GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone 6s sau Samsung Galaxy S6, HTC One M9, Sony Xperia Z5 – ce să aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

iPhone 6s a introdus gesturile 3D Touch pentru ecran şi a primit o cameră foto mai performantă cu care poate luptă şi mai bine împotriva concurenţei cu Android reprezentată în special de Samsung Galaxy S6, HTC One M9 şi Sony Xperia Z5.

Ca în fiecare an, Apple lansează în luna septembrie un nou model de iPhone care se alătură unei pleiade de telefoane de top lansate de producătorii care mizează pe sistemul de operare Android.

În acest an a fost mai degrabă rândul unui update minor pentru smartphone-ul de referinţă al producătorului american, însă la fel se poate spune şi în cazul lui Sony Xperia Z5 şi, mai ales, HTC One, care au adus schimbări în special la camera foto.

Singurul dintre cei patru “armăsari” ai acestui articol care a introdus schimbări radicale la nivelul designului este Samsung, însă acest lucru nu garantează un produs mai apreciat de utilizatorii finali.

Specificaţii tehnice

Iată principalele caracteristici tehnice ale celor patru smartphone-uri de top:

iPhone 6sGalaxy S6HTC One M9Xperia Z5
Ecran4.7”, 1334×7505.1”, QHD5”, FHD5.2”, FullHD
ChipsetApple A9Exynos 740S810S810
ProcesorN/AA53 si A57A53 si A57A53 si A57
GraficaN/AMali-T760MP8Adreno 430Adreno 430
RAM2 GB3 GB3 GB3 GB
Memorie16 GB32 GB32 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto12 MP, 4K16 MP, 4K20 MP, 4K23 MP, 4K
Acumulator1715 mAh2550 mAh2840 mAh2900 mAh
OSiOS 9Android 5.1Android 5.1Android 5.1
Dimensiuni138.3×67.1×7.1143.4×70.5×6.8144.6×69.7×9.6146x72x7.3
Greutate143 grame138 grame157 grame154 grame

Funcţii importante

iPhone 6s şi HTC One M9 mizează pe carcase din aluminiu care reflectă segmentul de piaţă căruia i se adresează. De altfel, ambele telefoane sunt apreciate pentru modul în care arată şi pentru calitatea construcţiei. Modelul taiwanez punctează însă şi prin cele două difuzoare amplasate frontal. În schimb, Samsung Galaxy S6 şi Sony Xperia Z5 au ales să realizeze carcasa spate din sticlă, ceea ce înseamnă o retenţie mai mare de amprente şi murdărie, dar şi o fragilitate sporită la utilizare.

Galaxy S6 aduce cea mai mare diferenta de design

Dintre cele patru telefoane, iPhone 6s este cel mai compact prin prisma dimensiunii mai mici a ecranului, însă nu şi cel mai uşor. Acest titlu neoficial îi revine lui SGS6 prin cele 138 de grame ale sale, spre deosebire de HTC One M9, mai greu cu aproape 20 de grame (157 grame).

Ecranul este unul dintre diferenţiatorii principali. iPhone 6s are cel mai mic display şi rezoluţia cu cea mai mică densitate a pixelilor, însă la 4.7” asigură şi cea mai comodă utilizare datorită formatului compact.

SGS6, One M9 şi Xperia Z5 au ecrane foarte apropiate ca diagonală, de aproximativ 5”, însă doar ultimele două utilizează rezoluţie Full HD. Samsung a preferat să doteze SGS6 cu rezoluţie QHD, una care în practică este greu de diferenţiat comparativ cu Full HD. Prin urmare, produsul sud-coreean nu are neapărat un avantaj la acest capitol.

Există însă un capitol cu potenţial la care 6s iese în avantaj: tehnologia 3D Touch permite ecranului să simtă nivele diferite de presiune aplicate de utilizator, ceea ce echivalează cu noi funcţii. Cea mai importantă este apăsarea prelungită pe iconiţa unei aplicaţii, gest care scoate la iveală o serie de scurtături pentru anumite funcţii fără să fie nevoie să mai deschizi aplicaţia. Practic, vorbim despre scurtarea timpului necesar pentru a accesa anumite funcţii ale aplicaţiilor.

Functia 3D Touch, o nouatate pentru iPhone 6s

Discrepanţe majore apar şi în privinţa platformelor hardware. Galaxy S6 a renunţat la Qualcomm în favoarea unui chipset proprietar Exynos 7420 care utilizează aceleaşi procesoare ARM quad-core ca şi chipsetul Qualcomm Snapdragon 810 regăsit în interiorul lui M9 şi Xperia Z5, astfel că performanţele sunt asemănătoare, mai ales că toate trei au câte 3 GB RAM.

În schimb, misterul încă planează asupra lui iPhone 6s. Concret, ştim doar că vorbim despre un chipset Apple A9, însă nu ştim configuraţia exactă a procesoarelor şi, iar cantitatea de memorie RAM este estimată la 2 GB. În mod cert cifrele nu vor fi la fel de impresionante ca cele oferite de rivali, însă acest lucru nu este tocmai relevant: sistemul de operare iOS este semnificativ mai bine optimizat pentru iPhone decât este Android-ul pentru telefoanele Samsung, HTC şi Sony. Un capitol la care Apple a rămas însă în urmă este memoria internă. Varianta de bază are doar 16 GB, în timp ce rivalii au migrat deja la 32 GB, iar M9 şi Z5 au şi slot pentru carduri microSD.

HTC, primul mare producator care a mizat pe chipset Snapdragon 810

Conecitivitatea este la înălţime din partea tuturor producătorilor, cu Wi-Fi, 3G, 4G cu viteze de până la 300 Mbps, bluetooth, GPS cu Glonass şi NFC (în cazul lui iPhone 6s, NFC-ul funcţionează doar cu aplicaţia Apple Pay).

Camera foto a suferit schimbări importante în cazul a trei dintre cele patru telefoane. iPhone 6 a mărit miza cu un senzor de 12 MP, care teoretic este inferior senzorilor mai mari de pe celelalte telefoane.

Totuşi, în trecut, practică a demonstrat că iPhone este un telefon bun pentru poze şi probabil acest lucru va fi valabil şi cu 6s. Galaxy S6 foloseşte camera de 16 MP, în timp ce HTC a renunţat la UltraPixel în favoarea unui senzor obişnuit de 20 MP. Sony a introdus de asemenea modificări importante şi atacă piaţa cu un senzor de 23 MP.

Fiecare cameră vine cu numeroase funcţii adiacente şi posibilitate de personalizare a setărilor şi fiecare poate înregistra clipuri video în format 4K.

Sony Xperia Z5 are cel mai mare senzor: 23 MP

La nivel software avem în continuare eterna confruntare dintre iOS şi Android, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale. Disponibil pe iPhone 6s, iOS 9 oferă o experienţă de lucru uşoară şi o colecţie vastă de aplicaţii de calitate, dar unele limitări sunt deranjante. Celelalte trei smartphone-uri folosesc Android 5.x Lollipop şi oferă un grad sporit de personalizare şi de modificare a setărilor, însă unele aplicaţii şi funcţii nu sunt la fel de bine dezvoltate. În plus, interfeţele proprietare mai mult încurcă, în special TouchWiz-ul stufos de pe SGS6 sau HTC Sense de pe One M9.

Autonomia rămâne şi în prezent una dintre principalele probleme, iar producătorii contribuie la aceasta prin preferinţa pentru o grosime cât mai mică în detrimentul unui acumulator mai mare.

Aşa se face că cei 2550 mAh ai lui Xperia Z5 şi cei aproximativ 2900 mAh ai lui SGS6 şi One 9 sunt suficienţi pentru a zi obişnuită de lucru şi, eventual, poate ceva mai mult, în funcţie de gradul de activitate.

iPhone face din nou notă discortantă cu un acumulator de numai 1715 mAh, însă optimizarea mai bună face ca autonomia să se învârtă de asemenea în jur de o zi de lucru.

iPhone 6s are cel mai mic acumulator din acest test

Preţ şi disponibilitate

Două dintre smartphone-uri sunt deja prezente pe piaţă. În funcţie de promoţiile existente periodic, poţi găsi un Galaxy S6 la 2.500 – 3.000 lei, în timp ce un HTC One M9 ajunge în intervalul 2.700 – 3.100 lei în acelaşi condiţii.

Xperia Z5 va apărea pe pieţele europene în luna octombrie 2015 pentru 3.000 – 3.200 lei, în timp ce varianta de bază a lui iPhone 6s va ajunge la 3.200 – 3.400 lei.

Prin urmare, dacă nu luăm în calcul ofertele promoţionale, preţurile celor patru smartphone-uri sunt asemănătoare şi depăşesc cu uşurinţă 3.000 lei.

Concluzii

Cele patru smartphone-uri de top au fiecare puncte bune şi părţi mai puţin plăcute. Chiar dacă este mai degrabă un update minor, iPhone 6s are suficiente noutăţi pentru a fi luat în calcul, în timp ce Samsung a schimbat radical designul în încercarea de a recâştiga cota de piaţă. One M9 merge pe aceeaşi reţetă stilistică de trei generaţii, în timp ce Xperia Z5 are de asemenea parte de publicul său.

În final, alegerea pentru un smartphone sau altul îţi aparţine în întregime, în funcţie de propriile preferinţe pentru design de aşteptările tale în prinvinta platformei software sau de performanţele camerei foto. Ţie care dintre cele patru telefoane ţi se pare mai atractiv şi de ce?

1 comentariu

  1. andreyb

    11 septembrie 2015 la 16:04

    s6 edge plus :)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri