GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Downgrade gratuit de la Windows 8 la Windows 7

Autor: Echipa GiZ

Ca orice sistem nou, Windows 8 are parte de o mulțime de critici de la utilizatorii care nu se pot familiariza cu noua interfață. Ecranul Metro a fost conceput pentru a facilita interacțiunea prin intermediul touchscreen-ului, dar nu se dovedește la fel de util în cazul unui laptop clasic sau al unui desktop. În locul ferestrelor atât de cunoscute de cei care folosesc un sistem Microsoft, Windows 8 introduce aplicații care rulează pe tot ecranul și au opțiuni limitate de configurare.

Deși modul desktop a fost păstrat, Microsoft a eliminat un element emblematic – butonul start. Această modificare a generat o mulțime de reacții negative, butonul start și meniul asociat fiind pentru mulți ani elementele centrale ale interacțiunii unui utilizator obișnuit cu sistemul de operare. Pentru a rezolva această problemă, au apărut o serie de alternative cu avantaje și dezavantaje, unele permițând chiar pornirea calculatorului direct în modul desktop.

Deși părea să aibă un debut bun, cu vânzări încurajate de noile dispozitive cu touchscreen, Windows 8 nu a reușit să ajungă la rata de adopție sperată. Mai mult, nu a reușit să îi convingă pe utilizatorii Windows XP să facă trecerea, sistemul de operare lansat acum 11 ani având în prezent cca. 38% din piață.

Microsoft pare să fi auzit o parte din critici și nemulțumiri, promițând să țină cont de opiniile utilizatorilor în noua versiune Windows 8.1. Totuși, Microsoft mizează pe succesul tehnologiilor tactile în viitor și nu ne putem aștepta ca noua versiune să revină la o interfață similară Windows 7.

Pentru toți cei care nu se pot obișnui cu Windows 8, nu consideră utilă noua interfață sau au diverse probleme cu aplicațiile instalate, Microsoft oferă posibilitatea unui downgrade gratuit la Windows 7.

Drepturi de downgrade

Cumpărătorii care au achiziționat un calculator cu Windows 8 preinstalat beneficiază de posibilitatea de a trece gratuit la Windows 7 în anumite condiții, menționate pe pagina Microsoft.

Astfel, oferta este valabilă doar pentru sistemele achiziționate cu Windows 8 Pro preinstalat și permite trecerea la Windows 7 Profesional sau Windows Vista Business. Nu se poate face trecerea de la Windows 8 la Windows XP, versiune ce nu va mai beneficia de actualizări din aprilie 2014.

De asemenea, trebuie menționat că opțiunea de downgrade nu este valabilă pentru cei care au achiziționat upgrade-ul Windows 8 Pro Pack și l-au instalat pe un sistem care a venit preinstalat cu Windows 8.

Cerințe de sistem Windows 7

Windows 7 are cerințe de sistem similare cu Windows 8:

  • procesor tactat la 1 GHz sau mai rapid, pe 32 biți (x86) sau pe 64 biți (x64);
  • memorie RAM de 1 GB (pentru 32 de biți) sau 2 GB (pentru 64 de biți);
  • spațiu pe hard disk 16 GB (pentru 32 de biți) sau 20 GB (pentru 64 de biți)
  • placă video – dispozitiv grafic Microsoft DirectX 9 cu driver WDDM 1.0 sau mai recent.

Înainte de downgrade

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că sistemul beneficiază de drivere și suport pentru Windows 7. De regulă, producătorii de PC-uri oferă, prin intermediul site-urilor proprii, drivere pentru mai multe sisteme de operare, indiferent de versiunea care a fost preinstalată. Fără driverele potrivite, unele componente mai noi ar putea să nu fie recunoscute de Windows 7 sau să nu funcționeze corect. Mai multe informații despre procesul de trecere la Windows 7 pot fi obținute pe pagina fiecărui producător care comercializează sisteme preinstalate cu Windows 8 Pro.

De asemenea, este recomandată realizarea unei imagini de sistem, utilă în cazul unei eventuale reveniri la Windows 8. Microsoft a păstrat în Windows 8 utilitarul Windows 7 File Recovery care permite salvarea, pe aproximativ 3 DVD-uri, a unei copii a sistemului.

Pentru a instala Windows 7, este necesar un disc original al acestui sistem de operare. Oferta de downgrade este adresată în principal organizațiilor și departamentelor IT, iar Microsoft nu mai oferă direct utilizatorilor versiuni trial Windows 7. Totuși, prin parteneriate cu diverse site-uri, versiunile de evaluare Windows 7 sunt disponibile pentru descărcare. Trebuie menționat că nu se poate face trecerea de la Windows 8 în română la Windows 7 în engleză sau invers, fiind necesar ca limba mediului de instalare să corespundă cu cea a sistemului.

Cum putem face downgrade?

Pentru a trece la Windows 7 nu este necesară formatarea partiției de sistem, dar va fi necesară reinstalarea celor mai multe programe. În procesul de downgrade poate fi folosit orice disc original Windows 7 sau, pentru o instalare mai rapidă, un stick bootabil cu Windows 7.

Odată introdus DVD-ul sau conectat stick-ul USB, ar trebui să apară o fereastră de instalare Windows 7. Se va alege opțiunea Install now/Instalare imediată, apoi Do not get the latest updates/ Nu se preiau ultimele actualizări. Va trebui să acceptăm termenii licenție Windows 7 și apoi să selectăm tipul de instalare Custom (advanced)/Particularizat. Această opțiune, completată de selectarea în ecranul următor a partiției Windows 8, va instala Windows 7 și va muta vechiul sistem în directorul Windows.old, cu condiția să existe suficient spațiu.

downgrade Windows 8

Selectarea partiției pe care va fi instalat Windows 7

O parte din programele anterioare, de exemplu WinRAR, Winamp sau uTorrent aflate în Top 10 GiZ.ro, ar putea funcționa fără a necesita reinstalare.

Windows 7 va începe procesul de instalare prin copierea fișierelor necesare și va avea nevoie de două reporniri. Este important ca la repornirea sistemului să fie păstrate opțiunile implicite, respectiv Windows Setup și Windows 7, în caz contrar fiind inițializat din nou Windows 8.

Ulterior, vor apărea opțiunile de configurare a țării, fusului orar și tastaturii, numele de utilizator și numele computerului în rețea. La ecranul în care se solicită cheia de produs Windows nu este necesară completarea câmpului aferent, putând fi apăsat butonul Next/Următorul. Pentru activarea noii instalări aveți la dispoziție 30 de zile și este necesar să contactați telefonic Microsoft, compania oferind și un număr verde fără taxare, apelabil din rețelele fixe. În baza codului aferent Windows 8 Pro, va fi acordată o cheie pentru activarea Windows 7 Pro.

Alte modalități de a trece la Windows 7

În cazul în care nu vă regăsiți în categoria cu drepturi de downgrade, există și alte modalități de a face trecerea. Dacă calculatorul a fost achiziționat cu Windows 7 și upgradat la Windows 8, se poate reveni la versiunea inițială.

Cei care dețin o licență Windows 7, care nu mai este utilizată pe alt calculator, o pot folosi pentru a instala sistemul de operare în locul Windows 8.

Concluzii

Pentru utilizatorii care nu se pot obișnui cu noua interfață, cu funcțiile optimizate pentru ecranele tactile sau consideră că Windows 8 nu îi ajută în activitatea zilnică, există o posibilitate legală de trecere la Windows 7. Condiția este ca sistemul deținut să aibă Windows 8 Pro preinstalat, iar procesul de downgrade va necesita reinstalarea programelor folosite.

3 comentarii

  1. adhy

    21 iunie 2013 la 00:52

    salut
    chiar nu am stiut unde pot adresa pb mea..daca ma poate ajuta cineva

    am si eu o pb cu pc..
    de ceva vreme m-i se se face monitorul negru,desi el este pornit..il sting,apoi pornesc se vede imaginea 2 secunde si iar se face negru..fac asta de multe ori..si pana la urma merge..altadata il las asa cu imaginea neagra mai multe minute apoi il opresc si il repornec si merge..
    care ar putea fi pb..placa video..monitorul..altceva sa fie..?

  2. lordtolstoi

    10 iulie 2014 la 13:13

    la mine face aproape lafel atunci cand ia singur driverul placi video sau instalez eu unul si scade singur luminozitatea cu foarte putin, dar e suficient sa devina de ne recunoscuta orice imagine si asa ramana pana la restore

  3. Bela

    3 septembrie 2015 la 08:28

    Avem un client la care trebuie sa instalam un Windows 7 pe un PC existent,cu Windows XP OEM.Din cauza ca Windows 7 nu mai gasim FPP numai OEM sau GGK,ne intereseaza daca se poate achizitiona Windows 8.1 FPP si dupa aceea un downgrade la Windows 7 ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri