GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 3 GS – noua generaţie Apple iPhone ?

Autor: Andrei Girbea

Se pare că noul telefon mobil al celor de la Apple se va numi iPhone 3GS.

Nu ştim încă dacă e doar un nume de cod sau chiar aceasta va fi şi denumirea oficială, ştim însă cu certitudine că azi ne vom lămuri. Pentru că noul iPhone 3GS va fi lansat azi, la conferinţa WWDC, care va începe la 9PM ora României.

Nu ştim exact ce va aduce ca noutăţi noul telefon al americanilor, dar zvonurile spun că va avea:

 • memorie RAM de 2 ori mai mare .
 • procesor de 2 ori mai puternic .
 • cameră foto/video mult îmbunătăţită .
 • memorie internă de stocare de 16 şi 32 GB (dispare aşadar versiunea de 8 GB) .
 • noul sistem de operare OS 3.0 .
 • posibil HSDPA 7.2 Mbps şi Bluetooth 2.0 cu EDR .

Ca şi aspect, nu ne aşteptăm ca noul iPhone 3GS să difere prea mult de predecesorul iPhone 3G. La fel, preţurile probabil se vor păstra în limitele anterioare.

Detaliile de după lansare

Am aflat ulterior şi ce ştie cu exactitate noul iPhone 3GS.

iPhone 3GS nu se schimbă la exterior, dar o face în înterior

iPhone 3GS nu se schimbă la exterior, dar o face în interior

În primul rând, va apărea versiunea de 32 GB, care se va alătura celei de 16 GB. Acestea vor costa 299 şi respectiv 199$, cumulate cu nişte abonamente cu preţuri pe măsură. Nu ştim cât vor fi la liber şi dacă vor exista la liber. Versiunea de 8GB va rămâne şi ea o vreme la vânzare, pentru doar 99$ (în varianta 3G, nu în cea nouă) .

Apoi, ştim ca 3GS-ul se lansează pe 19 iunie şi ne aşteptăm să vină şi în România la începutul lunii Iulie. Îl vor aduce cei de la Orange, dar există zvonuri că ar putea apărea şi în oferta Vodafone. Ceea ce e foarte bine, concurenţa fiind benefică cumpărătorului.

Pe lângă acestea, 3GS-ul vine cu următoarele îmbunătăţiri:

 • S-ul vine de la „speed”, însemnând viteză în engleză. Pentru că noul iPhone este teoretic mai rapid, având acum de 2 ori mai mult RAM (256 MB) şi un procesor mai vânjos. Oricum, iPhone-ul 3G se mişca şi el foarte bine, mult peste concurenţii ca HTC Touch HD de exemplu (cu Windows Mobile), iar viteza sporită nu poate decât să ne bucure. Aşteptăm să îl comparăm cu viitorul mare concurent, Nokia N97 .
 • Iphone-ul 3GS vine cu o cameră nouă, de 3 MPx. Nu e deloc mare inovaţie, ţinând cont că Satio de exemplu va avea 12, dar e un pas înainte pentru Apple. Pe lângă cei 3 MPx, camera are acum şi autofocus si capacitate de filmare video VGA la 30 fps.
 • după cum ne aşteptam, 3GS-ul vine cu HSDPA 7.2 Mbps şi Bluetooth 2.1+EDR, dar în continuare fără AD2P (adică nu vei putea conecta căşti stereo Bluetooth la el)
 • ca şi design şi construcţie, este indetic cu versiunea anterioară. S-au modificat doar materialele folosite, pentru a se încadra în curentul ecologic (materiale mai „verzi”)
 • noul hardware include suport grafic 3D integrat, aşadar ar trebui să vedem jocuri din ce în ce mai bine făcute pentru iPhone
 • bateria a fost îmbunătăţită, durata de viaţă fiind cu 20-40% mai bună, în funcţie de utilizare (detalii în poza de mai jos)
Bateria 3GS-ului este acum mai bună

Bateria 3GS-ului este acum mai bună

 • Au apărut o seamă de funcţii necesare, cum ar fi Copy+Paste , MMS (uau!),  Apelarea Vocală , magnetometru şi altele
 • 3GS-ul vine cu sistemul de operare OS 3.0 şi toate avantajele sale

Una peste alta, iPhone-ul 3GS este un 3G upgradat, care elimină o parte din neajunsurile modelului precedent. Probabil va fi un succes şi el, pentru că Apple va şti tot timpul să îşi marketeze produsele şi să atragă noi clienţi în fanclub-ul lor.

Momentan eu aştept să văd care vor fi preţurile acestei jucării la operatorii din România şi ce abonamente vor oferi aceştia pentru el. Pentru că, ca orice alt produs Apple, 3GS-ul este fain şi interesant, puţin cam limitat la unele funcţii dar as la altele şi probabil cu un preţ nejustificat de mare. Dar poate mă înşel.

2 comentarii

 1. Alter Ego Blog

  17 iunie 2009 la 10:44

  Degeaba incearca sa-si spele pacatele cat timp in Romania vechiul model costa de doua ori mai mult decat prospatul model…

  • Andrei

   17 iunie 2009 la 11:54

   Stai, ca pretul la noul model e la abonament. Noul model va fi mai scump ca asta actualul la liber, sigur.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri