Aplicaţii pentru monitorizarea traficului de date pe Android şi iPhone

Opţiunile de trafic de date oferite de operatori sunt încă destul de scumpe în România, motiv pentru care cei mai mulţi dintre noi preferă să aleagă o cantitate relativ redusă de trafic inclus pentru navigarea pe internet.

Tocmai de aceea, monitorizarea permanentă a traficului de date este importantă pentru a nu încărca prea mult factura sau pentru a te încadra în creditul disponibil pe cartela pre-pay.

Fiecare operator oferă posibilitatea de a afla ce trafic de date ai consumat, însă în special în cazul abonamentelor informaţiile sunt actualizate destul de greu.

O soluţie mult mai comodă este utilizarea unei aplicaţii dedicate pentru monitorizarea traficului de date, iar ofertele disponibile în acest sens în Google Play Store pentru sistemul de operare Android şi în Apple Store pentru smartphone-urile iPhone sunt mai mult decât generoase.

Alegerea aplicaţiei potrivite nu este însă întotdeauna uşoară, motiv pentru care noi îţi prezentăm în continuare câteva dintre cele mai bune soluţii pentru monitorizarea traficului de date.

Onavo Count

Una dintre cele mai complexe aplicaţii de acest gen este Onavo Count. Pe lângă opţiunile elementare precum stabilirea traficului inclus şi perioada în care acesta poate fi consumat, aplicaţia îţi oferă predicţii cu privire la cantitatea de date pe care o vei consuma până la finalul lunii şi îţi trimite alerte atunci când eşti în pericol să depăşeşti valoarea maximă.

În plus, Onavo Count îţi spune exact cât trafic a consumat fiecare aplicaţie în parte, îţi oferă widgeturi pentru afişarea traficului de date în timp real şi numeroase statistici sub formă de grafice. Alte opţiuni vizează blocarea traficului 3G după consumarea traficului inclus sau limitarea unei aplicaţii să se conecteze la internet doar prin Wi-Fi.

Versiunea Onavo Extend oferă posibilitatea de a compresa datele pentru micşorarea volumului, însă este ddisponibilă doar pentru Android 4.0 IceCream Sandwich.

Descarcă Onavo Count pentru Android (gratuit)

Onavo Count

Traffic Monitor

În mare parte, Traffic Monitor include principalele funcţii disponibile şi în Onavo Count, oferindu-ţi posibilitatea de a seta perioada lunii în care se facturează traficul, pe lângă modulul de statistici şi evidenţierea consumului fiecărei aplicaţii în parte.

Aplicaţia are însă şi o funcţie inedită, pe care nu am regăsit-o în nicio altă aplicaţie de acest gen. Aceasta îţi permite măsurarea vitezei conexiunii la internet şi calitatea semnalului, pentru a putea afla în ce zone vei avea o conexiune mai bună la internet.

Descarcă Traffic Monitor pentru Android (gratuit)

Traffic Monitor

3G Watchdog

Aplicaţia îţi permite să stabileşti valoarea traficului de date şi te va avertiza atunci când te apropii de depăşirea ei prin intermediul sistemului de notificări. Un posibil avantaj al acesteia este că îţi arată cantitatea de date consumată pe zi, săptămână, lună sau pe planul de date ales, atât în reţeaua 3G, cât şi prin Wi-Fi.

Din păcate, opţiuni precum restricţionarea unor aplicaţii, datele consumate de fiecare aplicaţie în parte, widgeturi sau grafice de consum sunt disponibile doar în versiunea Pro, care costă aproximativ 10 lei.

Descarcă 3G Watchdog (gratuit) sau 3G Watchdog Pro (~10 lei) pentru Android.

3G Watchdog

My Data Manager

My Data Manager mizează pe o interfaţă simplificată, dedicată celor care preferă afişarea cât mai intuitivă a statisticilor referitoare la consumul de date. Din punct de vedere al opţiunilor disponibile, aplicaţia nu se lăsă însă mai prejos, întrucât poţi stabili alerte şi poţi vedea cât consuma fiecare aplicaţie în parte, atât în 3G, cât şi prin Wi-Fi.

În plus, aplicaţia oferă şi widget pe homescreen, astfel că poţi să ştii în timp real cât trafic de date consumi fără să accesezi direct aplicaţia.

Descarcă My Data Manager pentru Android (gratuit).

My Data Manager

Data Counter Widget

Aşa cum sugerează şi numele, Dacă Counter Widget nu este o aplicaţie în sine, ci un simplu wigdet care te informează în timp real despre traficul de date pe care îl realizezi. Există şi o versiune Pro care costă aproximativ 10 lei, însă singura opţiune suplimentară este posibilitatea de a seta cantitatea de date pe care o ai inclusă în planul tău tarifar, facilitate care este disponibilă gratuit în aproape orice aplicaţie de acest gen.

Descarcă Data Count Widget (gratuit) sau Data Count Widget Pro (~10 lei) pentru Android.

Data Counter Widget

Dodol Phone

Nu puţini sunt cei care caută o aplicaţie care să le spună şi câte minute şi SMS-uri consumă din planul tarifar, fără să mai apeleze la serviciile operatorilor. Dodol Phone este o astfel de aplicaţie, în care poţi seta numărul de minute şi SMS-uri incluse în abonament sau în extraopţiunile de la cartela, pe lângă planul pentru traficul de date.

Singura potenţială problemă este că aplicaţia nu îţi oferă statistici detaliate în privinţa traficului de date, singurele opţiuni cu adevărat utile fiind utilizarea unui widget sau a barei de notificări pentru verificarea traficului în timp real.

Descarcă Dodol Phone pentru Android (gratuit).

Dodol Phone

Toate aplicaţiile de mai sus sunt penru Android, însă nici Apple Store nu duce lipsă de opţiuni pentru contorizarea traficului de date. De data aceasta, multe aplicaţii sunt contra-cost, iar multe altele necesită jailbreak. În acest articol ne vom ocupa însă doar de aplicaţiile care nu necesită această operaţiune pentru a rula corespunzător.

Data Usage

Data Usage este una dintre cele mai bune soluţii pentru posesorii de iPhone şi/sau iPad, întrucât oferă cele mai uzuale funcţii: stabilirea perioadei de contorizare, monitorizarea traficului 3G şi Wi-Fi, notificări, predicţii pentru planul tarifar în funcţie de consumul intermediar sau grafice detaliate.

Atenţie însă, aplicaţia trebuie pornită manual la fiecare restart al iPhone-ului, din cauza limitărilor impuse Apple în privinţa rulării aplicaţiilor în background.

Versiunea Pro oferă posibilitatea de a crea mai multe profile şi de a monitoriza separat traficul de date din roaming.

Descarcă Data Usage (0.99 USD) sau Data Usage Pro (1.99 USD) pentru iPhone şi/sau iPad.

Data Usage

DataMan

DataMan poate câştiga cu uşurinţă titlul de cea mai simplă aplicaţie de monitorizare a traficului, datorită opţiunilor limitate şi a interfeţei simple.

Dacă nu te interesează statisticile şi graficele, DataMan este o soluţie mai mult decât suficientă, întrucât oferă personalizarea perioadei de facturare şi alerte pe patru niveluri pentru apropierea, atingerea şi depăşirea cantităţii de date incluse în abonament.

Descarcă DataMan (gratuit) sau DataMan Pro (1.99 USD) pentru iPhone.

DataMan

Concluzii

Indiferent dacă eşti utilizator Android sau iPhone, vei găsi o aplicaţie care să se potrivească nevoilor tale în privinţa traficului de date.

Ca utilizator de Android, la început am utilizat 3G Watchdog, însă într-un interval scurt de timp i-am observat limitările şi am început să caut altceva. Deocamdată m-am oprit la Onavo Count, însă şi celelalte aplicaţii din acest articol se ridică la înălţimea aşteptărilor.

Tu ce aplicaţie pentru foloseşti pentru monitorizarea traficului de date?

8 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!