GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 4S vs. iPhone 4 – Merită sau nu să faci upgrade?

Autor: Echipa Giz.ro

Noul iPhone 4S a înşelat cel puţin parţial aşteptările fanilor şi industriei IT în general, nu puţini fiind cei care consideră că Apple este pe cale să piardă statutul de care se bucură în prezent în favoarea rivalilor de la Samsung, aflaţi pe un trend ascendent vizibil.

Reacţiile sunt însă destul de întemeiate, dacă luăm în calcul că iPhone 4S nu diferă practic deloc de predecesorul său din punct de vedere vizual, în timp ce noutăţile hardware sau software nu sunt atât de sclipitoare pentru a ne atrage cu adevărat atenţia.

În rândurile care urmează, GiZ îţi propune o comparaţie directă între cele două telefoane şi îţi dezvăluie dacă merită sau nu să cumperi noul produs.

iPhone 4S vs. iPhone 4

Construcţie şi design

iPhone 4S nu aduce absolut nimic nou din punct de vedere la designului: acelaşi display de 3.5”, acelaşi format compact al telefonului şi exact aceleaşi dimensiuni: 115.2×58.6×9.3 mm. Singura diferenţa minoră este greutatea: iPhone 4S este cu trei grame mai greu decât iPhone 4 (140 grame vs. 137 grame). Sunt însă sigur că dacă ţii iPhone 4S într-o mână şi iPhone 4 în cealaltă nu vei putea să identifici telefoanele pe baza celor trei grame în plus.

Dotări tehnice

Lucrurile se schimbă însă când vine vorba despre dotările tehnice. Dacă la capitolul ecran vorbim de acelaşi Retina Display de 3.5” cu rezoluţie 960×640 pixeli, platforma hardware a fost îmbunătăţită. Procesorul single core A4 a lăsat locul unităţii dual-core A5 cu frecvenţa de 1 GHz dezvoltată pentru Apple de Samsung, la care se adaugă grafica PowerVR SGX543MP2 şi 1 GB RAM.

De asemenea, viteza maximă de conectare la internet prin reţele 3G a crescut de la 7.2 Mbps la 14.4 MBps, iar iPhone 4S va fi disponibil şi în varianta cu 64 GB de memorie internă.

Chiar nu vezi nicio diferenta? Hmm... nici noi!

Camera foto a primit de asemenea îmbunătăţiri: de la 5 MP şi înregistrare video în format HD 720p trecem la 8 MP şi înregistrare video în Full-HD 1080p, camera de pe iPhone 4S beneficiind şi de un nou senzor de lumină.

În schimb, autonomia telefonului rămâne în mare parte similară, o uşoară îmbunătăţire fiind remarcată la cifrele oficiale ale convorbirilor în reţele 3G: 7 ore în loc de 6.

Software – Siri, asistentul personal

iPhone 4S vine din fabrica cu iOS 5, în timp ce utilizatorii iPhone 4 vor avea oportunitatea de a face upgrade la noul sistem de operare dezvoltat de Apple. Singura diferenţă la nivel de software rămâne astfel Siri, asistentul personal care îţi răspunde vocal la întrebări şi este capabil să-ţi afişeze pe telefon diverse task-uri pe care le dictezi.

Pentru noi, Siri are însă o utilitate redusă ce tinde vertiginos spre zero, întrucât aistentul personal nu cunoaşte limba română şi răspunde numai la comenzi în engleză, franceza şi germană.

Siri, singurul atu software al lui iPhone 4S

Am iPhone 4. Merită să fac upgrade?

Dacă ai iPhone 4, atunci nu ai motive suficient de bune să faci un upgrade la iPhone 4S. Chiar dacă există îmbunătăţiri destul de semnificative la capitolul dotări tehnice, acestea nu sunt senzaţionale, iar iPhone 4 îşi face treaba foarte bine, inclusiv în jocuri şi în privinţa calităţii fotografiilor. În plus, Siri nu te ajuta prea mult dacă eşti român. Dacă încă mai ai dubii, sunt sigur că preţul prohibitiv anunţat pentru iPhone 4S (2.700 lei la liber, preţ estimativ pentru România) te va convinge să rămâi alături de iPhone 4.

Nu am iPhone 4. Merită să cumpăr iPhone 4S?

Dacă nu ai iPhone şi ai aşteptat lansarea iPhone 4S pentru a-ţi cumpăra unul, este foarte posibil să fii dezamăgit de noua creaţie Apple. Asta pentru că rivalii de la HTC şi, mai ales, Samsung încep să-şi arate colţii din ce în ce mai mult cu telefoane cu display mai mare şi dotări tehnice superioare.

Dacă totuşi vrei neapărat un iPhone, în special pentru iOS, ar fi bine să te gândeşti la achiziţionarea unui iPhone 4. Chiar dacă acum s-ar putea să ţi se pară vechi, vorbim în mare parte de acelaşi telefon ca iPhone 4S care vine cu un avantaj major: preţul mai mic, întrucât iPhone 4S se va vinde la acelaşi preţ ca iPhone 4 înainte de lansarea noului telefon.

2 comentarii

  1. Sorin

    9 octombrie 2011 la 19:26

    …Evident ca nu se merita !!!

  2. tavutzu

    27 octombrie 2011 la 22:42

    nu cred ca se merita , momentan iphone 4s se gaseste doar prin intermediari in romania si la un pret de 850 -1000 e

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri