Sony Xperia SP review – un Xperia mai accessibli – preţ, păreri
Alături de Xperia Z, modelul de top, și Xperia ZR, smartphone-ul care poate filma sub apă, avem și o opțiunea mai accesibilă Sony Xperia SP. Compania japoneză încearcă să beneficieze de pe urma succesului și mediatizării Xperia Z prin lansarea unor modele care păstrează o parte din caracteristicile distinctive ale vârfului de gamă.
Din noua generație pentru 2013, Xperia SP este versiunea de clasă medie. Sony a încercat să mențină elementele de design emblematice pentru Xperia Z, cum ar fi butonul rotund lateral, dar a recurs la materiale și soluții mai ieftine.
Totuși, Xperia SP este un smartphone bine construit, cu un aspect mai clasic ce îl apropie de modelele lansate în 2012.
Chiar dacă nu se poate compara, din punct de vedere al performanțelor, cu modele de top lansate în acest an, SP-ul reprezintă o opțiune demnă de luat în considerare, chiar prin comparație cu vârful de gamă Samsung de anul trecut Galaxy S3.
Sony Xperia SP specificații
Smartphone-ul este echipat cu:
- ecran de 4,6 inch la rezoluție 720p;
- procesor Dual-Core Qualcomm tactat la 1,7 GHz;
- 1GB memorie internă;
- 8GB spațiu de stocare și slot pentru card MicroSD;
- cameră principală de 8MP și cameră secundară VGA;
- acumulator Li-Ion de 2300 mAh;
- Android Jelly Bean 4.1.2.
Funcții importante
Față de Xperia Z, Sony a redus dimensiunea ecranului de la 5 inch la 4,6 și rezoluția de la Full HD la 720p. Ecranul este denumit HD Reality Display, cu o rezoluție de 720 x 1280 pixeli și densitate 319 ppi, fiind similar cu cel folosit la Xperia ZR. Din păcate, tehnologia folosită este tot TFT, cu unghiuri de vizualizare destul de mici și culori care par șterse. Prin activarea Mobile BRAVIA Engine 2, se poate îmbunătăți calitatea imaginii, în special la redarea conținutului multimedia.
Un alt plus, în special în timpul iernii, ar fi posibilitatea de a folosi ecranul cu mănuși, prin activarea Glove mode din setările ecranului.
Pentru platforma hardware, Sony a trecut de la un procesorul Quad-Core, ce echipează Xperia Z, la un chipset Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960Pro, care include un CPU Dual-Core tactat la 1,7 GHz și un GPU Adreno 320. Împreună cu memoria RAM de 1GB, aceste dotări asigură o funcționare fluentă a telefonului în majoritatea aplicațiilor, unele probleme putând să apară doar în multitasking. În plus față de funcțiile specifice Android Jelly Bean, Sony a inclus un manager de aplicații care permite închiderea rapidă a proceselor care funcționează în fundal, aspect care ar trebui să îmbunătățească performanțele.
De asemenea, se regăsesc și alte aplicații, teme și modalități de personalizare specifice smartphone-urilor Sony, printre care și Small Apps.
Din spațiul de stocare de 8GB, doar aproximativ 5,8 GB sunt disponibili utilizatorului. Telefonul vine însă cu slot MicroSD și suportă card-uri de până la 32GB, capacitate suficientă pentru stocarea unor fișiere multimedia de mari dimensiuni.
Xperia SP este capabil să ruleze fără probleme clipuri video Full HD în format mkv, precum și majoritatea jocurilor cu grafică HD.
Carcasa este realizată din aluminiu în părțile laterale și plastic pentru capacul din spate, telefonul fiind disponibil în culorile alb, negru și roșu. Xperia SP vine cu o bandă luminoasă în partea de jos care poate fi personalizată pentru notificări sau jocuri de lumini în funcție de melodia redată.
O altă modificare importantă față de Xperia Z și ZR este camera principală, Sony renunțând la senzorul de 13MP. Xperia SP vine cu un senzor Exmor RS de 8 MP, autofocus, flash LED, detectare facială, HDR pentru fotografii, detectarea zâmbetului și înregistrare video HD 1080p.
Ca și la Xperia ZR, camera secundară pentru apeluri video este de tip VGA.
Xperia SP este puțin mai compact și mai ușor de utilizat cu o singură mână decât Xperia Z, având dimensiunile 130,6 x 67,1 x 9,98 mmși o greutate de 155 de grame.
Acumulatorul de 2300 mAh nu poate fi înlocuit de utilizator, dar face față unei zi de utilizare în condiții normale. Sony a introdus și la acest model STAMINA Mode, ce ar trebui să îmbunătățească substanțial autonomia.
Îl cumpărăm sau nu?
Deși nu are puterea de procesare Quad-Core a lui Xperia Z, modelul Xperia SP face față cu succes majorității aplicațiilor, rulând în condiții decente jocuri de ultimă generație. Dimensiunea mai mică a ecranului poate fi un dezavantaj pentru cei care doresc să vizualizeze conținut multimedia, dar și un avantaj prin aspectul mai compact și ușurința utilizării.
Camera foto și ecranul nu impresionează, dar ar trebui să satisfacă cerințele majorității utilizatorilor aflați în căutarea unui model din clasa medie.
Momentan, Xperia SP nu este foarte prezent pe piața locală, Sony amânând lansarea oficială pentru România. Smartphone-ul va deveni o opțiune de luat în considerare, odată ce va fi disponibil în mai multe magazine și în ofertele operatorilor de telefonie.
Sony Xperia SP și concurența (Samsung Galaxy S3 și Galaxy S4 Mini)
Progresul constant al tehnologiilor destinate dispozitivelor mobile face ca vârful de gamă de anul trecut să devină un telefon de clasă medie în prezent. De aceea, din multe puncte de vedere, Xperia SP poate fi comparat cu Samsung Galaxy S3. Ambele au ecrane la rezoluție 720p, cameră de 8MP și Android Jelly Bean 4.1.2.
Diferențele principale între cele două modele ar fi platforma hardware diferită, modul de personalizare al sistemului de operare, prin aplicații și funcții proprii, și tehnologia ecranului. Xperia SP are însă avantajul prețului mai scăzut și suportului pentru rețelele 4G LTE.
O comparație mai detaliată între cele două modele în clip-ul următor
Un alt concurent ar putea fi Samsung Galaxy S4 Mini, echipat cu procesor Dual-Core tactat la 1,6 GHz, ecran de 4,3 inch și cameră de 8MP. În această comparație, Xperia SP vine un ecran de dimensiune și rezoluție mai mare, dar S4 Mini folosește tehnologia Super AMOLED. Motorizarea Dual-Core a ambelor modele ar trebuie să asigure performanțe similare, probabil cu un mic plus pentru Xperia SP.
Preț Sony Xperia SP
Așa cum spuneam, Xperia SP nu a ajuns oficial în România, deși unele magazine au început să îl comercializeze. Pentru moment, prețurile se situează între 1600 și 1700 lei, fiind posibil să mai scadă până la valoarea de 1500 lei, odată cu apariția în ofertele operatorilor de telefonie. În măsura în care Sony va anunța oficial disponibilitatea în România, vom actualiza datele legate de preț.
Concluzii
Sony Xperia SP este un telefon de clasă medie cu dotări decente, care îi permit să facă față sarcinilor de zi cu zi. Printre punctele tari se regăsesc aspectul și calitatea construcției, iar printre părțile slabe ar fi de menționat ecranul și camera foto. Având în vedere prețul actual și posibilitatea unei reduceri în perioada următoare, Sony Xperia SP este un smartphone care merită luat în considerare ca o alternativă mai ieftină la Xperia Z, precum și în competiția cu alte telefoane cu dotări similare.
În secțiunea de comentarii așteptăm părerile voastre și întrebările legate de Xperia SP.