GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Evolio Evotab HD review – tabletă ieftină cu performanţe bune

Testat pe data de 22 mai 2013
Pe scurt: Evolio Evotab HD este o tabletă foarte ieftină (sub 500 de lei) care oferă performanţe peste aşteptări în navigarea pe internet, vizionarea filmelor Full HD şi în anumite jocuri, însă experienţa de lucru este diminuată de ecranul modest.
Produs testat: Evolio Evotab HD   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 479 Lei

Evolio Evotab HD este cea de-a treia tabletă de mici dimensiuni lansată în acest an de Televoice, compania românească aflată în spatele brandului Evolio. Iar acest articol este un review detaliat al acestui Evolio EvoTab HD.

După Evolio Tabby dedicată copiilor şi Evolio Aria Mini adresată utilizatorilor un pic mai pretenţioşi, Evolio Evotab HD vine să completeze gama de produse cu o tabletă cu diagonala de 7 inch, la un preţ mult mai accesibil, aflat sub pragul psihologic de 500 de lei.

Inevitabil, pentru a ajunge la un astfel de preţ au fost făcute anumite compromisuri, însă în ansamblu performanţele tabletei sunt peste aşteptări, aşa cum te vei putea convinge şi prin parcurgerea acestui review.

Deloc surprinzător prin prisma preţului solicitat de producător, există şi o serie de puncte slabe care trag tableta în jos, dar aceste lucruri le vom detalia la momentul potrivit.

Specificaţii tehnice Evolio Evotab HD

Evolio Evotab HD
EcranTFT, 7”, 1024×600 pixeli
ChipsetAMLOGIC 8726MX
Procesordual-core, ARM Cortex A9, 1.5 GHz
GraficaMali 400
Memorie RAM1 GB
Memorie interna8 GB
ConectivitateWi-Fi, microUSB, microHDMI, GPS
Camera foto2 MP
Acumulator3600 mAh
Dimensiuni9.3 mm grosime
Greutate330 de grame
Sistem de operareAndroid 4.1.1 Jelly Bean

Design şi construcţie

Evolio Evotab HD are dimensiuni foarte apropiate de cele ale lui Nexus 7, iar producătorul afirmă că, la cei numai 9.3 mm grosime, este cea mai subţire tabletă sub brand românesc.

Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonala de 7”, singurele “intruziuni” fiind camera foto frontală de 0.3 MP şi LED-ul de stare care indică încărcarea acumulatorului atunci când acesta este în priză.

Marginile sunt puternic rotujite, iar părţile laterale gri fac trecerea spre un spate confecţionat din plastic relativ aderent. Spun “relativ” pentru că nu este chiar acelaşi tip plastic de pe Aria Mini care genera o aderenţă foarte bună, dar nici nu-ţi scapă tableta din mâini prea uşor. Partea superioară este de un gri deschis, care contrastează puternic cu restul spatelui şi adăposteşte camera principală de 2 MP.

Evolio ataca piata tabletelor de 7" cu un nou model

Evolio ataca piata tabletelor de 7″ cu un nou model

Aranjarea butoanelor şi conectorilor este intuitivă: tastele de power şi volum sunt pe laterala
dreaptă, însă un pic mai sus decât ar fi ideal pentru o utilizare comodă, în timp ce jack-ul de 3.5 mm pentru căşti, portul microHDMI şi jack-ul pentru încărcător sunt în partea superioară.

Tot aici găsim şi slotul pentru carduri microSD, care este protejat cu o clapetă ce nu inspiră multă fiabilitate.

Probabil însă cea mai mare mare supriză este greutatea de numai 330 de grame, întâlnită de regulă doar la tabletele producătorilor consacraţi şi nicidecum la gadgeturile “româneşti”.
Tot aici merită menţionat că pachetul în care vine tableta mai include un cablu USB 2.0 – microUSB, încărcător şi căşti.

Toate porturile tabletei sunt in partea superioara, inclusiv slotul microSD ascuns sub o clapeta

Toate porturile tabletei sunt in partea superioara, inclusiv slotul microSD ascuns sub o clapeta

Ecran

Numele tabletei te face probabil să te gândeşti la un ecran cu rezoluţie HD, însă nu este vorba despre aşa ceva. Vorbim despre o diagonală de 7” cuplată cu o rezoluţie 1024×600 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de circa 169 pixeli per inch, caracteristică tabletelor de buget.

Ecranul în sine este de tip TFT, iar acest lucru se traduce printr-o experienţă modestă de lucru: panoul are o strălucire obositoare pentru ochi în special dacă luminozitatea este mai mare de 30-40%, culorile nu sunt tocmai naturale, iar unghiurile de vizualizare sunt modeste.

Ecranul tabletei are o stralucire obositoare

În plus, nu există posibilitatea de a lăsa sistemul de operare să selecteze nivelul optim de luminozitate în funcţie de mediul ambiant, iar în lumina soarelui vizibilitatea este redusă şi reflexia propriei feţe este destul de accentuată.

Totuşi, nu trebuie să uităm că vorbim despre o tabletă foarte ieftină, iar implementarea unui panou superior precum IPS-ul de pe Aria Mini ar fi crescut preţul semnificativ, astfel că ecranul modest trebuie privit ca un compromis necesar.

Unghiurile de vizualizare ale ecranului sunt modeste

Unghiurile de vizualizare ale ecranului sunt modeste

Hardware şi performanţe

Evolio Evotab HD utilizează un chipset AMLOGIC 8726MX cu procesor dual-core Cortex A9 de 1.5 GHz, grafică Mali 400, 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor, plus slot pentru carduri microSD.
Poate că citind aceste rânduri nu eşti impresionat de chipsetul utilizat de Televoice, dar eu unul am fost impresionat de performanţele tabletei în general, dacă luăm în calcul segmentul de preţ căruia i se adresează.

Sistemul de operare rulează fluent şi practic nu există lag-uri foarte deranjante în utilizarea de zi cu zi. Nu am întâmpinat niciun fel de probleme la navigarea pe internet, instalarea şi utilizarea aplicaţiilor sau editarea documentelor de tip office.

Şi mai surprinzătoare sunt abilităţile multimedia: tableta rulează fluent inclusiv anumite filme în format Full HD, cel puţin în colaborare cu playerul MX Player instalat din Google Play Store, dar şi clipurile din aplicaţia Youtube. La fel de bine rulează şi jocuri simple precum Angry Birds sau Temple Run, însă problemele apar inevitabil la titlurile “grele”: dacă Need For Speed Most Wanted a rulat sacadat, Real Racing 3 nici măcar nu a vrut să pornească.

În ansamblu însă, pentru o tabletă de sub 500 lei, performanţele sunt mult peste aşteptările mele.

Evolio Evotab HD ofera performante peste asteptari

Evolio Evotab HD ofera performante peste asteptari

Sunetul generat de micul difuzor de pe spate este puternic, dar îi lipseşte puterea basului, iar căştile oferite în pachet sunt decende, însă cupele relativ mari pot fi inconfortabile pentru anumite persoane.

Nu în ultimul rând, carcasa spate se încălzeşte în partea superioară-stânga la utilizare intensivă, dar nu atât de mult încât să devină deranjant (părere subiectivă, desigur).

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:

Rezultatele lui Evolio Evotab HD in Quadrant (stanga) si Smartbench (dreapta)

Rezultatele lui Evolio Evotab HD in Quadrant (stanga) si Smartbench (dreapta)

BenchmarkRezultat
Quadrant3910
Smartbench 2012 Productivity2340
Smartbench 2012 Gaming1528
Vellamo HTML1002
Vellamo Metal305
AnTuTu Benchmark9186
SunSpider2149.5

Conectivitate

Evolio Evotab HD este dotată cu o conexiune Wi-Fi care funcţionează foarte bine, atât în privinţa stabilităţii, cât şi a fluenţei în navigare. Atunci când tableta este în stand-by, conexiunea Wi-Fi se dezactivează automat pentru a conserva autonomia, însă la repornire trebuie să aştepţi până la cinci secunde pentru reconectarea la reţea, lucru care poate fi deranjant dacă se repeta des.

În plus, ai posibilitatea de a conecta un stick 3G la tableta prin intermediul unui cablu USB OTG care nu este inclus în pachet, dar care costă doar circa 25 lei.

Tableta mai dispune şi de GPS cu sistem A-GPS, o funcţie care se poate dovedi utilă când trebuie să te orientezi în spaţiu.

Sistem de operare

Tableta este dotată cu sistemul de operare Android 4.1.1 Jelly Bean, iar absenţa lui Android 4.2 Jelly Bean, cea mai nouă versiune de Android, nu este dramatică, întrucât noutăţile sunt mai degrabă minore.

Sistemul de operare a fost personalizat foarte discret prin preinstalarea unor aplicaţii. Cele mai utile sunt managerul de fişiere File Manager, suita office Kingsoft Office, cititorul de cărţi electronice EvoBook, plus AppInstaller şi HDMI Swich.

Personalizarea sistemului de operare este minima

Personalizarea sistemului de operare este minima

Camera foto

Evolio Evotab HD este dotată cu o cameră foto principală de 2 MP care nu impresionează prin calitatea fotografiilor realizate. Acest lucru nu reprezintă însă un defect, întrucât utilitatea camerei foto este limitată, atât din cauza dimensiunilor tabletei, cât şi a faptului că cei mai mulţi utilizatori preferă să facă poze cu telefonul mobil. În schimb, camera frontală de 0.3 MP se poate dovedi utilă atunci când foloseşti aplicaţii precum Skype.

Iată câteva fotografii realizate cu camera lui Evolio Evotab HD (redimensionate la 1000 px):

Autonomie

Tableta Evolio utilizează un acumulator de 3600 mAh, iar acesta oferă rezultate oarecum modeste. La utilizare normală, care include browsing pe internet şi câteva zeci de minute într-un joc precum Angry Birds, autonomia ajunge la patru, cel mult cinci ore, în cazul în care luminozitatea este setată pe o valore scăzută (30-40%), iar conexiunea Wi-Fi este activă permanent.

Dacă foloseşti tableta în exterior vei fi însă nevoit să dai luminozitatea la maxim pentru putea vedea decent pe ecran, iar într-o astfel de situaţie autonomia scade la 3.5 – 4 ore.

Autonomia lui Evolio Evotab HD este destul de redusa

Preţuri Evolio Evotab HD şi disponibilitate

Evolio Evotab HD este deja disponibilă în magazinele din România şi poate fi achiziţionată pentru 479 RON, iar cel puţin deocamdată nu există versiune 3G.

Raportul preţ/performanţă oferit de Evolio Evotab HD este unul foarte bun prin prisma modului în care funcţionează tableta, însă concurenţa este de asemenea una puternică.

De exemplu, în segmentul tabletelor “româneşti” există şi Allview Alldro Speed Duo, care pentru 499 lei, oferă specificaţii tehnice asemănătoare, cuplate însă cu un ecran IPS cu rezoluţie 1280×800 pixeli.

În plus, Asus a redus preţul lui Asus MemoPad la numai 599 lei, oferind pentru această sumă o tabletă cu ecran TFT cu rezoluţie 1024×600 pixeli şi procesor single-core VIA WM8950 de 1 GHz.

Chiar dacă pe hârtie platforma hardware este mai modestă, MemoPad are de partea sa avantajul brandului Asus şi a unei fiabilităţi superioare (cle puţin teoretic). De altfel, tabletele ieftine ale producătorilor consacraţi încep să devină tot mai mult o ameninţare la cota de piaţă câştigată de Evolio sau Allview.

Concluzii – merită cumpărată Evolio Evotab HD?

Evolio Evotab HD este o tabletă care oferă performanţe surprinzător de bune pentru preţul solicitat, întrucât poate fi utilizată fără probleme pentru browsing pe internet, citirea şi editarea jocurilor, filme în format Full HD şi jocuri mai puţin solicitante precum Angry Birds sau Temple Run.

Din păcate, experienţa bună de utilizare este trasă semnificativ în jos de ecranul modest, care oboseşte ochii şi are unghiuri de vizualizare reduse.

Totuşi, dacă poţi trece peste acest dezavantaj amjor, Evotab HD este una dintre cele mai bune tablete pe care le poţi cumpăra pentru mai puţin de 500 lei.

Daca doriti sa cititi si despre alte tablete decente cu preturi accesibile, va recomand acest top al tabletelor ieftine ale momentului si aceasta lista cu cele mai interesante tablete romanesti. Nu in ultimul rand, s-ar putea sa va placa si unele dintre acest tablete pentru copii, solid construite si suficient de performante.

Mai multe păreri despre Evolio Evotab HD găsiţi şi pe site-urile de mai jos, cei de acolo testând-o la rândul lor:

  • gadget.ro„Evolio Evotab HD este o tabletă de tip best buy care oferă multe pentru 479 lei. Se mișcă impecabil în meniu, rulează fără probleme majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, oferă suficient spațiu de stocare, browsing în mare viteză, bloatware inexistent.”

Voi ce părere aveţi despre EvoTabul HD? Vă place? Vi se pare o opţiune ce merită cumparată? Lasa-ţi comentariile voastre mai jos, iar dacă aveţi întrebări şi nelămuriri, noi vom fi prin preajmă pentru a vă ajuta.

6 comentarii

  1. BeGreenMedia

    11 septembrie 2013 la 20:32

    Salut,dupa multe cautari pe internet, astazi am reusit sa obtin root acces la tableta Evolio EvotabHD,iata si un mic tutorial si ce programe am folosit:
    1.instalati driverele pentru tableta(probabil sunt deja instalate)
    2.descarcati programul (Impactor_0.9.12.zip)https://cydia.saurik.com/api/latest/2
    3.conectati tableta la cablul USB(activati USB Debugging)
    4.porniti programul descarcat(Cydia Impactor) si apasati Start daca comanda din lista este “# drop SuperSU su to /system/xbin/su”
    5.instalati din Google Play SuperSu si verificati cu Root Checker daca aveti root.
    6.spune Multumesc.

    • daniel

      15 septembrie 2013 la 15:39

      MULTUMESC. A mers perfect

  2. chriss

    1 decembrie 2013 la 13:31

    A mers si pentru Evolio Evotab Hd , nu stiu cine esti dar milioane de multumiri , am cautat ore pe net fara rezultat.

  3. chriss

    1 decembrie 2013 la 13:31

    Am vrut sa spun Evolio Evotab 3g :)

  4. Ovidiu

    25 decembrie 2013 la 14:48

    Dupa cum am scris si la Asus Memo Pad HD 7:
    „Asus Memo Pad HD 7 are „~216 ppi pixel density”. Probabil voi fi gresit inteles daca voi ruga a mentiona tablete romanesti, de exmplu cu o densitate macar asemanatoare.”
    Sunt laudate produsele romanesti, chiar daca au mici/mari probleme.
    Titlul de mai sus este: „Evolio Evotab HD review – tabletă ieftină cu performanţe bune”, in timp ce la Asus Memo Pad HD 7 este: „Asus Memo Pad HD 7 review – tabletă ieftină cu performanţe decente”.
    QED.

    • Daniel Popescu

      26 decembrie 2013 la 13:01

      Titlurile celor doua review-uri nu sunt alese in functie de specificatiile hardware, ci mai ales in functie de modul in care se misca sistemul de operare, cat de repede se incarca aplicatii si jocurile, calitatea constructiei, design si alte lucruri pe care le poti citi in review-ul de mai sus.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri