GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Evolio Aria Mini review – tabletă de 8 inch ieftină şi bună

Testat pe data de 16 martie 2013
Pe scurt: Evolio Aria Mini este o tabletă ieftină de 8” care impresionează prin ecranul IPS de calitate. Este potrivită pentru browsing şi cărţi electronice, iar platforma hardware îţi permite să rulezi filme HD sau jocuri mai puţin pretenţioase, însă autonomia este destul de redusă.
Produs testat: Evolio Aria Mini   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 799 Lei

Concurenţa pe segmentul tabletelor ieftine de mici dimensiuni este pe punctul de a deveni din ce în ce mai acerbă, întrucât producători renumiţi precum Asus, Lenovo sau HP se pregătesc să intre pe piaţă cu astfel de produse.

Prin urmare, companiile româneşti, care în prezent se bucură de o cotă semnificativă de piaţă în ţara noastră prin branduri precum Evolio, Allview sau E-Boda, trebuie să-şi îmbunătăţească gama de produse pentru a rămâne în preferinţele utilizatorilor.

Un prim răspuns la această provocare este Evolio Aria Mini, o tabletă ieftină de 8” despre care producătorul Televoice susţine că beneficiază de cel mai rapid procesor disponibil pe o tabletă românească.

În ultimele zile am avut ocazia să ne jucăm cu această tabletă, astfel că suntem în măsură să-ţi spunem părţile sale bune şi mai puţin bune pentru ca tu să poţi decide dacă merită sau nu să o achiziţionezi.

Ca de obicei, începem cu…

Specificaţii tehnice

Evolio Aria Mini
EcranIPS, 8”, 1024×768 pixeli
ChipsetRockchip RK3066
Procesordual-core, 1.5 GHz
GraficaMali 400MP
Memorie RAM1 GB
Memorie interna8 GB
ConectivitateWi-Fi, bluetooth, GPS
Camera foto2 MP
AcumulatorLi-Ion 4500 mAh
Dimensiuni199x154x9.5 mm
Greutate450 grame
Sistem de operareAndroid 4.1.1 Jelly Bean

Design şi construcţie

Evolio Aria Mini este o tabletă de 8” cu format 4:3, astfel că dimensiunile sale sunt apropiate de cele ale unui iPad mini. Rama este destul de generoasă, însă cele trei taste virtuale specifice pentru Android sunt integrate în ecran, iar întreaga parte frontală este curată, singura prezenţă notabilă fiind camera foto frontală de 0.3 MP pentru apeluri video.

Marginile tabletei au un aspect metalic care se simte însă destul de aspru la atingere, iar grosimea este destul de mare, în special în partea de sus care adăposteşte toate porturile: slot pentru carduri microSD de până la 32 GB, port miniHDMI, port microUSB, jack de 3.5 mm pentru căşti şi jack pentru încărcător. Astfel, tableta nu se încarcă prin portul microUSB.

Toate porturile tabletei au fost pozitionate pe o singura parte

Toate porturile tabletei au fost pozitionate pe o singura parte

Butonul de pornire şi tasta pentru volum au fost amplasate în partea de jos din lateral dreapta, astfel că sunt uşor de manevrat în timpul utilizării. Totuşi, tasta de volum nu este foarte proeminentă şi trebuie apăsată un pic mai tare pentru a înregistra comenzile.

Carcasa spate este realizată din plastic, nu reţine deloc amprentele, are logo-ul Aria Mini imprimat în centru şi un mic difuzor în partea de jos, pe lângă camera foto proeminentă. Marele avantaj al părţii spate este că oferă o aderenţă bună în mână, lucru important în condiţiile în care greutatea tabletei este de 450 de grame, în ton cu alte tablete ieftine româneşti, dar cu circa 140 de grame mai grea decât iPad mini şi Nexus 7.

Spatele tabletei este realizat dntr-un plastic aderent

Spatele tabletei este realizat dntr-un plastic aderent

Tableta vine şi cu două accesorii interesante: un cablu microUSB – USB 2.0 pentru conectarea la PC sau laptop care asigură un transfer facil de date şi un cablu USB OTG care îţi permite să conectezi, printre altele, şi un stick 3G. Dar despre acest din urmă aspect vom vorbi pe larg în secţiunea despre conectivitate.

În ansamblu, pentru segmentul de preţ din care face parte, Evolio Aria Mini este o tabletă bine construită care lăsa senzaţia de rezistenţă în timp şi care oferă o aderenţă bună în mână.

Tasta Power si cea de volum au fost amplasate in partea dreapta-jos

Tasta Power si cea de volum au fost amplasate in partea dreapta-jos

Ecran

Ecranul lui Evolio Aria Mini are o diagonală de 8” şi rezoluţie de 1024×768 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 160 PPI, valore foarte apropiată de cele întâlnite la numeroase alte tablete ieftine, cum ar fi Allview AllDro 2 Speed Duo sau E-Boda Supreme X80.

Construit în tehnologie IPS, ecranul impresionează prin calitate şi este una dintre surprizele plăcute ale tabletei, întrucât oferă o luminozitate maximă peste aşteptări care permite utilizarea gadgetului şi în mediu natural. Pentru utilizare în casă, o luminozitate de 30-40% este mai mult decât suficientă. În plus, ecranul are unghiuri bune de vizualizare şi un contrast decent, oferind în ansamblu o experienţă de lucru pozitivă.

Singura problemă pe care am remarcat-o este reflexia propriei feţe în ecran, însă acest lucru se întâmplă doar atunci când utilizezi tableta în exterior şi lumina soarelui este puternică.

Formatul 4:3 ales pentru ecran este unul inspirat, întrucât este potrivit în special pentru browsing şi citirea cărţilor electronice şi mai puţin pentru vizionarea filmelor HD, acestea din urmă nefiind targetul acestei tablete.

Eranul ofera luminozitate ridicata si unghiuri bune de vizualizare

Eranul ofera luminozitate ridicata si unghiuri bune de vizualizare

Hardware şi performanţe

Evolio Aria Mini utilizează un chipset Rockchip RK3066 cu procesor dual-core de 1.5 GHz şi grafică Mali 400MP. Producătorul susţine că acesta este cel mai puternic chipset disponibil pe o tabletă românească, însă aici merită precizat că şi Allview AllDro 2 Speed Duo şi E-Boda Supreme X80 utilizează de asemenea procesoare dual-core de 1.5 GHz.

Tableta beneficiază de 1 GB RAM, standard pentru produsele din acest segment de piaţă, şi 8 GB pentru stocarea datelor, dintre care aproximativ 6 GB sunt disponibili pentru utilizator, iar restul de 2 GB sunt ocupaţi de sistemul de operare. În aceste condiţii este foarte probabil să ai nevoie şi de un card microSD de până la 32 GB, întrucât copierea unor filme HD sau instalarea unor jocuri din Google Play Store poate ocupa cu uşurinţă întreaga memorie internă.

Evolio Aria Mini, o tableta numai buna pentru browsing

Evolio Aria Mini, o tableta numai buna pentru browsing

La nivel de performanţe, tableta se descurcă bine pentru segmentul de piaţă căreia i se adresează. Sistemul de operare Android este fluent, lucru vizibil atât în browsing-ul obişnuit pe internet, cât şi în cazul aplicaţiilor descărcate din Google Play Store, iar acelaşi lucru se poate spune şi când citeşti cărţi electronice sau editezi un document de tip Office.

De asemenea, tableta rulează fluent şi jocuri obişnuite precum Angry Birds sau filmele în format HD, cel puţin atunci când foloseşti aplicaţia MX Player, care oferă suport bun pentru numeroase formate şi subtitrări.

Tableta reda fluent filmele HD

Tableta reda fluent filmele HD

Totuşi, după instalarea a 20-25 de aplicaţii încep să apară ocazional unele lag-uri în utilizarea obişnuită, iar jocuri precum Need For Speed Most Wanted şi Real Racing 3 nu rulează tocmai fluent. Totuşi, nu trebuie să uităm că Aria Mini nu este o tabletă concepută pentru astfel de activităţi.

Calitatea sunetului prin difuzor este mulţumitoare la un nivel mic spre mediu, însă dacă vrei să asculţi muzică cu un volum cât mai mare este mai bine să apelezi la o pereche de căşti, întrucât în acest caz boxa nu are o redare acustică foarte fidelă.

Nu în ultimul rând, am remarcat o încălzire a carcasei spate la utilizare intensivă, în special în jocuri şi aplicaţii care necesită mai multă putere de procesare, iar acest lucru ar putea fi deranjant pentru unele persoane.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe populare de benchmark:

Rezultate obtinute in Quadrant (stanga) si Smartbench 2012 (dreapta)

Rezultate obtinute in Quadrant (stanga) si Smartbench 2012 (dreapta)

BenchmarkRezultat
Quadrant4230 puncte
Smartbench 2012 Productivity3104 puncte
Smartbench 2012 Gaming2050 puncte
Vellamo HTML1631 puncte
Vellamo Metal496 puncte
AnTuTu Benchmark10974 puncte
SunSpider2343 milisecunde

Conectivitate

Unitatea pe care am avut-o la test este dotată cu Wi-Fi, bluetooth şi GPS, însă există şi o versiune cu 3G.

Conexiunea Wi-Fi a funcţionat ireproşabil în mai multe reţele testate: identificarea reţelei s-a făcut rapid, iar conectarea efectivă a fost de asemenea facilă.

Lucrul care mi-a plăcut însă cel mai mult a fost posibilitatea de a conecta un stick 3G la tabletă prin intermediul cablului USB OTG inclus în pachet. Astfel, tableta a recunoscut imediat un stick 3G de la RCS-RDS, iar conexiunea s-a realizat rapid, fără să fie nevoie schimbarea unor setări sau de instalarea unor aplicaţii. Practic, dacă ai prin casă un stick 3G, nici nu este nevoie să achiziţionezi versiunea 3G a tabletei, care costă cu aproximativ 250 RON mai mult.

Sistem de operare

Sistemul de operare preinstalat pe Aria Mini este Android 4.1 Jelly Bean şi, ca cei mai mulţi producători, şi Evolio şi-a pus amprenta asupra acestuia. Totuşi, este de apreciat că modificările sunt mai degrabă discrete, iar numărul de aplicaţii preinstalate este redus, lucru important pentru a avea o tabletă cât mai “curată”.

Evolio Aria Mini vine din fabrica cu Android 4.1.1

Evolio Aria Mini vine din fabrica cu Android 4.1.1

Că Evolio Aria Mini este o tabletă dedicată în special pentru broswing şi citirea documentelor în format digital reiese şi din aplicaţiile preinstalate. Prima care mi-a sărit în ochi a fost Kingsoft Office, o suită office de calitate care permite vizualizarea şi editarea documentelor de tip Word, Excel sau PowerPoint.

Probabil însă că pasionaţii de lectură vor fi mai entuziasmaţi de EvoBook, aplicaţie care permite citirea cărţilor electronice şi care are inclusiv un magazin de unde poţi cumpăra alte titluri. Aici însă am remarcat ceva destul de deranjant: în momentul în care deschizi o carte, luminozitatea este setată automat la maxim şi nu am găsit nicio metodă prin care să o reduc, ceea ce nu este prea plăcut dacă vrei să citeşti noaptea.

În rest, există şi alte aplicaţii utile, printre care mamagerul de fişiere Explorer sau aplicaţiile pentru calculator şi calendar.

Camera foto

Dacă ar fi după mine, camera foto nici nu ar trebui inclusă pe tablete, întrucât este incomod să realizezi fotografii inclusiv cu tablete de mici dimensiuni. În plus, cei mai mulţi dintre noi avem camere foto semnificativ mai puternice pe telefoane sau smartphone-uri.

Acestea fiind zise, Aria Mini are o cameră principală de 2 MP şi una frontală de 0.3 MP pentru apeluri video. Aşa cum poţi observa şi din exemplele de mai jos (redimensionate la 1000 pixeli), calitatea fotografiilor nu este prea grozavă, însă camera s-ar putea dovedi utilă când ai nevoie să fotografiezi ceva şi nu ai un alt gadget la îndemână.

Autonomie

Evolio Aria Mini încorporează un acumulator cu capacitatea de 4500 mAh, iar acesta oferă în general o autonomie decentă, apropiată de cele raportate de produse concurente de la Allview sau E-Boda.

În cazul unei utilizări intensive, care include atât browsing pe internet, cât şi vizionarea unui serial HD şi sincronizarea automată a conturilor de mail, Facebook şi Twitter, tableta rezistă fără curent 4-5 ore. Valorile pot creşte dacă te limitezi la browsing şi citirea unor cărţi electronice, dar la fel de bine poate scădea dacă te joci intensiv.

Preţuri şi disponibilitate

Evolio Aria Mini este disponibilă pe piaţă în versiunea Wi-Fi pentru 800 RON (în perioada 11-17 martie preţul este redus la 769 RON), în timp ce varianta Wi-Fi+3G ajunge la 1049 RON. Având în vedere aceste preţuri şi segmentul de piaţă căruia i se adresează, Evolio Aria Mini oferă un raport calitate/preţ foarte bun, mai ales ca vine cu 5 ani de garantie.

Acest lucru este evidenţiat şi de o scurtă analiză a concurenţilor direcţi. Chiar dacă Allview AllDro 2 Speed Duo (699 RON) şi E-Boda Supreme X80 (649 RON) sunt uşor mai accesibile, Aria Mini are avantajul unui ecran IPS de calitate comparativ cu cele LCD disponibile la rivali, o greutate cu 50 de grame mai redusă decât modelul Allview şi o platformă hardware uşor mai performantă. O comparaţie în detaliu între cele trei tablete găseşti aici.

Ecranul de calitate, unul dintre principalele avantaje ale tabletei

Ecranul de calitate, unul dintre principalele avantaje ale tabletei

Adevărata ameninţare pentru Aria Mini vine însă din partea producătorilor consacraţi care încep să lanseze la rândul lor tablete ieftine de mici dimensiuni, iar unii dintre ei promit chiar preţuri mai mici de 800 RON. În această categorie putem menţiona Asus MemoPad, care costă tot 800 RON dar vine doar cu ecran TN şi procesor single-core de 1 GHz, sau HP Slate 7, care va costa 750-850 RON şi are ecran LCD şi procesor dual-core de 1.6 GHz.

În plus, Lenovo A1000 va avea un preţ estimat de 800 RON cu procesor dual-core MKT de 1.2 GHz, în timp ce Acer Iconia B1 ar putea deveni cea mai ieftină tabletă din partera unui producător consacrat: preţ estimat la 600 RON pentru procesor dual-core Mediatek de 1.2 GHz şi 512 MB RAM. Un caz oarecum aparte este Asus Fonepad, care va costa 1.000 RON, dar va oferi conexiune 3G, ecran IPS cu rezoluţie mai bună, procesor Intel de 1.2 GHz şi 16 GB pentru stocarea datelor.

În concluzie, piaţa tabletelor ieftine de 7-8” este foarte aglomerată, însă Evolio Aria Mini este una dintre cele mai interesante soluţii ale momentului prin prisma preţului scăzut şi a ecranului de calitate.

Evolio Aria Mini, o tableta cu un bun raport calitate-pret

Evolio Aria Mini, o tableta cu un bun raport calitate-pret

Concluzii

Evolio Aria Mini este o tabletă accesibilă de 8” potrivită pentru navigare pe internet, citirea şi editarea documentelor şi alte activităţi precum jocuri de mici dimensiuni şi filme HD.

Principalul avantaj este ecranul IPS de calitate, care oferă o experienţă foarte plăcută de utilizare, dar nu putem trece cu vederea nici procesorul dual-core capabil să facă faţă cerinţelor inclusiv în jocurile mai puţin pretenţioase din punct de vedere grafic. În plus, conectivitatea este bogată, existând inclusiv posibilitatea de a conecta un modem 3G pentru a avea parte de o conexiune mobilă de date.

Probabil că autonomia redusă este principalul dezavantaj al lui Aria Mini, însă dacă utilizezi tableta preponderent acasă sau dacă ai frecvent o priză în preajma, acest lucru nu va reprezenta o dramă.

Mai multe despre tabletele cu preturi mici puteti afla din acest articol, iar aici veti afla cate ceva si despre alte tablete romanesti ce merita recomandate. In plus, daca sunteti interesati de mai mult tablete Evolio, puteti citi review-urile noastre pentru modelele Evotab Fun si Evotab HD.

Iar daca doriti una dintre cele mai bune tablete ale momentului, atunci trebuie sa citit si acest articol.

8 comentarii

  1. liviu

    25 martie 2013 la 16:04

    parerea mea este ca subestimezi tableta aria mini.nu am vazut nici un lag in jocurile mentionate de tine.e adevarat ca am reusit sa o blochez cateva secunde bune daca faci multitasking in timp ce dezarhivezi un fisier rar sau zip sau alte chestii care o solicita si chiar s-a restartat. ok dar aria mini e mult peste eboda si allwiev si isi merita fiecare leu, pai in primul rand e ecranul care e ips cu o claritate si luminozitate foarte buna si unghiuri decente vs. concurenta apoi are GPS, are bluetooth si chiar baterie mai buna decat cele enumerate de tine plus ca vine cu android 4.1.1. in conluzie merita 200 de lei in plus fiind cea mai buna tableta de 8 inches de pe piata romaneasca acum asta fiind adevarul.din comparatia pe care o faci cu ipad mini e deplasata nu ai ce compara parerea mea. ipad mini un produs prost hardware cu pret dublu.

    • Daniel Popescu

      25 martie 2013 la 20:34

      La mine, atat in NFS, cat si in Real Racing 3, au fost momente cand jocurile sacadau un pic, dar nu deranjant de mult. In alte jocuri pe care le-am incercat a functionat bine. Oricum, tableta nu este facuta pentru jocuri, am mentionat acest aspect ca idee.

      In comparatia cu Allview si E-Boda am specificat si eu, ca si tine, avantajul ecranului IPS, nu inteleg de ce te-ai legat in sens negativ de acest aspect al review-ului.

      Am comparat tableta cu iPad mini doar cand am mentionat dimensiunile si greutatea. E mai simplu de inteles daca spun ca Aria Mini are acelasi format ca iPad mini decat sa spun ca are format 4:3, cam acelasi lucru si la greutate.

      • liviu

        26 martie 2013 la 10:05

        Acum eu nu stiu la ce tablete te referi tu cand spui ca nu e o tableta de jocuri. Mentionez ca e prima mea tableta si nu pot sa o compar cu Nexus 7 cu Galaxy Tab II sau cu Galaxy Note. Eu o compar cu tabletele romanesti de 8 inches de buget comparabil si daca o tableta care ruleaza Real Race 3 nu e tableta de jocuri atunci nu stiu ce sa zic. Comparatia deplasata cu ipad mini e facuta in linkul din articolul tau ” O comparaţie în detaliu între cele trei tablete găseşti aici” adica intre Allview AllDro 2 Speed Duo ,E-Boda Supreme X80 si Aria Mini. Daca nu ai facut tu comparatia mea culpa. Oricum imi mentin parerea ca e cea mai interesanta tableta de 8 inches romaneasca de pe piata. Numai bine !

        • Daniel Popescu

          26 martie 2013 la 13:31

          Pai asa este si normal, sa o compari cu tablete de 8″ cu acelasi pret sau asemanator, exact asta am spus si eu.

          Prin „nu este o tableta pentru jocuri” m-am referit la faptul ca publicul tinta al tabletei nu este format din utilizatori care se joaca intensiv. Asta nu inseamna ca nu te poti juca cu ea.

  2. Florian

    15 aprilie 2013 la 20:27

    Interesanta toata prezentarea. Am si eu o intrebare , are instalata un soft de GPS fara a utiliza un modem de date si implicit internetul ? Am citit ca poate fi folosita si ca GPS . Oare are toate hartile Europei sau trebuie sa le cumperi ?

    • Daniel Popescu

      16 aprilie 2013 la 08:55

      Tableta poate fi folosita ca GPS. Ce m-a surprins (neplacut) pe mine este ca, optional, poti instala softul de navigatie Mireo Don’t Panic, care nu are harti pentru Romania, ci doar pentru cateva tari europene (UK, Franta, Italia), fiind practic inutil pe Evolio Aria Mini.

      Unul dintre cele mai bune softuri de navigatie GPS offline pentru Android este „Sygic GPS Navigation”, dar este contra-cost si se bazeaza pe hartile TomTom, care nu sunt foarte detaliate pentru Romania.

      Alternativ poti incerca si Google Maps, care necesita conexiune la internet, dar care iti permite sa salvezi offline hartile pentru anumite regiuni, inclusiv pentru teritoriul Romaniei.

  3. alex

    6 iunie 2013 la 00:19

    Eu am aceasta tableta (varianta cu 3g) de 2 saptamani si sunt foarte mutumit de ea. Pt browsing e excelenta, totul este fluent. La capitolul jocuri nu pot sa-mi exprim parerea deoarece am jucat doar temple run 2 si tiny troopers care ruleaza excelent. Ecranul este bun, dar in soare cam greu observi ceva. O bila neagra este autonomia care nu este decat de vreo 5 ore. Varianta cu 3g am prins-o la oferta la domo la 899 lei insa am vazut ca acum e 823 lei. Merita toti banii

  4. Bogdan

    18 martie 2014 la 19:48

    Domnule Nistoran – manager Evolio,

    Sustinerea unui brand in piata se face prin servicii serioase de garantie si postgarantie pentru fiecare produs lansat, nu prin actiuni gen „tunuri”. Pentru Neura wi fi adica malata, suportul este inexistent, nu ati reusit sa faceti un upgrade timp de doi ani pentru a scapa de bug-uri si restartari. Dumneavoastra ati cumpara o masina noua daca nu ati avea unde sa ii faceti reviziile ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri