GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 5S sau iPhone 5C sau iPhone 5

Autor: Echipa Giz.ro

iPhone 5S şi iPhone 5C sunt noile smartphone-uri ale celor de la Apple care vin înlocuiască predecesorul iPhone 5 şi, respectiv, să ofere o alternativă mai ieftină la acesta.

Într-o schimbare radicală de strategie menită să contracareze cel puţin parţial creşterea semnificativă a vânzărilor pentru smartphone-urile cu Android, Apple a renunţat la tradiţie şi a lansat două iPhone-uri simultan.

iPhone 5S este urmaşul natural al modelului iPhone 5 şi, aşa cum sugerează şi numele, reprezintă mai degrabă o evoluţie decât o revoluţie, prin care produsul său de referinţă primeşte o actualizare necesară.

Între timp, iPhone 5C păstrează în mare măsură specificaţiile lui iPhone 5 şi se adresează unui segment de utilizatori cu buget mai mic, dar care în acelaşi timp apreciază şi posibilitatea de personalizare prin alegerea unei culori distincte pentru carcasă.

Specificaţii tehnice iPhone 5S, iPhone 5C şi iPhone 5

iPhone 5SiPhone 5CiPhone 5
EcranIPS, 4”, 640×1136IPS, 4”, 640×1136IPS, 4”, 640×1136
ChipsetApple A7Apple A6Apple A6
ProcesorN/Adual-core, 1.3 GHzdual-core, 1.3 GHz
GraficaN/APowerVR SGX 543MP3PowerVR SGX 543MP3
Memorie RAMN/A1 GB1 GB
Memorie interna16/32/64 GB16/32/64 GB16/32/64 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi, bluetooth4G, Wi-Fi, bluetooth4G, Wi-Fi, bluetooth
Camera foto8 MP, Full HD8 MP, Full HD8 MP, Full HD
Acumulator1440 mAh1440 mAh1440 mAh
OSiOS 7iOS 7iOS 7
Dimensiuni123.8×58.6×7.6 mm124.4×59.2×9 mm123.8×58.6×7.6 mm
Greutate112 grame132 grame112 grame

Design şi construcţie

În ultimii ani, Apple ne-a obişnuit cu schimbări minore pentru gama iPhone din punct de vedere al designului, iar noile iPhone 5S şi iPhone 5C nu fac excepţie de la această regulă, mai ales că păstrează aceeaşi dimensiune a ecranului ca şi iPhone 5.

Practic, reţeta de succes implementată pe iPhone 5 a fost păstrată, cu un ecran care acoperă cea mai mare suprafaţă a părţii frontale şi un buton de home plasat central în partea de jos. Totuşi, butonul de home de pe iPhone 5S este acum înconjurat de un “inel” argintiu şi nu mai include pătratul din centru disponibil pe iPhone 5C şi iPhone 5. Schimbarea a fost provocată de introducerea unui cititor de amprente botezat Touch ID, o măsură de securitate rar întâlnită, dar nu complet nouă în segmentul telefoanelor mobile. Inelul are rolul de a activa cititorul de amprente, care poate funcţiona şi în iTunes atunci când cumperi o aplicaţie.

iPhone 5S si iPhone 5C inlocuiesc iPhone 5

iPhone 5S si iPhone 5C inlocuiesc iPhone 5

Toate cele trei telefoane păstrează designul clasic, simplu şi eficient pentru marginile uşor rotunjite, grosimea de numai 7.6 mm şi partea din spate, “bulversată” doar de camera foto.

În cazul lui iPhone 5C, principală diferenţa apare la materialele de construcţie. Dacă iPhone 5S păstrează aluminiul utilizat pe iPhone 5 care conferă aspectul premium, iPhone 5C are o carcasă din plastic pentru a reduce costurile şi, implicit, preţul de comercializare. Deşi arată elegant ca urmare a faptului că spatele şi părţile laterale sunt realizate dintr-o singură bucată, diferenţa faţă de iPhone 5S şi iPhone 5 este relativ uşor de sesizat.

În plus, Apple a îmbogăţit substanţial şi culorile în care sunt disponibile noile telefoane. iPhone 5 poate fi cumpărat doar în alb şi negru, însă iPhone 5S renunţă la acestea în favoarea a trei noi culori: argintiu, gold şi gri, ultima cunoscută oficial sub numele “new space grey”. Această ultimă variantă are partea frontală şi marginile de pe partea spate negre, dar nu este complet neagră.
De asemenea, versiunea Gold este mai degrabă un auriu şters, culoarea fiind asemănătoare cu cea a şampaniei.

iPhone 5C este cel mai variat la acest capitol, de aici provenind cel mai probabil şi litera C din denumire: modelul este disponibil în alb, verde, albastru, roz şi galben. Din nou, lipseşte varianta de culoare neagră.

iphone-5s-touchid

Cititorul de amprente TouchID de pe noul iPhone 5S

Ecran

Unii utilizatori au fost dezamăgiţi că ecranul IPS al lui iPhone 5 a avut doar o rezoluţie de 640×1136 pixeli pentru diagonală de 4”, corespunzătoare unei densităţi de 326 pixeli per inch, însă aceasta s-a dovedit suficientă pentru cei mai mulţi clienţi.

Chiar dacă între timp nouă modă este cea a ecranelor de aproximativ 5” cu rezoluţie HD 720×1080 pixeli şi Full HD 1080×1920 pixeli, iPhone 5S şi iPhone 5C nu aduc nicio schimbare din acest puncte de vedere, astfel că ambele au ecrane construite în tehnologia IPS cu diagonală de 4” şi rezoluţia 640×1136 pixeli. Poate că acest lucru va nemulţumi amatorii de telefoane cu ecrane mai mari, dar există un avantaj major: aplicaţiile dezvoltate pentru iPhone 5 sunt compatibile şi cu cele două telefoane noi, oferind o experienţă de lucru identică fără necesitatea de a aştepta update-uri din partea utilizatorilor.

Platforma hardware

În mod tradiţional, Apple introduce doar îmbunătăţiri minore pentru platforma hardware a smartphone-ului său. Prin urmare, conform aşteptărilor, iPhone 5S mizează pe un chipset Apple A7, iar acesta devine primul chip pentru smartphone-uri construit în tehnologie pe 64 de biţi şi promite un procesor de două ori mai rapid şi o grafică de cinci ori mai rapidă decât iPhone 5. În plus, noul chipset A7 este acompaniat de coprocesorul de mişcare M7, care are rolul de a identifica mişcarea telefonului pentru aplicaţii de fitness sau localizare.

În schimb, cantitatea de memorie internă a rămas aceeaşi pentru ambele noi iPhone-uri: 16 GB, 32 GB sau 64 GB.

Între timp, iPhone 5C este practic un iPhone 5 cu carcasa din plastic, întrucât cele două telefoane împart practic aceleaşi specificaţii hardware. Nu este o decizie neapărat rea, întrucât platforma hardware a lui iPhone 5 este suficient de puternică pentru a rula conţinut multimedia, chiar dacă cifrele nu sunt la fel de impresionante ca în cazul smartphone-urilor cu Android.

Conectivitatea nu a suferit schimbări majore, întrucât toate cele trei telefoane mizează practic pe tehnologiile 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n şi bluetooth, fără ca Apple să dea semne că intenţionează să introducă tehnologia NFC.

iPhone 5S promite o performanta de cinci ori mai mare in jocuri

iPhone 5S promite o performanta de cinci ori mai mare in jocuri

Camera foto

Războiul megapixelilor camerei foto nu mai este la fel de aprig nici pe tărâmul Android, iar Apple încearcă la rândul său să vină cu îmbunătăţiri din alte puncte de vedere. Camera lui iPhone 5S are tot 8 MP ca şi predecesorul său, însă beneficiază de o apertură f/2.2, un senzor cu 15% mai mare şi de un nou tip de blitz numit “True tone Flash”.

Practic, noul Flash are două LED-uri, unul alb şi unul galben, asemănător la culoare cu chihlimbarul. Camera poate folosi cele două LED-uri simultan pentru a obţine culori mai naturale, iar acest lucru se va observa în special pentru tonalitatea pielii. În plus, camera poate acum să înregistreze şi în slow-motion, cu 120 de cadre pe secundă la rezoluţie 720p.

Deloc surprinzător, iPhone 5C mizează pe o cameră foto similară cu cea de pe iPhone 5, lucru valabil şi în cazul camerei foto frontale pentru sesiuni de videochat.

Camera foto a lui iPhone 5 are acum doua LED-uri flash

Camera foto a lui iPhone 5 are acum doua LED-uri flash

Sistem de operare

iPhone 5S şi 5C vor veni din fabrică cu iOS 7, nouă versiune a sistemului său de operare care a fost anunţată încă din luna iunie, dar în buna tradiţie Apple acesta va fi disponibil şi pentru iPhone 5, ca şi pentru alte iPhone-uri mai vechi.

Din acest punct de vedere cele trei telefoane oferă practic aceleaşi funcţionalităţi, acesta fiind de altfel şi unul dintre marile avantaje ale sistemului de operare Apple.

Pe scurt, noul iOS 7 a fost adaptat pentru chipsetul pe 64 de biţi şi iese în evidenţă prin noul design al pictogramelor, prin îmbunătăţirea centrului de notificări şi schimbarea interfeţei pentru camera foto. Probabil însă că una dintre cele mai importante noutăţi este în zona de multitasking, întrucât comutarea între aplicaţii este acum semnificativ mai simplă.

Autonomie

Deloc surprinzător, noile iPhone 5S şi iPhone 5C au primit un acumulator cu o capacitate similară cu cel de pe iPhone 5, şi anume 1440 mAh.

Deşi Apple promite o autonomie uşor mai mare, în practică este puţin probabil că diferenţele să fie majore şi ne aşteptam să ai nevoie de încărcător la finalul fiecărei zile în cazul unei utilizări obişnuite care include navigare pe internet prin conexiuni Wi-Fi şi 3G, convorbiri de 20-30 de minute şi ocazional jocuri.

Conform tradiţiei, niciunul dintre cele trei modele nu oferă acces la acumulator.

Preţ iPhone 5S, iPhone 5C şi iPhone 5

Conform aşteptărilor, iPhone 5S va avea un preţ similar cu cel al lui iPhone 5: 649 USD fără contract. În România, un iPhone 5 costă în prezent aproximativ 2.800 lei, însă este foarte probabil ca în primele luni magazinele online să ceară peste 3.000 lei, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut cu predecesorul său.

Între timp, iPhone 5C va costa 549 USD în Statele Unite şi cel mai probabil aproximativ 2.500 lei în România, posibil chiar mai mult în primele luni, diferenţa faţă de iPhone 5S urmând să fie
de circa 400 lei.

iPhone 5C, varianta mai ieftina a lui iPhone 5S

iPhone 5C, varianta mai ieftina a lui iPhone 5S

Concluzii

iPhone 5S reprezintă un pas înainte pentru Apple, însă nu este nici pe departe unul revoluţionar comparativ cu predecesorul iPhone 5. Designul a rămas în mare măsură acelaşi, principalele îmbunătăţiri fiind consemnate la platforma hardware şi camera foto, în timp ce sistemul de operare va fi acelaşi.

În acest context, un iPhone 5C care “copiază” platforma hardware a lui iPhone 5 poate părea deplasat, însă în realitate acesta se poate dovedi esenţial pentru ca Apple să câştige clienţi pe care până acum nu îi avea din cauza preţului ridicat.

Schimbarea de strategie a celor de la Apple, prin lansarea simultană a două iPhone-uri, este una curajoasă şi, într-o anumită măsură, riscantă. Probabil însă că, aşa cum ne-a obişnuit încă de la lansarea primului iphone în urmă cu şase ani, cele două dispozitive vor avea succes la public şi vor face uitat iPhone 5, care din acest moment va fi retras de la vânzare.

1 comentariu

  1. Andreyy

    22 septembrie 2013 la 23:15

    Eu ca posesor de iPhone 5, chiar nu stiu ce sa fac! Chiar mi-ar place 5S-ul. Voi ce ziceti?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri