Filme online – Este legal să vezi filme gratis pe internet?
Creşterea semnificativă a vitezei de conectare la internet din ultimii ani a lărgit dramatic activităţile care pot fi realizate în mediul electronic. Într-un interval de numai câţiva ani, am trecut de la simpla verificare a mail-ului pe lentele conexiuni dial-up cu întreruperi la posibilităţile nelimitate oferite de conexiunile broadband.
Aşa cum era şi de aşteptat, cel mai mult au avut de câştigat serviciile de entertainment, întrucât acestea sunt dedicate masei largi de utilizatori, iar muzica şi filmele şi-au tras partea leului. Percepţia acestor servicii s-a schimbat însă radical în ultima perioadă: nu mai suntem avizi să descărcăm pe propriul calculator muzica preferată, ci preferăm să o ascultăm direct pe YouTube.
Această tendinţă s-a răspândit în scurt timp şi asupra filmelor, astfel că în prezent o bună parte dintre noi urmăreşte acţiunile în care sunt implicaţi actorii preferaţi direct în browser. Cum se poate acest lucru, cât de legal este atât pentru furnizor, cât şi pentru client şi care sunt potenţialele probleme pe care le poţi avea din cauza unei astfel de activităţi vei afla din acest articol.
Cum vezi un film online?
Pentru a vedea un film pe internet ai nevoie de numai două lucruri:
- un browser, preferabil actualizat la zi, indiferent că vorbim despre Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer sau Opera
- Adobe Flash, o platformă multimedia pentru conţinut dinamic precum animaţii, clipuri video sau jocuri. Dacă vezi clipurile de pe YouTube, înseamnă că ai deja Flash instalat
Ocazional, este posibil să dai peste site-uri care necesită Silverlight, rivalul pentru Adobe Flash lansat de Microsoft.
Cât de legală este distribuirea filmelor pe internet?
Pentru mulţi utilizatori, orice lucru disponibil pe internet este sau ar trebui să fie gratis, accesibil liber, fără niciun fel de cost. Nimic mai fals! La fel ca şi în viaţa de zi cu zi, şi în mediul electronic există ceea ce se numeşte drept de proprietate asupra produsului creat.
Activitatea de a distribui filme pe internet – indiferent că vorbim despre filme online sau filme oferite spre descărcare pe propriul PC – este legală numai dacă distribuitorul a obţinut acest drept din partea producătorului prin semnarea unui acord în acest sens.
Circuitul filmelor în industrie se desfăşoară de regulă după un tipar prestabilit. Mai întâi, filmul apare în cinematografe, iar după câteva luni pe DVD şi, mai nou, pe Blu-ray. Abia după alte câteva luni filmul este distribuit de producător în sistem video-on-demand (VOD), care include şi transmiterea pe internet. Astfel, de obicei vor trece aproximativ şase luni între lansarea unui film la cinema şi posibilitatea de a-l viziona legal pe internet.
Cu alte cuvinte, dacă ai un DVD original cumpărat din magazin, copiezi filmul pe PC şi apoi îl distribui pe internet prin orice metodă înseamnă că încalci legea drepturilor de autor. Faptul că ai plătit pentru a avea acel film pe DVD nu îţi permite decât să-l foloseşti în scopuri personale, nu şi să-l multiplici cu scopul de a-l oferi altor persoane.
Ce păţeşti din punct de vedere legal dacă vezi un film online?
Internetul s-a dezvoltat atât de rapid, încât legislaţia în domeniu este în continuare precară, în special în ţări precum România, chiar dacă lucrurile au început să se reglementeze, cel puţin în ţările din vestul Europei şi în USA.
Pentru tine, ca simplu spectator al unui film găzduit ilegal pe internet, lucrurile sunt relativ simple: legea nu te incriminează în mod direct dacă vizionezi un film ilegal. Oricum, pentru autorităţi ar fi foarte dificil să te urmărească şi, în plus, există numeroase posibilităţi de a-ţi ascunde identitatea reală în mediul electronic.
Pentru a face o analogie cu mediul real, să luăm exemplu: este perfect legal să faci o copie după un DVD original ca măsură de siguranţă, însă dacă vrei să vinzi copia respectivă încalci drepturile de autor.
Totuşi, senatul american a anunţat recent un proiect de lege prin care toţi cei care încalcă drepturile de proprietate şi obţin foloase materiale din astfel de activităţi să fie pedepsiţi cu închisoarea. Legea este interpretabilă, în sensul că ai putea fi condamnat la închisoare chiar dacă tot ce faci este să urmăreşti un film online, sub pretextul că ai obţinut foloase materiale prin simplul fapt că nu ai mai cumpărat filmul în mod legal sau nu ai mai plătit biletul la cinematograf.
Este moral să urmăreşti un film online?
Mulţi dintre noi nici nu concep să plătească pentru un film pe care îl pot viziona gratis pe internet, iar în unele situaţii preferi să faci asta din simplă comoditate, pentru că este mai uşor să stai în faţa calculatorului decât să te duci la cinema sau să aştepţi apariţia legală pe DVD sau internet.
Oricare ar fi justificarea pentru care urmăreşti un film online, gândeşte-te întotdeauna că o armată de oameni a muncit pentru ca tu să ai parte de două ore de relaxare, iar studioul producător a investit zeci sau sute milioane de dolari pentru a realiza filmul. Aceşti oameni trebuie plătiţi pentru munca lor, iar studioul trebuie să-şi recupereze banii investiţi. Cum? Prin plata biletelor la cinema, prin cumpărarea DVD-ului sau plata unei taxe pentru a vedea filmul online. Iar dacă pur şi simplu crezi că un film nu-şi merită preţul solicitat, atunci de ce ai pierde timpul uitându-te gratis la el?
Şi, ca să răspund la întrebarea de mai sus, nu, nu este moral să te uiţi gratis la un film, decât în cazul în care este oferit în acest mod de producător.
Concluzii
Chiar dacă teoretic nu încalci nicio lege dacă urmăreşti un film online, trebuie să înţelegi că cei care oferă aceste servicii gratuit pe diverse pagini de internet nu respectă drepturile de autor. Bineînţeles, există şi excepţii de la regulă, iar în România exista cel puţin două site-uri care îţi oferă filme online în deplină legalitate, contra-cost.
Despre acestea şi despre celelalte site-uri care oferă filme pe internet poti citi mai multe in acest articol.
Eu
26 august 2012 la 08:08
Foarte tare articolul. Nu cred ca mai poate fi adaugat nimic la el. Ar fi fain daca ar reusi sa schimbe macar putin cultura celor avizi de entertainment gratis.
Mersi pentru pozitia echilibrata.
Dan
13 iulie 2014 la 23:03
Internetul nu mai este liber! Aia e problema! Orice miscare iti e urmarita! Atata timp cat nu faci rau la nimeni, de ce sa te urmareasca?
Leo
13 septembrie 2016 la 11:56
Articolul e corect. Insa in febra asta a apararii drepturilor de autor, am impresia ca se iau si masuri nedrepte, cum ar fi persecutarea siturilor de torrente (torrentz.eu, care era un motor de cautare a fost inchis. Or, chiar daca majoritatea utilizatorilor foloseau torrentele pentru a descarca continut ilegal, asta nu inseamna ca metoda de descarcare in sine era ilegala. Slava Domnului, mai exista destule materiale libere de drepturi de autor care se pot incarca si descarca de pe net cu ajutorul torrentelor. De ce sa pedepsesti si utilizatorii corecti ?
Stefan
13 iunie 2018 la 01:58
Si ce sa facem pe internet, daca nimic nu este permis ?! Sa stam pe Facebook toata viata ?! Poate si asta pina la urma va fi pe bani ! Intelegem aceasta foame de bani, dar pe noi cine naiba ne intelege ??!!
Nelu
5 ianuarie 2019 la 10:20
Nu trebuie pedepsit nimeni pe internet si trebuie sa fie liber…producatorul sa faca in asa fel sa-si pazeasca si sa aiba propriile masuri de securitate pe dreptul sau de autor…apoi problema este falsa, ei beneficiaza de reclama lor gratuit pe care nu o blameaza fiindca le convine
tudor valerica
8 decembrie 2019 la 21:18
acum am dat ,ca sa zic asa,cu cele zise mai sus,dar de cand i cum ,si cine inventa ori scoase asta lege,unaoara mai vedeamu unu filmu pe net,ama,tot e mort,si, sa revenim la intrrebare,cine si de ce a scornit ale lucruri spuse du voi mai sus de comentariii????!!!!
Cosmin
27 ianuarie 2020 la 19:28
Cei ce au muncit trebuie platiti da… actori cu milioane de dolari… sa ii facem si mai bogati. Ce tot indrugi acolo? Ce munca e aia ca stau si joaca teatru pe zeci de milioane, cand noi ne rupem carca pe nici 500 de euro pe luna?