GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum pui din nou butonul de start în Windows 8

Autor: Echipa GiZ

Noua interfață modernă implementată în Windows 8 oferă o mulțime de facilități pentru cei care au un ecran tactil. Pentru cei care preferă modul clasic și o experiență similară cu Windows 7, dispariția butonului start reprezintă una dintre probleme. Prin intermediul butonului start, utilizatorul are acces la o serie de comenzi rapide, la lista de programe instalate și scurtături către directoarele utilizate cel mai des.

Deși există unele zvonuri cu privire la întoarcerea butonului start în următoarea versiune Windows, cunoscută cu numele de cod Windows Blue, până acum nu avem o confirmare oficială de la Microsoft.

Pentru moment, putem apela la mai multe programe care încearcă să copieze funcțiile prezente în Windows 7 sau Windows XP.

Butonul de start poate fi folosit din nou în modul desktop, oferind utilizatorului aspectul și utilitatea obișnuită.

În plus, aplicațiile oferă multiple posibilități de configurare și funcții suplimentare care nu se regăsesc în versiunile anterioare de Windows.

Start Menu 8

Start Menu 8 este o aplicație gratuită care oferă un înlocuitor pentru butonul start și elementele de menu aferente. Aplicația poate fi pornită manual sau automat la inițializarea sistemului și poate trece de ecranul Metro direct în modul desktop.

Butonul de start și interfața aplicației pot fi personalizate în stil Windows 8 sau Windows 7. De asemenea, poate fi schimbată acțiunea implicită a butonului ce permite închiderea sistemului.

La fel ca în Windows 7, utilizatorul poate alege ce elemente sunt afișate în menu și modul de afișare, ca scurtătură sau ca menu.

Utilizatorul își poate stabili și trei combinații de taste pentru accesarea rapidă setărilor, trecerea la modul Metro și o alternativă pentru combinația Windows + R care permite rularea unui program sau a unei comenzi. După instalare, setările aplicației pot fi accesate prin click dreapta pe butonul start.

StartMenu8

StartMenu8

Classic Shell

Classic Shell este tot o aplicație gratuită care oferă mai multe opțiuni de personalizare a butonului de start și elementelor de menu. Utilizatorul poate opta pentru un menu clasic, în stil Windows XP sau Windows 7. De asemenea, aplicația oferă posibilitatea modificării Windows Explorer și Internet Explorer, dar aceste funcții pot fi omise la instalarea inițială.

Setările pot fi accesate atât prin click drepta pe butonul start, cât și prin scurtătura Classic Start Menu Settings disponibilă în modul Metro. Accesând opțiunea „All settings”, utilizatorul poate configura în detaliu atât modul de afișare cât și funcțiile pe care aplicația poate să le execute.

În menu se vor regăsi și aplicațiile Metro preinstalate de Microsoft sau adăugate de utilizator. Pentru a reveni la ecranul de start Metro, trebuie menținută apăsată tasta Shift în timp ce se apasă pe butonul start. Toate setările aplicației pot fi salvate pentru a putea fi utilizate și pe un alt calculator.

Classic Shell

Classic Shell

Pokki for Windows 8

Pokki oferă, pe lângă butonul start și menu pentru acces rapid, un magazin de aplicații care conține și multe programe gratuite.

Interfața este realizată într-un stil modern, similar elementelor de design Windows 8. În setări, utilizatorul poate configura elementele afișate și modul de dispunere, putând selecta elementele care apar în menu.

Pokki

Pokki

Start8

Start8 este o aplicație ce poate fi achiziționată pentru 5$, dar oferă și o versiune de evaluare valabilă pentru 30 de zile, activarea acesteia fiind realizată prin e-mail. Spre deosebire de aplicațiile anterioare, Start8 a încercat să realizeze un buton și un menu într-un stil apropiat de Windows 8. Desigur, aplicația oferă și un menu identic cu cel din Windows 7.

Funcțiile butonului de start pot fi modificate în setări, utilizatorul putând alege dacă va fi activată aplicația sau ecranul Start din Windows 8.

Start8

Start8

Mai există și alte aplicații, cum ar fi Start Button 8 , dar au funcții limitate și pot fi însoțite de programe adiționale, inutile pentru unii utilizatori.

Concluzii

Renunțarea la butonul start în Windows 8 poate cauza neplăceri utilizatorilor obișnuiți cu interfața Windows 7. Aplicațiile disponibile gratuit sau contra cost oferă, în mare măsură, funcții similare și posibilități de a personaliza modul de interacțiune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri