GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aplicaţii office pentru smartphone-uri şi tablete Android şi iOS

Autor: Echipa Giz.ro

Sistemele de operare Android şi iOS oferă numeroase aplicaţii de tip office pentru vizualizarea şi editarea documentelor, însă nu este uşor să alegi cea mai bună soluţie.

Aproape fiecare smartphone de pe piaţă are preinstalată o aplicaţie pentru vizualizarea documentelor de tip office. Cele mai multe sunt simple aplicaţii de vizualizare pentru fişiere Word şi Excel, iar altele sunt compatibile inclusiv cu fişiere PowerPoint.

Uneori însă, în special atunci când nu ai acces rapid la calculator, vei avea nevoie să editezi anumite documente direct pe smartphone sau tabletă. Aici intră în scenă aplicaţii de tip office cu funcţie de editare pentru fişiere Word, Excel sau PowerPoint, iar opţiunile sunt destul de diversificate.

Partea mai puţin plăcută este că cele mai multe aplicaţii de acest gen sunt contra-cost, însă pe de altă parte multe dintre ele îşi merită fiecare leu datorită opţiunilor avansate de editare.

Sigur, ecranul mic, în special în cazul smartphone-urilor, reprezintă o piedică în fluenţa editării unui text, mai ales dacă este vorba despre tabele şi grafice în Excel. Totuşi, o astfel de aplicaţie te poate ajuta să-ţi rezolvi rapid problemele, mai ales că cele mai multe au posibilitatea de sincronizare cu servicii de tip cloud.

Google Drive pentru Android şi iOS – gratuit

Google Drive este un serviciu de stocare în cloud care integrează şi Google Docs. Aplicaţia îţi permite să deschizi orice fişier de pe dispozitivul tău şi se descurcă onorabil la editarea acestora, în special la cele de tip Word, însă nu te aştepta să întâlneşti şi funcţii avansate, în special în cazul foilor de calcul Excel. Chiar dacă necesită o conexiune permanentă la internet, orice fişier poate fi descărcat pe dispozitiv pentru a fi vizualizat şi editat offline.

Documents To Go pentru Android (49 RON) şi iOS (10 USD sau 17 USD)

În varianta gratuită pentru Android, Documents To Go este un simplu viewer, însă versiunea plătită oferă acces inclusiv la editarea fişierelor şi deschiderea celor parolate. Este cea mai populară aplicaţie de tip office pentru dispozitive mobile datorită posibilităţilor avansate de editare, însă nu este lipsită de probleme (de exemplu, nu afişează imaginile include într-un fişier Word). Oferă suport şi pentru Google Drive, însă numai versiunea Premium pentru iOS este compatibilă şi cu serviciile Dropbox, Box.com şi SugarSync.

Documents To Go pentru Android

Kingsoft Office pentru Android – gratuit

Probabil cea mă bună aplicaţie office gratuită, Kingsoft Office îţi permite să vizualizezi şi să editezi documente Word, Excel şi PowerPoint. Suportă funcţia copy-paste între aplicaţii, afişează imaginile din documente şi randează corect inclusiv documentele complexe. În plus, oferă integrare cu Google Drive, Dropbox şi Box. Totuşi, nu poate deschide documente parolate, ceea ce reprezintă un defect important dacă ai documente confidenţiale pe smartphone.

QuickOffice pentru Android (49 RON sau 65 RON) şi iOS (15 USD)

Versiunea mobilă a popularei suite Quick Office pentru desktop oferă funcţii avansate de editare, iar utilizarea aplicaţiei este intuitivă. Poţi inclusiv să adaugi imagini într-un document, iar aplicaţia se integrează cu servicii precum Google Drive, Dropbox sau Box. Totuşi, unele documente pot da erori la deschidere, în special în cazul celor complexe, iar aplicaţia nu are funcţie de căutare pentru fişierele stocate pe dispozitiv, lucru care poate deveni deranjant dacă ai multe fişiere.

Documents Free pentru iOS – gratuit

Dacă ai iPhone sau iPad şi nu vrei să plăteşti pentru o suită office, Documents Free este soluţia ideală. Aplicaţia îţi permite să editezi minimal documente Word şi Excel şi se sincronizează cu Google Drive. Totuşi, nu suportă fişiere PowerPoint, fişiere parolate şi nici nu se integrează cu servicii de cloud precum Dropbox sau Box, fiind astfel o alternativă gratuită pentru cei care au nevoie doar ocazional de o astfel de aplicaţie.

Documents Free

Office Suite Pro 6 PDF&HD pentru Android (15 USD)

Una dintre cele mai bune aplicaţii office este Office Suite 6 Pro, care îţi permite să editezi la nivel avansat fişiere Word, Excel şi PowerPoint. Este capabilă să afişeze inclusiv imaginile şi graficele dintr-un fişier Excel, poate converti documentele office în format PDF şi are funcţie de printare. În plus, este una dintre puţinele aplicaţii care poate deschide fişiere parolate şi care se integrează şi cu SkyDrive, pe lângă “clasicele” Dropbox, Box sau SugarSync. Singurul defect este redarea modestă a fişierelor PDF.

ThinkFree Office Mobile pentru Android (30 RON)

În ciuda numelui, ThinkFree este o suită office contra-cost care se descurcă bine la editarea documentelor de tip Office şi oferă spaţiu de stocare de 2 GB în cloud, însă are o interfaţă spartană şi se integrează numai cu Google Drive. În plus, numeroşi utilizatori au raportat blocări frecvente ale aplicaţiei, lucru confirmat inclusiv de dezvoltator. Aplicaţia nu există în mod oficial pentru iOS, însă un dezvoltator a lansat o aplicaţie gratuită cu acelaşi nume care permite doar vizualizarea documentelor.
https://www.youtube.com/watch?v=na1DSUC8Hhk

Pages, Numbers şi Keynotes pentru iOS (10 USD fiecare)

Versiunile mobile ale suitei iWork dezvoltată de Apple impresionează la capitolul design, însă sunt mai puţin eficiente atunci când ai nevoie să editezi intensiv documentele. În plus, aplicaţiile nu se integrează cu servicii de tip cloud şi trebuie achiziţionate separat.

Pages, Numbers şi Keynotes

În curând: Microsoft Office Mobile pentru Android şi iOS

Microsoft va lansa în prima parte a anului 2013 Office Mobile, versiunea pentru dispozitive mobile a popularei suite Office. Aceasta va fi gratuită şi va permite vizualizarea documentelor de tip office, însă pentru a putea să le editezi va trebui să te abonezi la serviciul Office 365 la preţuri care nu au fost încă anunţate.

Office Mobile va avea însă parte de o concurenţă puternică din partea celorlalte aplicaţii care, chiar dacă sunt destul de costisitoare, şi-au câştigat deja o bună reputaţie şi o bază largă de utilizatori. Office Mobile este aşteptat în luna martie pentru iOS şi în luna mai pentru Android.

Concluzii

Utilizatorii smartphone-urilor şi tabletelor au la dispoziţie câteva aplicaţii puternice pentru vizualizarea şi editarea documentelor Word, Excel şi PowerPoint, la care se adăugă opţiuni variate de sincronizare cu Google Drive, Dropbox, Box sau chiar SkyDrive.

Aplicaţiile de calitate au preţuri mult peste media costurilor unei aplicaţii mobile, însă în cele mai multe cazuri achiziţia este pe deplin justificată pentru utilizatorii care au nevoie frecvent de suite office pe mobil sau tabletă.

1 comentariu

  1. ada

    25 septembrie 2016 la 08:45

    Quick office iti da Batai mari de cap…daca mimizezi aplicatia si nu o salvezi apare "mposibil de deschis se va deschide varianta salvata" iar acum nu mai imideschide varianta salvata apare"fisierul nu poate fi deschis" asta am patit cu doua fisiere importante…ce pot face Sa le deschid?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri