GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aplicaţii pentru editarea şi pozelor pe telefonul mobil

Autor: Echipa Giz.ro

Instagram este una dintre cele mai populare aplicaţii pentru poze disponibilă pe smartphone-uri, însă nu este singura. Există numeroase alternative, iar Facebook Camera este doar ultima dintre ele.

Pe lângă posibilitatea de a naviga uşor pe internet oriunde şi oricând, smartphone-urile se bucură de o popularitate foarte mare şi datorită posibilităţii de a fotografia şi, mai ales, de a posta imaginile foarte rapid pe diverse reţele sociale.

Totuşi, nu de puţine ori, simpla realizare a unei fotografii şi postarea ei pe o reţea socială nu este suficientă. Pentru că nu toţi ne-am născut fotografi, uneori ai vrea să ai posibilitatea de a edita sumar pozele prin aplicarea unui filtru. Sau poate pur şi simplu vrei să modifici dimensiunile pozei şi să o faci să ocupe mai puţin spaţiu.

Indiferent de motiv şi de sistemul de operare pe care îl foloseşte smartphone-ul tău, există o serie întreagă de aplicaţii cu ajutorul cărora îţi poţi îmbunătăţi această experienţă, iar noi îţi prezentăm doar câteva dintre ele.

Instagram

Cu ce altceva să începem această listă dacă nu cu Instagram? O adevărată reţea de socializare pentru împătimii de fotografie sau pentru entuziaşti, Instagram îţi permite să faci o poză şi să aplici rapid unul dintre numeroasele sale filtre înainte de a o publica instant pe reţele de socializare precum Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Foursquare sau Posterous.

Titulatura de reţea socială provine de la faptul că Instagram îţi permite să urmăreşti conturile altor persoane într-un mod similar cu Twitter pentru a vedea imediat pozele uploadate de aceştia.

Aplicaţia are peste 15 milioane de utilizatori şi a fost cumpărată recent de Facebook pentru 1 miliard de dolari (valoarea s-a mai diminuat după scăderile înregistrate de Facebook pe bursă).

Disponibilă pentru iPhone şi Android.

Instagram

Facebook Camera

În mod total surprinzător în contextul achiziţionării Instagram, Facebook şi-a lansat în această săptămână propria aplicaţie pentru poze: Facebook Camera. În principiu, face cam acelaşi lucru ca şi Instagram: permite realizarea pozei, editare de bază şi aplicarea a 15 efecte, operaţiuni urmate de publicarea pe Facebook.

Aceasta este însă cheia: Facebook susţine că procesul de upload pe Facebook este foarte simplu, mai ales că permite inclusiv gruparea rapidă a fotografiilor în albume.

Pentru început, aplicaţia este disponibilă doar pentru iPhone.

Camera+

Pentru cei care nu vor doar să puncteze la impresia artistică, ci să-şi îmbunătăţească cu adevărat fotografiile, Camera+ este aplicaţia potrivită.

Aceasta include numeroase instrumente de editare, printre cele mai populare fiind gradul de expunere, focus, blitz-ul sau stabilizatorul de imagine, la care se adaugă 16 tipuri de scene. Evident, nu lipsesc opţiunile pentru partajarea pozelor pe Facebook sau Twitter.

Disponibilă pentru iPhone (0.99 USD).

Camera+

360 Panorama

Cele mai noi smartphone-uri au funcţii care permit realizarea unor fotografii panoramice. Pentru ceilalţi există însă aplicaţia 360 Panorama, care are rolul de a compune o fotografie panoramică din mai multe imagini separate.

Ca orice aplicaţie de acest gen, şi 360 Panorama permite sharingul pozelor pe Facebook, Twitter şi e-mail.

Disponibilă pentru iPhone (0.99 USD) şi Android (3.52 RON).

360 Panorama

FxCamera

Una dintre cele mai populare aplicaţii de acest gen pentru Android este FxCamera, care în principiu oferă facilităţi similare cu ale altor aplicaţii şi se bazează în primul rând pe efecte. Totuşi, producătorul susţine că aplicaţia îţi permite inclusiv să faci poze mai repede decât cu aplicaţia default a telefonului.

În plus, poţi seta un timer pentru realizarea pozelor, pe care ulterior ai posibilitatea să le partejezi pe Facebook şi Twitter.

Disponibilă pentru Android.

FxCamera

Retro Camera

Aşa cum sugerează şi numele, Retro Camera este o aplicaţie dedicată celor care vor să transpună un efect retro în pozele pe care le realizează cu telefonul mobil. Aplicaţia oferă cinci efecte vintage şi efecte de procesare, inclusiv versiuni alb-negru ale pozelor.

În plus, atunci când realizezi o fotografie aplicaţia îţi oferă un design retro inclusiv pentru interfaţa camerei, care în unele cazuri seamănă izbitor cu primele camere foto.

Disponibilă pentru iPhone şi Android.

Retro Camera

Thumba Photo Editor

Utilizatorii Windows Phone au de asemenea o aplicaţie pentru acest gen de servicii, care oferă nu mai puţin de 70 de ajustări şi efecte. În plus, opţiunile de editare sunt destul de avansate şi există inclusiv un instrument pentru eliminarea efectului de ochi roşii.

Nu lipsesc nici posibilităţile de a impune un aspect retro pentru poze sau de a aplica diverse filtre precum HDR sau ochelari 3D.

Disponibilă pentru Windows Phone (0.99 USD).

Thumba Photo Editor

Paper Camera

O aplicaţie inedită care nu are tocmai rival este Paper Camera, care îţi transformă pozele în desene asemănătoare cu cele realizate cu creionul pe hârtie, aceasta fiind şi explicaţia pentru numele “jucăriei”.

Marele avantaj este că transformarea fotografiilor sau clipurilor video în desene se realizează în timp real, astfel că nu mai pierzi timpul aplicând diverse filtre şi efecte.

Disponibilă pentru iPhone (0.99 USD) şi Android (6.63 USD).

Concluzii

App Store, Google Play şi Windows Marketplace îţi oferă numeroase aplicaţii cu ajutorul cărora poţi edita şi îmbunătăţi fotografiile pe care le faci cu camera telefonului mobil. Indiferent că eşti interesat de efecte banale, de filtre retro sau chiar de transformarea pozelor în desene, este practic imposibil să nu găseşti o aplicaţie care să se potrivească nevoilor tale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri