GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Wolfram, inamicul inteligent al lui Google

Autor: Echipa Giz.ro

Google este cel mai tare motor de cautare la ora actuala, tare pentru ca are cei mai multi utilizatori, tare pentru ca serveste repede rezultatele, tare pentru ca reuseste sa indexeze rapid informatiile noi care apar pe Internet. Din pacate Google nu este deloc tare in ceea ce priveste acuratetea rezultatelor cautarii.

Daca adaugam la asta faptul ca sintaxa de cautare pe Google nu este deloc naturala (nu poti intreba de exemplu “spune-mi cat de cald este afara” si sa primesti un raspuns pentru ca Google nu intelege ce ii ceri) atunci vedem de ce Wolfram, un proiect de motor de cautare heuristic, este numit de toata lumea ca un posibil viitor Google.

Casuta de cautare a lui Wolfram arata bine, adica e simpla

Casuta de cautare a lui Wolfram arata bine, adica e simpla

Ce este Wolfram?

Inainte de toate vreau sa ne uitam putin peste ceea ce are de gand Wolfram sa faca: sa puna la dispozitia tuturor cunostintele umane ce pot fi sistematizate prin implementarea oricarui algoritm, model, metoda de a calcula orice. Rezultatele cautarilor factuale furnizate de Wolfram trebuie sa fie corecte pentru ca oricine sa se poata baza pe aceste raspunsuri. Printre obiectivele Wolfram se numara si acela ca motorul de cautare sa accepte intrebari in forma libera, fara a folosi o anumita sintaxa predefinita, deci Wolfram va absorbi cat de bine poate el algoritmi lingvistici pentru a intelege ceea ce ii cere utilizatorul.

Wolfram are in spate o echipa extrem de capabila, scopul fiind ca proiectul sa fie recunoscut ca una din cele mai mari realizari intelectuale ale secolului 21, deci sigur avem de-a face cu o echipa ambitioasa.

Daca nu intelege ce ii ceri Wolfram incearca sa ofere sugestii

Daca nu intelege ce ii ceri Wolfram incearca sa ofere sugestii

Momentan Wolfram contine peste 10.000 de miliarde de date, peste 50.000 de algoritmi si capabilitati lingvistice din peste 1000 de domenii diferite. Pe viitor aceste numere vor creste, iar Wolfram, disponibil momentan in forma Alpha pe www.wolframalpha.com, va deveni o platforma software care va putea fi utilizata in diverse domenii prin intermediul API-ului ce va fi dezvoltat in scurt timp.

Rezultatele cautarii "weather in bucharest"

Rezultatele cautarii „weather in bucharest”

Ce sa credem despre Wolfram?

Wolfram este disponibil deocamdata in stadiu Alpha, deci inca mai are multe de facut pana sa poate ajunge sa rivalizeze cu Google (daca asta se va intampla vreodata). A ajuns insa in stadiul in care poate fi prezentat utilizatorilor si are nevoie de interactiunea cu acestia pentru a se dezvolta.

Imi place ceea ce si-a propus echipa Wolfram. Imi plac perpectivele care se deschid, viitorul pe care ni-l prezinta Wolfram, o alternativa la search-ul cu care ne-am obisnuit, nu un Google mai bun ci unul diferit.

Wolfram se afla inca in stadiu incipient, ca intelect si capacitate de procesare

Wolfram se afla inca in stadiu incipient, ca intelect si capacitate de procesare

Vom ajunge vreodata sa intrebam calculatorul ceva si sa primim un raspuns corect si rapid, cum se intampla in filmele SF din anii 80′? Este bine ca nu va mai trebui sa cercetam, sa ne zbatem capul ca sa gasim raspunsuri la intrebari simple? Vom ajunge niste legume intelectuale ca in filmul Idiocracy? Va ajunge Wolfram un viitor Skynet? Perspectivele posibile sunt nenumarate, dar viitorul este cel care ne va spune ce se va intampla cu Wolfram.

1 comentariu

  1. Claudiu

    21 mai 2009 la 07:02

    Este in sfarsit un exemplu foarte clar de internet semantic (web 2.0). De la ideea asta ma asteptam de la Wikipedia care are o baza de date mult mai mare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri