Sony Xperia Z5, Z5 Compact şi Z5 Premium – tripleta japoneză

Sony Xperia Z5, Xperia X5 Compact şi Xperia Z5 Premium sunt telefoanele de top ale producătorului japonez, care se adresează unei game diversificate de utilizatori în funcţie de preferinţele pentru diagonala ecranului.

Una dintre principalele critici aduse în permanenţă producătorilor de telefoane este diversitatea limitată a telefoanelor de top în ceea ce priveşte diagonala şi specificaţiile hardware.

Dacă Samsung, HTC şi Apple au optat pentru lansarea unor telefoane mai puternice cu diagonală mai mare, Sony încearcă să împace inclusiv utilizatorii care au nevoie de un terminal compact, dar cu specificaţii de vârf.

Acesta este motivul pentru care noua gamă de top a producătorului nipon include nu mai puţin de trei modele de telefoane care împart o bună parte dintre caracteristicile tehnice, dar care vin cu diferenţe în privinţa ecranelor.

Sony Xperia Z5, Z5 Compact si Z5 Premium
Sony Xperia Z5, Z5 Compact si Z5 Premium

Gama Sony Xperia Z5 – specificaţii comune:

  • chipset Qualcomm Snapdragon 810
  • procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A57 de 2 GHz
  • 2 GB / 3 GB RAM
  • minim 32 GB memorie internă
  • cameră foto de 23 MP cu înregistrare video 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 5.1.1 Lollipop

Funcţii importante

Deloc surprinzător, Sony a adoptat un design unitar pentru cele trei modele, în special pentru că spatele a rămas din sticlă, însă există câteva diferenţe: Z5 şi Z5 Compact au o ramă din aluminiu, în timp ce Z5 Premium are o ramă confecţionată din oţel. Sticla de pe spate are acum un aspect “îngheţat” care cel puţin teoretic ar trebui să ţină departe murdăria şi amprentele. Butonul de Power a fost redesenat şi include cititor de amprente. Z5 Premium vine şi într-o versiune de culoare Chrome al cărui spate reflectă mediul înconjurător şi joacă astfel rol de oglindă.

Spatele este tot din sticla, dar rezista mai bine la praf si apa
Spatele este tot din sticla, dar rezista mai bine la praf si apa

În funcţie de diagonala ecranului, cele trei telefoane au dimensiuni diferite: Z5 măsoară 146x72x7.3 mm şi cântăreşte 154 grame, Z5 Compact are 127x65x8.9 mm şi 138 de grame, iar Z5 Premium are 154.4×75.8×7.8 mm şi 180 de grame.

Toate cele 3 terminale sunt rezistente la apă şi praf datorită certificării IP68 (rezistă până la 30 de minute la o adâncime a apei de cel mult 1.5 metri).

Ecranul este un IPS Triluminos, dar este principalul element care diferenţiază cele 3 smartphone-uri. Z5 beneficiază de un display cu diagonală de 5.2” şi rezoluţie Full HD, în timp ce Z5 Compact mizează pe un ecran de 4.6” cu rezoluţie HD. Din acest punct de vedere, ambele rezoluţii sunt potrivite pentru diagonală pe care o reprezintă.

În schimb, Z5 Premium iese în evidenţă prin faptul că este primul smartphone cu display 4K (rezoluţie 3840×2160 pixeli). Chiar dacă diagonala este mai mare, de 5.5”, densitatea de 806 pixeli per inch este mult prea mare pentru un smartphone. De altfel, inclusiv rezoluţia QHD (2560×1440 pixeli) este considerată prea mare, iar rezoluţia 4K are de patru ori mai mulţi pixeli decât una Full HD. Fără îndoială, vorbim doar despre un truc de marketing fără un avantaj real pentru utilizatori şi cu dezavantajul unui consum mai ridicat de energie.

Sony Xperia Z5 Premium, primul smartphone cu ecran 4K
Sony Xperia Z5 Premium, primul smartphone cu ecran 4K

Toate cele 3 telefoane au o platformă hardware comună concentrată în jurul unui chipset Qualcomm Snapdragon 810, alcătuit din procesor quad-core Cortex A53 de 1.5 GHz şi quad-core Cortex A57 de 2 GHz şi grafică Adreno 430. Desigur, Snapdragon 810 este chipsetul refuzat de Samsung din cauza supraîncălzirii şi acelaşi care echipează şi HTC One M9, însă vorbim de o versiune îmbunătăţită care ar trebui să elimine cel puţin parţial această problemă.

Z5 şi Z5 Premium au la bord 3 GB RAM, în timp ce Z5 Compact se mulţumeşte cu numai 2 GB RAM, însă toate cele trei beneficiază de memorie internă de 32 GB cu posibilitate de extindere cu carduri microSD de până la 200 GB.

Aşa cum era de aşteptat, conectivitatea este una complet şi include Wi-Fi ac, 3G, 4G cu viteze de până la 300 Mbps sau NFC.

De departe, principală noutate a noii game de vârf comparativ cu generaţia precedentă este camera foto. Senzorul Exmor RS de ½.3” are 23 MP şi apertura f/2.0, iar focusul este foarte rapid: doar 0.03 secunde. Desigur, camera poate înregistra clipuri video în format 4K, iar interfaţa aplicaţiei a fost simplificată şi îmbunătăţită.

https://www.youtube.com/watch?v=OGqfFQdSbIw

Toate telefoanele au acumulator care nu poate fi înlocuit de utilizator, iar capacitatea acestuia diferă în funcţie de model. Campion este Z5 Premium cu o baterie de 3430 mAh, în timp ce Z5 mizează pe una de 2900 mAh. Cea mai mică este bateria lui Z5 Cmpact, care ajunge la 2700 mAh. Cel mai probabil, autonomia se va învârti în jurul unei zile, aşa cum se întâmplă cu cele mai multe telefoane de top de pe piaţă.

Le cumpărăm sau nu?

Dintre cele trei telefoane, Z5 Compact are cele mai mari şanse de succes, întrucât este unul dintre puţinele smartphone-uri cu diagonală mai mică de 5” care beneficiază de o platformă hardware de top, similară cu cea a “fratelui” său mai mare. Prin urmare, acesta va fi probabil preferatul celor care caut un telefon puternic, dar mai uşor de manevrat.

Lucrurile sunt mai complicate în cazul lui Z5 şi Z5 Premium, întrucât concurenţa este semnificativ mai puternică, mai ales aproape fiecare producător are câte două modele cu diagonale asemănătoare în portofoliu. Camera foto îmbunătăţită şi designul cu rama din aluminiu sau oţel pot reprezenta avantaje în fata rivalilor, însă în rest caracteristicile sunt în bună măsură similare.

Xperia Z5, telefonul de mijloc al gamei de top de la Sony
Xperia Z5, telefonul de mijloc al gamei de top de la Sony

Preţ Z5, Z5 Compact şi Z5 Premium şi disponibilitate

Z5 şi Z5 Compact vor fi disponibile pe piaţa începând cu luna octombrie 2015, în timp ce Z5 Premium va apărea în magazine începând din noiembrie.

Din păcate, Sony nu a oferit niciun fel de detalii cu privire la preţul de comercializare pentru cele trei telefoane. Dacă luăm în calcul preţurile predecesorilor şi ale rivalilor din momentul lansării, putem anticipa că Z5 va costa undeva între 3.000 – 3.200 lei şi că Z5 Premium va fi disponibil pentru 3.300 – 3.500 lei. Z5 Compact are un statut aparte, întrucât este unul dintre puţinele telefoane de top cu ecran de 4.6”, astfel că preţul va fi probabil apropiat de cel al lui Z5: 2.600 – 2.800 lei.

Video Sony Xperia Z5, Z5 Compact, Z5 Premium:

https://www.youtube.com/watch?v=PG2JLelx5qA

Concluzii

Sony şi-a actualizat seria de telefoane de top Xperia Z cu trei modele foarte asemănătoare ca design, dar totuşi cu suficiente diferenţe pentru a se adresa unei varietăţi de utilizatori cu pretenţii.

Fiecare telefon are practic targetul său: Z5 pentru cei care s-au obişnuit deja cu ecran de 5-5.2”, Z5 Premium pentru cei care preferă un phablet pentru a înlocui şi tableta şi Z5 Compact pentru cei interesaţi de un telefon mai uşor de manevrat şi de ţinut în buzunar.

Tu ce părere ai despre noile telefoane din gama Sony Xperia? Dacă ar trebui să alegi, pe care dintre cele trei le-au cumpăra şi care sunt motivele pentru care ai face asta în detrimentul rivalilor de la Samsung, HTC sau Apple?

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!