GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Vibe X2 review – smartphone de calitate

Testat pe data de 21 ianuarie 2015
Pe scurt: Lenovo Vibe X2 este un smartphone cu ecran de calitate care îţi permite să rulezi fluent orice aplicaţie, însă unele decizii de design şi preţul destul de mare pot influenţa decizia de cumpărare.
Produs testat: Lenovo Vibe X2   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 1900 Lei

Când auzi numele Lenovo, probabil că primul lucru la care te gândeşti este reprezentat de apreciatele laptopuri de business din gama ThinkPad.

Lenovo este însă şi al patrulea producător de smartphone-uri din lume, conform datelor din al treilea trimestru al anului 2014, după Samsung, Apple şi Xiaomi, în special datorită vânzărilor înregistrate în China, patria natală a companiei.

În august 2014, producătorul chinez a intrat oficial şi pe piaţa din România cu o gamă de telefoane ieftine şi de nivel mediu şi a reuşit să vândă deja 60.000 de smartphone-uri. Impulsionată de rezultatele pozitive, compania a prins curaj şi a adus în România şi Lenovo Vibe X2, unul dintre smartphone-urile sale high-end.

Este însă pregătită Lenovo pentru a juca în “liga mare” alături de Samsung sau HTC? Un test de aproximativ o săptămână cu Vibe X2 este destul de edificator în acest sens, motiv pentru care te invităm să afli impresiile noastre (subiective) despre acest telefon.

Lenovo Vibe X2 este unsmartphone performant

Lenovo Vibe X2 este unsmartphone performant

Ce este Lenovo Vibe X2

Lenovo Vibe X2 este un smartphone de top cu ecran de 5” adresat utilizatorilor care au nevoie de un telefon performant în orice aplicaţie.

Specificaţii tehnice Lenovo Vibe X2

Lenovo Vibe X2
EcranIPS, 5”, 1920×1080 pixeli
ChipsetMediaTek MT6569M
Procesor2x quad-core 2 GHz si 1.7 GHz
GraficaPowerVR G600
Memoria RAM2 GB
Memorie interna32 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi ac
Camera foto13 MP, video 1080p
SoftwareAndroid 4.4.2 KitKat
AcumulatorLi-Ion 2300 mAh
Dimensiuni140.2×68.6×7.3 mm
Greutate120 grame

Ce ne-a plăcut

Dacă eşti obişnuit cu telefoanele cu ecran mare, Vibe X2 este potrivit pentru tine: chiar dacă ecranul are o diagonală de 5”, telefonul stă foarte bine în mână şi poate fi utilizat cu uşurinţă, mai ales că are o greutate de numai 120 de grame. Aspectul estetic nu impresionează, dar este eficient: mai degrabă pătrăţos, Vibe X2 are margini uşor rotunjite, iar rama din jurul display-ului este subţire.

Cartela SIM se introduce prin laterală stângă, în timp ce pe dreapta există butonul de on/off şi cel pentru volum. Căştile se conectează prin jack-ul de 3.5 mm amplasat în partea superioară, în timp ce portul microUSB pentru încărcător este în partea de jos.

Noi am avut la test varianta albă a lui X2, însă pe piaţa există şi versiunea neagră. Indiferent de alegere, spatele este unul simplu, cu camera foto amplasată în colţul de stânga sus, în timp ce pe mijloc există logo-ul producătorului. În partea de jos găseşti şi un difuzor.

Spatele lui Vibe X2 este simplu

Spatele lui Vibe X2 este simplu

Ecranul IPS LCD este unul dintre principalele puncte forte ale lui Vibe X2 şi beneficiază de o rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, una ideală pentru diagonala de 5”. Culorile sunt reprezentate fidel, iar contrastul este unul foarte bun, la fel ca şi unghiurile de vizualizare. De asemenea, în lumina puternică a soarelui, ecranul este lizibil, astfel că poţi folosi telefonul fără mari probleme şi în astfel de condiţii.

Ecranul lui Lenovo Vibe X2 este de buna calitate

Ecranul lui Lenovo Vibe X2 este de buna calitate

În cazul platformei hardware, Lenovo a optat pentru un chipset MediaTek. Chiar dacă în teorie nu sună la fel de impresionant precum un Qualcomm Snapdragon din seria 800, chipsetul MT6595M este al doilea cel mai performant din portofoliul MediaTek (versiunea superioară, MT6595, este dedicată ecranelor QHD şi camerelor cu înregistrare 4K).

Chipsetul MT6595M include un procesor octa-core cu patru nuclee ARM Cortex A17 de 2 GHz şi patru nuclee ARM Cortex A7 de 1.7 GHz, la care se adaugă grafica PowerVR G600, 2 GB RAM şi o memorie internă de 32 GB care nu poate fi extinsă prin carduri microSD.

Rezultate in benchmarkuri pentru Vibe X2

Rezultate in benchmarkuri pentru Vibe X2

Pretenţiile emise de chipsetul MediaTek care propulsează Vibe X2 sunt confirmate de practică, întrucât telefonul rulează fluent orice tip de conţinut. Astfel, navigarea prin homescreen-uri este rapidă, la fel ca şi utilizarea unui banal browser, ascultarea pieselor muzicale favorite în fundal sau redarea unor clipuri video MKV în format HD şi Full HD. De asemenea, nu am întâmpinat niciun fel de blocaj în jocuri pentru Android destul de pretenţioase precum Asphalt 8: Airborne sau Need For Speed: Most Wanted.

Telefonul se descurca bine in orice aplicatii

Telefonul se descurca bine in orice aplicatii

Adevărul este că mă aşteptam la performanţe bune din partea telefonului, motiv pentru care principalul punct de atracţie pentru mine a fost reprezentat de platforma software, iar în acest caz Lenovo a optat pentru Android 4.4.2 KitKat acompaniat de interfaţă proprietară Vibe UI.

La fel ca aproape toţi ceilalţi producători, Lenovo şi-a pus puternic amprenta asupra designului şi funcţionalităţii Androidului, însă de data aceasta vorbim de numeroase funcţii minore, dar utile în activitatea de zi cu zi.

La fel ca Samsung sau HTC, Lenovo a implementat o serie de funcţii activate prin gesturi, cum ar fi aprinderea ecranului cu dublu-tap, însă cea mai interesantă este activarea camerei foto prin simpla ţinere a telefonului în mod landscape în plan orizontal, adică conform gestului natural de a realiza o fotografie.

Există şi o serie de funcţii smart, precum creşterea volumului sonerie dacă telefonul este în buzunar sau scăderea acestuia când iei telefonul în mână, opţiuni disponibile şi pe smartphone-urile HTC.

Ultimate Power Saver Mode îţi permite să dezactivezi toate funcţiile cu excepţia celor de telefonie (apeluri şi SMS-uri), pentru a creşte autonomia. Această opţiune este disponibilă şi pe Samsung Galaxy S5, însă Lenovo a dus conceptul mai departe: poţi stabili anumite ore în care acest profil să fie activ (de exemplu, noaptea) sau poţi chiar să setezi telefonul să se închidă automat între anumite intervale orare.

Meniul de notificări este unul bogat, însă interesant este că poţi acorda prioritate anumitor aplicaţii care să folosească LED-ul de stare, în timp ce funcţia de screenshot îţi permite să captezi şi doar o parte a ecranului.

Deloc surprinzător, şi Lenovo Vibe X2 vine cu numeroase aplicaţii preinstalate, iar printre acestea se număra Facebook, AccuWeather, Evernote, Kingston Office, Navigate Route 66 sau Twitter, plus jocurile Asphalt 8: Airborne, Green Farm 3, Real Footbal şi Spider Man, ultimele două în versiune demo, prin intermediul unui parteneriat cu Gameloft. Oricare dintre aceste aplicaţii şi jocuri pot fi dezinstalate.

Există inclusiv un browser proprietar, botezat misterios UC Browser, care afişează rapid paginile şi beneficiază de numeroase opţiuni de personalizare. În plus, telefonul beneficiază din fabrică şi de Security, un antivirus care nu consumă multe resurse.
În schimb, aplicaţiile proprietare Shareit şi Syncit, pentru partajare de informaţii şi, respectiv, backup-ul datelor importante, nu sunt foarte utile şi nu pot fi dezinstalate.

Camera de 13 MP de pe X2 este departe de a impresiona, însă oferă rezultate decente, în special pe timp de zi. În general, culorile sunt reprezentate fidel, iar contrastul este unul ridicat, cu excepţia fotografiilor în care lumina soarelui este puternică.

În unele cazuri rare, camera are nevoie de 2-3 secunde pentru a focusa (în special în cazul scenelor “aglomerate”), însă în rest se descurcă bine. Iată câteva rezultate pe timp de zi:

Printre puţinele funcţii suplimentare ale camerei se numără HDR, însă rezultatele sunt departe de cele aşteptate: imaginea HDR este la fel sau chiar mai puţin bună decât imaginea normală, poate şi pentru că fotografia HDR este realizată în 1-2 secunde, mult mai repede decât în cazul altor telefoane.

Nu lipseşte nici funcţia de panoramă:

hdr

Poza fara HDR (stanga), respectiv cu HDR (dreapta)

Din păcate, vremea nu a fost de partea noastră pe parcursul testelor, întrucât în fiecare seară în zona Bucureştiului a fost o ceaţă densă. Acest lucru a afectat inevitabil calitatea fotografiilor nocturne, însă rezultatele sunt decente:

Iată şi un clip video Full HD la 30 fps realizat cu Vibe X2:

Unul dintre compromisurile făcute de Lenovo a fost la capacitatea acumulatorului Li-Po: acesta are numai 2300 mAh, lucru ce explică măcar parţial şi greutatea de numai 120 de grame.

În practică, X2 este capabil să termine ziua de lucru în cazul unei utilizări obişnuite (câteva zeci de minute de apeluri, navigare pe internet, un mic joc etc), însă nu este cazul să te aştepţi la minuni. În cele mai multe cazuri va trebui să încarci telefonul la finalul fiecărei zile, asta în condiţiile în care există telefoane de top capabile de o autonomie de o zi şi jumate sau chiar două zile, cum este Samsung Galaxy S5.

Ce scârţâie

Lenovo Vibe X2 are un design decent, însă decizia de a folosi patru straturi de culori diferite pentru partea laterală a răpit puţin din aspectul estetic al terminalului. Aici sunt însă subiectiv: chiar dacă mie nu-mi place cum arată partea laterală, câţiva prieteni au găsit soluţia interesantă şi inedită. Chestie de gusturi.

Partea laterala are un design neobisnuit

Partea laterala are un design neobisnuit

Cele două butoane pentru power şi volum au un joc destul de deranjant şi par să fie fragile la atingere, aşa că îţi recomandăm precauţie la utilizarea excesivă a acestora.

Butoanele lui Vibe X2 sunt destul de fragile

Butoanele lui Vibe X2 sunt destul de fragile

La capitolul software, Lenovo a “împrumutat” o bună parte din designul folosit de Apple pentru iOS, în special în privinţa meniului Settings. Asta nu m-a deranjat însă atât de mult precum decizia producătorului de a nu oferi un App Drawer, adică acel meniu separat unde găseşti toate aplicaţiile instalate pe telefon.

În cazul lui Lenovo Vibe X2, toate aplicaţiile trebuie să existe pe unul dintre homescreen-uri, un element deranjant dacă ai multe aplicaţii pe care le foloseşti doar ocazional. Soluţia este să sortezi într-un folder toate aceste aplicaţii mai puţin utile, dar pe care le foloseşti din când în când. Alternativ, poţi încerca să foloseşti un alt launcher sau doar o aplicaţie precum AppDrawer, care îţi generează un astfel de App Drawer.

Aplicaţiile multimedia proprietare îşi fac bine treaba, în special playerul audio, însă cel video nu are suport pentru sunetul AC3, iar rularea filmelor se face doar cu luminozitatea la maxim. Prin urmare, recomand utilizarea unei aplicaţii 3rd party, iar VLC este una dintre cele mai bune soluţii în acest sens.

Pentru moment, nu ştim când va primi Lenovo Vibe X2 un update la Android 5.0 Lollipop, însă probabil că acesta va sosi la un moment dat.

Absenta unui App Drawer este destul de deranjanta

Absenta unui App Drawer este destul de deranjanta

Preţ Lenovo Vibe X2 şi disponibilitate

Lenovo Vibe X2 este deja disponibil în magazinele de comerţ electronic din România. Telefonul există în variantele alb şi negru, doar în versiune cu memorie internă de 32 GB şi costă 1.900 lei.

Din păcate, preţul solicitat de Lenovo este unul destul de ridicat chiar şi atunci când comparam Vibe X2 cu unele dintre cele mai puternice smartphone-uri de pe piaţă. De exemplu, LG G3 costă 2.000 lei, în timp ce un Sony Xperia Z2 a ajuns la aproximativ 1.900 lei, iar un Nexus 5 este aproximativ 1.500 lei.

Este adevărat că Samsung Galaxy S5 (2.200 lei) sau HTC One (2.300 lei) sunt în continuare mai scumpe, însă pe de altă parte Lenovo ar fi trebuit să vină cu un preţ ceva mai accesibil pentru a reuşi să câştige o cotă de piaţă cât mai bună în segmentul telefoanelor de top.

Lenovo X2 are un pret destul de piperat

Lenovo X2 are un pret destul de piperat

Concluzii

Lenovo Vibe X2 respectă aproape toate cerinţele unui smartphone de top, de la ecranul excelent şi până la platforma hardware puternică capabilă să ruleze orice tip de conţinut. Cu dimensiuni potrivite şi o greutate de invidiat, telefonul este uşor de utilizat cu o singură mână şi se descurcă onorabil şi în privinţa camerei foto şi a autonomiei.

Designul atipic al părţii laterale şi unele funcţii ale interfeţei proprietare aplicate peste Android pot deranja anumiţi utilizatori, însă preţul rămâne probabil cel mai important factor care poate limita succesul de piaţă al lui Vibe X2. Probabil însă că în următoarele luni ne putem aştepta ca acesta să scadă uşor.

Vibe X2 este o optiune de luat in calcul

Vibe X2 este o optiune de luat in calcul

Pro

  • uşor de utilizat
  • ecran excelent
  • performanţe bune în orice aplicaţii

Contra

  • design atipic pentru partea laterală
  • unele lipsuri software
  • preţ destul de ridicat

8 comentarii

  1. Dan

    24 februarie 2015 la 11:40

    În China costă 200$ iar la noi cu 500$, bănuiesc ca reprezentanții din țara noastră vor să beneficieze de pe urma prostiei.

    • adela

      8 iunie 2015 la 20:53

      Ia-l din China sa vezi cat mai dai taxe vamale si transport. Apoi daca ai probleme cu el iar platesti transport asa ca ajungi cam tot acolo. Plus de asta nu te obliga nimeni sa-l cumperi la liber. Foarte multi deja au un abonament pe care la un moment dat il pot prelungi si sa-si ia telefon la preturi mult mai mici.

  2. alex(

    10 mai 2015 la 08:27

    Stimate reviewer, te rog nu mai folosi concluzii de genul minus la partea software: tel nu are nici un minus este optimizat de 2 ori mai bine decât androidul clasic care este complet idiot din punctul meu de vedere. Mie app drawer ul mi se pare inutil și consumator de resurse. Nu sunt fan Crapple dar folosesc BlackBerry și acolo eficienta este litera de lege( OS 10). Plănuiesc sa cumpăr acest telefon ( pe rosu, ca din păcate negru nu se găsește în Europa- Lenovo, ce ai? Te comporți absolut la capitolul asta, Europa nu e pitzipoanca ca Asia….ca sa vrea doar alb auriu și alte culori…) l-am probat intensiv prin amabilitatea celor din Lenovo Shop și sincer m-a impresionat: Rupe! Singurele minusuri al acestui telefon sunt: lipsa varianta pe negru, lipsa accesoriile baterie aditionala și boxa JBL( de vazut pe net smechere amandoua) si daca ți le iei sunt tot asa doar pe alb…prețul acum s-a ieftinit mult: la 1350 lei e aproape perfect!

    • Daniel Popescu

      10 mai 2015 la 17:53

      Gusturile difera. Ceea ce tie nu ti se pare un minus poate fi un punct negativ pentru alti potentiali cumparatori.

  3. Cornel

    8 iunie 2015 la 23:46

    Buna ziua,

    Va rog sa imi spuneti ce telefon recomandati intre Lenovo Vibe X2 si Huawei Ascend P7. Multumesc, o zi frumoasa!

  4. bianca

    24 iulie 2015 la 12:29

    samsung s3 face poze mult mai reusite decat acest telefon. Nu imi explic cum poate un smartphone sa aiba un stabilizator atat de prost! degeaba are camerele mari! nici macar decente nu poti numi pozele! imi pare rau ca l-am cumparat. O sa il schimb cu un S4. Mi se pare mult mai util!

  5. FARMATU CRISTINA

    13 octombrie 2015 la 10:23

    este cel mai prost telefon posibil, am achizitionat 2 de la emag, unul dintre ele nu a mers de nou, mi l-au inlocuit.
    Acum la 2 luni la amandoua le-a aparut dunga galbena pe display, sunt in srvice de 2 saptamani…..si nu au piese, cei din service spun ca este placa dusa si display….

  6. ockiu

    21 februarie 2016 la 08:44

    este cel mai mare gunoi de smartphone … intalnit.
    de cand l-am luat am avut probleme cu bateria. tinea doar 4h daca nu`l foloseai prea tare.
    apoi dupa updatele la android 5 a inceput sa tina 6h …
    acum nu`i mai porneste ecranul … pur si simplu`
    un gunoi mai mare nu mi-a dat sa vad.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri