GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iOS 5 vs. Android IceCream Sandwich 4 vs. Windows Phone 7.5 Mango

Autor: Echipa Giz.ro

Alegerea smartphone-ului potrivit devine din ce în ce mai puţin o problemă de hardware şi depinde tot mai mult de opţiunile oferite la nivel software. Mutarea centrului de greutate din zona hardware spre zona software este justificată de utilitatea generală a telefonului mobil, care a încetat să mai fie perceput drept un simplu instrument de convorbiri şi a devenit practic un computer de buzunar.

În prezent, pe piaţă se disting trei mari sisteme de operare pentru smartphone-uri: Apple iOS, Google Android şi Windows Phone. Fiecare dintre ele a primit în a doua jumătate a anului actualizări importante, astfel că în prezent vorbim despre versiunile iOS 5, Android IceCreamSandwich 4 şi Windows Phone 7.5 Mango. Alegerea unui sistem de operare care să se potrivească cerinţelor şi dorinţelor tale nu este uşoară, însă acest ghid comparativ vine să-ţi uşureze decizia pe care trebuie să o iei.

Competitia este acerba in segmentul sistemelor de operare pentru smartphone-uri

Interfaţa – Cum se diferenţiază WP 7.5 de rivali

iOS 5 şi ICS 4 mizează pe o interfaţă asemănătoare, cele două sisteme de operare împrumutând de altfel unul de la celălalt anumite funcţii care au avut succes. Practic, ambele mizează pe un ecran de start care poate fi “alimentat” cu aplicaţii şi widgeturi pentru personalizarea interfeţei după propriul plac.

ICS 4 a eliminat inclusiv cele patru taste virtuale de pe telefon, acestea fiind incluse acum în interfaţa OS-ului, exact ca în cazul lui iOS5, iar una dintre diferenţe este că ICS 4 permite redimensionarea widgeturilor.

În schimb, WP7.5 mizează pe o interfaţă diferită prin intermediul aşa-numitelor live-tiles în locul iconiţelor statice pentru aplicaţii şi widgeturi. Acestea se modifică în funcţie de evenimente (primirea unui apel telefonic, a unui mesaj sau utilizarea unei aplicaţii), cu scopul de a avea un acces cât mai rapid la funcţiile care te interesează. Deşi conceptul este complet diferit de iOS 5 sau ICS 4, WP7.5 a primit numeroase laude pentru această interfaţă.

Merită menţionat că Google permite producătorilor de telefoane să personalizeze interfaţa, iar cele mai bune exemple sunt interfeţele HTC Sense şi Samsung TouchWiz, însă modul în care acest lucru va fi implementat pe ICS 4 rămâne incert.

Live Tiles, interfata cu care Windows Phone 7.5 Mango vrea sa "fure" utilizatorii

Multitasking – Concepte diferite

Toate cele trei sisteme de operare oferă funcţii avansate de multitasking, însă modul de funcţionare este diferit. iOS 5 afişează aplicaţiile utilizate recent în partea de jos a ecranului, însă este activitatea acestora este practic blocată dacă nu sunt utilizate, în timp ce ICS 4 este mai flexibil, întrucât permite aplicaţiilor să realizeze anumite task-uri inclusiv în background.

WP7.5 este o combinaţie între celelalte două sisteme: pe de o parte afişează aplicaţiile utilizate recent sub forma unei cărţi pe care trebuie să o derulezi pagina cu pagina, iar pe de altă parte nu permite aplicaţiilor să ruleze în background.

Aplicaţii preinstalate

Fără îndoială, aplicaţiile disponibile joacă un rol esenţial la alegerea sistemului de operare, întrucât permit personalizarea completă a telefonului. Aceasta este poate cea mai clară dovadă că smartphone-urile sunt utilizate în acelaşi mod ca un computer desktop, care fără aplicaţiile suplimentare este practic inutilizabil.

Aşa cum ne-am fi aşteptat, fiecare sistem de operare vine cu câteva aplicaţii preinstalate, iar aici iOS pare să aibă un avantaj. În primul rând, aplicaţiile FaceTime şi iMessage permit convorbiri video, prin SMS-uri sau prin mail exclusiv printr-o conexiune la internet, fără implicarea operatorului de telefonie. În plus, serviciul iCloud permite realizarea unui back-up pe serverele de internet pentru datele şi fisiserele utilizatorului. Tot aici putem adăuga şi Siri, chiar dacă asistentul vocal este disponibil, cel puţin oficial, doar pe iPhone 4S.

Toate sistemele de operare au aplicatie preinstalata pentru editarea pozelor

ICS 4 este mai puţin impresionant la acest capitol şi nu oferă aplicaţii care să iasă semnificativ în evidenţă, poate cu excepţia Android Beam, care permite transferul de fişiere prin tehnologia NFC. Toate cele trei sisteme de opere includ editor de imagini pentru fotografiile realizate cu camera foto, iar WP7.5 oferă SkyDrive, serviciu asemănător cu iCloud.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că ICS 4 este singurul dintre cel trei OS-uri care oferă suport pentru tehnologia Flash.

Aplicaţii în magazinele oficiale

iOS 5 beneficiază de ceea ce este considerat cel mai bun magazin de aplicaţii pentru telefoane mobile. În prezent, în iTunes Store există peste 500.000 de aplicaţii şi jocuri, atât gratuite, cât şi comerciale, iar oferta este de asemenea foarte diversificată. În plus, numeroase aplicaţii continuă să beneficieze doar de versiune pentru iOS 5, ceea ce reprezintă încă un avantaj pentru acest sistem de operare.

Totuşi, Google vine puternic din urmă prin Android Market, care a ajuns deja la peste 250.000 de instalaţii şi promite să recupereze rapid terenul. Tot mai multe aplicaţii care până de curând erau disponibile doar pe iOS 5 primesc versiuni pentru Android, iar aici includem şi aplicaţiile comerciale dezvoltate de anumite publicaţii sau site-uri.

Android beneficiaza de un numar tot mai mare de aplicatii

În schimb, Windows Phone Marketplace nu se poate lăuda decât cu puţin peste 30.000 de aplicaţii. De altfel, numărul scăzut de aplicaţii este principalul dezavantaj al acestui OS, interesul scăzut al dezvoltatorilor fiind explicat prin cota de piaţă redusă. Lucrurile s-ar putea schimba în bine o dată cu lansarea noilor telefoane Nokia cu Windows Phone Mango, însă cel mai probabil va mai dura ceva timp până la o egalizare a raportului de forţe.

O diferenţă majoră se remarcă şi la modul în care aplicaţiile sunt incluse în magazinele oficiale: aplicaţiile din iTunes Store trebuie aprobate în prealabil de Apple, în timp ce Google permite publicarea acestora fără un control strict. Greu de stabilit un câştigător, întrucât libertatea oferită de Android Market vine cu riscul de a instala viruşi.

Actualizarea sistemului de operare

iOS 5 este disponibil pe numai trei smartphone-uri, toate produse de Apple: iPhone 3 GS, iPhone 4 şi iPhone 4S. Faptul că Apple produce atât telefonul, cât şi sistemul de operare asigură o fluenţă foarte bună a actualizărilor software, care sunt disponibile pentru toţi utilizatorii la data anunţată în prealabil de companie.

iOS, sistemul de operare cu cel mai usor procedeu de update

De cealaltă parte, actualizarea ICS 4 este mult mai complicată, întrucât de cele mai multe ori poate întârzia chiar şi câteva luni de la lansarea oficială. Problema este generată de varietatea producătorilor şi configuraţiilor hardware ale telefoanelor cu ICS 4, dar şi de politica Google de a nu permite update-ul la cea mai nouă versiune pentru smartphone-uri considerate învechite, chiar dacă sunt prezente pe piaţă de numai un an.

Windows Phone 7.5 este abia prima actualizare majoră a noului sistemul de operare Microsoft pentru smartphone-uri, motiv pentru care este prematur să tragem concluzii. Cert este că Microsoft tocmai a anunţat că toate telefoane cu WP7 au primit update-ul pentru WP7.5.


Concluzii

iOS 5 şi ICS 4 sunt două sisteme de operare mature, care împrumută unul de la celalat numeroase funcţii, motiv pentru care este dificil de ales un câştigător. În plus, WP 7.5 vine puternic din urmă printr-o interfaţă diferită, iar în momentul în care va beneficia de un număr de aplicaţii apropiat de oferta iOS 5 şi ICS 4 va deveni o ameninţare reală.

În acest context, alegerea sistemului de operare tine mai degrabă de propriile preferinţe şi, de ce nu, de oferta propriu-zisă de smartphone-uri.

2 comentarii

  1. ciprian

    19 noiembrie 2011 la 12:44

    Android ruLes!

  2. daniel

    2 ianuarie 2012 la 23:12

    ciprian nu te supara dar inseamna ca nu ai tinut cine stie ce telefoane pe mana,numai necunoscatorii pot spune ca x rullz,y rullz.
    Atat ios5 si android sunt sisteme de operare foarte bune,dar cert este ca ios sunt foarte bine implementate,deaceea ios5 a fost foarte bine optimizat pe 3gs care totusi este un telefon destul de vechi,pecand ics nu va rula pe toate telefoanele.
    eu unul sunt fan apple,detin si smartphone cu android si cu wp7,dar pentru simplitate si rapiditate,si sa nu mai zic „launcher crushed” prefer apple-ul.
    asadar eu zic sa mai schimbi telefoanele si atunci o sa vezi care este chestia,fiecare au ceva PRO si ceva CONTRA.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri