GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Evolio Aria Mini vs Allview AllDro 2 Speed Duo vs E-Boda Supreme X80

Autor: Echipa Giz.ro

Evolio, Allview şi E-Boda sunt cele trei companii româneşti care oferă spre vânzare tablete ieftine şi accesibile pentru o gamă largă de utilizatori.

Dacă iniţial oferta era limitată de regulă la tablete cu procesoare single-core, care asigurau un preţ de achiziţie de 400-500 RON pentru tabletele de 7”, în ultimul perioadă şi-au făcut apariţia pe piaţă şi tablete cu platforme hardware mai puternice.

Evolio Aria Mini este ultimul exemplu în acest sens şi se alătură celor câtorva modele cu procesoare dual-core şi 1 GB RAM, care se apropie astfel mai mult de cele mai ieftine tablete ale producătorilor consacraţi.

Evolio Aria Mini are astfel parte de o concurenţă relativ puternică în acest segment de piaţă, întrucât Allview AllDro 2 Speed Duo şi E-Boda Supreme X80 mizează pe platforme hardware foarte asemenatoare şi vin cu preţuri uşor mai mici.

Specificaţii tehnice

Iată principalele caracteristici ale celor trei tablete din acest comparativ:

TabletaEvolio Aria MiniAllview AllDro 2 Speed DuoE-Boda Supreme X80
EcranIPS, 8”, 1024×768 pxLCD, 8”, 1024×768 px8”, 1024×768 px
ChipsetRockchip RK3066Amlogic
Procesordual-core, 1.5 GHzdual-core, Cortex A9, 1.5 GHzdual-core, 1.5 GHz
GraficaN/AMali 400Mali 400
Memorie RAM1 GB1 GB1 GB
Memorie interna8 GB8 GB8 GB
ConectivitateWi-Fi, 3G (optional)Wi-FiWi-Fi
AutonomieN/A5.5 ore5 ore
Dimensiuni199x154x9 mm215x158x10 mm198x153x9 mm
Greutate450 grame498 grame430 grame
OSAndroid 4.1Android 4.0Android 4.0

Design

Este cunoscut faptul că tabletele ieftine sunt realizate în general în Asia pe baza unui design stabilit de producători OEM locali, care ulterior onorează comenzi pentru producători precum Evolio, Allview sau E-Boda.

Lucrurile stau însă uşor diferit în cazul Evolio, care mizează pe un design unitar pentru tabletele sale, lucru confirmat şi de Evolio Aria. Toate cele trei modele din acest comparativ sunt realizate din materiale plastice pentru un preţ cât mai mic, însă beneficiază de o construcţie bună.

Conectivitatea este de asemenea cel puţin interesantă, întrucât toate au porturi microHDMI, microUSB şi jack de 3.5 mm pentru căşti, dar şi slot pentru carduri microSD.

Cât despre dimensiuni, chiar dacă toate trei au ecrane de 8”, tableta Allview are o lungime cu aproximativ 15 mm mai mare decât a celorlalte două, lucru care s-ar putea să se simtă atunci când o transporţi, mai ales că este şi cu peste 50 de grame mai grea decât modelele similare de la concurenţă.

Cele trei tablete ieftine se aseamana destul de mult inclusiv la design

Cele trei tablete ieftine se aseamana destul de mult inclusiv la design

Ecran

Asemănările dintre cele trei tablete sunt izbitoare şi când vine vorba despre ecran. Toate beneficiază de display-uri cu diagonală de 8” şi rezoluţie 1024×768 pixeli, asigurând astfel un format 4:3 ideal pentru browsing, dar mai puţin eficient pentru filme în format HD.

Diferenţele apar însă la nivel de tehnologie de construcţie: Tabletele Allview şi E-Boda din această comparaţie au un banal panou LCD, în timp ce Evolio Aria Mini mizează pe tehnologia IPS, care asigură culori mai naturale şi unghiuri de vizualizare superioare.

Platforma hardware

Toate cele trei tablete folosesc o platformă hardware bazată pe chipseturi mai puţin populare, dar adaptate pentru produse cu un preţ de comercializare cât mai scăzut.

Astfel, Evolio Aria Mini utilizează un chipset Rockchip RK3066 despre care afirmă că este cel mai puternic chipset cu procesor dual-core dedicat acestui segment de piaţă. Noi aici la GiZ am avut ocazia să ne jucăm puţin cu această tabletă şi, chiar dacă nu putem confirma afirmaţia Evolio, putem să-ţi spunem că tableta se mişcă fluent.

Evolio Aria Mini promite o performanta buna pentru acest segment

Evolio Aria Mini promite o performanta buna pentru acest segment

Între timp, cei de la E-Boda au încorporat un chipset Amlogic, în timp ce Allview nu a dezvăluit chipsetul disponibil în AllDro 2 Speed Duo, însă este posibil să fie vorba tot despre Amlogic.
Fiecare chipset are un procesor dual-core cu frecvenţa de 1.5 GHz (în cazul modelului Allview ştim sigur că este vorba despre Cortex A9), la care se adaugă 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor.

Fiecare platformă hardware este suficient de puternică pentru a rula destul de fluent sistemul de operare. Este posibil ca în unele aplicaţii solicitante să apară mici sincope, însă pentru segmentul tabletelor ieftine aceste platforme hardware sunt mai mult decât suficiente, în special atunci când le comparăm cu vechile procesoare single-core de cel mult 1 GHz.

Conectivitatea este de asemenea interesantă la fiecare dintre aceste tablete. Toate vin cu deja banalelele conexiuni Wi-Fi, însă Evolio Aria Mini este singura care are parte, opţional, şi de conectivitate 3G. Celelalte două tablete pot beneficia de asemenea de servicii 3G prin modemuri 3G furnizate de producători precum Huawei sau ZTE.

În plus, tot Evolio Aria Mini are şi bluetooth şi GPS, în timp ce tabletele Allview şi E-Boda nu beneficiază de niciuna dintre aceste facilitaţi. Prin urmare, dacă vrei să foloseşti tableta şi pe post de receptor GPS cu Google Maps, singura opţiune este modelul Evolio.

Specificatiile hardware ale celor trei tablete sunt in mare parte aceleasi

Specificatiile hardware ale celor trei tablete sunt in mare parte aceleasi

Sistem de operare

Proaspăt lansată pe piaţa din România, Evolio Aria Mini beneficiază de sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean, în timp ce Allview AllDro 2 Speed Duo şi E-Boda Supreme X80 folosesc Android 4.0 IceCream Sandwich. Modelul Evolio este în avantaj aici, întrucât Android 4.1 are câteva update-uri de performanţă, chiar dacă interfeţele sunt foarte asemănătoare.

În schimb, Allview plusează cu o interfaţă grafică proprietară care include o restilizare a iconiţelor şi câteva aplicaţii preinstalate, însă nivelul de modificare nu este nici pe departe la fel de accentuat precum interfeţele HTC Sense de la HTC sau TouchWiz de la Samsung.

Autonomie

Dacă tabletele realizate de producători consacraţi oferă o autonomie de 7-9 ore, tabletele ieftine nu stau la fel de bine la acest capitol. Astfel, tabletele Allview şi E-Boda rezistă, potrivit datelor oficiale, 5 ore – 5 ore şi jumătate, în timp ce Evolio nu a anunţat autonomia pentru Aria Mini, însă probabil că este vorba despre o valoare asemănătoare.

5 ore si jumatate este autonomia oficiala a modelului Allview

5 ore si jumatate este autonomia oficiala a modelului Allview

Preţuri

Prin prisma dotărilor tehnice asemenatoare, şi preţurile celor trei tablete sunt foarte apropiate. La 799 RON, Evolio Aria Mini este cea mai scumpă dintre acestea, însă are de partea sa câteva avantaje: un ecran IPS mai bun decât LCD, un chipset aparent mai puternic şi o versiune mai nouă de Android. În plus, aceasta are şi o versiune 3G care costă 1.049 RON.

Totuşi, şi tableta Allview AllDro 2 Speed Duo merită luată în considerare la un preţ de 699 RON, întrucât cu excepţia celor explicate mai sus beneficiază de o platformă hardware asemănătoare. Totuşi, dacă portabilitatea este foarte importantă pentru tine şi crezi că cele aproape 500 de grame pot reprezenta o problemă, îţi poţi îndrepta atenţia spre E-Boda Supreme X80, care cântăreşte 430 de grame, este mai mică cu circa 15 mm şi are dotări tehnice similare. În plus, aceasta din urmă este şi un pic mai accesibilă, întrucât costă 649 RON.

Pentru una dintre aceste tablete trebuie sa platesti intre 650 - 800 RON

Pentru una dintre aceste tablete trebuie sa platesti intre 650 – 800 RON

Mini-comparatie cu iPad mini

iPad mini face parte dintr-un segment de piaţă complet diferit, însă merită să facem o scurtă comparaţie cu tabletele româneşti tocmai pentru a vedea care sunt diferenţele.

Interesant este că produsul Apple nu impresionează prin dotările tehnice, întrucât are un ecran IPS de 7.9” cu aceeaşi rezoluţie ca şi produsele de mai sus şi o platformă hardware Apple A5 cu procesor Cortex A9 de 1 GHz, 512 MB RAM şi minim 16 GB pentru stocarea datelor. Tableta iese în evidenţă exact acolo unde contează mai puţin: camera foto de 5 MP cu înregistrare FullHD, însă probabil că marele avantaj este autonomia de până la 10 ore, de două ori mai mare decât a tabletelor ieftine. În plus, portabilitatea este la înălţime: tableta Apple cântăreşte puţin peste 300 de grame (aproape jumătate din tableta Allview) şi este semnificativ mai subţire decât toate celelalte.

Merită însă să plăteşti 1.650 RON pentru ea când cele româneşti sunt la mai puţin de jumătate din acest preţ? Dacă vrei o tabletă cu un design şi o construcţie semnificativ mai bune, cu un ecran mai bun şi cu o autonomie de top, asta ca să nu mai pomenim de portabilitate şi ecosistemul de aplicaţii mai bine dezvoltat, probabil că răspunsul este da.

Totuşi, pentru cei mai mulţi ultilizatori, tabletele româneşti îşi vor face suficient de bine treaba pentru un preţ semnificativ mai bun, atât timp cât înţelegi unele limitări ale acestora.

iPad mini este una dintre tabletele de referinta in segmentul de 8″

Concluzii

Piaţa tabletelor de mici dimensiuni cu procesoare dual-core este bine-reprezentată şi în România prin intermediul a trei modele cu specificaţii hardware foarte asemănătoare.

Tabletele propuse de Evolio, Allview şi E-Boda se disting însă prin design şi parţial prin tehnologia utilizată pentru ecran şi chipset, dar mai ales prin preţ. Vorbim totuşi de un segment de piaţă în care preţul este cel mai important, astfel că diferenţa de 150 RON dintre Evolio Aria Mini şi E-Boda Supreme X80 poate fi decisivă în decizia de cumpărare pentru cei mai mulţi utilizatori.

Mai multe despre tablete puteti afla si din aceste articole: un top al ofertelor actuale, cele mai bune tablete romanesti si cele mai bune tabletele cu preturi accesibile. In plus, daca doriti o tableta pentru copiii dumneavoastra, aruncati un ochi si pe acest articol.

Indiferent de alegerea făcută, trebuie să te aştepţi la performanţe asemănătoare, şi anume unele decente pentru o tabletă încadrată în această categorie.

2 comentarii

 1. alunelu

  22 martie 2013 la 12:50

  Care din cele trei au acces pe Google Play?

  • Daniel Popescu

   23 martie 2013 la 13:33

   Toate tabletele utilizeaza Android 4.x si toate au acces la Google Play. In plus, Allview are si un magazin de aplicatii propriu, dar acesta este destul de rudimentar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri