Wolfram, inamicul inteligent al lui Google

Wolfram, inamicul inteligent al lui Google

Google este cel mai tare motor de cautare la ora actuala, tare pentru ca are cei mai multi utilizatori, tare pentru ca serveste repede rezultatele, tare pentru ca reuseste sa indexeze rapid informatiile noi care apar pe Internet. Din pacate Google nu este deloc tare in ceea ce priveste acuratetea rezultatelor cautarii.

Daca adaugam la asta faptul ca sintaxa de cautare pe Google nu este deloc naturala (nu poti intreba de exemplu “spune-mi cat de cald este afara” si sa primesti un raspuns pentru ca Google nu intelege ce ii ceri) atunci vedem de ce Wolfram, un proiect de motor de cautare heuristic, este numit de toata lumea ca un posibil viitor Google.

Casuta de cautare a lui Wolfram arata bine, adica e simpla
Casuta de cautare a lui Wolfram arata bine, adica e simpla

Ce este Wolfram?

Inainte de toate vreau sa ne uitam putin peste ceea ce are de gand Wolfram sa faca: sa puna la dispozitia tuturor cunostintele umane ce pot fi sistematizate prin implementarea oricarui algoritm, model, metoda de a calcula orice. Rezultatele cautarilor factuale furnizate de Wolfram trebuie sa fie corecte pentru ca oricine sa se poata baza pe aceste raspunsuri. Printre obiectivele Wolfram se numara si acela ca motorul de cautare sa accepte intrebari in forma libera, fara a folosi o anumita sintaxa predefinita, deci Wolfram va absorbi cat de bine poate el algoritmi lingvistici pentru a intelege ceea ce ii cere utilizatorul.

Wolfram are in spate o echipa extrem de capabila, scopul fiind ca proiectul sa fie recunoscut ca una din cele mai mari realizari intelectuale ale secolului 21, deci sigur avem de-a face cu o echipa ambitioasa.

Daca nu intelege ce ii ceri Wolfram incearca sa ofere sugestii
Daca nu intelege ce ii ceri Wolfram incearca sa ofere sugestii

Momentan Wolfram contine peste 10.000 de miliarde de date, peste 50.000 de algoritmi si capabilitati lingvistice din peste 1000 de domenii diferite. Pe viitor aceste numere vor creste, iar Wolfram, disponibil momentan in forma Alpha pe www.wolframalpha.com, va deveni o platforma software care va putea fi utilizata in diverse domenii prin intermediul API-ului ce va fi dezvoltat in scurt timp.

Rezultatele cautarii "weather in bucharest"
Rezultatele cautarii „weather in bucharest”

Ce sa credem despre Wolfram?

Wolfram este disponibil deocamdata in stadiu Alpha, deci inca mai are multe de facut pana sa poate ajunge sa rivalizeze cu Google (daca asta se va intampla vreodata). A ajuns insa in stadiul in care poate fi prezentat utilizatorilor si are nevoie de interactiunea cu acestia pentru a se dezvolta.

Imi place ceea ce si-a propus echipa Wolfram. Imi plac perpectivele care se deschid, viitorul pe care ni-l prezinta Wolfram, o alternativa la search-ul cu care ne-am obisnuit, nu un Google mai bun ci unul diferit.

Wolfram se afla inca in stadiu incipient, ca intelect si capacitate de procesare
Wolfram se afla inca in stadiu incipient, ca intelect si capacitate de procesare

Vom ajunge vreodata sa intrebam calculatorul ceva si sa primim un raspuns corect si rapid, cum se intampla in filmele SF din anii 80′? Este bine ca nu va mai trebui sa cercetam, sa ne zbatem capul ca sa gasim raspunsuri la intrebari simple? Vom ajunge niste legume intelectuale ca in filmul Idiocracy? Va ajunge Wolfram un viitor Skynet? Perspectivele posibile sunt nenumarate, dar viitorul este cel care ne va spune ce se va intampla cu Wolfram.

Un comentariu

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!