GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS Zenfone 3 Deluxe: un phablet puternic și elegant

Testat pe data de 20 februarie 2017
Pe scurt: ASUS Zenfone 3 Deluxe este un phablet high-end cu carcasă elegantă, hardware puternic și cameră foto performantă
Produs testat: ASUS Zenfone 3 Deluxe ZS570KL   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3200 Lei

Lansat în toamna anului trecut și ajuns în România pe la sfârșitul anului, Zenfone 3 Deluxe este cel mai impresionant și mai îndrăzneț telefon lansat de ASUS până acum. Oferind o carcasă deosebită și specificații de vârf la un preț pe măsură, Zenfone 3 Deluxe este primul telefon ASUS care îndrăznește să ridice pretenții la eșalonul exclusivist al telefoanelor high-end. Dacă ASUS va reuși să concureze pe picior de egalitate cu liderii tradiționali ai pieței, vom vedea imediat în cadrul acestui review.

Prima generație de telefoane Zenfone a marcat reîntoarcerea companiei ASUS într-un domeniu pe care-l părăsise atunci când platforma Windows Mobile încă mai era relevantă, dar a avut o disponibilitate cam limitată și nici nu prea a impresionat din punct de vedere tehnologic. Începând cu cea de-a două generație Zenfone, ASUS și-a diversificat și îmbunătățit oferta, iar generația Zenfone 3 marchează un nou progres.

După ce ne-am ocupat de cel mai mic membru al familiei Zenfone 3, modelul Max, a venit acum rândul modelului de vârf Deluxe. Acesta este disponibil pe piață la un preț de circa 3200 de lei și ascunde în carcasa sa elegantă cel mai bun procesor Qualcomm al momentului, o cameră foto complexă și cantități generoase de memorie și spațiu intern, fiind astfel un atac direct la supremația gamelor consacrate precum Apple iPhone Plus, Samsung Galaxy Note sau Huawei Mate.

Specificații tehnice ASUS Zenfone 3 Deluxe ZS570KL

 • Ecran: 5,7”, 1920 x 1080 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass 4
 • Procesor: Qualcomm Snapdragon 821, 2 x 2.4 GHz Kryo + 2 x 2.0 GHz Kryo, Adreno 530
 • Memorie: 6 GB
 • Memorie internă:  256 GB, slot MicroSD
 • Cameră foto: 22,5 MP, F/2.0, OIS, HDR, înregistrare 4K, Dual LED, 8 MP frontal
 • Conectivitate: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2, Bluetooth 4.2
 • Sistem de operare: Android 6.0, ZenUI 3.0
 • Acumulator: 3000 mAh, nedetașabilă
 • Dimensiuni: 156,4 x 77,4 x 7,5 mm
 • Greutate: 170 grame
 • Altele: Dual SIM, încărcare rapidă, senzor amprentă, NFC, radio FM, USB 3.0 Type-C

Ce ne-a plăcut

Chiar dacă nu ești pasionat în mod special de design, este greu să nu observi uniformitatea care a cuprins industria telefoanelor mobile în ultimii doi ani. Inspirându-se din liniile de design HTC și Apple, producătorii au cam abandonat creativitatea, iar cele mai multe dintre telefoanele moderne arată cam la fel: un biscuit perfect plat cu colțuri și margini rotunjite care este fabricat integral din metal sau, ocazional, acoperit cu sticlă.

La o primă vedere, Zenfone 3 Deluxe nu este o excepție deoarece preia cam aceleași idei. La o examinare mai amănunțită, acesta scoate însă la iveală niște detalii care nu îl fac doar să se remarce în marea de telefoane aproape similare, ci și să impresioneze cu calitatea execuției și ingeniozitatea tehnică.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: un phablet elegant

Fabricată integral din metal, carcasa terminalului Zenfone 3 Deluxe oferă clasicele margini rotunjite, însă spatele are o ușoară curbură care amintește de designul folosit de HTC de la One M7 încoace. Un detaliu aparent minor, această formă bombată este superioară celei perfect plate deoarece se mulează mai bine în palmă și asigură o priză mai sigură. Mai mult, această formă face ca telefonul să pară mai subțire decât este deoarece marginile de care-l ținem în mod normal au o grosime de numai 5 milimetri. Ajutată atât de forma specifică dar și de finisajul ușor rugos al metalului, carcasa lui Zenfone 3 Deluxe nu este nici pe departe atât de alunecoasă pe cât am fi crezut, un aspect pozitiv într-o lume de telefoane prea lucioase și prea ușor de scăpat din mână.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: spatele curbat asigură o ergonomie mai bună

Ceea ce impresionează însă cu adevărat la carcasa telefonului ASUS este ingeniozitatea construcției. Deși carcasele metalice nu sunt nici pe departe o noutate, ASUS a reușit performanța să creeze prima carcasă metalică cu adevărat monobloc. Într-adevăr, deși poate că nu este atât de evident din imagini, carcasa lui Zenfone 3 Deluxe este fabricată dintr-o singură bucată și nu are nici o îmbinare, lipitură sau șurub, acesta fiind un exercițiu de ingeniozitate tehnologică cum nu am mai văzut de la Nokia N9 și Lumiile ulterioare inspirate din acesta.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: o carcasă impresionantă fabricată dintr-o singură bucată de metal

Este drept, trebuie să amintim de HTC One M7, care și el era fabricat printr-o metodă asemănătoare, însă carcasa acestuia era întreruptă de liniile antenelor și marginea laterală ceramică. În cazul Zenfone 3 Deluxe, avem însă de-a face cu o suprafață neîntreruptă de metal care începe fix de la marginea ecranului și se extinde neîntreruptă pe rama laterală și pe spate. Astfel, telefonul este asamblat practic din doar două bucăți: ecranul, pe care este probabil lipit întregul ansamblu de componente interne, și carcasa monobloc din metal.

Cea de-a doua surpriză tehnologică este invizibilitatea antenelor. Deoarece metalul absoarbe undele radio, producătorii au încercat diverse soluții de implementare a antenelor și au reușit să le camufleze cu mai mult sau mai puțin succes. În cazul lui Zenfone 3 Deluxe, antenele sunt însă invizibile, iar trucul folosit de producător încă nu-mi este prea clar. Dacă inspectăm cu atenție muchia teșită din jurul ecranului, vom observa trei mici izolatori care împart această zonă în patru segmente, însă acest aspect nu contribuie cu nimic la clarificarea enigmatice soluții tehnice folosite de ASUS deoarece zonele din jur nu sunt izolate în nici un fel de restul carcasei. În acest moment, suspectez că antenele se ascund de fapt sub partea frontală din sticlă, însă această supoziție va fi confirmată sau infirmată abia când cineva se va încumeta să facă un teardown.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: cineva s-a străduit mult să ascundă antenele

Partea frontală este acoperită integral cu sticlă, zonele colorate unde sunt amplasate butoanele capacitive cu iluminare, camera frontală, casca și restul de senzori fiind fabricate dintr-un material care are aceeași culoare cu metalul și este decorat suplimentar cu faimosul desen radial folosit des de către ASUS. Calitatea construcției este excelentă: carcasa este rigidă, butoanele metalice nu au nici un joc, îmbinarea dintre ecran și carcasă este foarte bună, iar marginile teșite lucioase au un finisat de bună calitate. Singurul lucru pe care ni l-am mai fi dorit ar fi fost o protecție împotriva prafului și apei, o dotare din ce în ce mai comună pe care ASUS nu a adoptat-o însă până acum.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: un difuzor puternic dar cu o fidelitate mediocră

ASUS a optat pentru un ecran AMOLED cu aranjament PenTile de tip Diamond, o soluție superioară standardului RGBG tradițional pe care Samsung a adoptat-o de pildă începând de la Galaxy Note 3. Așa cum este de așteptat în cazul unui model OLED, ecranul oferă un contrast excelent, culori puternice, un nivel de negru perfect și unghiuri ample de vizualizare. În cazul în care sunteți nemulțumiți de culorile puternice specifice tehnologiei AMOLED, ASUS a implementat o opțiune care oferă câteva șabloane dar și opțiuni pentru ajustarea temperaturii, saturației și nuanței.

Nivelul maxim al luminozității este ridicat iar vizibilitatea în lumina solară directă este foarte bună. Acoperit cu un strat protector Gorilla Glass 4, ecranul promite o rezistență bună la zgârieturi, iar tratamentul oleofobic aplicat este eficient și nu reține aproape deloc amprente. Cei deranjați de ecranele standard vor aprecia probabil și rama îngustă a ecranului, aceasta având circa 1,5 milimetri.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: un ecran AMOLED foarte bun, însă unii vor fi dezamăgiți de rezoluție

Ecranul de pe Zenfone 3 Deluxe dezamăgește însă într-o oarecare măsură atunci când vine vorba de rezoluție. Pentru un telefon cu ecran de 5,7” din gama high-end, rezoluția QuadHD a devenit destul de comună de ceva vreme, însă ASUS a optat pentru un panou Full HD. Personal, eu nu am fost deloc deranjat de densitatea bună de 386 ppi deoarece imaginea afișată nu are nici o granulație evidentă, însă la acest preț am fi așteptat ceva mai mult. În plus, deoarece este foarte puternic și are un spațiu de stocare extrem de generos, Zenfone 3 Deluxe ar fi putut deveni un telefon bun pentru VR odată cu actualizarea la Android 7.0 și implementarea suportului Daydream, însă rezoluția Full HD nu va fi corespunzătoare pentru o experiență de bună calitate.

Procesorul ales de ASUS este extrem de puternicul Qualcomm Snapdragon 821, o soluție integrată de top concurată doar de către Samsung Exynos 8890 sau Apple A10. Așa cum era de așteptat, performanțele nucleelor de procesare și ale interfeței grafice sunt de excelente, telefonul fiind deci un gadget capabil să abordeze cu succes orice aplicație sau joc. Temperaturile atinse în cursul utilizării normale sau a testelor sintetice nu au fost deranjante, telefonul încălzindu-se sesizabil doar în câteva ocazii.

Unele scoruri obținute în testele sintetice au fost mai mici decât cele așteptate, fără ca procesorul să intre într-un regim cu frecvență mai mică din cauza căldurii disipate, ceea ce ne arată că ASUS mai are ceva de muncă la optimizare. Chiar și așa, Zenfone 3 Deluxe rămâne un telefon performant care nu va dezamăgi pe nimeni la acest capitol.

Versiunea Special Edition testată de noi oferă 6 GB de memorie RAM și o cantitate respectabilă de memorie internă: 256 GB. Memoria NAND folosită este de bună calitate, testul de viteză arâtând că aceasta atinge circa 480 MB/s la citire și 260 MB/s la scriere. Având atât de mult spațiu de stocare la dispoziție, vei putea păstra o mulțime de filme, jocuri sau aplicații, iar iubitorii de muzică vor fi fericiți în mod special deoarece vor putea ține o colecție audio în format FLAC care va fi pusă în valoare de un amplificator bun. Ieșirea în căști oferă o fidelitate foarte bună și un nivel audio ridicat, iar căștile oferite de ASUS în pachet sunt suficient de bune pentru a pune acești parametri în valoare.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: un player audio competent

Amplasat pe spatele telefonului, senzorul pentru amprente are o prestație excelentă . În primele zile, singurele probleme vor fi cauzate de poziționare și dimensiune, însă după ce vă veți obișnui cu el, acesta va deveni o metodă de protecție de încredere. Putând stoca până la cinci amprente diferite, senzorul pentru amprente are o viteză mare de reacție, recunoaște fără probleme amprente chiar dacă degetul este pus într-un unghi mai ciudat și este mai puțin sensibil la transpirație decât prima generație Apple TouchID.

Partea de telefonie este mulțumitoare, însă nu se face remarcată prin nimic deosebit: volumul și fidelitatea căștii telefonice sunt satisfăcătoare, iar sistemul cu două microfoane are o fidelitate bună și o atenuare a zgomotului de fundal acceptabilă. Unicul difuzor are un volum ridicat, însă are totodată o fidelitate mediocră care-l face acceptabil doar pentru redarea tonurilor de apel sau a vocii umane în modul speakerphone. În mediile zgomotoase poți activa modul Outdoor, care reduce frecvențele joase și o parte din mediile redate de difuzor dar oferă în schimb un nivel sonor și mai ridicat. Așa cum ASUS ne-a obișnuit deja, tăvița pentru cartelele SIM are două locașuri, unui în format Micro SIM și altul în format Nano SIM, cel din urmă putând găzdui alternativ un card MicroSD.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: o tăviță unică cu slot Micro SM și Nano SIM/MicroSD

ASUS a ales doar componente de bună calitate pentru camera foto, aceasta fiind cea mai bună implementare oferită până acum de taiwanezi și reușind să se apropie de nivelul ridicat impus de rivali consacrați precum iPhone 7 sau Galaxy S7. Senzorul ales este un Sony IMX318, un model de 1/2.6” și 22,5 MP lansat anul trecut care oferă focalizare hibridă cu detecție de contrast și de fază, HDR într-o singură trecere, înregistrare video 4K și stabilizare electronică cu trei axe pentru filmare. Acest senzor este însoțit de un obiectiv cu diafragmă F/2.0 și stabilizare optică pe patru axe, un al treilea sistem de focalizare cu laser și un bliț Dual Tone.

asus-zenfone-3-deluxe

ASUS Zenfone 3 Deluxe: o cameră foto dotată și performantă

După cum se observă din capturile de mai jos, Zenfone 3 Deluxe oferă o performanță foto bună. Imaginile au un nivel de detalii foarte ridicat, contrast bun, culori naturale plăcute, expunere în general corectă și o dinamică ridicată. Deoarece senzorul are pixeli de numai 1.00 μm, nivelul de zgomot ar fi trebuit să fie destul de vizibil, însă producătorul a reușit să folosească niște algoritmi de corecție suficienți de buni pentru a-l estompa fără a distruge detaliile fine. Singurele critici care ar putea fi aduse sunt aplicarea cam agresivă a unui algoritm de sharpen pentru contururi, care devine uneori prea vizibil și dă o notă de artificial, și ocazionala tendință de supra-expunere.

În lumină scăzută, sistemul de stabilizare optică se achită foarte bine de sarcini și permite captura fără probleme chiar și la timpi mari de expunere de 1/8 secunde. După cum era de așteptat, zgomotul de imagine al senzorului cu pixeli de numai 1.00 μm devine vizibil, însă telefonul reușește să captureze imagini cu un nivel suficient de mare de detalii chiar și în aceste condiții dificile. În cazul în care aveți la îndemână un trepied, software-ul permite captura cu expunere lungă de până la 32 de secunde.

Captura video la rezoluție UHD este la fel de bună, fluxul cu un bitrate de 45 MB/s reușind să captureze o cantitate foarte bună de detalii și să preia cam toate avantajele remarcate la captura foto, adică un contrast bun și culori plăcute. Captura audio stereo este ajutată de cele două microfoane cu sensibilitate ridicată, însă trebuie să fiți atenți cum țineți telefonul deoarece exemplarul din partea inferioară a carcasei este ușor de acoperit din greșeală cu mâna.

Aplicația camerei foto este simplă, însă ascunde multe moduri de lucru avansate. Cele mai utile sunt modul manual, care oferă control direct pentru ISO, timp de expunere, balans de alb și compensarea expunerii, un HDR avansat, salvarea în format GIF animat și alte filtre și moduri simple pentru începători. Aplicația este sprintenă și se remarcă atât viteza foarte bună a focalizării cât și declanșarea rapidă fără latențe nedorite.

Ce nu ne-a plăcut

Interfața grafică ZenUI a ajuns acum la versiunea 3.0 și a rezolvat o parte dintre neajunsurile versiunilor anterioare, însă este încă departe de a fi considerată satisfăcătoare și penalizează în mod inutil un telefon impresionant. Sper că ASUS va înțelege într-o bună zi că un telefon bun trebuie să aibă nu doar componente hardware superioare, ci și un software bine gândit și bine optimizat, și că se va inspira fie de la minimalismul Motorola, fie de la interfețele bine optimizate de la Samsung și HTC.

Privind partea plină a paharului, software-ul de pe Zenfone 3 Deluxe oferă un număr consistent de opțiuni pentru particularizare. Utilizatorii vor putea particulariza ecranele Home și Lock Screen, scurtăturile din Notification Area, mărimea fontului, transparențele, tranzițiile, spațierea și alte opțiuni de această factură. În plus, ASUS a implementat și alte opțiuni utile, cum ar fi o iluminare nocturnă cu lumină caldă, control prin gesturi, un manager pentru drepturile de acces și un egalizator audio bun.

Din păcate, interfața ZenUI are multe probleme. Aceasta pare mereu aglomerată, colorată și obositoare deși are la dispoziție un spațiu generos de ecran. Este drept, utilizatorii pot descărca teme de interfață, pachete de pictograme și fundaluri de ecran suplimentare, însă acestea păcătuiesc și ele deoarece au prea multe culori și grafici ciudate.

Cea de-a doua mare problemă software este cantitatea ridicată de aplicații suplimentare. Imediat după instalare, Zenfone 3 Max este aglomerat cu vreo 20 de aplicații pe care nu le-a cerut nimeni, și doar o parte dintre acestea pot fi dezinstalate. Speră că ASUS va înțelege într-o bună zi că investiția în aplicații pe care nimeni nu le vrea este atât o pierdere inutilă de bani cât și o sursă de frustrare pentru utilizator.

Din fericire, performanțele software sunt bune, însă ținând cont de puterea platformei hardware, aș fi fost șocat să constat altceva.

Având o capacitate de numai 3000 mAh, bateria este cam mică pentru un telefon atât de puternic. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, telefonul a reușit la limită să atingă o zi și jumătate de autonomie. Este adevărat, încărcarea rapidă este foarte eficientă, însă am fi preferat să vedem un acumulator capabil să ofere undeva în jurul a două zile de autonomie într-un regim mediu și una într-un regim intens. Sper că viitoarea actualizare la Android 7.0 va rezolva măcar parțial problema autonomiei, însă în acest moment sunt cam dezamăgit deoarece aștept mai mult de la un telefon atât de scump.

Preț și disponibilitate

Oferit la un preț de circa 3200 lei la momentul acestui articol (aici puteți vedea prețul valabil când îl citiți voi), Zenfone 3 Deluxe este un telefon scump care intră în concurență directă cu modele performante consacrate precum Samsung Galaxy S7 Edge sau iPhone 7 Plus. Compania a reușit să creeze un telefon bun, nu încape loc de îndoială, însă acum va trebui să convingă și potențialii cumpărători că Zenfone 3 Deluxe este o alternativă serioasă la vârfurile de gamă.

Concluzii

ASUS Zenfone 3 Deluxe este o încercare curajoasă a companiei taiwaneze, telefonul remarcându-se prin carcasa metalică impresionantă, puterea hardware mare, dotările bune și camera foto de bună calitate. Din păcate, software-ul este încă o problemă enervantă, iar autonomia oferită de bateria de 3000 mAh nu este nici ea prea impresionantă.

Prinsă între producătorii chinezi, care oferă hardware bun la prețuri mai mici, și liderii de piață, care au propriile sisteme de operare sau interfețe arătoase și bine optimizare, ASUS trebuie să învețe că software-ul este la fel de important ca hardware-ul. Fie că va opta pentru un Android cât mai curat, așa cum face Motorola, fie că va opta să modifice radical actualul ZenUI pentru a putea concura cu TouchWiz sau Sense, ASUS va trebui să facă o mișcare decisă dacă are pretenții la liga jucătorilor scumpi și apreciați.

Pro

 • carcasă metalică excelent concepută și finisată
 • platformă hardware de top
 • cantitatea de memorie internă
 • cameră foto de bună calitate
 • senzor de amprente bun

Contra

 • rezoluția ecranului ar putea nemulțumi
 • software-ul încărcat și aglomerat cu aplicații inutile
 • autonomie neimpresionantă
 • preț cam piperat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri