GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Internetul Mobil: ce este si cat ne costa

Autor: Echipa GiZ

O dată cu evoluţia impresionantă a tehnologiei în telefonia mobilă, care a constat, printre altele, în adaptarea a tot felul de gadget-uri şi widgets la telefonul mobil -cum ar fi aparatul foto şi mp3 player-ul- a venit rândul internetului mobil. Internetul mobil este o inovaţie relativ recentă (care ţine de ultimii câţiva ani) şi pare să prindă un avânt semnificativ pe piaţa românească.

Internetul mobil mai are ceva până să ajungă la performanţele Internetului prin cablu de acum, însă are câteva avantaje clare în favoarea sa. Două dintre cele mai importante le reprezintă mobilitatea şi eficienţa pe care le oferă o astfel de conexiune. Şi în curând la acestea două se va adăuga şi accesibilitatea, pentru că o dată cu răspândirea acestui trend apar şi ofertele accesibile, profitabile din partea marilor companii de telefonie din România. Şi la acest capitol, piaţa românească începe să arate destul de bine.

Companiile care oferă Internet mobil la noi sunt Orange, Vodafone, Zapp, Rds&Rcs şi Romtelecom. Pentru a decide însă ce soluţie se potriveşte nevoilor dumneavoastră vă propun să trecem în revistă ofertele de la fiecare dintre aceste companii.

Orange

Orange vine cu 3 tipuri de oferte care se situează în regiunea internetului mobil :

 • Internet pe mobil – viteze de până la 3,6 Mbps în regiunile cu acoperire 3G şi 220 Kbps în afară ariei de acoperire. Tarifele sunt în funcţie de traficul inclus :internet mobil Orange
 • Oferta completă de laptop şi internet-presupune un abonament cu trafic nelimitat, card de date sau modem USB şi preţuri promoţionale pentru achiziţionarea de laptop-uri. Vitezele sunt ceva mai bune ajungând până la 7,2 Mbps în marile oraşe prin intermediul tehnologiei 3G.
 • Internet Unlimited-ai la dispoziţie 2 variante de abonament : controlul costurilor şi păstrarea vitezei mari de transfer. Tarifele şi vitezele sunt sintetizate în tabelele următoare.

Controlul costurilor:

internet mobile orange

Păstrarea vitezei mari de transfer:

internet mobil orange

Vodafone

Cei de la Vodafone ne oferă 2 soluţii, în funcţie de dispozitivul pe care dorim să utilizăm internetul. Astfel putem opta între :

 • Internet pe mobil-abonamentul conţine 500 de MB de trafic incluşi lunar şi te va costa 4,76 €/lună. Atunci când această limită este atinsă, se percepe o taxă de 0.24€/MB.
 • Internet pe PC/Laptop-în funcţie de cât eşti dispus să plăteşti pe lună, abonamentul are inclus un trafic iniţial, care variază de la 2GB la 16GB. După ce traficul iniţial este consumat viteza scade la 128Kbps (download) / 64Kbps (upload), traficul nefiind taxat suplimentar.

internet mobil vodafone

Romtelecom

Romtelecom oferă servicii de internet mobil prin intermediul Clicknet Mobile. Oferta celor de la Romtelecom este asemănătoare cu cea a celor de la Vodafone, doar că aici traficul iniţial se numeşte trafic recomandat şi trebuie să fii ceva mai atent pentru a descoperi limitarea de viteză pe care cei de la Romtelecom îşi rezervă dreptul să o facă la depăşirea traficului recomandat. Mai multe detalii mai jos.

Internet mobil romtelecomRDS & RCS

Digi Net Mobile este soluţia celor de la RDS & RCS. Aceştia ne propun internetul mobil cu cel mai mic preţ din România, viteze de până la 7,2 Mbps la abonamente de maxim 15 RON. Un aspect negativ la această ofertă este faptul că, deocamdată, doar locuitorii judeţelor Bihor, Timiş, Braşov, Craiova, Constanţa, Cluj şi Iaşi pot beneficia de rate de transfer atât de mari. Pentru restul zonelor viteza maximă este de 384 Kbps, urmând ca în viitor acoperirea Digi Net Mobile să se extindă.

Zapp

Cei de la Zapp oferă 2 tipuri de abonamente şi o soluţie fără abonament, pentru internet mobil de viteze de până la 3,2 Mbps. Si chiar daca au fost achizitionati recent de Cosmote oferta Zapp merita luata in considerare.

 • Zapp Online şi Zapp Easy sunt cele 2 tipuri de abonamente oferite de Zapp. În funcţie de traficul inclus si viteza maxima de transfer tarifele variază.

Internet mobil Zapp

 • Internetul mobil de la Zapp pare să fie o soluţie destul de interesantă, dar ceva mai costisitoare. Poţi opta între Zapp Online cu Acoperire Urbană sau Zapp Online cu Acoperire Naţională. Această ofertă presupune acces nelimitat la internet pe o durată de 3, 12 sau 36 de luni la un preţ de 286 RON, 155€ respectiv 1,399 RON.

Observatie: trebuie mentionat ca in toate cazurile enumerate mai sus este vorba de trafic Internet efectuat in Romania. In cazul in care calatoriti in afara tarii si va conectati prin intermediul operatorilor GSM de acolo preturile per megabyte transferat ajung la sume astronomice, care acum se situeaza in jurul valorii de 6 EURO/MB, deci atentie cand iesiti din tara.

2 comentarii

 1. Alter Ego Blog

  5 decembrie 2009 la 11:14

  In ceea ce priveste Digi Net Mobil de la RDS exista asigurari ca pana la sfarsitul anului va avea acoperire in toate marile orase ale Romaniei, in principiu in municipiile resedinta de judet…

  Acoperire exista peste tot pe unde exista telefonia mobila Digi dar viteza este minima…

 2. Nu-te-supara-frate

  9 decembrie 2009 la 16:26

  Astept de mult acest moment… Sper ca RCS&RDS sa le rupa sarmaua tupeistilor astora cu preturi de japca pentru accesul la internet mobil. Anterior speranta o reprezenta Romtelecom-ul insa lacomia si-a demonstrat eficienta incaodata, scorurile lor intrand in trendul celorlalti hoti. Mai concret pentru faptul ca sunt abonat rds primesc gratuit un modem si transfer nelimitat (repet, nelimitat, nu 2 giga si apoi… mai vedem cu ce viteza iti merge).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri