Android root – ce înseamnă, cum se face, avantaje și dezavantaje

Android root – ce înseamnă, cum se face, avantaje și dezavantaje

Android-ul creat de Google este considerat un sistem deschis, cu multe posibilități de personalizare și care oferă utilizatorului o mulțime de opțiuni în privința aspectului și aplicațiilor instalate. Spre deosebire de Apple, care restricționează instalarea aplicaților din iOS doar prin magazinul oficial, Google a lăsat utilizatorilor posibilitatea de a rula aplicații și din alte surse.

Totuși, aplicațiile instalate au acces limitat la fișierele de sistem, iar utilizatorii nu pot șterge sau modifica aplicațiile preinstalate de producător sau de compania de telefonie. Prin analogie, un smartphone Android este ca un PC cu Windows pe care utilizatorul nu are cont de administrator, având drepturi limitate de a modifica configurația sau instala/dezinstala programe. Pentru a avea acces complet la resursele unui smartphone Android, este necesară obținerea drepturilor de administrator (root), operație cunoscută sub numele de „rooting”.

Deși procesul se bazează pe exploatarea unor vulnerabilități ale sistemului Android, Google consideră că această posibilitate încurajează entuziaștii să experimenteze și să aducă contribuții importante la dezvoltarea sistemului de operare. Google a ales să îmbunătățească securitatea Android, în cea mai recentă versiune Jelly Bean 4.3, prin includerea SELinux (Security-Enhanced Linux) și printr-un sistem de gestionare a permisiunilor aplicațiilor, dar a lăsat posibilitatea de a face root pentru cei care doresc.

Care sunt avantajele?

Așa cum supuneam, obținerea dreptului de administrator pe un smartphone Android permite utilizatorului să realizeze mai multe operații care altfel i-ar fi interzise.

În afara modelelor Nexus, care vin cu o versiune nemodificată de Android, majoritatea producătorilor de smartphone-uri adaugă aplicații și funcții  suplimentare pentru a putea concura modelele similare ca specificații tehnice. Deși utile și inovatoare uneori, în multe cazuri sunt preinstalate și aplicații pe care utilizatorii le-ar putea instala direct din Google Play, dacă ar avea nevoie de ele. În plus, unii operatori de telefonie adaugă aplicații proprii care limitează și mai mult spațiul de stocare internă.

După rooting, utilizatorul poate dezinstala aceste aplicații, poate șterge o parte din fișierele multimedia preinstalate, cum ar fi tonurile de apel pe care nu le utilizează, eliberând spațiul de stocare internă pentru aplicațiile proprii.

Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a rula aplicații care necesită root. Dintre acestea, probabil cea mai cunoscută este Titanium Backup pentru că permite backup-ul aplicațiilor instalate, restaurarea acestora sau dezactivarea (freeze) aplicațiilor inutile.

Alte aplicații care necesită root permit blocarea reclamelor, recuperarea parolelor Wi-Fi, instalarea unor versiuni personalizate de Android, partajarea conexiunii de Internet, folosirea unui firewall sau  gestionarea mai bună a aplicațiilor care rulează.

Care sunt dezavantajele?

Fiind o procedură ce implică exploatarea unor vulnerabilități Android și folosirea unor programe neoficiale care pot avea erori, smartphone-ul ar putea să devină inutilizabil în unele cazuri. Repararea terminalului implică, de obicei, folosirea soft-ului de service care nu este disponibil sau accesibil utilizatorilor obișnuiți.

Mai mult, deși rooting-ul este considerat legal, producătorii de smartphone-uri și firmele care le  comercializează pot susține că modificarea neautorizată a soft-ului încalcă condițiile de garanție. În această situație, o eventuală reparație a telefonului nu va mai fi gratuită în perioada de garanție.

Un alt dezavantaj este posibilitatea de a acorda drepturi de root unor aplicații periculoase, viruși sau aplicații malware, care ar putea sustrage datele utilizatorilor. În principiu, aplicațiile disponibile în magazinul oficial Play sunt verificate de Google și ar trebui să fie sigure, chiar dacă au drept de root.

Cum se realizează?

În primul rând, este necesară instalarea driverelor furnizate de producătorul smartphone-ului pentru ca acesta să fie recunoscut în Windows și de aplicația folosită pentru root.

În majoritatea cazurilor, este necesară activarea modului depanare USB (USB debugging) și bifarea opțiunii de instalare a aplicațiilor din surse necunoscute (Unknown sources). În funcție de versiunea de Android instalată pe smartphone, acestea pot fi găsite în setările aplicațiilor sau în cele de securitate și opțiuni pentru dezvoltatori.

După root, utilizatorii vor avea instalată aplicația Superuser care permite gestionarea drepturilor de root pentru aplicațiile instalate de utilizator. Prin intermediul acestei aplicații, ori prin alte aplicații similare, utilizatorii sunt notificați când o aplicație solicită drepturi de administrator.

Nexus Root Toolkit

Nexus Root Toolkit este o soluție de root pentru dispozitivele din seria Nexus, inclusiv noua tabletă Nexus 7 2013. Aplicația este disponibilă doar pentru Windows și poate fi descărcată gratuit de pe pagina oficială.  Interfața este destul de simplă și oferă, pe lângă root, posibilitatea de a face backup sau alte opțiuni pentru utilizatorii avansați. Pe pagina Wiki au fost postate și două clipuri video care explică procedura pentru Nexus 10 și Nexus 4.

Nexus Root Toolkit
Nexus Root Toolkit

Samsung Galaxy S4 Toolkit

Unul dintre cele mai de succes modele Android din acest an, prezentat în review, are o soluție dedicată pentru root. Programul este disponibil gratuit, dar numai pentru Windows, și este compatibil atât cu versiunea cu chipset Exynos, cât și cu cea motorizată de Snapdragon 600. Deși nu are o interfață grafică, programul ar trebui să fie simplu de folosit pentru majoritatea utilizatorilor. După alegerea modelului GT-I9505, pentru versiunea cu procesor Snapdragon, programul va descărca fișierele necesare și va ghida utilizatorul pentru pașii următori.

Samsung Galaxy S4 Toolkit
Samsung Galaxy S4 Toolkit

HTC One All-In-One Toolkit

Și utilizatorii HTC One au la dispoziție un program care simplifică procedura de root. Ca și în celelalte cazuri, soft-ul este gratuit, putând fi descărcat din două surse hasoon2000.info și Dev-Host, și compatibil doar cu Windows. Interfața ghidează utilizatorul pentru a realiza în ordine operațiile necesare.

HTC One Toolkit
HTC One Toolkit

Easy Rooting Toolkit

Aplicația este compatibilă cu mai multe modele Sony Xperia, dar nu și Xperia Z cu ultimele actualizări. Easy rooting toolkit are avantajul de a rula pe Windows, OSX și Linux, iar interfața menționează ce trebuie făcut înainte de a începe procedura.

Sony Easy Rooting Toolkit
Sony Easy Rooting Toolkit

De asemenea, există soluții universale care ar putea să funcționeze pe mai multe modele de smartphone-uri și tablete cu Android.

SuperOneClick

Creatorul aplicației susține că SuperOneClick este compatibilă cu mai multe modele de telefoane, dar aplicația nu a mai fost actualizată și este posibil să nu funcționeze cu modelele mai noi.

GingerBreak 

GingerBreak propune o modalitate simplă de root prin instalarea unei aplicații direct pe smartphone sau tableta. Aplicația ar trebui să fie compatibilă cu cele mai multe dispozitive cu Android Gingerbread sau o versiune anterioară.

GingerBreak Framaroot
Aplicațiile GingerBreak și Framaroot

Framaroot

Framaroot este o soluție similară, dar actualizată pentru mult mai multe dispozitive, inclusiv Galaxy S3 –  vârful de gamă Samsung de anul trecut. De asemenea, este compatibilă cu mai multe modele cu chipset MediaTek și ar putea să funcționeze la smartphone-uri sau tablete precum Allview V1 Viper, Allview P5 Quad sau Evolio Aria Mini‏.

Concluzii

Obținerea drepturilor de root oferă utilizatorului unui dispozitiv Android posibilitatea de a instala și folosi aplicații diverse, de a gestiona mai bine spațiul de stocare internă și de a experimenta diversele moduri de personalizare. Aplicațiile prezentate oferă soluții simple, în cea mai mare parte, chiar și pentru utilizatorii mai puțin experimentați. Totuși, procedura nu este lipsită de riscuri, poate duce la defectarea dispozitivului sau pierderea garanției, și ar trebui realizată numai după o documentare atentă.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!