GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPhone SE – păreri, poze şi preţuri cu hibridul perfect între iPhone 5S şi 6S

Autor: Echipa Giz.ro

iPhone SE este un smartphone cu diagonala de 4” care combină designul lui iPhone 5S cu platforma hardware a lui iPhone 6S.

iPhone 6 şi iPhone 6S au marcat debutul lui Apple în segmentul telefoanelor cu ecrane mari, însă fanii telefoanelor de mici dimensiuni s-au simţit trădaţi, mai ales că iPhone 5C nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Iată însă că Apple nu a neglijat complet acest segment din ce în ce mai redus de utilizatori şi a intuit o nouă oportunitate de a genera mai multe vânzări. Aşa a luat naştere iPhone SE, care nu include niciun număr în nume din simplul motiv că este un pas intermediar între ultimele două mari generaţii de telefoane.

Practic, Apple a luat un iPhone 5S şi hardware-ul disponibil pe iPhone 6S, a amestecat cele două ingrediente de bază şi a lansat iPhone SE.

iPhone SE imbina doua telefoane iPhone

iPhone SE imbina doua telefoane iPhone

iPhone SE specificaţii

  • ecran de 4”, rezoluţie 1136*640 pixeli
  • chipset Apple A9
  • 16 GB sau 64 GB memorie internă
  • cameră foto de 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 9.3
  • acumulator de 1642 mAh
  • greutate 113 grame

Funcţii importante

La prima vedere, noul iPhone SE nu pare atât de nou, lucru firesc dacă ne gândim de unde îşi trage designul. iPhone 5S a fost însă un telefon apreciat la vremea lui, motiv pentru care şi iPhone SE îşi va găsi numeroşi fani nostalgici după un telefon de top cu ecran mai mic. Fără îndoială, principalul avantaj al telefonului este posibilitatea de a-l utiliza cu o singură mână în aproape orice situaţie.

Noutatea este ca butonul de home a primit funcţie Touch ID pentru citirea amprentei, un element care te va ajuta în multe situaţii să deschizi telefonul mai repede.

Ecranul a păstrat de asemenea caracteristicile clasice ale lui 5S. Prin urmare, ecranul Retina de 4 inch are rezoluție 1136 x 640 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 326 ppi, iar contrastul atinge valoarea 800:1, în timp ce luminozitatea ajunge la 500cd/m2. Ca și la modelul pe care îl “copiază”, sticla care acoperă ecranul este protejată de un înveliş oleofob anti-amprente.

iphone-se-2

iPhone SE pastreaza designul lui iPhone 5S

Specificaţiile cu adevărat interesante sunt cele de la nivelul platformei hardware, întrucât iPhone SE împrumută aproape tot ce are mai bun iPhone 6S, vârful de gamă actual. Prin urmare, vorbim despre un chipset proprietar Apple A9 cu procesor dual-core Twister de 1.84 GHz, grafică PowerVR GT7600 şi 1 GB RAM. De altfel, cantitatea memoriei RAM este singură “scăpare”, în condiţiile în care 6S are 2 GB RAM. În funcţie de capacitatea de stocare, SE va fi disponibil în două variante, de 16 GB sau 64 GB.

Apple nu a făcut rabat nici măcar la camera foto, împrumutată de asemenea integral de la 6S: are 12 MP, flash dual-LED, iar clipurile video sunt înregistrate în format 4K. Atenţie însă, formatul 4K ocupă mult spaţiu şi s-ar putea ca, în cazul variantei de 16 GB, să-l ocupi rapid. În schimb, pasionaţii de selfie-uri vor fi probabil dezamăgiţi să afle că SE beneficiază de o cameră secundară de numai 1.2 MP.

iPhone SE, mic si puternic

iPhone SE, mic si puternic

Unul dintre puţinele aspecte pe care iPhone SE nu le-a împrumutat de la 6S este viteza maximă a conexiunilor de date: 150 Mbps în 4G, spre deosebire de suportul de până la 300 Mbps pentru 6S.

În ciuda dimensiunilor mai mici, iPhone SE nu suferă prea mult la capitolul acumulatorului, care ajunge la 1642 mAh, cu mai puţin de 100 mAh mai mic decât cel al “fratelui” mai mare. Acest lucru ar trebui să asigure o autonomie decentă, de cel puţin o zi de utilizare în regim normal.

Din punct de vedere software, iPhone SE rulează iOS 9.3, sistem de operare ce va fi disponibil şi pe modele mai vechi de iPhone.

Preţ iPhone SE şi disponibilitate

iPhone SE va fi disponibil începând din 31 martie în patru nuanţe de culori, iar preţurile pentru Europa au fost deja anunţate.

Astfel, un iPhone SE de 16 GB va costa 490 de euro, echivalentul a 2.200 – 2.300 lei, în timp ce pentru varianta de 64 GB va trebui să scoţi din buzunar 590 de euro, adică 2.600 – 2.700 lei. Prin urmare, din punct de vedere al preţului, iPhone SE se încadrează între iPhone 5S, disponibil pentru circa 1.700 lei, şi iPhone 6, care costă undeva la 2.700 lei.

iPhone SE alaturi de iPhone 6S si 6S Plus

iPhone SE alaturi de iPhone 6S si 6S Plus

Concluzii

Fanii telefoanelor de top de mici dimensiuni au toate motivele să jubileze. iPhone SE este telefonul potrivit pentru ei datorită ecranului de numai 4” şi a platformei hardware similare cu cea disponibilă pe vârful de gamă iPhone 6S.

De asemenea, preţul este unul decent raportat la sumele solicitate în mod obişnuit de Apple pentru produsele sale. Prin urmare, ne aşteptăm ca noul telefon Apple să aibă succes la vânzări şi să genereze urmaşi pe măsură ce viitorul iPhone 7 îşi va face apariţia.

5 comentarii

  1. gizsucks

    23 aprilie 2016 la 08:12

    ahahaha =]]] casuta aceea bif pt a putea comenta e singura pe care am vazut-o vreodata, probabil e defapt, "aboneaza-te la newsletterul nostru" noi cei de la gizsucks avem grija ca tu sa aflii toate gunoaiele, pt ca noi suntem niste cartoane. good ideea gizstincks, go for it !!

  2. Mariana

    26 decembrie 2016 la 21:01

    Cel mai performant telefon pina la moment….. innecat in bere, dar oricum lucreaza la 100 %!!!!!

  3. ioan frandes

    1 martie 2017 la 18:43

    Aveti iphone 6 la ofertã, si cât ar codta rata lunarã, cât e perioada promotionalã?

    • Echipa Giz.ro

      4 martie 2017 la 21:13

      Noi nu vindem telefoane. De fapt, nu vindem nimic :)

  4. Florin

    2 septembrie 2017 la 16:38

    Are exact aceeasi memorie de 2 G ca si 6 s nu 1 cum scrieti voi

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri