GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Microsoft Windows 8.1 în 2013 – la ce să ne așteptăm?

Autor: Echipa GiZ

După multiple speculații și zvonuri, Microsoft Windows 8.1 a fost confirmat oficial drept următorul sistem de operare, cunoscut anterior sub numele de cod „Windows Blue”. Primele detalii neoficiale, apărute la sfârșitul anului trecut, indicau că Microsoft dorește să abandoneze modelul promovării unor versiuni majore ale sistemului de operare la intervale de mai mulți ani, optând pentru lansări anuale.

Microsoft a confirmat că Windows 8.1 va fi disponibil în următoarele luni, ca update gratuit pentru utilizatorii Windows 8, prin intermediul Windows Store. Prima versiunea de test Windows 8.1 Preview este disponibilă pe site-ul oficial Microsoft.

Totodată, Microsoft se distanțează de actualizările de tip „service pack”, care au o conotație negativă printre utilizatori și sugerează necesitatea de a repara ceva defect.

Conform Microsoft, Windows 8.1 va răspunde, în primul rând, feedback-ului utilizatorilor care au interacționat cu PC-uri sau tablete echipate cu Windows 8. Una din principalele nemulțumiri a fost legată de dispariția butonului start, pentru care există alternative, și Microsoft pare să fi rezolvat această problemă.

Microsoft Windows 8.1 cerințe de sistem

Având în vedere că Windows 8.1 va fi disponibil pentru toți utilizatorii Windows 8, cerințele de sistem principale sunt:

  • procesor tactat la 1 GHz sau mai rapid, cu suport pentru PAE, NX și SSE2;
  • memorie RAM de 1 GB (pentru 32 de biți) sau 2 GB (pentru 64 de biți);
  • spațiu pe hard disk 16 GB (pentru 32 de biți) sau 20 GB (pentru 64 de biți)
  • placă video – dispozitiv grafic Microsoft DirectX 9 cu driver WDDM.

Compatibilitatea unui sistem mai vechi poate fi verificată prin intermediul Asistentului de upgrade Windows 8, disponibil gratuit pe pagina Microsoft.

Microsoft Windows 8.1 – ce aduce nou?

Noua versiune își propune să aducă îmbunătățiri substanțiale în privința posibilităților de personalizare și a modului de căutare, aplicații preinstalate actualizate, o mai bună experiență de utilizare Windows Store și conectivitate cloud. De asemenea, Windows 8.1 va include o serie de noutăți destinate segmentului de afaceri, prin îmbunătățirea modului de gestionare a resurselor și securitate sporită.

Personalizare

Windows 8.1 va aduce posibilitatea de transforma PC-ul sau tableta, atunci când nu sunt utilizate, în adevărate rame foto. Microsoft susține că utilizatorii folosesc lockscreen-ul pentru a afișa poze cu familia, iar Windows 8.1 va aduce posibilitatea de a schimba automat imaginile afișate, atât cu cele stocate local, cât imaginile din SkyDrive. Desigur, această funcție nu e chiar o noutate, putând fi asimilată unui screensaver care rulează imaginile utilizatorului.

Elementul de noutate ar fi posibilitatea de a realiza fotografii direct din lockscreen, fără ca utilizatorul să introducă parola contului. Această funcție ar putea fi utilă mai ales pentru cei cu tablete dotate cu cameră foto.

Microsoft Windows 8.1 ecranul de start

Microsoft Windows 8.1 ecranul de start

Alte modalități noi de personalizare includ mai multe culori și fundaluri pentru ecranul de start, inclusiv animate. De asemenea, utilizatorii vor putea folosi același fundal pentru ecranul de start și desktop.

Ecranul de start în Windows 8.1 va include două noi dimensiuni ale elementelor afișate, fapt ce va permite utilizatorului să ordoneze aplicațiile așa cum dorește. Vor putea fi selectate mai multe aplicații simultan, redimensionate, rearanjate sau chiar dezinstalate. Pentru a împiedica mutarea accidentală, în Windows 8.1 utilizatorul va trebui să apese și să mențină apăsat un element sau să utilizeze butonul dreapta al mouse-ului.

Butonul start va apărea sub forma logo-ului Windows plasat în colțul stânga jos, vizibil permanent în modul desktop. Apăsarea acestuia va comuta între ecranul de start și modul desktop, iar la apăsarea butonului dreapta al mouse-ului va fi afișat un menu cu mai multe opțiuni. O listă a aplicațiilor instalate este disponibilă prin apăsarea unui buton în formă de săgeată plasat în ecranul de start. Cei care nu folosesc un ecran tactil sau preferă modul desktop, vor putea să pornească direct în acest mod.

Windows 8.1 Start Desktop

Noul buton și opțiunile de start

Microsoft nu urmărește să reînvie clasicul buton start, ci să ofere noi moduri de interacțiune, inclusiv prin integrarea hardware. De exemplu, noul mouse Sculpt Comfort vine cu o zonă tactilă cu logo-ul Windows, denumită Windows touch tab, a cărei apăsare face trecerea de la aplicația curentă la ecranul de start, alte funcții fiind disponibile prin gesturi.

Microsoft Sculpt Comfort Mouse

Microsoft Sculpt Comfort Mouse cu Windows touch tab

Funcții de căutare

Microsoft își propune să îmbunătățească funcțiile de căutare în Windows 8.1 prin integrarea mai bună a capacităților Bing. La o căutare prin intermediul Search charm, utilizatorul va primi rezultate atât din fișierele și aplicațiile stocate local, cât și din SkyDrive și rezultatele căutării pe web. Funcția de căutare va putea fi utilizată direct din ecranul de start: odată ce utilizatorul va începe să tasteze, va primi sugestii despre ce ar putea să caute.

Noile funcții de căutare vor fi integrate cu aplicațiile despre vreme și călătorii, permițând utilizatorului să afle rapid datele care îl interesează și să facă rezervări prin Bing Travel.

Aplicații și Windows Store

Aplicațiile preinstalate în Windows 8 vor fi actualizate odată cu lansarea noii versiuni primind mai multe îmbunătățiri. Aplicația Photo va avea noi funcții de editare care vor permite efectuarea de modificări rapide atunci când imaginile sunt deschise din Mail, SkyDrive sau aplicația Camera.

Music a fost complet regândită pentru a ajuta utilizatorul să aleagă și asculte melodiile din colecția proprie.

Cea mai importantă modificare se referă la posibilitatea de a vizualiza mai multe aplicații simultan pe ecran. Windows 8.1 va aduce posibilitatea de a redimensiona o aplicație Metro la orice dimensiune, împărțind ecranul între două aplicații așa cum dorește utilizatorul. Cei care folosesc mai multe monitoare vor putea avea deschise câte trei aplicații pe fiecare monitor, ori ecranul start pe un monitor și aplicații în celelalte.

Multitasking in Windows 8.1

Multitasking in Windows 8.1

Windows Store va afișa în Windows 8.1 mai multe detalii privind aplicațiile gratuite și noile lansări.  Descrierea unei aplicații va conține mai multe elemente, inclusiv aplicații cu funcții similare. Actualizările se vor instala automat în fundal, de îndată ce vor fi disponibile în Store.

Windows 8.1 va aduce și Internet Explorer 11, versiune care va continua optimizarea pentru ecrane tactile și promite să ofere viteze mai mari la încărcarea paginilor. În modul Metro bara de adrese va putea fi afișată permanent și nu va exista limită de tab-uri deschise, acestea putând fi sincronizate cu alte dispozitive ce rulează Windows 8.1.

În privința setărilor calculatorului, Microsoft încearcă să renunțe la clasicul panou de control. În noua versiune, secțiunea PC Settings va oferi acces la mult mai multe funcții decât până acum, inclusiv gestionarea contului SkyDrive.

Conectivitate cloud

Funcțiile SkyDrive vor fi mai bine integrate în noua versiune a sistemului de operare, permițând salvarea fișierelor direct în cloud. Noua aplicație SkyDrive va sincroniza fișierele salvate în cloud pentru a oferi acces la acestea inclusiv în lipsa conexiunii la Internet.

Prin folosirea unui cont Microsoft, Windows 8.1 va păstra setările utilizatorului și le va activa la conectarea pe un alt dispozitiv.

Merită update-ul?

Microsoft Windows 8.1 aduce o serie de îmbunătățiri, în special în privința aspectelor care au fost criticate până în prezent. Noile aplicații și funcții ce vor fi implementate ar trebui să ofere utilizatorilor o experiență mai plăcută de utilizare, mai multe moduri de personalizare și ușurință gestionarea a sistemului. Fiind un update gratuit ce va fi disponibil prin Windows Store, actualizarea nu poate să aducă decât elemente pozitive pentru cei care folosesc deja Windows 8. Pentru utilizatorii care fac trecerea de la o versiune anterioară, Windows 7 sau XP, modul în care a fost regândită accesarea modului desktop le-ar putea facilita tranziția.

Eventualele probleme Windows 8.1 vor ieși la iveală abia după ce Microsoft va lansa primul preview public la conferința BUILD.

Concluzii

Microsoft Windows 8.1 nu vine cu modificări radicale față de Windows 8. Noua versiune își propune să îmbunătățească experiența de utilizare, ținând cont de opiniile celor care folosesc sistemul de operare. Schimbările preconizate și disponibilitatea gratuită pentru utilizatorii Windows 8 ar trebui să conducă la o adoptare rapidă.

Așteptăm și opiniile voastre, cu privire la Microsoft Windows 8.1, în secțiunea de comentarii.

1 comentariu

  1. Taut Florin

    5 octombrie 2016 la 11:05

    Parola Microsoft nu se recunoaste pe dispozitivul Windows 10 laptop. Nu ma pot conecta pe dispozitivul laptop. Va rog sa ma ajutati.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri