GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Android root – ce înseamnă, cum se face, avantaje și dezavantaje

Autor: Echipa GiZ

Android-ul creat de Google este considerat un sistem deschis, cu multe posibilități de personalizare și care oferă utilizatorului o mulțime de opțiuni în privința aspectului și aplicațiilor instalate. Spre deosebire de Apple, care restricționează instalarea aplicaților din iOS doar prin magazinul oficial, Google a lăsat utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicații și din alte surse.

Totuși, aplicațiile instalate au acces limitat la fișierele de sistem, iar utilizatorii nu pot șterge sau modifica aplicațiile preinstalate de producător sau de compania de telefonie. Prin analogie, un smartphone Android este ca un PC cu Windows pe care utilizatorul nu are cont de administrator, având drepturi limitate de a modifica configurația sau instala/dezinstala programe. Pentru a avea acces complet la resursele unui smartphone Android, este necesară obținerea drepturilor de administrator (root), operație cunoscută sub numele de „rooting”.

Deși procesul se bazează pe exploatarea unor vulnerabilități ale sistemului Android, Google consideră că această posibilitate încurajează entuziaștii să experimenteze și să aducă contribuții importante la dezvoltarea sistemului de operare. Google a ales să îmbunătățească securitatea Android, în cea mai recentă versiune Jelly Bean 4.3, prin includerea SELinux (Security-Enhanced Linux) și printr-un sistem de gestionare a permisiunilor aplicațiilor, dar a lăsat posibilitatea de a face root pentru cei care doresc.

Care sunt avantajele?

Așa cum supuneam, obținerea dreptului de administrator pe un smartphone Android permite utilizatorului să realizeze mai multe operații care altfel i-ar fi interzise.

În afara modelelor Nexus, care vin cu o versiune nemodificată de Android, majoritatea producătorilor de smartphone-uri adaugă aplicații și funcții  suplimentare pentru a putea concura modelele similare ca specificații tehnice. Deși utile și inovatoare uneori, în multe cazuri sunt preinstalate și aplicații pe care utilizatorii le-ar putea instala direct din Google Play, dacă ar avea nevoie de ele. În plus, unii operatori de telefonie adaugă aplicații proprii care limitează și mai mult spațiul de stocare internă.

După rooting, utilizatorul poate dezinstala aceste aplicații, poate șterge o parte din fișierele multimedia preinstalate, cum ar fi tonurile de apel pe care nu le utilizează, eliberând spațiul de stocare internă pentru aplicațiile proprii.

Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a rula aplicații care necesită root. Dintre acestea, probabil cea mai cunoscută este Titanium Backup pentru că permite backup-ul aplicațiilor instalate, restaurarea acestora sau dezactivarea (freeze) aplicațiilor inutile.

Alte aplicații care necesită root permit blocarea reclamelor, recuperarea parolelor Wi-Fi, instalarea unor versiuni personalizate de Android, partajarea conexiunii de Internet, folosirea unui firewall sau  gestionarea mai bună a aplicațiilor care rulează.

Care sunt dezavantajele?

Fiind o procedură ce implică exploatarea unor vulnerabilități Android și folosirea unor programe neoficiale care pot avea erori, smartphone-ul ar putea să devină inutilizabil în unele cazuri. Repararea terminalului implică, de obicei, folosirea soft-ului de service care nu este disponibil sau accesibil utilizatorilor obișnuiți.

Mai mult, deși rooting-ul este considerat legal, producătorii de smartphone-uri și firmele care le  comercializează pot susține că modificarea neautorizată a soft-ului încalcă condițiile de garanție. În această situație, o eventuală reparație a telefonului nu va mai fi gratuită în perioada de garanție.

Un alt dezavantaj este posibilitatea de a acorda drepturi de root unor aplicații periculoase, viruși sau aplicații malware, care ar putea sustrage datele utilizatorilor. În principiu, aplicațiile disponibile în magazinul oficial Play sunt verificate de Google și ar trebui să fie sigure, chiar dacă au drept de root.

Cum se realizează?

În primul rând, este necesară instalarea driverelor furnizate de producătorul smartphone-ului pentru ca acesta să fie recunoscut în Windows și de aplicația folosită pentru root.

În majoritatea cazurilor, este necesară activarea modului depanare USB (USB debugging) și bifarea opțiunii de instalare a aplicațiilor din surse necunoscute (Unknown sources). În funcție de versiunea de Android instalată pe smartphone, acestea pot fi găsite în setările aplicațiilor sau în cele de securitate și opțiuni pentru dezvoltatori.

După root, utilizatorii vor avea instalată aplicația Superuser care permite gestionarea drepturilor de root pentru aplicațiile instalate de utilizator. Prin intermediul acestei aplicații, ori prin alte aplicații similare, utilizatorii sunt notificați când o aplicație solicită drepturi de administrator.

Nexus Root Toolkit

Nexus Root Toolkit este o soluție de root pentru dispozitivele din seria Nexus, inclusiv noua tabletă Nexus 7 2013. Aplicația este disponibilă doar pentru Windows și poate fi descărcată gratuit de pe pagina oficială.  Interfața este destul de simplă și oferă, pe lângă root, posibilitatea de a face backup sau alte opțiuni pentru utilizatorii avansați. Pe pagina Wiki au fost postate și două clipuri video care explică procedura pentru Nexus 10 și Nexus 4.

Nexus Root Toolkit

Nexus Root Toolkit

Samsung Galaxy S4 Toolkit

Unul dintre cele mai de succes modele Android din acest an, prezentat în review, are o soluție dedicată pentru root. Programul este disponibil gratuit, dar numai pentru Windows, și este compatibil atât cu versiunea cu chipset Exynos, cât și cu cea motorizată de Snapdragon 600. Deși nu are o interfață grafică, programul ar trebui să fie simplu de folosit pentru majoritatea utilizatorilor. După alegerea modelului GT-I9505, pentru versiunea cu procesor Snapdragon, programul va descărca fișierele necesare și va ghida utilizatorul pentru pașii următori.

Samsung Galaxy S4 Toolkit

Samsung Galaxy S4 Toolkit

HTC One All-In-One Toolkit

Și utilizatorii HTC One au la dispoziție un program care simplifică procedura de root. Ca și în celelalte cazuri, soft-ul este gratuit, putând fi descărcat din două surse hasoon2000.info și Dev-Host, și compatibil doar cu Windows. Interfața ghidează utilizatorul pentru a realiza în ordine operațiile necesare.

HTC One Toolkit

HTC One Toolkit

Easy Rooting Toolkit

Aplicația este compatibilă cu mai multe modele Sony Xperia, dar nu și Xperia Z cu ultimele actualizări. Easy rooting toolkit are avantajul de a rula pe Windows, OSX și Linux, iar interfața menționează ce trebuie făcut înainte de a începe procedura.

Sony Easy Rooting Toolkit

Sony Easy Rooting Toolkit

De asemenea, există soluții universale care ar putea să funcționeze pe mai multe modele de smartphone-uri și tablete cu Android.

SuperOneClick

Creatorul aplicației susține că SuperOneClick este compatibilă cu mai multe modele de telefoane, dar aplicația nu a mai fost actualizată și este posibil să nu funcționeze cu modelele mai noi.

GingerBreak 

GingerBreak propune o modalitate simplă de root prin instalarea unei aplicații direct pe smartphone sau tableta. Aplicația ar trebui să fie compatibilă cu cele mai multe dispozitive cu Android Gingerbread sau o versiune anterioară.

GingerBreak Framaroot

Aplicațiile GingerBreak și Framaroot

Framaroot

Framaroot este o soluție similară, dar actualizată pentru mult mai multe dispozitive, inclusiv Galaxy S3 –  vârful de gamă Samsung de anul trecut. De asemenea, este compatibilă cu mai multe modele cu chipset MediaTek și ar putea să funcționeze la smartphone-uri sau tablete precum Allview V1 Viper, Allview P5 Quad sau Evolio Aria Mini‏.

Concluzii

Obținerea drepturilor de root oferă utilizatorului unui dispozitiv Android posibilitatea de a instala și folosi aplicații diverse, de a gestiona mai bine spațiul de stocare internă și de a experimenta diversele moduri de personalizare. Aplicațiile prezentate oferă soluții simple, în cea mai mare parte, chiar și pentru utilizatorii mai puțin experimentați. Totuși, procedura nu este lipsită de riscuri, poate duce la defectarea dispozitivului sau pierderea garanției, și ar trebui realizată numai după o documentare atentă.

140 comentarii

  1. bogdan

    11 martie 2015 la 13:02

    care este principalu lucru pentru care se roteaza?

    • catalin

      29 aprilie 2015 la 14:23

      Dreptul de administrator (ca la PC) in sistemul de operare a telefonului

    • Minea Stefan

      23 iulie 2017 la 18:46

      Pentru a putea accesa jocuri hackerul mai simplu sau pentru a șterge anumite aplicații preinstalate ce nu le folosesti

  2. Viorel

    26 martie 2015 la 11:43

    Toate link-urile unde trimiti spre descarcare sunt nesigure si exista un risc f mare de infectare a calc cu virusi sau malware…eu iti propun sa verifici de mai multe ori aceste linkuri ,inainte de a trimite pe cei care cauta informatii ca cele postate de tine aici,in limba romana. Nimic nu a fost acceptat la download de firewall sau de antivirusul instalat. Cu stima pt munca ta,Viorel.

    • catalin

      29 aprilie 2015 la 14:26

      Orice link catre site-uri care contin aplicatii sau programe pentru root, crack, etc sunt considerate de programele antivirus nesigure, asta este un lucru normal!
      De aceea root-area sau crack-uirea sistemelor de operare sau programe se face cu atentie pe riscul tau!

  3. alexandru

    25 aprilie 2015 la 22:40

    salut, daca rootez un samsung galaxy s4 ce dezavantaje pot sa am? pe langa faptul ca pot pierde garantia, sau telefonul poate deveni inutulizabil, pot pierde ai gestures sau smart view,stay etc? Multumesc!

    • catalin

      29 aprilie 2015 la 14:22

      Alexandru nu poti pierde nimic decat din vina ta, defapt root-are iti da dreptul de administrator (ca la PC) in sistemul de operare a telefonului!
      Tot ce este important este sa nu dai acces root la aplicatii dubioase!
      Poti anula oricant root-area daca trimiti aparatul la garantie!

  4. andrei

    14 mai 2015 la 20:30

    Salut, am un htc m8 si are root pe al , asa l-am cumparat de la cineva si vreau sa il scot, am fost la 2 service-uri dar nu vor sa se implice deoarece,zic ei nu il pot face….. ce ramane de facut?

    • Dorin

      31 ianuarie 2018 la 22:04

      Intri in SuperUser , iar in obtiuni exista optiunea Unroot complet , asta va sterge rootul de pe telefon .

  5. Pusca Liviu

    28 mai 2015 la 11:40

    salut, am un samsung s2, ce program de root-are as putea folosi?

    • Dorin

      31 ianuarie 2018 la 22:05

      Kingo root , de pe calculator , acesta va inscrie driverele prin USB

  6. Aurel

    14 iulie 2015 la 11:00

    Vreau sa-mi rootez tableta. Am inteles ca procesul in sine nu e periculos ci doar stergerea unor aplicatii din sistem poate sa il dauneze. Vreau sa sterg Sincronizare Marcaje,sincronizare calenar. Se intampla ceva daca le sterg sau e mai bine sa stau cuminte?

    • Daniel Popescu

      17 iulie 2015 la 05:46

      Daca stergi aplicatiile respective, nu vei mai avea sincronizare pentru Calendar si Marcaje.

  7. Alexandru Moroianu

    7 august 2015 la 02:05

    Salut! Am o întrebare… Am un htc deșire 310 și orice aplicație pe care vreau să o instalez o salvează în memoria internă fără posibilitatea de a o muta pe cârd… L-am trimis la reprezentanță dar mi l-a adus exact la fel ca înainte… Root-ul mă va ajuta să rezolv problema?

    • Daniel Popescu

      7 august 2015 la 08:21

      Aplicatiile se instaleaza initial in memoria interna a telefonului. Unele pot fi ulterior mutate pe card, altele nu. Asta pentru ca unele aplicatii nu pot rula corespunzator daca sunt mutate pe card, in special cele care afiseaza notificari. Chiar si dupa root, aplicatiile se vor instala initial tot in memoria interna.

  8. titi

    12 august 2015 la 10:33

    cum traducem cuvântul android

    • Daniel Popescu

      12 august 2015 la 11:41

      Cea mai potrivita traducere este „robot”.

  9. nita laurentiu

    13 august 2015 la 09:23

    buna ziua,o aplicatie pentru root la allview A4DUO,versiune 4.2.2.

  10. Serban Georgiana

    9 noiembrie 2015 la 11:17

    Buna!Am si eu un Vodafone Prime si din cauza unei resetari,am pierdut toate pozele dragi.Am gasit un program care sa mi le recupereze si bineinteles ca acesta necesita root.Am activat si instalat tot ce trebuie,insa cand ajunge la 80%,imi zice ca root-area a esuat.Din ce cauza?

  11. emil

    26 noiembrie 2015 la 11:11

    salut, am un Sony Xperia Z si imi apare mesajul de spatiu stocare insuficient. am incercat sa mut aplicatiile pe sd card insa sa putut doar cu o parte. cum pot rezolva aceasta problema ? Va multumesc.

  12. Tudor

    24 decembrie 2015 la 11:11

    Salut. As vrea te rog sa-mi mentionezi ce daune pot aparea din cauza rootarii.Si de ce mi se va duce garantia. E riscant sau nu???

  13. CARBUNARU IONUT

    2 ianuarie 2016 la 19:16

    buna am o problema am un lenovo s850 si imi apare pe fundal negru farewallservice mi se instaleaza chiar si anumite programe pe care nu le doresc ce este de facut am dat setari fabrica si chiar butare bios daca ma exprim bine dar degeaba apare de fiecare data ce este de facut .

  14. Romanu958

    10 aprilie 2016 la 17:10

    Am Huawei Ascend Y530-U00 si am nevoie de `Root` acces.Imi zici si mie o aplictie potrivita de `UnRoot`?

  15. Adi

    3 mai 2016 la 13:54

    Buna,daca ma poate ajuta cineva?am o tableta lenovo si nu imi recunoaste microsd in format ntfs doar fat 32,deci nu pot sa imi copiez pe card un film hd mai mare de 4 gb. Am vazut pe magazin play o aplicatie care poate sa iti faca sa citeasca format ntfs,dar e nevoie de root asa scrie,parca "paragon ntfs"se numeste aplicatie,stie cineva daca e posibil sa mearga?

  16. Lucian

    11 august 2016 la 20:15

    salut !
    Am un Huawei Ascend P6 care a functionat impecabil 3 ani…acum afiseaza pe displai logul cu " android" si asa moare…banuiesc ca are softul corupt…nu am reusit sa-l refac…cum pot instala soft original sa-mi plece telefonul ?

    • Ionut

      24 august 2016 la 12:39

      Prima data incerci un reset din recovery mode. Orice telefon are. Ca sa intri in recovery este o combinatie de butoane. In general power + vol – . Din meniu selectezi wipe data si dupa care wipe cache. Daca nu producatorii au fiecare cate un installer.. de soft sub diverse denumiri (updater) la unii producatori- pt windows . Cauti softul original il downloadezi pe pc . Din telefon activezi developer mode.. Si din menu activezi usb debugging ( un search pe google) conectezi telefonul la pc si o sa observi ca isi instaleaza unele drivere. Apoi opresti telefonul si power si volume + .. Telefonul o sa intre in download mode in cele mai multe cazuri chiar asa si scrie… Conectezi cablul de date telfon pc.. S ar putea sa isi mai instaleze ceva drivere si din instaler (updater) rulezi softul ( din nou search google) fiecare telefon are un anumit mod de instalare asemanator dar fiecare cu particularitatile lui .. Succes

  17. Vieru George

    15 noiembrie 2016 la 13:28

    Nu este bine sa faci root dispozitivului din aceasta cauza mie mia stricat tableta si anume se face ecranul negru dupa 30 de minute se închide si se deschide singura , nu recomand nimanui acest lucru , dar care vrea sa faca acest lucru risca de asi pierde dispozitivul!

    • X

      1 august 2019 la 13:18

      Un link(de încredere) pt. root-ul unui Galaxy S7 edge

  18. Karina

    27 aprilie 2017 la 23:15

    Cum îl fac sa nu mai fie rutat? Te rog nu pot da upgrade la ceea ce ține de telefon
    S6 edge

  19. Alecu Marian

    20 aprilie 2019 la 04:04

    Dc nu merge sa ami routez telefonul meu Samsung Galaxy s5 nu ma lasa am incercat toate aplica tile Dar nu merge vreau sa ami ziceai

  20. X

    1 august 2019 la 13:14

    Care este link-ul(de încredere)
    pt. root-ul unui Galaxy s7 edge

  21. Costel

    9 octombrie 2019 la 06:35

    Am cumparat o tableta Samsung Tab P7500 si este root-ata. Cum pot sa o aduc la setarile de fabrica?

  22. Alex

    1 decembrie 2019 la 17:59

    Salut ași vrea root la telefon dar nu pot avea de ce

  23. Mihai

    12 martie 2020 la 01:52

    Am facut root la s 10e , si nu mai il pot oprii, orice incercare se restarteaza si revine la imaginea de emergency recovery, care e de prisos pe smart switch daca nu il vede prin cablu conectat. Prin urmare nu pot intra nici in download mode sa-l reflashuiesc …ajutorrrrr

  24. Aurel

    6 mai 2020 la 12:59

    Am un i 11pro care este rootat .cum pot să -l fac să nu mai fie ? Multumesc anticipat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri