GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să elimini reclamele din aplicaţiile Android

Autor: Echipa Giz.ro

În industria aplicaţiilor pentru telefoane mobile se spune că aplicaţiile de iPhone sunt în cea mai mare parte pe bani, unele dintre ele fiind chiar scumpe pentru utilizatorii obişnuiţi, în timp ce Android prezintă avantajul de a beneficia de o varietate de aplicaţii gratuite.

Chiar dacă acest lucru este în mare parte adevărat, dezvoltatorii de aplicaţii simt nevoia de a obţine venituri de pe urma aplicaţiilor, iar dacă le oferă gratuit atunci există o singură soluţie: inserarea de reclame.

Pentru mine, reclamele din aplicaţiile de Android sunt deranjante, în special pentru că ocupă spaţiu important pe ecranul şi aşa destul de mic al unui smartphone şi, în plus, multe dintre ele sunt animate, reuşind fără probleme să-ţi distragă atenţia.

În plus, reclamele consumă trafic de date, ceea ce poate deveni o problemă în cazul în care ai o cantitate redusă de date inclusă în planul tarifar al operatorului tău de telefonie.

Pentru a scăpa de reclamele din aplicaţiile de Android am identificat patru soluţii, de la cele elegante şi până la cele care pot fi considerate uşor abuzive.

Metoda morală – Cumpără versiunea plătita a aplicaţiei

Multe dintre aplicaţiile gratuite de Android oferă şi o versiune fără reclame contra-cost. De cele mai multe ori vorbim de aplicaţii care costă 1-3 dolari sau, mai pe româneşte, între 3 şi 10 lei. Suma nu este deloc mare în cazul unei aplicaţii pe care o foloseşti intens, iar aici îţi pot oferi exemplul aplicaţiei Tasks, care sincronizează task-urile din Google Calendar.

Versiunea gratuită a lui Task afişează o reclamă intre numele listei de task-uri şi primul task din lista, fiind evident deranjantă în gestionarea sarcinilor de lucru. Versiunea fără reclame costă doar 3.73 RON la ora redactării acestui articol.

Metoda forţată – Dezactivează conexiunile de date

Dezactivarea conexiunilor de date reprezintă o soluţie viabilă numai în cazul în care aplicaţia respectivă nu necesită o conexiune la internet pentru a funcţiona. În această categorie intră în special jocurile, iar un exemplu clasic este Angry Birds. În cazul acestuia reclamele sunt chiar mai deranjante decât în cadrul altor aplicaţii, întrucât apar în zone diferite ale ecranului în funcţie de specificul nivelului.

Totuşi, unele aplicaţii apelează la un truc: dacă dezactivezi conexiunea de date, în locul reclamei clasice îţi apare un banner cu un mesaj de tipul “Vrei să scapi de reclame? Cumpără aplicaţia fără reclame!”. Ceea ce tot un fel de reclamă este.

Metoda intruzivă: AD Blocker & Data Toggle

Aplicaţia AD Blocker & Data Toggle nu face altceva decât să automatizeze procesul de dezactivare a conexiunii de date în momentul accesării unei anumite aplicaţii şi să reactiveze conexiunea după ieşirea din aplicaţia respectivă.

Ai posibilitatea de a selecta din meniu aplicaţiile pentru care vrei să scapi de reclame, însă aşa cum precizam şi la punctul anterior aceasta nu poate fi folosită în cazul aplicaţiilor care au nevoie de internet pentru a funcţiona corespunzător.

Aplicaţia costă aproape 7 RON, însă utilitatea reală este discutabilă în cazul în care eşti dispus să dezactivezi manual sau pur şi simplu nu foloseşti mereu conexiunea de date.

AdBlocker elimina reclamele prin dezactivarea conexiunii de date

Metoda agresivă: AdFree Android

AdFree Android este o aplicaţie foarte simplă care permite eliminarea automată a reclamelor din aplicaţii fără niciun fel de setare specială din partea utilizatorului. Asta pentru că aceasta blochează automat încercările unei aplicaţii de a se conecta la serverele care furnizează reclamele respective, fără să dezactiveze conexiunea de date. Prin urmare, aplicaţia este eficientă inclusiv în cazul aplicaţiilor care au nevoie de conexiune de la internet. În plus, aplicaţia se actualizează uşor şi rapid prin intermediul funcţiei Download and Install Hosts.

Practic, aceasta este soluţia ideală pentru a scăpa de reclame, mai ales că aplicaţia este gratuită. Exista însă şi o problemă: AdFree Android poate fi utilizată numai pe smartphone-urile Android cu root.

Un ghid de instalare şi utilizare a aplicaţiei găseşti în clipul de mai jos:

Concluzii

Există mai multe soluţii prin care poţi scăpa, parţial sau total, de reclamele enervante prezente în aplicaţiile de Android. Chiar dacă toate soluţiile prezentate în acest articol sunt complet legale, noi îţi recomandăm să aplici cu precădere prima metodă, aceasta fiind cea mai bună metodă de a răsplăti un dezvoltator pentru munca depusă în realizarea aplicaţiei.

6 comentarii

  1. sas33

    8 octombrie 2012 la 17:19

    si mai e o medoda: metoda hacker: cauti un fisier hosts din system dar trebuie putn pricepere si merge garantat .

    • Daniel Popescu

      8 octombrie 2012 la 21:10

      Si metoda mentionata de tine este buna, dar nu am mentionat-o pentru ca articolul se adreseaza in primul rand utilizatorilor de Android mai putin experimentati, care vor sa scape de reclame cel mult prin instalarea unei aplicatii speciale.

    • Ionut Popa

      9 octombrie 2012 la 00:37

      Mai e si metoda de a cumpara versiunea Pro a aplicatiei :) Asta e metoda Bill Gates…

    • claudiu

      9 octombrie 2012 la 00:57

      merge si aia cu editarea hosts, cu es file manger si schimband pe la optiunile de write la root, dar pana bagi tu manual acolo zeci/sute de adrese IP sa fie blocate…mai degraba folosesti programul recomandat.

      • sas33

        9 octombrie 2012 la 22:42

        dar nu bagi manual man ca nu sta nimeni sa bage manual.exsta pe forumuri gen xda fisier hosts updatat care are cativa kb.

  2. Omida ion

    31 decembrie 2016 la 18:33

    Internetul este pentru toate vârstele.Cum te-ai simți că parintre când copilul tau deschide aparatul care arată o persoane frecandusi scula cat coada de lopata.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri