GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review: Huawei Mate 10 Pro – un phablet pentru liga campionilor

Testat pe data de 7 ianuarie 2018
Pe scurt: Huawei Mate 10 Pro 2017 este un phablet foarte interesant în segmnetul de top al telefoanelor mobile cu ecran mare. Are de partea sa un preț competitiv, camere foto excelente și carcasă elegantă, rezistentă la praf și apă, dar poate fi penalizat doar de rezoluția sub așteptări a ecranului.
Produs testat: Huawei Mate 10 Pro   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 3600 Lei

Huawei Mate 10 Pro a fost anunțat în toamna acestui an, împreună cu modelele înrudite Mate 10, Mate 10 Lite și Mate 10 Porsche Design, și este cel mai impresionant telefon oferit de compania chineză până acum.

Noul Mate 10 Pro a preluat ce era mai bun la gama anterioară Mate 9, a înglobat câteva dintre îmbunătățirile făcute de companie de-a lungul lui 2017 și le-a împachetat împreună cu un procesor nou și puternic într-o carcasă cu design nou, Mate 10 Pro devenind astfel un telefon care poate sta fără nici o rușine alături de modele de vârf rivale precum Samsung Note 8 sau Apple iPhone 8 Plus. 

Gama de telefoane Mate (sau Ascend Mate până în 2015) de la Huawei a preluat de câțiva ani ciclul de dezvoltare pe care-l cunoaștem deja de la Samsung. La fel ca în cazul Galaxy Note, Mate este anunțat prin toamnă și oferă procesoare, camere foto și alte componente superioare celor folosite până atunci, toate îmbunătățirile urmând să se regăsească apoi în aceeași formă sau în una ușor îmbunătățită în cadrul gamei de vârf populare (Galaxy S, respectiv Mate P) din anul următor. 

Telefonul Huawei Mate 10 Pro nu este o excepție. Chiar dacă saltul tehnologic nu mai este tot atât de impresionant ca în trecut, noul telefon oferă un procesor nou și puternic, care va motoriza mai mult ca sigur și viitoarele P11, un design înnoit, care folosește mai multă sticlă, și o versiune îmbunătățită a mediului grafic EMUI, combinația fiind mai impresionantă decât suma componentelor hardware și software. 

Disclaimer: Telefonul a fost primit la teste prin intermediul programului Orange Smartphone Testers.

Specificații Huawei Mate 10 Pro

  • ecran: 6″, 2160 x 1080 pixeli, AMOLED
  • procesor: HiSilicon Kirin 970, 4 x ARM Cortex-A73 2,4 GHz, 4 x ARM Cortex-A53 1,8 GHz, Mali-G72 MP12
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 128 GB
  • cameră foto: Duală, 12 MP F/1.6, 20 MP F/1.6 monocrom, OIS, PDAF, laser, înregistrare 4K, frontal 8 MP, f/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • sistem de operare: Android 8.0, EMUI 8.0
  • acumulator: Li-Ion de 4000 mAh, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 154,2 x 74,5 x 7,9 milimetri
  • greutate: 178 de grame
  • altele: USB 3.1, USB Type-C, telecomandă infraroșu, Dual SIM, senzor amprente, carcasă ermetică IP67

Ce ne-a plăcut 

Generațiile anterioare Mate 8 și Mate 9 au avut carcase elegante cu dimensiuni relativ reduse și o construcție preponderent metalică, însă noul Mate 10 Pro (ca de altfel și rudele sale din noua gamă), optează pentru un design deja clasic cu ramă metalică și spate acoperit cu sticlă. Această construcție a mai fost folosită de Huawei pentru unele modele din gamele Honor și Nova, însă este o noutate pentru gama Mate. 

Partea frontală nu s-a schimbat prea mult, Mate 10 fiind la fel de simplu ca Mate 9 sau Mate 8 și ascunzând bine detaliile precum sigla, camera frontală, difuzorul sau senzorii. Compania adus însă câteva schimbări subtile, marginile deja înguste ale ecranului fiind completate acum de muchii superioare și inferioare și mai înguste.

Astfel, raportul dintre ecran și suprafața frontală totală a ajuns acum la aproape 81 de procente, iar dacă telefonul nu poate ajunge din urmă modelele cu ecran curbat precum Galaxy S8 sau Note 8, nici nu se situează prea mult în spatele acestora. 

huawei-mate-10-pro_01

O carcasă simplă și elegantă

Carcasa este construită în jurul unei rame metalice asemănătoare de cea de la Mate 9, aceasta având un profil ușor curbat și antene separate de elemente izolatoare discrete. Spre deosebire de predecesorul său, rama abandonează însă muchiile teșite șlefuite diferit în favoarea unei suprafețe curbate uniforme care se îmbină ceva mai plăcut cu suprafețele de sticlă de pe față și spate. Aliajul de aluminiu are un finisaj lucios perfect neted, strălucirea acestuia combinându-se și ea mai bine cu sticla care-l încadrează. 

Diferența mare față de generația anterioară se vede atunci când privim spatele telefonului. Plată, spre deosebire de suprafața ușor curbată a lui Mate 9, această parte a telefonului este acoperită acum integral cu sticlă. Fabricată dintr-o singură bucată de Gorilla Glass, această suprafață aduce oarecum cu ceea ce am văzut la U11 deoarece toate muchiile și colțurile sunt curbate, însă acest mic artificiu de design nu este chiar atât de vizibil ca în cazul produsului celor de la HTC. 

huawei-mate-10-pro_02

Spate acoperit integral cu Gorilla Glass

Renunțând la benzile din plastic sau sticlă pe care le știm de la telefoanele anterioare din gamele P sau Mate, noul Mate 10 Pro este mai elegant și mai simplu, cei care apreciază sobrietatea urmând mai mult ca sigur să fie încântați. Pentru a rupe monotonia unei suprafețe mari și uniforme, Huawei a folosit un mic element de design suplimentar, o bandă lucioasă care traversează carcasa în zona camerei foto. Am crezut inițial că aceasta este o fereastră din material non-metalic sub care se ascund alte antene, însă se pare că acest mic element, care poate fi văzut dar nu și simțit deoarece este îngropat sub sticla părții posterioare la fel ca restul carcasei, are un rol pur decorativ. 

huawei-mate-10-pro_09

Tradiționalul sandwich de metal și sticlă într-o implementare nouă

Având dimensiuni de 154,2 x 74,5 x 7,9 milimetri, Mate 10 Pro este foarte compact pentru un telefon cu ecran mare de 6″. La acest lucru contribuie fără îndoială și ecranul mai înalt cu raport 18:9, iar dacă telefonul nu beneficiază de ajutorul vreunui ecran curbat precum în cazul Galaxy S8, acesta este cu doar 5 mm mai înalt și mai lat decât impresionantul Galaxy S8 și cam tot atât de mare ca Galaxy S8+. Telefonul este astfel foarte plăcut de utilizat, iar cei care preferă ecranele mari pot trece încă un model cu formă compactă pe lista posibilelor achiziții. 

Din păcate, metalul șlefuit și sticla fac telefonul cam alunecos. Este drept, acesta este mai puțin alunecos decât aș fi crezut, însă este totodată și mai alunecos decât mi-aș fi dorit. Sticla, așa cum era de așteptat, are o priză destul de bună și sigur în mână, însă are tendința să alunece pe orice suprafață netedă.

Rama metalică este însă prea alunecoasă în mână, iar Huawei știe bine acest lucru deoarece a inclus în pachet și un bumper din silicon transparent destul de arătos. Dacă doriți să îngropați un telefon frumos într-o carcasă banală de plastic, rămâne însă la latitudinea utilizatorului. 

huawei-mate-10-pro_11

Bumper din silicon pentru o carcasă cam alunecoasă

Așa cum era de așteptat pentru un produs Huawei de vârf, construcție este ireproșabilă. Carcasa este rigidă, nu există zone care să flexeze sau care să sune a gol, perforațiile difuzorului, microfoanelor și emițătorului infraroșu sunt centrate, îmbinările dintre metal și sticlă sunt bune, iar butoanele nu au joc sesizabil. Au dispărut chiar și cele două șuruburi minuscule care închideau carcasa lui Mate 9 pe rama de jos, Mate 10 Pro folosind în mod clar o îmbinare lipită fără elemente vizibile. 

huawei-mate-10-pro_08

Carcasă cu detalii discrete și bine finisate

În final, nu trebuie să uităm de rezistența la praf și apă, o noutate pentru un telefon Huawei. Dacă ceva mai ieftinul Mate 10 trebuie să se mulțumească doar cu o certificare IP57, mai scumpul Mate 10 Pro oferă o certificare IP67, ceea ce înseamnă că este ermetic pentru praf și poate rezista la o imersiune de jumătate de oră la un metru adâncime. 

La fel ca LG și Samsung, Huawei a ales un ecran cu raport de 18:9. Despre avantajele și dezavantajele acestuia am mai vorbit, acestea permițând realizarea unor carcasa mai înguste, deci și mai ușor de folosit, dar fiind trase în jos uneori de compatibilitatea software. De-a lungul perioadei de utilizare nu m-am lovit de nici o problemă semnificativă, raportul de aspect 2:1 fiind oarecum deranjant doar în cursul navigației Web deoarece paginile par prea înguste pentru a oferi o lizibilitate bună, la redarea filmelor în format 16:9 sau atunci când m-am lovit de aplicații cu interfață fixă optimizată doar pentru 16:9. 

Cel de-al doilea avantaj, mai puțin relevant acum, privește experiența cinematografică. Raportul de aspect 16:9 a fost popularizat de către HDTV, însă nu este tot atât de bun atunci când vine vorba de producțiile cinematografice care respectă formatul anamorfic 2,39:1.

Ecranul cu raport de aspect 2:1 este o soluție de compromis, iar unele producții TV, cum ar fi House of Cards sau Stranger Things, au fost masterizate de la bun început în format 2:1, ceea ce ne face să credem că această tendință va deveni din ce în ce mai evidentă în anii care vor urma. Acest accent pus pe cinema este subliniat de altfel și de compatibilitatea lui Mate 10 Pro cu standardul HDR10 și sperăm că vom vedea în curând mai multe producții care să le pună în valoare. 

huawei-mate-10-pro_10

Un ecran AMOLED compatibil cu formatele video HDR10

În final, de acest raport de aspect atipic va putea profita industria de conținut VR. Ochii umani au un unghi de vizualizare mare, iar formatul 16:9 amplasat foarte aproape de ochi nu reușește să-l umple așa cum trebuie. Mai lat, atunci când este orientat orizontal, formatul 2:1 poate oferi o experiență vizuală mai bună și probabil că va deveni încet un standard în acest domeniu. 

Panoul folosit de Huawei este un AMOLED de calitate superioară, acesta oferind o acoperire NTSC de 112%. Așa cum era de așteptat pentru un astfel de ecran, beneficiem de o luminozitate maximă excelentă, un contrast teoretic infinit, un nivel de negru perfect și unghiuri de vizualizare foarte mari.

huawei-mate-10-pro_04

Ecran cu margini subțiri și prestație bună

Culorile puternice specifice AMOLED sunt bine ținute sub control, profilul Normal oferind o experiență vizuală greu de diferențiat de cea oferită de un IPS de bună calitate, în timp ce profilul Vivid exagerează puțin, însă fără a deveni obositor așa cum era cazul ecranelor AMOLED de acum 3-4 ani.

Vizibilitatea în lumina puternică este bună, însă nu putem spune nimic despre tratamentul oleofobic deoarece Mate 10 Pro a venit cu o folie aplicată din fabrică și nu am fost dispus să o ruinez doar pentru clarificarea unui aspect de importanță secundară. 

Singura problemă a ecranului este rezoluția. Dacă rivalii Huawei par să fi trecut definitiv la rezoluții WQHD, Mate 10 Pro folosește un ecran cu rezoluție de 2160 x 1080 pixeli, adică FHD+. Mai multe comentarii despre acest aspect vom face însă în partea a doua a articolului. 

huawei-mate-10-pro_05

Un ecran excelent tras în jos doar de rezoluția sub așteptări

Mate 10 Pro este motorizat de noul procesor HiSilicon Kirin 970, cea mai proaspătă creație a subsidiarei gigantului Huawei. De-a lungul timpului, am putut vedea evoluția procesoarelor HiSilicon, iar progresul făcut de acestea este impresionant. HiSilicon K3V2 a fost un cip cu nucleu grafic mediocru, eficiență energetică slabă și temperaturi mari de lucru, Kirin 910 a îmbunătățit puțin aceste aspecte fără a deveni însă remarcabil, Kirin 930 a devenit eficient dar a rămas penalizat de puterea grafică cam mică, iar Kirin 950 a fost un procesor care a fost cât pe ce să devină o surpriză. Kirin 960 a fost însă un rival redutabil pentru Snapdragon 821 și Samsung Exynos 8890, iar Kirin 970 se luptă acum de la egal la egal cu generația următoare Snapdragon 935 și Exynos 8895.

Fabricat într-un proces de litografiere modern pe 10 nanometri, Kirin 970 folosește aceeași configurație cu patru nuclee ARM Cortex-A73 și patru nuclee ARM Cortex-A53 ca predecesorul său, însă de data aceasta cele opt nuclee au frecvențe puțin mai mari datorită îmbunătățirii procesului de fabricație. Schimbarea mare a survenit la nivelul interfeței grafice, noul ARM Mali-G72 în configurație cu 12 nuclee de procesare oferind un avans de peste 50% de la implementarea ARM Mali-G71 cu opt nuclee de pe Kirin 960. 

Spre deosebire de Kirin 960, noul produs HiSilicon pare să funcționeze însă la temperaturi ceva mai mari, iar carcasa din sticlă nici nu-l ajută să disipe mai ușor căldura. Temperatura carcasei nu a fost niciodată deranjantă, însă unele teste au arătat uneori rezultate sub așteptări, semn că are loc un mic throttling pe acolo.

După cum se observă din rezultatele testelor, HiSilicon Kirin 970 este un rival competent pentru  Snapdragon 935 și Exynos 8895, cei trei rivali evoluând practic în aceeași gamă de performanță cu mici avansuri sau penalizări în funcție de test. Ca de obicei, singura platformă hardware net superioară este cipul Apple din aceeași generație, însă cum Apple A11 nu este folosit decât pentru produsele iPhone și iPad, acesta este mai puțin relevant pentru alegerile pe care le facem pe platforma Android. 

O noutate pentru Kirin 970 este procesorul neuronal licențiat de la Cambricon Technologies. Optimizat pentru calculele cu precizie scăzută și număr ficși de pași de procesare, acest modul hardware degrevează procesorul sau procesorul grafic de astfel de calcule și permite scăderea consumului energetic. Inteligența artificială și procesarea neuronală sunt cuvinte-cheie la modă, însă nu trebuie să așteptăm ceva spectaculos de la modulul NPU din Kirin 970. Similar soluției Neural Engine din Apple A11, acesta va fi folosit pentru procesarea și recunoașterea de informații în format foto/video sau audio sau procesarea recunoașterii vocale, acesta având la bază atât informații preparate implementate de Huawei cât și informațiile pe care le va culege în timp în funcție de modul în care folosim telefonul. 

huawei-mate-10-pro_07

Telecomanda cu senzor infraroșu, o dotare pe mulți producători o ignoră

Platforma hardware de top a lui Mate 10 Pro este completată de 6 GB de memorie RAM, 128 GB de memorie internă rapidă și un set complet de senzori: magnetometru, barometru, giroscop, accelerometru și senzori de luminozitate și proximitate. Amplasat pe spatele carcasei, senzorul pentru amprente are o viteză excelentă și o precizie bună, dar aceasta este o prestație deja așteptată de la sine în ziua de astăzi. Huawei nu a uitat de emițătorul infraroșu, o dotare destul de populară într-o vreme dar care este găsită din ce în ce mai rar, aplicația Smart Remote cu bază de date foarte bogată și opțiune de programare manuală permițând astfel controlul echipamentele audio/video care folosesc telecomenzi cu infraroșu. 

Bateria cu o capacitate de 4000 mAh și procesorul eficient fabricat pe 10 nm au permis atingerea unei autonomii impresionante. În condiții normale de lucru, care implică utilizarea pentru un timp de ecran zilnic de circa 5 ore, activarea conexiunilor Wi-Fi și 4G câte 8 ore pe zi și folosirea sincronizărilor push pentru mail, Facebook, Twitter și altele, Huawei Mate 10 Pro a reușit să treacă de două zile de autonomie, ceea ce poate fi considerat un rezultat foarte bun. Valoarea parte ceva mai mică decât cea pe care o țin minte de la Mate 8 sau 7, însă în același timp și platforma hardware a devenit mult mai puternică și mai gurmandă, iar rezultatul rămâne unul foarte bun. 

Interfața EMUI a celor de la Huawei a fost dintotdeauna puternică și în general a oferit performanțe foarte bune, însă a fost totodată și cam urâtă. Abia odată cu EMUI 5.0 am primit o interfață modernă care folosește mai multe elemente standard Android, iar noua iterație de pe Mate 10 Pro merge mai departe și îmbunătățește ceea ce am văzut deja la Mate 9 și P10. Deoarece se pare că Huawei știe să numere la fel de bine ca Microsoft, noul EMUI face saltul de la versiunea 5.1 direct la 8.0. 

EMUI 8 oferă, la fel ca versiunea anterioară, opțiunea de a folosi o interfață simplificată cu toate pictogramele pe desktop sau tradiționalul App Drawer. Meniul pentru notificări este un cocktail între cel nativ Android 8.0 și implementarea Huawei, oferind opțiuni bune de particularizate și control. EMUI 8 preia și alte elemente Android 8.0: pictogramele nu mai folosesc detestabilul fundal forțat, meniurile folosesc fundalurile și culorile specifice Android, elementele text sunt mai mari și mai lizibile, iar Recent Apps are interfața carusel specifică platformei Google 

Ca de obicei, nu lipsesc funcțiile specifice cu care Huawei ne-a obișnuit de ceva vreme. Knuckle Mode permite deschiderea rapidă a aplicațiilor prin desenarea unei litere asociate pe ecran sau apelarea altor funcții precum captura de ecran, Power Saving permite alegerea unor moduri de lucru cu consum redus și avertizează atunci când unele aplicații consumă prea mult, One Hand UI permite minimizarea ecranului sau tastaturii pentru a ușura controlul cu o singură mână, iar Phone Manager permite curățarea memorie cache, scanarea antivirus, blocarea numerelor de telefon și altele. 

Alte noutăți sunt apariția opțiunii măririi și micșorării tuturor elementelor grafice afișate pe ecran, nu doar a fontului, afișarea notificărilor aplicațiilor cu o mică insignă suprapusă peste pictograma prin metoda standard Android 8.0, pornirea a două sesiuni ale unei aplicații compatibile pentru a folosi două conturi diferite, forțarea aplicațiilor cu interfață nestandardizată la raportul de ecran 18:9, îmbunătățirea modului de lucru Split Screen, un buton flotant pentru control numit Navigation Dock și o pleiadă impresionantă de opțiuni suplimentare pentru tot ce aveți sau nu aveți nevoie prin a cărei complexitate vă veți descurca ușor doar cu ajutorul butonului de căutare din Settings. 

La fel ca Samsung, și Huawei încearcă să îmbine un sistem de operare mobil cu avantajele unui ecran mare. După conectarea la un televizor sau monitor Full HD cu Display Port sau HDMI și a unei tastaturi secondate de mouse, Mate 10 Pro va afișa o interfață particularizată optimizată pentru mediul de lucru desktop. Telefonul va putea funcționa el însuși ca trackpad sau tastatură, în cazul în care nu aveți periferice dedicate, iar un viitor sistem de andocare va oferi în plus mai multe porturi USB, conectivitate Ethernet și altele.  

Partea de telefonie este excelentă, așa cum Huawei ne-a obișnuit deja. Spre deosebire de Mate 9, care a folosit patru microfoane, Mate 10 Pro are doar trei, însă aceasta nu-l împiedică să ofere o captură cu o fidelitate ridicată și o atenuare eficientă a zgomotului de fundal. Acest grup de trei microfoane este util și pentru alte aplicații, cum ar fi de pildă Recorder, care permite înregistrarea audio spațializată și blocarea opțională a uneia sau mai multe surse de zgomot. 

Casca telefonică are un nivel sonor ridicat și o fidelitate mulțumitoare, sesizându-se totuși acea atenuare a frecvențelor înalte care este specifică telefoanelor cu carcasă etanșă. Difuzorul din partea inferioară are putere foarte mare și o fidelitate destul de bună, întregul modul de telefonie fiind completat de un mic LED pentru notificări amplasat în partea superioară a părții frontale. 

huawei-mate-10-pro_06

Un difuzor mic, dar puternic și cu fidelitate mulțumitoare

Stereofonia, apărută la generația anterioară Mate 9, nu a fost uitată. Casca telefonică și difuzorul principal funcționează ca un sistem mono cu tweeter și woofer  atunci când telefonul este ținut vertical sau ca un sistem stereo atunci când acesta este ținut orizontal. Deoarece cele două difuzoare au dimensiuni diferite, sunetul stereo are o spațializare cam ciudată, însă este în mod clar superior unei implementări mono. 

Sistemul audio integrează și giroscopul, astfel că sursele stereo vor fi redate corect indiferent cum ținem telefonul și vor reacționa pe loc la o repoziționare. Fără să atingă nivelul ridicat al sistemului BoomSound de la HTC, sistemul stereo din Mate 10 Pro asigură o redare media bună pentru filme sau chiar muzică, volumul fiind ridicat, distorsiunile fiind tolerabile iar fidelitatea fiind suficient de bună pentru un simplu telefon mobil. 

Camera foto de pe Mate 10 Pro face parte tot din a doua generație de camere duale Huawei, schimbările survenite de la implementările văzute pe gamele Mate 9 sau P10 fiind mici. Așa cum deja știm, camera foto folosește un senzor color cu stabilizare Sony ExmorRS IMX286 cu rezoluție de 12 MP și pixeli de 1.25µm care este însoțit de un senzor monocrom fără stabilizare Sony Exmor IMX350 cu rezoluție de 20 MP și pixeli de 1.0μm. Sistemul de focalizare a rămas la fel de complex, acesta folosind un ansamblu cu detecție de contrast, detecție de fază, măsurarea laser și măsurarea de adâncime prin calcularea paralaxei pentru cei doi senzori. 

huawei-mate-10-pro_03

O cameră foto duală cu prestație foarte bună

Singura schimbare esențială este trecerea de la obiectivele F/2.2 folosite la Mate 9, Mate 9 Pro și P10 sau F/1.8 folosite la P10 Plus la două obiective mai luminoase cu diafragmă F/1.6. Această schimbare mică este vizibilă în special în lumina scăzută, unde Mate 10 Pro are performanțe mai bune, dar este utilă și în modul de lucru bokeh. 

Senzorul  Sony IMX286 se achită foarte bine de sarcini, dar asta știam deja de la modelele anterioare ale companiei. Imaginile capturate se remarcă prin culorile naturale plăcute, nivelul ridicat de detalii, dinamica bună, expunerea corectă și nivelul de zgomot redus. Singurul aspect oarecum deranjant este agresivitatea algoritmilor de sharpen, aceștia generând uneori contururi cu un aspect puțin cam artificial în jurul obiectelor cu detalii foarte fine. 

Captura în lumina slabă este ajutată de noul obiectiv F/1.6, Mate 10 Pro stând mai bine la acest capitol decât predecesorul său. Sistemul de stabilizare optică se achită bine de sarcini, utilizatorul putând face poze clare chiar și la timpi mari de expunere de un sfert de secundă cu un nivel de zgomot acceptabil. 

Cei care preferă captura video vor descoperi că Mate 10 Pro este o cameră video de buzunar competentă. Dacă alegem rezoluția 4K, vom obține un flux video cu detalii excelente, culori plăcute, contrast ridicat și stabilitate bună. Coloana sonoră stereo are o fidelitate ridicată și o spațializare bună. Fluxul video are un bitrate de 30 Mbps și o fluiditate bună, numărul de cadre pe secundă scăzând arareori la 22-23 de la implicitul 30. 

Ca și până acum, senzorul monocrom are utilizări multiple. În primul scenariu, care este și cel mai des utilizat deoarece este activat în mod implicit, mai sensibilul senzor alb/negru furnizează informații de luminozitate și contrast care sunt folosite pentru îmbunătățirea capturii foto a senzorului color. Cel de-al doilea scenariu este ușor de ghicit, senzorul alb/negru oferindu-le celor pasionați de stilul foto monocrom un senzor alb/negru nativ cu sensibilitate și contrast superioare celui color. Atenție însă, senzorul alb/negru nu are stabilizare, deci captura în lumină slabă necesită o mână ceva mai fermă.

Celelalte două moduri de lucru sunt bokeh și zoom. Prin utilizarea informației de adâncime a scenei culeasă de cei doi senzori, Mate 10 Pro poate simula efectul de câmp de profunzime redus al unui obiectiv cu diafragmă F/0.95, însă acesta rămâne în final un simplu efect software care mai dă și rateuri grosolane, după cum se vede și cel de-al doilea exemplu comparativ. Cu puțin atenție însă, modul Portrait se va dovedi suficient de util atunci când vreți neapărat să evidențiați subiectul prin încețoșarea puternică a fundalului dar nu aveți la îndemână un aparat foto dedicat cu obiectiv cu diafragmă mare. 

Zoom-ul 2x este și el doar un truc software în care senzorul alb/negru devine cel principal, software-ul decupează o zonă de 12 MP din cei 20 MP pentru a simula un zoom 2x, iar senzorul color oferă doar o hartă de culoare care este procesată și aplicată peste imaginea monocromă. Capturile foto obținute pe această cale au o calitate mai slabă decât cele obținute în modul normal de lucru, dar sunt totodată și net superioare oricărui zoom digital 2x. 

Aplicația camerei foto este complexă, însă utilizatorii nu vor fi debusolați deoarece ecranul principal este curat iar elementele adiționale sunt afișate doar la cerere. Camera oferă mai multe moduri de lucru interesante, printre care se remarcă expunerea cu durată de până la 30 de secunde, filtrele de culoare licențiate de la Leica, un mod manual care permite ajustarea manuală pentru ISO, timp de expunere, luminozitate, metering și focus, și o  înregistrare video cu focus ajustabil manual și înregistrare audio direcțională. La acestea se adaugă și moduri de lucru mai banale precum HDR, slow-motion și altele. 

Ce nu ne-a plăcut 

Unul dintre aspectele mai puțin atractive la noul telefon Huawei este rezoluția de numai 2160 x 1080 pixeli. În timp ce LG sau Samsung au ales rezoluții WQHD sau chiar mai mari, Mate 10 se mulțumește doar cu un FHD+, adică 2160 x 1080 pixeli. Eu nu am fost deranjat deloc de această problemă, densitatea de 400 ppi fiind mai mult decât capabilă să afișeze un text mărunt perfect lizibil fără nici o problemă, însă pe de altă parte pot înțelege dezamăgirea celor care și-ar fi dorit mai mult de la un telefon de vârf cu un preț pe măsură. 

Alegerea Huawei este cu atât mai ciudată cu mai micul și mai ieftinul Mate 10 folosește un ecran IPS cu rezoluție WQHD iar mai vechiul Mate 9 Pro a folosit un ecran AMOLED WQHD, prezența unui panou FHD+ pe un model mai mare neavând nici o justificare temeinică hardware sau software.

Producătorul nu a făcut nici o declarație clară, însă cred că singura explicație care stă în picioare este indisponibilitatea conjuncturală a ecranelor AMOLED cu rezoluție mare. Samsung trebuie să-și acopere atât propriile nevoi cât și cererea mare a celor de la Apple, LG se pare că nu a reușit să ofere cantitățile necesare cerute de la Apple și probabil că nici pe cele cerute de Huawei, iar alți producători mai mici probabil că au căzut la testul calității, la testul cantității sau la ambele.  

huawei-mate-10-pro_12

Căștile cu conector Type-C sau adaptor pentru jack audio de 3,5 mm

Cel de-al doilea aspect care va dezamăgi unii utilizatori este lipsa conectorului audio standard de 3,5 milimetri. La fel ca alți producători, și Huawei a considerat că viitorul este wireless și că ar putea folosi mai bine spațiul ocupat de conector, așa că Mate 10 Pro a intrat și el pe lista telefoanelor fără jack audio. Din nou, acest aspect nu mă deranjează deoarece prefer căștile Bluetooth de multă vreme, însă cei care vor să-și folosească căștile cu fir, de înaltă fidelitate, vor strâmba din nas. Este drept, telefonul include în pachet un adaptor de la USB Type-C la jack audio, însă va trebui să aveți și grija adaptorului de acum înainte. 

huawei-mate-10-pro_13

Tăvița pentru Dual SIM nu mai poate găzdui și un card MicroSD

În final, lipsa posibilității extinderii memoriei interne este o problemă pentru cei obișnuiți să aibă cantități foarte mari de date pe telefon. Tăvița pentru cele două cartele SIM este la datorie, însă al doilea locaș nu mai este compatibil și cu un card MicroSD, așa cum eram obișnuiți până acum, forțând astfel utilizatorul să aleagă varianta mai scumpă cu 128 GB de memorie internă. 

Preț și disponibilitate 

Huawei Mate 10 Pro este disponibil la un preț de circa 3600 de lei la momentul acestui articol, acesta concurând în principal cu rivali precum Samsung Galaxy S8+ sau Galaxy S8, în funcție de dorința de a câștiga sau pierde un spațiu infim de ecran, Apple iPhone 8 Plus și Samsung Galaxy Note 8. 

Telefonul este disponibil și în oferta celor de la Orange, la liber (799 EUR) sau plecând de la 249 EUR cu abonament Orange Me 43.

Concurența este serioasă, însă Huawei Mate 10 Pro are șanse bune să-și găsească locul. Cei doi membri ai familiei Galaxy S8 sunt două telefoane excelente, însă nu oferă o cameră foto cu prea multe artificii precum Mate 10 Pro, în timp ce Apple iPhone 8 Plus și Galaxy Note 8 oferă o cameră foto duală și o platformă hardware foarte bună, însă au și un preț vizibil mai ridicat. 

Concluzii 

Generația anterioară a gamei Mate a fost foarte bine primită de public, iar noul Mate 10 Pro, chiar dacă nu aduce prea multe noutăți, este un terminal cel puțin la fel de atractiv. Singurele deficiențe, și acestea disputabile, sunt rezoluția sub așteptări a ecranului și eliminarea conectorului audio și a slotului MicroSD. Cei care nu vor fi afectați de aceste aspecte vor descoperi un telefon bine făcut cu o carcasă elegantă rezistentă la apă, o cameră foto excelentă, un ecran AMOLED bun și un procesor puternic capabil să ofere o experiență de vârf. 

Pro:

  • carcasă elegantă bine făcută cu certificare IP67
  • platformă hardware puternică
  • autonomie foarte bună
  • cameră foto duală excelentă
  • ecran AMOLED de bună calitate
  • software elegant și fluid

Contra:

  • rezoluție ecran sub așteptările segmentului de vârf
  • lipsa conector audio și MicroSD
  • carcasă cam alunecoasă și sensibilă la murdărie

1 comentariu

  1. adi

    13 ianuarie 2018 la 23:08

    problema reala a telefonului este lipsa jackului de 3,5 mmm,si spatele care nu mai e metalic…plus pretul foarte mare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri