a făcut mici modificări care au scăzut prețul și ar trebui să atragă o gamă mai mare de cumpărători.

Carcasele multicolore aduc o schimbare binevenită pentru gama iPhone, urmând linia stabilită odată cu lansarea iPod-ului Touch de generația a cincea și oferind utilizatorilor senzația unui model personalizat. iPhone 5C vine echipat cu ultima versiune iOS 7, dar nu va beneficia de toate funcțiile prezente la modelul mai scump.

Până la epuizarea stocurilor din România, utilizatorii vor avea de ales între iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 și iPhone 5C, toate modelele având iOS 7, dar performanțe ascendente și suport diferențiat pentru diverse funcții.

Din acest punct de vedere, iPhone 5C va concura, în primul rând, cu celelalte modele Apple și apoi cu smarphone-urile oferite de alți producători la un preț apropiat.

Apple iPhone 5C specificații

Cele mai importante specificații dezvăluite de Apple sunt:

  • ecran Retina de 4 inch;
  • chipset Apple A6;
  • stocare internă de 16 sau 32 GB;
  • cameră principală de 8MP;
  • carcasă de policarbonat în cinci versiuni de culoare;
  • sistem de operare iOS7.

Funcții importante

Apple folosește pentru iPhone 5C același ecran Retina de 4 inch prezent la iPhone 5, 5S și ultimul iPod Touch. Rezoluția este de 1136 x 640 pixeli cu o densitate de 326 ppi, contrast 800:1 și luminozitate 500 cd/m2.

iPhone 5C este motorizat de chipset-ul A6 folosit la iPhone 5 și ar trebui să includă un procesor Dual-Core tactat la 1,3 GHz și un GPU PowerVR SGX543MP3. Ca de obicei, Apple nu a detaliat componentele interne, dar memoria RAM ar putea să fie tot de 1GB ca la iPhone 5.

În prezentarea oficială, Apple a afirmat că iPhone 5C are performanțe foarte bune și autonomie mai bună.

iPhone 5C nu are cititorul de amprente prezent la iPhone 5S, prin aceste diferențe Apple urmărind să separe vârful de gamă de modelul mai accesibil.

Camera principală de 8MP este similară ca dotări și funcții modelului prezent la iPhone 5 și oferă filmare Full HD la 30fps. Camera are focalizare automată, funcțiile de focalizare la atingere, detectare facială și etichetare geografică în fotografii şi videoclipuri. iPhone 5C păstrează flash-ul cu un singur LED. Cameră secundară FaceTime de 1,2MP poate realiza videoclipuri HD (720p) până la 30 cadre pe secundă.

iPhone 5C are conectivitate 4G LTE, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0, A-GPS, Glonass și folosește conectorul Lightning introdus la iPhone 5. Smartphone-ul este dotat cu giroscop cu 3 axe, accelerometru, senzor de proximitate și senzor de lumină ambientală.

Bateria este ceva mai mare decât cea de 1440 mAh de la iPhone 5, Apple susținând că oferă o autonomie de până la 250 de ore în regim de așteptare sau până la 10 ore de convorbire în 3G. Pentru redare audio și video, Apple estimează până la 40 de ore, respectiv până la 10 ore.

Noile carcase vin în cinci versiuni de culoare: alb, roz, galben, verde și albastru Carcasele și bateria nu pot fi schimbate de către utilizatori, dar Apple oferă și huse colorate din silicon moale.

În privința aspectului și dimensiunilor, iPhone 5C este apropiat de modelele iPod Touch de generația a cincea, având dimensiunile 124,4 x 59,2 x 8,98 mm și o greutate de 132 grame.

Îl cumpărăm sau nu?

Deși gândit ca o alternativă mai accesibilă, Apple iPhone 5C nu va fi un terminal ieftin și prețul său nu o să scadă foarte curând. La data lansării, încă se mai comercializează modelele anterioare de iPhone, iar iPhone 5C are dezavantajul de a fi perceput ca un model din materiale de calitate mai slabă. Avantajele iPhone 5C ar putea fi opțiunile mai diversificate de culoare pentru carcasă și performanțele similare cu iPhone 5. Toate acestea ar trebui să atragă utilizatorii mai tineri și pe cei care își doreau un iPhone 5 mai accesibil, chiar fără finisajul de aluminiu și sticlă.

Pentru a deveni alternativa gândită de Appple, iPhone 5C ar trebui să ajungă în România în timp cât mai scurt și la un preț rezonabil. În privința performanțelor, mai multe detalii vor fi disponibile odată ce iPhone 5C va ajunge în teste.

iPhone 5C – video de prezentare

Apple iPhone 5C vs. concurența (Apple iPhone 5, Samsung Galaxy S4 Mini și HTC One Mini)

Oferind performanțe similare cu iPhone 5, noul model vine cu un preț ceva mai mic. Dacă iPhone 5 16GB a fost comercializat de Apple la 649 dolari, iPhone 5C de 16GB va costa doar 550 dolari. Diferența de preț este dată de carcasa de policarbonat a lui 5C.

Samsung Galaxy S4 Mini, prezentat în review la GiZ.ro, este o alternativă a vârful de gamă pentru utilizatorii care doresc un smartphone ce poate fi folosit cu o singură mână. S4 Mini vine cu procesor Dual-Core tactat la 1,7 GHz, ecran SuperAmoled de 4,3 inch la rezoluție 540 x 960 pixeli și 1,5 GB memorie RAM. Prețul lui S4 Mini a scăzut semnificativ de la lansare, în prezent fiind comercializat la aproximativ 1650 lei.

HTC One Mini este versiunea de 4,3 inch (720 x 1280 pixeli) a lui HTC One, de la care păstrează același design și calitate a construcției. Procesorul Dual-Core este tactat la 1,4GHz, memoria RAM este de 1GB iar camera foto este UltraPixel fără stabilizare optică a imaginii. One Mini a fost lansat în România ceva mai târziu decât S4 Mini și are încă un preț de cca. 2200 lei.

Preț Apple iPhone 5C

iPhone 5C va fi disponibil începând din 20 septembrie în SUA și, până în decembrie, în 100 de tări. Apple a anunțat un preț de 549 dolari pentru modelul de 16GB și 649 dolari pentru cel cu stocare internă de 32 GB. În România ne putem aștepta ca prețurile inițiale să fie ceva mai mari, probabil în jur de 3000 lei pentru cel mai ieftin model.

Concluzii

Apple iPhone 5C este o alternativă mai accesibilă la vârful de gamă iPhone 5S. Carcasa este din policarbonat, dar oferă mai multe opțiuni de culoare. iPhone 5C vine cu ultima versiune iOS 7 și performanțe similare lui iPhone 5. Succesul pe piața locală va depinde în mare parte de prețul la care va fi comercializat.

În secțiunea de comentarii, așteptăm întrebările și opiniile voastre despre modelul accesibil în viziunea Apple.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri