Cum sa cauti eficient si corect pe Internet

Stiti cred bancul ala cu tinerii, care atunci cand aud ca pe vremea lui Ceausescu televizorul mergea 2 ore pe zi, intreaba „Dar ce faceati in restul timpului, stateati pe Internet?”. Ei bine incerc sa ma pun in piealea tinerilor din ziua de azi care n-au prins vreamea fara Internet. Cu greu imi aduc aminte cum faceam temele in liceu si in primii ani de facultate fara Internet, si cat de repede mi-a iesit lucrearea de diploma dupa cateva cautari „bine plasate” pe Internet.

Dar destul cu nostalgiile si sa revenim la miezul problemei: multa lume din ziua de azi nu stie sa caute pe Internet. Asta este o greseala fatala, care iti restrictioneaza accesul la tonele de informatie disponibile online. Cum era important in tinerete sa invatam cum sa trecem corect strada, acum este la fel important sa stim cum sa cautam corect si eficient pe Internet, ori in exemplul meu pe Google, cel mai folosit motor de cautare la noi in tara.

Pagina cu care majoritatea incep cautarea pe Internet
Pagina cu care majoritatea incep cautarea pe Internet

Si cel mai bine este sa urmam cateva reguli si principii de baza:

  • Google nu este un amic de la bere, deci nu il putem intreba „unde gasesc telefoane ieftine” ca si cand ar intelege ce ii cerem
  • un motor de cautare incearca sa gaseasca pagini pe Internet care contin cuvintele introduse de tine, deci anticipeaza ce cuvinte s-ar putea gasi pe pagina care iti ofera raspunsul la cautarea ta. Ex: daca vrei sa afii cele mai ieftine oferte de Internet nu cauta „cele mai ieftin internet” ci cauta „oferta abonament Internet” caci acestea din urma sunt cuvintele pe care probabil le vai gasi pe pagina cu oferta unui furnizor de Internet
  • foloseste operatori booleeni in cautarile tale pentru a restrange lista de posibile raspunsuri. Ex: cauta cuvant1 + cuvant2 pentru a gasi paginile care contine atat cuvant1 cat si cuvant2, cauta cuvant1 – cuvant2 pentru a gasi paginile care contin cuvant1 si nu contin cuvant2, cauta „cuvant1 cuvant2” pentru ca gasi paginile care contin succesiunea cuvant1 cuvant2. Sau daca ti se pare prea complicat foloseste butonul „cautare avansata” pe care il au toate motoarele de cautare, nu doar Google

Cele 3 reguli de mai sus s-ar putea sa te ajute mai mult decat crezi. Tine minte: daca nu gasesti ce cauti pe Internet, cel mai probabil nu cauti cum trebuie.

Un comentariu

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!