GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Televizoarele Sony în 2019 – OLED 4K, LED 8K și 4K în multiple versiuni

Autor: Andrei Girbea

Despre televizoarele Sony am mai discutat în anii precedenți, când am și testat unele dintre modelele lor de top, atât din gama OLED, cât și din cea LED.

În acest articol vom discuta despre întreaga ofertă de televizoare Sony disponibile în prima parte a lui 2019, noutățile acestora, și pe cât posibil, punctele lor forte și neajunsurile în raport cu principalii competitori.

Desigur, cu adevărat excelente sunt modelele din gamele superioare, unde de altfel se și situează o mare parte din TV-urile Sony. Acest fapt este demonstrat și de faptul că toate update-urile din gama 2019 oferă cel puțin paneluri Triluminos cu rezoluție 4K, suport HDR și cu o singură excepție, sistem de operare Android TV, în vreme ce versiunile entry-level cu rezoluție FHD nu au primit actualizări, dar ar putea rămâne în continuare potențiale opțiuni pentru cei cu bugete limitate.

Imaginea de mai jos include un sumar al gamei actuale de televizoare Sony, cu detalii despre tipul de ecran, tehnologiile suportate, sistemele de iluminare, Motion-Flow sau de sunet. Mai jos vom discuta amănunțit despre particularitățile fiecărei serii în parte.

Oferta OLED pentru 2019

Tehnologia OLED are ca principale atuuri negrul de intensitate perfectă, un nivel de contrast excelent și o clară separare a elementelor deschise la culoare de cele închise, grație controlului individual la nivel de pixel, toate contribuind la o experiență pe care nici un panel LED nu o poate egala atunci când vine vorba de urmărirea conținutului de bună calitate într-un mediu întunecat. Cu alte cuvinte, ecranele OLED sunt ideale pentru urmărit filme pe întuneric.

Pe de cealaltă parte însă, ecranele OLED au neajunsul unei luminozități maxime mai reduse decât cea a panelurilor LED din clasele de top, asociată cu potențialul apariției defectului numit burn-in în condiții de utilizare neadecvată (afișarea de conținut static pentru un timp îndelungat).

Astfel, oferta celor de la Sony pe segmentul OLED include două serii: Bravia OLED AG9 (55, 65 și 77″) și AG8 (55 și 65″). Ambele folosesc același tip de panel OLED 4K Triluminous și sistem de operare Android TV Oreo, însă modelul de top, OLED AG9, are de partea sa unele atuuri subtile, dar importante.

Printre acestea se numără procesorul X1 Ultimate, versiunea mai nouă a variantei X1 Extreme ce motorizează modelul AG8, ce permite o mai bună procesare a informației afișate, algoritmi mai rapizi de resampling și remasterizare HDR, precum și un mai bun control al contrastului și culorilor. Nu în ultimul rând, noul procesor, coroborat cu versiunea acutalizată a OS-ului la Android TV Oreo, permite televizorului și timpi mult mai rapizi de răspuns în operarea de zi cu zi, un aspect deficitar al modelelor Android TV din trecut, și unul la care AG8-ul în continuare nu excelează.

Versiunea OLED AG9 oferă suport pentru tehnologiile Dolby Vision, HDR10 și Dolby Atmos, precum și un sistem audio Acoustic Surface Audio+ cu două subwoofere și două seturi de actuatoare ce transmit semnalul audio prin vibrația sticlei ce acoperă ecranul, permițând un efect de spațialitate a sunetului în funcție de zona din imagine din care provine. Mai mult, în cazul conectării unei soluții audio externe, sistemul integrat poate juca rolul speakerului central, o soluție rar întâlnită pe vreun alt televizor. Modelul AG8 se mulțumește cu un sistem Acoustic Surface Studio ceva mai simplist, precum și lipsa suportului Dolby Atmos la momentul acestui articol.

Versiunea de top diferă și ca design al suportului, fiind în special gândită pentru a fi montată pe perete, în vreme ce AG8-ul primește un stand mai înalt ce oferă și un mod secundar ce permite montarea unui soudbar dedesubt. Pe lângă aceasta se adaugă și suportul pentru Apple AirPaly si Homekit integrat în cazul modelului AG9, o implementare Google Assistant activă permanent ce poate fi apelată fără a necesita apăsarea unui buton de pe telecomandă în prealabil, precum și faptul că modelul AG9 primește o telecomandă nouă, cu finisaj metalic.

Aceste funcții lipsesc versiunii AG8, care se și mulțumește cu o telecomandă cu același design, dar cu finisaj din plastic negru texturat. Diferențele dintre cele două pot fi observate în una din pozele de mai jos, alături de versiunea de telecomandă utilizată în trecut. De menționat și că ambele variante noi oferă acum posibilitatea de conectare la TV și prin Bluetooth .

În ceea ce privește concurența din domeniul OLED, modelele celor de la Sony trebuie să facă față opțiunilor de la LG, Philips sau Panasonic. O comparație generală între opțiuni este greu de realizat, astfel că vă recomandăm să citiți review-urile specifice și să urmăriți comparații între modelele de interes, veți găsi unele foarte bine documentate pe Youtube sau pe Rtings.com. În linii mari însă, implementările Sony OLED exceleanză cu precădere la capitolul acuratețe a culorilor, Motion Flow și soluție acustică, în vreme ce agresivul algoritm de ABL (automatic brightness limiter), nivelul de luminozitate maximă și mai ales în cazul versiunilor AG8, sistemul de operare Android, sunt principalele neajunsuri pe care ar trebui să le luați în calcul.

Oferta LED pentru 2019

În cazul în care nu puteți accepta limitările tehnologiei OLED, oferta Sony pe partea de televizoare cu luminare LED este amplă și diversă.

La vârf se situează modelele Sony Bravia 8K ZG9, precum și seria Bravia 4K XG95, ambele folosind o soluție de iluminare Full Array LED și tehnologii avansate de local dimming.

Sony ZG9 8K LED TV

Modelul 8K ZG9 va fi disponibil în cantități limitate în a doua parte a lui 2019, în versiuni cu diagonală de 85″ sau 98″.

El implementează mare parte din tehnologiile oferite de modelul LED AG9, precum procesorul X1 Ultimate, Android TV Oreo cu Google Assistant, ChromeCast și Apple AirPlay, suport HDR10, Dolby Vision și Dolby Atmos (într-un update de software viitor), precum și un sistem audio cu 4 speakere și subwoofer integrat. Acesta folosește difuzoare clasice, cu membrană, și nu actuatoarele direcționale implementate pe televizoarele OLED.

Desigur, acestea se adaugă panelului cu rezoluție 8K. Conținutul 8K lipsește cu desăvârșire la acest moment, astfel că cei ce vor cumpăra un astfel de produs vor beneficia cel mult de capacitatea sistemului de upscalling de a peria conținutul 4K existent, pentru a fi afișat în de patru ori mai mulți pixeli.

Cel mai interesant aspect al acestui televizor, cel puțin în opinia mea, îl reprezintă însă sistemul de iluminare. O matrice densă precum cea 8K necesită un sistem de iluminare diferit de cel folosit pe implementările 4K pentru a obține luminozitate similară, chiar și când avem de a face cu diagonale mai mari. Sony menționează însă atât luminozitate superioară, cât și contrast îmbunătățit, pentru Bravia ZG9, lucru posibil prin realizarea unui sistem de iluminare Led Array mai dens, mai puternic și desigur controlat la nivel de celulă din matrice, pentru a putea realiza contrastul și separarea dintre elementele luminoase și cele întunecate cerute de la un produs din gama de top. Rămâne de văzut însă cum se traduc aceste aspecte teoretice în produsul final.

Una peste alta Sony-ul ZG9 este un produs de tip ” statement” prin care cei de la Sony se alătură celorlalți producători ce au lansat pe piață televizoare 8K, dar nu neapărat o achiziție inteligentă pentru utilizatorul obișnuit, nici măcar în cazul celor cu suficientă dare de mână.

Sony XG95, XF90 și XG90 4K LED TV

Acestora li se adresează însă noul vârf de gamă din segmentul LED 4K Full-Array cu local dimming, Bravia XG95.

Disponibil în versiuni cu ecrane de 55, 65, 75 și 85″, această serie implementează la rândul său tot ce are mai bun Sony la începutul lui 2019 la capitolul procesor (X1 Ultimate), tehnologii (HDR10, Dolby Vision, X-Motion Clarity, dar și X-Wide Angle, Dolby Atmos, Google Assistant și Apple Airplay 2/HomeKit ) și sistem de operare (Android TV Oreo), precum și sistemul Acoustic Multi-Audio și telecomanda premium cu finisaj metalic oferite și cu seriile ZG9 și AG9.

X-Wide Angle este o tehnologie optică menită să elimine reflexiile și eventualele artefacte ce pot surveni în cazul ecranelor cu dimensiuni mari. Suportul Google Assistant permanent, fără a necesita apăsarea butonului de pe telecomadă în prealabil, precum și integrarea Apple HomeKit/AirPlay 2 sunt caracteristici oferite de Sony doar pe modelele de vârf, cu procesoare X1 Ultimate, cele care primesc de altfel și telecomanda cu finisaj premium, chit că cele două aspecte nu sunt corelate.

Aș vrea să adaug și câteva cuvinte legate de sistemul audio implementat pe seriile Bravia ZG9 și XG9, denumit Acoustic Multi-Audio. În linii mari, acesta constă în adăugarea unui set suplimentar de tweatere audio în partea de sus a acestor televizoare, ce se alătură sistemului implementat debicei în partea de jos pe restul seriilor, menit să creeze impresia că sunetul provine din ecran, și nu de undeva din partea de jos. Urmarea constă în volum crescut și un oarecare spor la capitolul calitate audio, însă nu vă așteptați la ceva deosebit. L-am auzit în acțiune, și consider că sistemul audio rămâne unul din principalele neajunsuri ale acestei serii de top, astfel că recomand celor pretențioși să îl înlocuiască cu un sistem dedicat, capabil să aducă partea audio la nivelul ridicat oferit de partea vizuală.

Trăgând linie, seria XG95 a celor de la Sony oferă o soluție excelentă celor ce au nevoie de un televizor multivalent de foarte bună calitate, menit utilizării atât în medii luminoase, cât și în cele întunecate, fără pericolul burn-inului în cazul utilizării neadecvate, aferent OLED-urilor. Mai mult, Seria XG95 poate reprezenta o opțiune pentru cei ce doresc un televizor de top cu diagonală de 85″, indisponibilă în gama OLED. Desigur însă, multivalența și diagonala generoasă vin cu un preț pe măsură.

Cei de la Sony oferă în continuare și versiunile anilor precedenți, XF90 și XG90, pentru cei ce doresc în continuare un LED Full-array cu local dimming, dar la un preț mai redus sau cu dimensiuni mai mici, în cazul modelelui XG90 disponibil în variantă cu diagonală de 49″. Acestea oferă o bună parte din funcțiile și capabilitățile seriei XG95, dar cu procesor X1 Extreme, sistem de operare mai lent și mai limitat, precum și versiunea din plastic a telecomenzii.

Sony XG85 și XG83 4L LED TV

Sony oferă versiunile Bravia XG85 (55 – 85″) și similarele, dar mai compactele, XG83 (43 și 49″) în gama mid-range a televizoarelor 4K.

Ambele sunt un pas destul de serios în jos față de gamele XG95/XG90, atât în ceea ce privește implementarea unui panel LED cu iluminare perimetrală (edge-lit), cât și în privința procesorului X1 4K HDR Processor integrat, precum și automat a capabilităților și funcțiilor implementate. Nu lipsesc însă nici la acest nivel tehnologii precum HDR10, Dolby Vision, Acoustic Multi-Audio (precum pe seria XG95), precum și o implementare mai simplistă a sistemului de operare Android TV și a celui de control al mișcării.

Principalul neajuns constă însă în trecerea la un panel edge-lit, fapt ce duce la diferențe semnificative la capitolul contrast sau intensitate a culorilor, dar în special la capitolul diferențierii dintre elementele întunecate și cele luminoase din cadrul imaginilor, vizibile mai ales în cazul filmelor urmărite pe întuneric.

Desigur, implementarea celor de la Sony este una dintre cele mai reușite din acest segment tehnologic, ce include de altfel și televizoare din game de preț inferioare, astfel că s-ar putea să mulțumească o bună parte dintre voi, mai ales dacă veniți de pe un televizor de generație mai veche. Cei de au experimentat însă avantajele iluminării LED Full-Array vor observa diferențele, iar pentru aceștia o recomandare ar fi optarea pentru modelul Bravia XF90 din 2018 cu iluminare Full-Array, pe care s-ar putea să îl găsiți încă în magazine la prețuri reduse.

În gamele de preț inferioare Sony oferă și modele precum Bravia XG81/XG80, cu un design ceva mai rudimentar, dar ecran 4K Triluminos, procesor 4K X-Reality Pro si Android TV, precum și seria XG70, ce renunță la Android TV în favoare prețului competitiv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri