Browsere pentru Android – Care sunt rivalii noului Firefox pentru Android?
Mozilla a lansat în această săptămână Firefox 14 pentru Android, noul său browser pentru cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri.
Criticaţi aspru de utilizatori din cauza numeroaselor probleme ale versiunii precedente, cei de la Mozilla au reacţionat prompt printr-un browser construit de la zero care aduce o serie majoră de îmbunătăţiri.
Totuşi, noul Firefox 14 pentru Android nu va avea o misiune prea uşoară să se impună pe telefoanele utilizatorilor, întrucât concurenţa este una puternică: pe lângă browserul default prezent pe Android, există Dolphin HD, unul dintre cele mai apreciate browsere pentru Android, dar şi soluţii precum Opera, Skyfire sau, mai nou, Google Chrome.
Prin urmare, pentru a-ţi face o părere corectă despre noul Firefox, îţi prezentăm în acest articol principalele avantaje şi dezavantaje ale rivalilor săi, cu scopul de a putea alege browserul care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale.
Firefox 14
Noua versiune a browserului Firefox pentru Android a fost rescrisă de la zero şi aduce câteva îmbunătăţiri în utilizare: se deschide mai repede, paginile se încarcă într-un timp mai scurt, iar funcţia de zoom este mai eficientă.
Aceste noutăţi se bazează pe gestionarea mai eficientă a memoriei RAM şi pe utilizarea chipului grafic pentru randarea paginilor.
Browserul împrumută o serie de funcţii de la versiune desktop, printre care putem aminti navigarea prin tab-uri, suport pentru add-on-uri, pagina de start personalizată şi Do Not Track, o funcţie similară cu Private Browsing.
Există şi părţi negative: Firefox 14 are 17 MB, de câteva ori mai mult decât alte browsere, şi nu poate fi instalat pe smartphone-urile Android cu ecran de mici dimensiuni (de exemplu, de 3.2”), chiar dacă este compatabil cu Android 2.2+.
Dolphin HD
Dolphin HD este unul dintre cele mai apreciate browsere pentru Android, deşi spre deosebire de rivalii săi nu are în spate un nume celebru din lumea desktop.
Apreciat pentru simplitate, rapiditate şi funcţii devenite deja banale precum navigare prin tab-uri sau add-on-uri, Dolphin include şi câteva caracteristici pe care nu le vei regăsi la rivali: poţi intra pe un site prin gesturi touch (de exemplu, poţi intra pe GiZ prin simpla desenare a literei G pe ecran), poţi căuta pe Google sau poţi face share pe reţele sociale prin comenzi vocale, iar Webzine îţi oferă o colecţie de site-uri populare pe care le poţi citi în format de mobil fără niciun fel de reclame.
În plus, browserul are numeroase opţiuni în meniu în privinţa eliminării coockiurilor sau eliberării cache-ului, dar şi o serie de setări inedite (de exemplu, poţi alege să-ţi afişeze imagini doar în cazul unei conexiuni Wi-Fi). Nu în ultimul rând, browserul este disponibil pe orice smartphone cu Android 2.0+, indiferent de mărimea ecranului.
Internet (browser-ul default)
Sistemul de operare Android are un browser preinstalat cu performanţe mai mult decât decente: are timp de pornire redus, paginile se încarcă relativ rapid şi ştie să detecteze automat dacă un site are versiune de mobil.
Prin urmare, nu este o surpriză că este unul dintre cele mai folosite produse, fiind ideal pentru cei care au nevoie de un browser simplu, uşor de utilizat. Totuşi, utilizatorii care vor funcţii suplimentare de bază, precum navigare prin taburi, add-on-uri sau opţiuni suplimentare, îşi vor îndrepta cu siguranţă atenţia spre un alt browser.
În plus, chiar dacă a primit un update chiar în această săptămână, viitorul browserului este incert: există şanse mari ca browserul default din Android să devină Google Chrome, lucru care s-a întâmplat deja în cazul tabletei Google Nexus 7.
Google Chrome
Google Chrome pentru Android a fost lansat în luna februarie şi este compatibil numai cu IceCream Sandwich, astfel că deocamdată nu se bucură de o popularitate foarte mare.
Printre funcţii inedite am remarcat navigarea printre taburi cu un simplu swipe (tragi cu degetul dintr-o parte în alta a ecranului) sau link preview, care te ajută să selectezi link-ul corect pe care vrei să-l urmezi printr-o operaţiune de zoom automat a acelei zone din pagină care include o listă de link-uri.
În plus, dacă eşti logat în contul de Google îţi vei putea sincroniza nu numai bookmarkurile, ci şi taburile deschise în browser pe alte dispozitive. De exemplu, dacă pe desktop ai un tab deschis cu site-ul GiZ, când deschizi Chrome pentru Android pagina GiZ se va încărca automat.
Având în vedere popularitatea lui Chrome pe PC, ne putem aştepta la un viitor interesant şi pentru versiunea de Android.
Opera Mobile
Opera Mini a fost (şi încă mai este) un succes fulminant pe telefoanele de bază, însă browserul norvegian are reale dificultăţi să se impună pe smartphone-uri cu Opera Mobile.
Acesta dispune de cele mai importante funcţii, însă nu oferă o experienţă de utilizare intuitivă şi rapidă, fapt semnalat în special pe smartphone-uri mai puţin dotate din punct de vedere hardware.
În schimb, Opera Mobile mizează pe funcţii precum sincronizarea bookmarkurilor sau Speed Dial, însă principalul “cârlig” de marketing este integrarea cu reţelele de socializare Twitter şi Facebook pentru sharingul de informaţii şi fotografii.
Skyfire
Cu siguranţă cel mai puţin cunoscut browser din această listă, Skyfire vine cu o funcţie inedită: converteşte clipurile din format flash în format HTML5 pe propriile servere, astfel că poţi vedea filmuleţe chiar dacă smartphone-ul nu suportă Adobe Flash.
În rest, Skyfire mizează de asemenea pe o puternică integrare a reţelelor de socializare Facebook şi Twitter, însă interfaţa aplicaţiei nu este una dintre cele mai reuşite.
În plus, ultima actualizare a browserului a avut loc cu exact un an în urmă, semn că dezvoltatorii au cam renunţat la îmbunătăţirea acestuia.
Concluzii
Utilizatorii smartphone-urilor Android au la dispoziţie câteva browsere interesante pentru navigarea pe internet.
Pentru cei care preferă simplitatea, browserul default este mai mult decât decent, însă cei care vor să aibă un control mai mare asupra browserului şi funcţii suplimentare trebuie să se îndrepte spre soluţii precum Firefox şi Google Chrome, asta dacă dispun de ecrane mari şi, respectiv, de Android 4.0+.
Dolphin HD reprezintă însă soluţia cea mai complexă şi bogată în opţiuni, întrucât oferă câteva funcţii care nu se regăsesc şi pe alte browsere, cum ar fi gesturile touch şi comenzile vocale.