iPhone 4S vs Samsung Galaxy S2 vs HTC Sensation – Care este regele?

iPhone 4S vs Samsung Galaxy S2 vs HTC Sensation – Care este regele?

Lupta pentru supremaţie în gama de top a smartphone-urilor a primit săptămâna trecută un nou membru, o dată cu lansarea lui Apple iPhone 4S.

Primit preponderent cu răceală de cele mai multe publicaţii de specialitate, întrucât nu aduce elemente de noutate cu adevărat semnificative (vezi şi comparaţia directă realizată de Giz), iPhone 4S nu poate fi însă exclus din lupta celor mari şi intră în competiţie directă cu telefoanele de top Samsung Galaxy S2 şi HTC Sensation.

Poate însă Apple să se infiltreze în această luptă prin dotările tehnice superioare oferite de noul model sau preţul mai mare va avea un impact major asupra deciziei de achiziţie?

Galaxy S2, iPhone 4S si Sensation, cele mai bune smartphone-uri ale momentului

Construcţie şi design

Când vine vorba de design, Apple câştigă întotdeauna, iar iPhone 4S nu face excepţie. Vorbim de exact acelaşi aspect vizual ca şi în cazul lui iPhone 4 şi de un spate din sticlă, pe când Galaxy S2 este realizat integral din plastic. Undeva la mijloc din acest punct de vedere este Sensation, realizat dintr-un aliaj de metal şi plastic.

În privinţa dimensiunilor, iPhone 4S este din nou câştigător, întrucât este mai scurt cu peste un centimetru, în primul rând datorită ecranului mai mic. Modelul american cântăreşte 140 de grame, puţin sub cele 148 grame ale lui HTC Sensation, dar mult peste cele 116 grame ale lui Galaxy S2.

iPhone 4S are un usor avantaj in fata rivalilor

Dotări tehnice

Prima diferenţă majoară apare la nivelul display-ului, acolo unde iPhone 4S beneficiază de cel mai mic ecran (3.5”), dar de cea mai bună rezoluţie: 640×960 pixeli. În plus, Retina Display este mai performant inclusiv decât Super AMOLED-ul prezent pe Galaxy S2 şi, mai ales, S-LCD-ul lui Sensation. Ultimele două telefoane beneficiază de ecrane cu diagonala de 4.3”, însă la capitolul mărimii totul ţine de gusturi.

iPhone 4S beneficiază de un procesor dual-core A5 cu frecvenţa de 1 GHz. Sensation si Galaxy S2 ies în evidenţă prin procesorul dual-core de 1.2 GHz, însă dintre cele trei modele cel prezent pe iPhone 4S este considerat uşor mai puternic decât celelalte, în ciuda frecvenţei mai scăzute.

Cea mai generoasă memorie internă este oferită tot de iPhone 4S prin versiunea de 64 GB, în timp ce Galaxy S2 se opreşte la 32 GB, iar Sensation are doar 1 GB, la care se adauga însă un card microSD de 8 GB.

Galaxy S2 ramane in top, dar are unele minusuri fata de iPhone 4S

Conectivitatea este foarte asemănătoare la toate cele trei modele: 3G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, GPRS, EDGE, bluetooh 3.0 şi microUSB, iar Sensation are un mic avantaj prin faptul că suportă viteze de download de până la 21 MBps în 3G, comparativ cu cei 14 Mbps oferiţi de rivali.

Toate cele trei telefoane beneficiază de camere foto de 8 MP cu înregistrare video în format HD 1080p, însă iPhone 4S are şi aici câteva avantaje: realizează pozele mai rapid, iar clipurile video au stabilizator de imagine. Partea negativă este rezoluţia de numai 0.3 MP oferită de camera foto frontală.

Sistem de operare

iPhone 4S mizează pe noul sistem de operare iOS 5 şi pe comenzile vocale oferite de Siri. Oferta rivalilor vine la pachet cu Google Android 2.3, care cât de curând va putea fi upgradat la Ice Cream, însă şi aici sunt diferenţe: HTC are o bună reputaţie prin interfaţa proprietară HTC Sense, în timp ce sud-coreeenii mizează pe TouchWiz.

Este greu să desemnăm un câştigător la această categorie, întrucât părerile sunt extrem de împărţite în privinţa celui mai bun sistem de operare pentru smartphone-uri.

HTC Sensation, o alegere inspirata, dar nu neaparat singura posibila

Preţ

Lucrurile sunt mult mai simple în privinţa preţurilor, iar spre deosebire de acum câteva luni acestea sunt în scădere. Astfel, HTC Sensation costă 2.150 lei, în timp ce Samsung Galaxy S2 este disponibil pentru 2.100 lei în versiunea de 16 GB.

iPhone 4S nu se poate lupta cu rivalii săi la acest capitol. Telefonul Apple va costa 630 EUR la liber, astfel că în România estimăm preţuri de pornire de 2.700 lei, poate chiar 2.800 lei.

Concluzii

Lupta în segmentul de top al telefoanelor mobile este foarte strânsă, însă aparent surprinzător câştigător “la mustaţă” este iPhone 4S. Are dimensiuni mai reduse, o platformă hardware cel puţin la nivelul rivalilor, o cantitate mai mare de memorie internă în versiunea de top, viteză decentă de dowload în 3G şi facilitaţi software superioare pentru camera foto.

Comparaţiile se opresc însă brusc când vine vorba despre raportul calitate/preţ, întrucât iPhone 4S va fi cu peste 25% mai scump decât Galaxy S2 şi HTC Sensation. În ciuda avantajelor minore pe care le are iPhone 4S, diferenţa prea mare de preţ nu pare să justifice decizia de a merge pe mâna americanilor.

Cu toate acestea, Apple tocmai a anunţat că a înregistrat un milion de precomenzi pentru iPhone 4S în numai 24 de ore. Semn că, în ciuda preţului ridicat, Samsung şi HTC au motive de îngrijorare.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!