GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Noul HTC One (M8) vs. Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, iPhone 5S

Autor: Echipa Giz.ro

Segmentul smartphone-urilor de top a primit un membru proaspăt prin noul HTC One, cunoscut şi sub numele de cod M8, care continuă reţeta de succes a predecesorului HTC One, dar care primeşte mici îmbunătăţiri care să îl ajute în lupta cu rivalii săi.

Astfel, noul HTC One (M8) se alătură lui Samsung Galaxy S5 şi Sony Xperia Z2, alte două smartphone-uri puternice lansate în primele luni ale anului.

Construcţia, designul şi software-ul reprezintă principalele elemente care diferenţiază cele trei telefoane, în condiţiile în care platforma hardware este în mare parte aceeaşi.

Pe de altă parte, cele trei terminale au un rival cel puţin la fel de puternic în tabăra Apple. iPhone 5S se bucură în continuare de o popularitate majoră datorită designului şi sistemului de operare iOS, chiar dacă inevitabil platforma hardware, dar şi diagonala ecranului, par să fie uşor depăşite pentru nivelul acestui an.

Specificaţii tehnice

Din punct de vedere hardware, cele trei smartphone-uri cu Android din această comparaţie sunt foarte asemănătoare, aşa cum se poate remarca şi din tabelul de mai jos:

HTC One (M8)Galaxy S5Xperia Z2iPhone 5S
Ecran5”, FHD5.1”, FHD5.2”, FHD4”, 640×1136
ChipsetS801S801S801Apple A7
ProcesorKrait 400Krait 400Krait 400dual-core, 1.3 GHz
GraficaAdreno 330Adreno 330Adreno 330PowerVR G6430
RAM2 GB2 GB3 GB1 GB
Memorie16 GB16 GB16 GB16 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto4 MP, Dual16 MP, FHD20 MP, 4K8 MP, FHD
Acumulator2600 mAh2800 mAh3200 mAh1560 mAh
OSAndroid 4.4Android 4.4Android 4.4iOS 7
Dimensiuni146.4×70.6×9.4142×72.5×8.1147×73.3×8.2123.8×58.6×7.6
Greutate160 grame145 grame163 grame112 grame

Design şi construcţie

HTC One a fost, probabil, cel mai apreciat smartphone de top al generaţiei precedente din punct de vedere al designului, astfel că nu este o surpriză că HTC One 2014 continuă reţeta de succes a acestuia. Asemănările la nivel fizic sunt izbitoare, de la construcţia din aluminiu şi până la cele două speakere frontale BoomSound din părţile de sus şi de jos. În plus, funcţiile de back, home şi Recent Apps au fost integrate în ecran, astfel că nu mai apar ca butoane separate sub display. O altă noutate majoră este camera adiţională amplasată pe partea din spate, despre care vom vorbi însă la momentul potrivit.

Sony Xperia Z2 este de asemenea un telefon elegant, datorită sticlei de pe faţă şi spate şi a materialelor metalice de pe părţile laterale, însă rezistenţa la apă şi praf a generat şi o greutate relativ mare de 163 de grame.

În schimb, Samsung Galaxy S5 face notă discordantă prin faptul că utilizează plasticul pentru carcasa din spate, aceasta fiind acoperită cu unele striaţii pentru a asigura o aderenţă mai bună în mâini.

iPhone 5S este, fără îndoială, cel mai compact smartphone din această comparaţie, datorită ecranului de mici dimensiuni şi a greutăţii de numai 112 grame. Telefonul produs de Apple iese în evidenţă prin liniile elegante de design şi calitatea construcţiei, avantaje care sunt păstrate de la versiunile precedente.

HTC One 2014 este disponibil intr-o varietate de culori

HTC One 2014 este disponibil intr-o varietate de culori

Ecran

Cei patru producători folosesc nu mai puţin de trei tehnologii pentru ecranele smartphone-urilor lor de top, care au devenit deja tradiţionale. Noul HTC One (M8) mizează pe SuperLCD3, iar Sony Xperia Z2 are un panou IPS de tip Triluminos, ecranul lui Phone 5S de tip IPS, în timp ce Samsung Galaxy S5 mizează pe SuperAMOLED-ul care oferă culori săturate, dar unghiuri foarte bune de vizualizare.

Indiferent de alegere, vei avea parte de un ecran de bună calitate, principala diferenţă dintre cei trei Androizi şi iPhone 5S fiind la nivel de dimensiuni şi rezoluţie. Noul HTC One 2014, Xperia Z2 şi Galaxy S5 au aproximativ aceeaşi diagonală (5”-5.2”) şi rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, devenită deja standard pentru smartphone-urile de top.

În schimb, iPhone 5S are o diagonală de 4” şi rezoluţie 640×1136 pixeli. Deloc surprinzător, telefonul Apple stă cel mai prost la capitolul densitate cu cei 326 pixeli per inch ai săi, comparativ cu cei circa 424-441 PPI ai rivalilor. Acest lucru nu reprezintă însă un dezavantaj în utilizarea de zi cu zi, întrucât densitatea de pixeli de pe iPhone 5S este mai mult decât suficientă pentru utilizatorii obişnuită.

Samsung Galaxy S5 are cea mai mare diagonala dintre smartphone-urile din aceasta comparatie

Platforma hardware

Toate cele trei smartphone-uri cu Android din această comparaţie utilizează cea mai nouă platforma hardware dezvoltată de Qualcomm, şi anume Snapdragon 801. Aceasta este alcătuită dintr-un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2.3 GHz (cu menţiunea că cel disponibil pe Galaxy S5 are 2.5 GHz) şi chip grafic Adreno 330. Xperia Z2 iese în evidenţă prin 3 GB RAM, care ar trebui să se simtă în special în jocuri şi aplicaţii multimedia, dar şi în utilizarea de zi cu zi, în timp ce noul One şi S5 au “doar” 2 GB RAM.

În schimb, platforma hardware a lui iPhone 5S pare acum învechită. Totuşi, pe lângă faptul că Apple nu are nevoie de un hardware de ultimă generaţie datorită optimizării mai bune a iOS-ului, iPhone 5S a fost lansat în urmă cu şase luni. Acesta mizează pe un chipset proprietar Apple A7 cu procesor dual-core de 1.3 GHz bazat pe ARM v8 cu grafică PowerVR G6430 şi numai 1 GB RAM.

Aceste dotări hardware permit tuturor telefoanelor să ruleze fluent sistemul de operare, aplicaţiile, dar şi jocurile, inclusiv cele solicitante pentru GTA V sau cele din seria Need Ford Speed, precum şi filmele în format Full HD.

Toate telefoanele au o versiune de baza de 16 GB şi beneficiază de conectivitate 3G şi 4G cu viteze de download de până la 150 Mbps în cazul Androizilor şi 100 Mbps pentru 5S. iPhone 5S este însă singurul a cărui memorie internă nu poate fi extinsă cu carduri microSD. De asemenea, iPhone 5S fiind singurul care nu suportă standardul Wi-Fi ac şi care nu integrează tehnologia NFC.

Toate cele patru smartphone-uri au platforme hardware puternice

Camera foto

HTC a mizat pe o strategie diferită în privinţa camerei foto şi a mizat pe tehnologia UltraPixel în cazul predecesorului One, însă noul One (M8) vine cu o noutate şi mai interesantă: Dual Camera.

Pe scurt, noul HTC One are două camere foto pe partea din spate, care permit ajustarea focusului şi alte efecte, dar fără să mai beneficieze de stabilizator optic de imagine.

Xperia Z2 şi Galaxy S5 beneficiază de asemenea de posibilitatea de a schimba focusul, însă în cazul lor acest lucru se realizează cu o singură cameră.

Între timp, Galaxy S5 are o cameră foto de 16 MP cu numeroase tipuri de scene şi efecte, aşa cum se întâmplă şi în cazul lui Z2, cu a sa camera de 20.7 MP. Numărul de MP nu este însă esenţial, iar în realitate calitatea pozelor este bună pentru fiecare telefon în parte, cu avantajele şi dezavantajele sale, lucru valabil inclusiv în cazul lui 5S, a cărui cameră are doar 8 MP.

Sony a trecut deja la filmări în format 4K în cazul lui Z2, în timp ce celelalte smartphone-uri pot înregistra în format Full HD. Galaxy S5 şi Xperia Z2 pot înregistra cu 60 de cadre pe secundă, un element important în cazul scenelor de mare viteză.

Noul HTC One 2014 are doua camere foto amplasate pe partea din spate

Noul HTC One 2014 are doua camere foto amplasate pe partea din spate

Software

În condiţiile în care platformele hardware diferenţiază cu greu telefoanele de top, software-ul are potenţialul de a face diferenţa. Astfel, chiar dacă utilizează Android 4.4 KitKat, noul HTC One, Galaxy S5 şi Xperia Z2 se diferenţiază prin interfeţele grafice diferite.

HTC One (M8) mizează pe HTC Sense 6.0, care continuă să beneficieze de aplicaţia Blinkfeed, practic un agregator de ştiri plasat pe unul dintre Homescreen-uri. Una dintre noutăţile lui HTC Sense 6.0 este Motion Launch, prin care utilizatorul are posibilitatea de a închide şi porni telefonul sau camera foto prin diverse gesturi precum dublu-tap, aşa cum se întâmplă şi în cazul noilor smartphone-uri LG. De asemenea, o serie de aplicaţii proprietare, inclusiv Blinkfeed şi launcherul HTC Sense, vor putea primi update-uri prin Google Play Store.

Galaxy S5 beneficiază de interfaţa TouchWiz, care iese în evidenţă prin posibilitatea de a utiliza gesturi în interacţiunea cu telefonul, însă unele dintre acestea sunt compatibile cu puţine aplicaţii şi nu funcţionează mereu în mod corespunzător. Nu în ultimul rând, şi Sony a adus modificări de interfaţă, însă la un nivel semnificativ mai scăzut şi fără să exagereze cu numărul de aplicaţii preinstalate.

Între timp, iPhone 5S utilizează iOS 7, un sistem de operare matur care are drept punct forţe o mai bună calitate a aplicaţiilor, însă platforma închisă nu este pe placul multor utilizatori de Android.

La nivel software, iPhone 5S se diferentiaza prin sistemul de operare iOS

Autonomie

Autonomia smartphone-urilor de top depăşeşte cu greu o zi în cazul unei utilizări obişnuite, iar acest lucru este valabil practic pentru toate telefoanele din acest comparativ. Această concluzie este reală chiar dacă producătorii au optat pentru capacităţi diferite: bateria lui Sony Xperia Z2 are 3200 mAh, cea de pe Galaxy S5 ajunge la 2800 mAh, în timp ce HTC One 2014 mizează pe 2600 mAh. Apple face în mod evident notă discordantă prin cei numai 1560 mAh ai acumulatorului, însă autonomia este aproximativ aceeaşi datorită unei mai bune optimizări a sistemului de operare.

Există totuşi o diferenţă majoră: noul HTC One şi Galaxy S5 au o funcţie de tip Power Saving care permite o autonomie de peste 24 de ore atunci când nivelul de energie scade la 10%, prin dezactivarea automată a numeroase servicii, funcţii şi aplicaţii.

Galaxy S5 este singurul telefon cu acumulator detaşabil, în timp ce la restul nu vei putea înlocui bateria ulterior, un aspect important pentru numeroşi utilizatori.

Preţ HTC One 2014, Galaxy S5, Xperia Z2 şi iPhone 5S

iPhone 5S este singurul smartphone disponibil în prezent în magazine, iar preţul solicitat de producător pentru varianta de bază cu 16 GB este de 2900 lei.

Noul HTC One va fi disponibil în curând şi în România, însă preţul nu a fost încă anunţat (vom reveni cu amănunte).
Între timp, Samsung Galaxy S5 va fi comercializat începând din 11 aprilie, însă poate fi deja precomandat pe numeroase magazine online pentru circa 3150 lei, în timp ce preţul estimat pentru Sony Xperia Z2 este de 2700 lei.

Prin urmare, Galaxy S5 este cel mai scump smartphone de top, reuşind performanţa de a depăşi inclusiv iPhone-ul, chiar dacă acesta din urmă este prezent de aproape şase luni pe piaţă. HTC One (M8) şi Xperia Z2 sunt uşor mai accesibile, însă probabil că la acest nivel diferenţa minoră de preţ nu va conta la fel de mult.

Samsung Galaxy S5 este cel mai scump smartphone din acest comparativ

Concluzii

Dacă eşti în căutarea unui smartphone de top, noul HTC One (M8), Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 sau iPhone 5S reprezintă soluţii viabile. Este dificil de selectat un singur câştigător, întrucât fiecare utilizator în parte are propriile preferinţe în materie de design, tehnologie a ecranului şi, mai ales, software.

De altfel, opţiunile de natură software au devenit din ce în ce mai importante pentru utilizatori, element demonstrat şi de atenţia acordată de producători acestor aspecte.

Fiecare telefon în parte are, astfel, avantaje şi dezavantaje, cel mai important lucru fiind analizarea cu atenţie a caracteristicilor înainte de a lua decizia finală în privinţa achiziţiei. Noi credem că, indiferent de produsul ales, vei avea în buzunar un smartphone de top capabil să îndeplinească aproape orice sarcină la care este supus.

3 comentarii

 1. ionel

  4 ianuarie 2015 la 19:12

  bun,bun sony z2… il am,ptr mine e cel mai bun dintre cele 4 …

 2. Geox

  6 februarie 2015 la 20:46

  Iphone nu cred ca mai intra in calcul decat daca esti snob, are prea multe minusuri si restrictii printre care lipsa bluetooth desi el exista pe terminal nu poate fi utilizat pentru trasnfer de date ci doar pentru a conecta un accesoriu, lipsa apeluri video in reteaua mobila, doar un facetime care e un fel de skpye si merge doar intre iphone-uri, ecrane mici si material foarte prost care se zgarie usor si se indoaie sau crapa daca nu il protezezi cu o husa, nu ii poti extinde memoria cu card si nu e nici waterproof, in schimb costa o caruta de banii si este doar un telefon prea banal dupa ce il cumperi pentru prima data iti dai seama ca ai luat teapa asa ca mai bine te gandesti de doua ori daca intradevar esti dispus sa accepti toate bubele apple!!!

  • Daniel Popescu

   7 februarie 2015 la 14:50

   iPhone are ecran mic? Cred ca diagonalele de 4.7″ si 5.5″ sunt suficient de mari. In plus, tot mai multi producatori renunta la slotul pentru carduri microSD.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri