GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Google / LG Nexus 5 review – bun, dar nu chiar ce speram

Testat pe data de 20 ianuarie 2014
Pe scurt: Google Nexus 5, adus în România de LG, este un telefon cu specificaţii de top şi cea mai nouă versiune a Android-ului, 4.4 KitKat. Însă dacă pe hârtie totul arată excelent, în practică anumite aspecte scârţâie, aspecte ce fac acest Nexus greu de recomandat la preţul actual, de 2000 de lei.
Produs testat: Google Nexus 5 / LG Nexus 5   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 3.5/5    Pret: 2000 Lei

În acest articol vom discuta despre Google Nexus 5, sau LG Nexus 5 cum e cunoscut el pe la noi, un telefon cu specificaţii de top şi un preţ uşor sub al concurenţilor principali.

Îl găsiţi în magazine în acest moment pentru circa 2000 de lei (telefonul a fost oferit catre testare de catre PC Garage), aşadar este cu 200-400 de lei mai ieftin decât multe dintre telefoanele de top cu Android din această clasă, precum Samsung Galaxy S4, HTC ONE, LG G2 sau Sony Xperia Z1.

Şi că tot veni vorba de poziţionarea Nexus-ului 5, acesta este un smartphone cu cea mai nouă versiune de Android a momentului, 4.4 KitKat, ecran Full HD de 5 inch (eh, 4.95) şi platformă hardware Qualcomm 800. La aceasta se adaugă o cameră de 8 Mpx, suport 4G şi alte dotări pe care le veţi găsi în lista de specificaţii de mai jos.

Aşadar, pe hârtie, Nexus-ul 5 pare să fie greu de bătut. Însă ce spune practica? Noi l-am testat şi vă vom povesti care sunt impresiile în acest articol, însă înainte de a trece la treaba, trebuie să le mulţumesc celor de la PCGarage.ro, care ne-au furnizat acest Google Nexus 5 la teste în ultima săptămână.

Review video Google Nexus 5 în română

Specificaţii Google Nexus 5

Google / LG Nexus 5
Ecran4.95 inch, IPS+ , 1080×1920 pixeli
ChipsetQualcomm Snapdragon S800
Procesorquad-core Krait 400, 2.3 GHz
GraficaAdreno 330
Memorie RAM2 GB
Stocare16/32 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/n/ac, NFC
Camera foto8 MP, stabilizare optică
AcumulatorLi-Ion 2300 mAh
Dimensiuni137.9 x 69.2 x 8.6 mm
Greutate130 grame

Ce ne-a plăcut

Nexus-ul 5 e un telefon bine închegat şi destul de arătos, chiar dacă nu impresionează nici prin design, şi nici prin materialele folosite. Carcasa din plastic mat (în cazul versiunii negre testate) este plăcută la atingere şi pare să fie suficient de rezistentă la “tăvăleală”. Însă un bumper sau o carcasă de protecţie ar fi recomandate, dacă ţineţi la aspectul şi la siguranţa jucăriei.

Spate din plastic cauciucat pentru Google Nexus 5

Spate din plastic cauciucat pentru Google Nexus 5

Pe lângă aceasta, telefonul stă bine în mâna şi este destul de uşor şi compact, cântărind circa 130 de grame. Cu alte cuvinte, el se clasează la limita de jos în ceea ce priveşte gabaritul în clasa sa, alături de concurenţi precum Galaxy-ul S4, iar acest lucru este clar de apreciat.

Pe lateralele telefonului sunt înşirate butoanele şi porturile întâlnite în mod normal pe un astfel de dispozitiv. Ca şi observaţii, butoanele sunt realizate din plastic şi joacă puţin în lăcaşul lor, fapt ce dă o impresie de produs făcut pe fugă, de duzină. Însă doar un cârcotaş va observa aceste detalii ce nu contează foarte mult.

Partea de sus Google Nexus 5: microfon si jack audio

Partea de sus Google Nexus 5: microfon si jack audio

De menţionat şi că locaşul pentru SIM vine cu o gaură de deschidere foarte foarte îngustă, în care însă clama inclusă în pachet se potriveşte foarte bine. Atenţie totuşi să nu o pierdeţi, pentru că un bold sau o agrafă nu vor încăpea în acea gaură şi veţi avea probleme reale să accesaţi SIM-ul.

Ne-a mai plăcut şi ecranul de 4.95 inch, cu panel IPS+ şi rezoluţie Full HD. Este foarte clar, datorită densităţii mari de pixeli, oferă un contrast bun şi unghiuri de vizibilitate largi. Este în plus coperit de Gorilla Glass 3, aşadar ar trebui să fie rezistent la zgârieturi, în timp. Luminozitatea şi culorile sunt OK, însă aici se putea mai bine, Nexus-ul afişând, după părerea mea, culori uşor spălăcite şi fiind destul de greu de utilizat în lumina foarte puternică.

Ecran IPS+ pentru Google Nexus 5

Ecran IPS+ pentru Google Nexus 5

Bun, trecând mai departe, Nexus-ul 5 este unul dintre cele mai fâşneţe telefoane cu Android ale momentului, poate chiar mai rapid decât Galaxy-ul Note 3 pe care vi l-am prezentat acum ceva timp. Hardware-ul de top şi noua versiunea a sistemului de operare conlucrează în atingerea acestui nivel de performanţe şi fluiditate.

Nexus-ul 5 este primul telefon ce aduce Android 4.4 KitKat, cea mai nouă versiune a OS-ului celor de la Google. Pe lângă modificările de design, KitKat-ul abordând o cromatică mult mai simplă, cu nuanţe de Alb şi Negru, şi pe lângă micile retuşuri şi finisaje ale diverselor aplicaţii şi interfeţe (despre care puteţi vedea mai multe în clipul de mai jos), KitKat promite să necesite resurse mai limitate pentru a funcţiona impecabil.

E drept, în acest caz nu vorbim de limitări hardware, Nexus-ul fiind motorizat de o platformă Qualcomm Snapdragon 800 şi 2 GB de RAM, însă chiar şi aşa, viteză şi consistenţa acestui telefon sunt impresionante pentru un dispozitiv cu Android.

Pe partea de aplicaţii, Nexus-ul 5 vine doar cu suită serviciilor Google preinstalate şi cam nimic important altceva. O adăugare interesantă este aplicaţia QuickOffice, ce permite lucrul cu documente. În plus, unele aplicaţii au acum posibilitatea să folosească intreagă suprafaţă a ecranului, prin ascunderea completă a barelor de Meniu şi de Stare, precum Play Book, un lucru de apreciat.

Google Nexus 5 vine cu Android 4.4 KitKat

Google Nexus 5 vine cu Android 4.4 KitKat

Una peste alta, noul Nexus face faţă fără probleme utlizarii zilnice, dar şi jocurilor sau conţinutului multimedia (clipuri, muzică). De menţionat însă că suportul pentru fişiere video out-of-the-box este limitat, însă acest lucru se rezolvă cu o aplicaţie potrivită din Play Store.

Bun, adunând toate cele spuse mai sus, Nexus-ul 5 arată OK, fără a ne da pe spate, are un ecran BUN, este foarte rapid şi e singurul telefon cu Android-ul 4.4 KitKat disponibil în acest moment. Funcţionează bine şi pe partea de telefonie, neîntâmpinând probleme cu semnalul în perioada în care l-am folosit. Hai să vedem însă şi ce scârţâie.

Ce scârţâie

Trecând peste micile observaţii menţionate mai sus, precum aspectul uşor ieftin al carcasei sau ecranul cam şters (prin comparaţie cu cel de pe iPhone, HTC One sau Galaxy-uri), Nexus-ul 5 suferă şi pe alte planuri.

Două sunt cu adevărat deranjante: autonomia şi camera foto/video.

În cazul primeia, Nexus-ul beneficiază de o baterie mică, de doar 2300 mAh. Ecranul, hardwareul şi probabil şi optimizarea probabil deficitară a combinaţiei hardware-software (o problemă şi a Nexus-ului precedent, dpmdv) duc la o concluzie destul de tristă: în cazul unei utilizări zilnice medii, Nexus-ul 5 cu greu va ajunge până la sfârşitul zilei.

Bateria lui Nexus 5 dezamageste din pacate

Bateria lui Nexus 5 dezamageste din pacate

Utilizarea medie înseamnă la mine 1-2 conturi de mail, contul de twitter şi de facebook active permanent, conexiunile 3G sau Wi-Fi active continuu şi activităţi precum browsing (peste o oră), muzică (câteva zeci de minute), convorbiri (15-30 de minute), poate câteva clipuri video şi alte mărunţuşuri. Aşadar, fără jocuri. În astfel de condiţii, Nexus-ul scos din priză dimineaţa la 8 va cere să fie iar încărcat după circa 12-14 ore.

Dacă e utilizat sporadic, telefonul va ţine fără probleme până la sfârşitul zilei. În cazul folosirii de weekend, seara la 12 aveam undeva la 45% baterie rămasă (după ce îl scosesem din priză pe la 10), dar un screen time de doar 2 ore şi 15 minute în tot acest timp. Însă, dacă doriţi să îl utilizaţi pentru lucruri mai serioase, nu vă aşteptaţi la mai multe de 5-6 ore de vizionare a unor clipuri video sau 4 de jocuri.

Bun, cam aşa stau lucrurile. Concluziile le trageţi singuri, însă cert e că eu unul aş fi dorit mai mult. Mai ales că bateria Nexus-ului este încastrată. Pe de altă parte, telefonul oferă suport pentru “Wireless charging”, în caz că aveţi dispozitive pentru aşa ceva.

Trecând mai departe, performanţele foto ale Nexus-ului scârţâie. Ansamblu optic nu e chiar la nivelul concurenţilor de top, însă nu această e principala problemă, ci software-ul lent şi deficitar. Durează 1-2 secunde să porneşti camera şi tot atât să realizezi o fotografie. În plus, ghostingul şi lag-ul în timpul focusului este prezent şi deranjant, mai ales în condiţii slabe de iluminare şi atunci când subiectul este în mişcare.

Camera de 8 megapixeli pentru Nexus 5

Camera de 8 megapixeli pentru Nexus 5

Spre exemplu, am încercat să fotografiez un camion în mişcare noaptea, în condiţii de iluminare stradală, şi tot ce am putut obţine au fost nişte pete întinse şi greu de descifrat. Pe de altă parte, noise-ul nu este foarte pronunţat.

În lumina bună, Nexus-ul face poze şi clipuri OK, stabilizarea optică fiind de real ajutor, însă chiar şi aşa, rezultatele nu sunt după părerea mea la nivelul telefoanelor de top ale momentului. Le vedeţi mai jos.

Trecând mai departe, Nexus-ul 5 nu poate utiliza carduri microSD, aşadar spaţiul de stocare este limitat în funcţie de versiunea pe care o achiziţionaţi, de 16 sau de 32 GB (din care câţiva GB sunt oricum ocupaţi de OS şi aplicaţiile preinstalate).

Pe lângă acestea, ar mai fi un aspect enervant la noului Nexus: speakerul nu are un volum suficient de puternic şi este prost plasat, pe buza inferioară a telefonului. Veţi vedea două grile pe această margine, doar una ascunde însă un speaker, iar atunci când vă plasaţi mâna în preajma ei, sunetul va fi foarte uşor obturat, după cum se vede şi din review-ul video. În plus, datorită volumului scăzut al speaker-ului, sunt şanse mari să nu auziţi telefonul atunci când sună în buzunar şi voi sunteţi într-un mediu mai zgomotos (în metrou sau pe stradă).

Preţuri şi disponibilitate

După cum vă spuneam şi mai la început, Nexus-ul 5 costă aproximativ 2000 de lei în magazinele româneşti. Îl găsiţi la PCgrage.ro, la Emag.ro dar şi la alte magazine mari. Vorbim în acest caz de telefoane aduse în mod oficial de LG în România, cei ce ansambleaza Nexus-ul 5 pentru Google, cu garanţie şi tot ce trebuie.

Chiar şi aşa, preţul este mare pentru ce oferă telefonul, mai ales atunci când îl raportăm la preţurile principalilor concurenţi. Însă mai multe despre aceasta în concluzii.

Concluzii

Una peste alta, Nexus-ul 5 este o colecţie de părţi bune şi mai puţin reuşite, că orice alt telefon al momentului. Din păcate pentru el însă, aspectele negative, precum camera şi autonomia, sunt cruciale în alegerea unui smartphone modern şi greu de trecut cu vederea.

Mai ales atunci când, cu un preţ de 2000 de lei, Nexus-ul 5 este în acest moment cu doar 200-300 de lei mai ieftin decât competitori cu foarte puţine cusururi, precum Samsung Galaxy S4 sau LG G2.

Pentru multi Samsung Galaxy S4 va fi o alternativa mai buna

Pentru multi Samsung Galaxy S4 va fi o alternativa mai buna

Veţi spune că Nexus-ul nu trebuie comparat cu aceste telefoane, ci cu altele din gama sa de preţ. Însă când diferenţa este atât de mică, comparaţia este inevitabilă. Atunci când Nexus-ul 5 va coborâ spre 1600-1700 de lei, un preţ dpmdv corect, discuţia se va schimba, pentru că în acea gamă nu există competitori la fel de performanţi sau cu ecrane la fel de bune, iar cei ce vor dori aceste dotări ale Nexus-ului vor avea un motiv important să închidă ochii la lipsuri: economia făcută.

Până atunci însă, Nexus-ul 5 este un produs ce se adresează unei nişe extrem de înguste de utilizatori: cei ce doresc să beneficieze rapid de cele mai noi versiuni de Android şi cei ce apreciază Android-ul Vanilla, curat, cum vine el de la Google. Dacă nu eşti printre aceştia şi ai 2000 de lei pentru un telefon nou, la liber, încearcă să mai strângi încă 200 şi ia un Galaxy S4 sau un LG G2.

Sau aşteaptă să se ieftinească Nexus-ul 5. Alegerea e a ta.

Pretul lui Nexus 5 este o problema in Romania

Pretul lui Nexus 5 este o problema in Romania

Şi nu, nu voi intră în polemica preţurilor pe piată locală. Ţările „cu apă mai caldă”, unde Nexus-ul este vândut direct de Google, au un statut aparte, iar Google vinde acest telefon la preţuri mai scăzute tocmai pentru că apoi poate face profit din software-ul pe care utilizatorii îl vor cumpăra ulterior. La noi nu e cazul, tocmai de aceea şi preţurile sunt mai mari. Punct.

Bun, cam astea ar fi de zis în acest moment despre cel mai nou telefon al celor de la Google, Nexus-ul 5. Asptept desigur părerile voastre, întrebările sau atenţionările în comentarii. Iar dacă v-a plăcut acest material, staţi prin preajma, vom avea şi altele la fel în perioada următoare.

3 comentarii

  1. Lazar George

    25 octombrie 2014 la 17:02

    Un articol ieftin,parca platit de o companie concurenta. Camera slaba? Autonomie slaba? Te rog apuca-te de altceva. Sincer nici macar nu are rost sa iti explic cate prostii spui in review deoarece tu stii deja.In caz contrar…serios! apuca-te de altceva.

    • Daniel Popescu

      25 octombrie 2014 la 22:33

      Din pacate, autonomia si camera foto chiar sunt slabe comparativ cu alte telefoane de top. Pe de alta parte, Nexus 5 este mai ieftin decat acestea din urma, asa ca pana la urma are un raport-calitate pret foarte bun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri