GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Desktop PC sau laptop – Cum să faci alegerea corectă

Autor: Echipa Giz.ro

Cu câteva luni în urmă am fost nevoit să modific configuraţia dormitorului, iar una dintre primele întrebări la care a trebuit să găsesc răspunsul a fost “unde pun calculatorul?”.

A fost o întrebare aparent simplă, însă după câteva minute de gândire mi-am dat seama că rezolvarea nu este atât de banală, în ciuda suprafeţei destul de mari a camerei.

Iar în ce timp mă gândeam la o soluţie pentru această problemă în mintea mea a apărut o nouă întrebare: ce-ar fi să înlocuiesc calculatorul cu un laptop?

Chiar aşa, cum ar fi dacă aş renunţa la bătrânul PC în favoarea unui notebook? Care ar fi avantajele şi dezavantajele? Trebuie să fac un compromis din punct de vedere al performanţei? Mă va costa mai mult?

Iată numai câteva întrebări la care vei găsi răspunsul în cadrul acestui articol, care, sper eu, te va ajuta să iei o decizie atunci când te vei lovi de o dilemă asemănătoare cu cea pe care am avut-o şi eu.

Înainte de a începe este însă important să precizez că această comparaţie se referă strict la utilizarea laptopului în casă, pentru că în cazul necesitaţii unui portabil pe drum sau în călătorii alegerea este mai mult decât evidentă.

Spaţiu ocupat şi portabilitate

Unul dintre principalele motive pentru care m-am gândit la înlocuirea PC-ului cu un laptop a fost spaţiul ocupat. În cazul unui PC vorbim de unitate centrală, monitor, tastatură şi mouse, iar aceste componente sunt interconectate printr-un număr mare de cabluri care mai mult te încurcă.

Sigur, există soluţia de a apela la o serie de periferice wireless, însă problema spaţiului rămâne, iar laptopul o rezolvă într-un mod foarte elegant, întrucât toate componentele sunt integrate într-un singur dispozitiv.

Un alt avantaj al laptopului este că îţi permite să-l utilizezi aproape oriunde în casă. Dacă PC-ul te limitează la biroul pe care l-ai montat, laptopul poate fi utilizat inclusiv în pat sau într-o altă cameră.

Prin urmare, laptopul ocupă semnificativ mai puţin spaţiu şi îţi oferă şi portabilitate în comparaţie cu calsicul computer de birou.

PC-urile ocupa mult spatiu pe birou

Diagonală şi rezoluţia ecranului

Una dintre cele mai mari diferenţe dintre PC-uri şi laptopuri este dimensiunea fizică a ecranului. În cazul calculatoarelor, cele mai uzuale monitoare sunt cele cu diagonala de 19”, care oferă rezoluţii de 1280×1024 pixeli (în cazul celor în format clasic), 1366×768 pixeli (în cazul modelelor wide) sau, mai rar, 1440×900 pixeli. Totuşi, monitoarele de 21”-22” câştigă tot mai mult în popularitate, mai ales că oferă de obicei rezoluţie Full-HD 1920×1080 pixeli.

În cazul unui laptop pe care intenţionezi să-l foloseşti în locul PC-ului ar trebui să te orientezi spre modele cu ecrane de minim 15.6” care oferă rezoluţii standard de 1366×768 sau Full-HD 1920×1080 pixeli. Poţi opta însă şi pentru notebook-uri cu ecrane de peste 17”, care mizează de regulă pe rezoluţii de 1600×900 pixeli sau 1920×1080 pixeli.

În general, laptopurile cu diagonala de până la 14” sunt potrivite în special pentru cei care caută portabilitate, acest lucru fiind valabil şi în cazul (sau mai ales în cazul) ultrabook-urilor, motiv pentru care nu le putem compara cu un PC.

În concluzie, monitoarele pentru PC-uri au diagonale mai mari decât laptopurile, însă ia în calcul şi faptul că vei sta mult mai aproape de ecranul unui laptop decât de monitor. Poate că ecranul mai mare al monitorului este mai bun la vizionarea unui film în format Full-HD sau la jocuri, însă există şi numeroase laptopuri care vin cu rezoluţii Full-HD, cu singurul inconvenient că au ecranul mai mic.

Chiar daca sunt mai mici, ecranele laptopuri ofera rezolutii asemanatoare cu cele de pe PC-uri

Specificaţii tehnice

Până în urmă cu câţiva ani, dacă aveai nevoie de un computer puternic erai nevoit să optezi pentru un PC, întrucât laptopurile ofereau performanţe decente, dar nu spectaculoase. Lucrurile s-au schimbat însă radical, astfel că în prezent, cu un buget corespunzător, poţi avea parte de un laptop puternic.

În privinţa procesoarelor, Intel este de departe alegerea cea mai populară. Platforma hardware Intel Ivy Bridge proaspăt lansată este disponibilă atât pentru PC-uri, cât şi pentru laptopuri, iar utilizatorii cu buget redus se pot orienta şi spre precedenta generaţie Sandy Bridge. Alternativ, peste câteva luni vei putea alege şi procesoare din noua gamă AMD Trinity.

Plăcile video dedicate laptopurilor sunt de asemenea puternice, astfel că ai inclusiv posibilitatea să te joci unele dintre cele mai noi titluri, iar în privinţa memoriei RAM nu trebuie să-ţi faci griji: poţi găsi cu uşurinţă notebook-uri cu 4 GB RAM sau chiar 8 GB RAM.

O uşoară diferenţă se simte la HDD-uri: pentru PC poţi opta şi pentru HDD-uri de minim 1 TB, însă pentru laptopuri acestea vin de regulă în capacităţi de cel mult 500 GB sau 750 GB. Totuşi, şi aici problema se poate rezolva uşor prin achiziţionarea unor HDD-uri externe.

Prin urmare, dacă eşti un utilizator obişnuit, aproape sigur vei găsi un laptop cu o configuraţie la fel de puternică ca cea de pe un PC.

Totuşi, merită să menţionăm un aspect important: dacă eşti pasionat de jocuri şi vrei să joci cele mai noi titluri, un PC este în general o soluţie mai bună. Este adevărat că numeroşi producători de laptopuri, printre care şi Asus, au dezvoltat laptopuri dedicate pasionaţilor de jocuri, însă pe termen lung alegerea unui PC pare o soluţie mai bună.

Un PC poate fi aparent mai puternic decat un laptop, insa nici acestea din urma nu se lasa mai prejos

Preţuri

Aparent, laptopurile sunt mai scumpe decât PC-urile care vin într-o configuraţie asemănătoare, însă în realitate lucrurile stau uşor diferit.

De exemplu, configurarea unui sistem te poate costa de la cel puţin 1.000 lei în cazul unui calculator pentru mediul office până la peste 2.000 lei pentru un nivel mediu de performanţă. În plus, dacă optezi pentru o configuraţie cât mai apropiată de una de top vei scoate din buzunar peste 4.000 – 4.500 lei. Aceste calcule au fost obţinute pe platforma Intel Sandy Bridge, însă preţurile nu ar trebui să difere foarte mult în prezent.

La aceste sume trebuie să adaugi şi costul monitorului, pentru care va trebui să achiţi 350 – 700 lei, în funcţie de preferinţe, performanţe şi dotări.

În schimb, un laptop de 15.6” cu dotări tehnice de bază (procesor Intel Core i3) pleacă de la aproximativ 1.700 – 2.000 lei, iar unul cu dotări decente poate ajunge până în zona de 3.000 lei. Prin urmare, în aceste cazuri vorbim despre diferenţe de 300 – 400 lei în favoarea PC-ului.

În schimb, laptopurile cu dotări tehnice de top pot costă de la aproximativ 4.200 lei în sus, putând fi astfel mai ieftine decât PC-urile de top de peste 4.000 lei la care trebuie să adaugi şi costurile unui monitor.

În concluzie, PC-urile sunt uşor mai convenibile la dotări similare, însă diferenţa de bani poate fi justificată de avantajele care decurg din achiziţionarea unui laptop.

Preturile PC-urilor sunt mai mici decat al laptopurilor, insa diferentele nu sunt chiar atat de mari

Upgrade

Posibilitatea de a face upgrade este probabil principalul avantaj al PC-urilor. Practic, poţi înlocui treptat orice componentă din sistem cu una mai performant, ajungând după o perioadă de timp să ai un computer complet nou fără să achiţi dintr-o dată o sumă foarte mare.

Nu acelaşi lucru este valabil şi în cazul laptopurilor. Unii producători îţi oferă acces la plăcuţa sau plăcuţele de memorie RAM, iar alţii îţi permit să schimbi chiar şi HDD-ul. Totuşi, celelalte componente, cum ar fi procesorul sau placa video, sunt aproape imposibil de înlocuit.

Prin urmare, dacă alegi un laptop, este foarte important să afli ce componente poţi înlocui şi este de preferat să te orientezi spre platforme hardware cât mai recente (de exemplu, este de preferat ca în 2012 să cumperi un laptop cu Intel Ivy Bridge decât unul cu Intel Sandy Bridge).

Putine laptopuri iti permit sa faci upgrade la memoria RAM si la HDD

All-in-One, soluţia hibridă

Dacă nu ai reuşit încă să iei o decizie, poate că cea mai bună soluţie pentru tine nu este nici PC-ul, nici laptopul, ci computerul All-in-One. Un calculator All-in-One are toate componentele hardware integrate în monitor, astfel că scapi de grija unităţii centrale. Practic, aşezi monitorul pe birou, ataşezi o tastatură şi un mouse incluse în pachet şi poţi lucra liniştit, pentru că până şi boxele sunt integrate în monitor.

Printre avantaje putem enumera economia vizibilă de spaţiu şi monitoarele cu diagonala de peste 20”, însă pe de altă parte aceste produse au posibilităţi limitate de upgrade şi au preţuri care pornesc de la aproximativ 3.000 lei, aşa cum ţi-am arătat şi într-un articol anterior.

Noi la GiZ am testat recent computerul All-in-One HP Z1 şi îţi putem spune că aceasta gamă de produse este cât se poate de interesantă, chiar dacă vine cu unele dezavantaje inerente precum cele enumerate mai sus.

All-in-One, solutia care impaca si PC-ul, si laptopul

Concluzii

După cum ai putut vedea pe parcursul acestui articol, PC-urile şi laptopurile au avantajele şi dezavantajele lor.

În general, dacă spaţiul nu reprezintă o problemă şi eşti un utilizator entuziast căruia îi place să facă upgrade la cele mai noi componente şi să se joace prin unitatea centrală, PC-ul este soluţia cea mai bună.

Dacă ai însă o cameră relativ mică, vrei să foloseşti computerul inclusiv în pat, nu prea eşti interesat de aspectele tehnice şi nici nu simţi nevoia să cumperi periodic noi componente, poţi alege oricând un laptop.

Prin urmare, decizia finală cu privire la alegerea unuia sau altuia depinde exclusiv de preferinţele şi nevoile personale.

5 comentarii

 1. Mircea Andrei

  24 iunie 2012 la 11:49

  De loc de neglijat este mobilitatea laptopurilor, la care wireless-ul e o bijuterie, permitandu-ti sa intri pe net de aproape oriunde e un hotspot.

 2. Florin

  24 iunie 2012 la 15:37

  foarte interesant articolul,și în același caz foarte bun. sunt cititor al acestui site de aproape un an,și multe lucruir de aici am învățat. tot respectul autorului :)

  • Daniel Popescu

   24 iunie 2012 la 21:49

   Multumim pentru aprecieri. Ne vom stradui sa-ti oferim articole de calitate si in continuare.

 3. Gabriel

  26 iunie 2012 la 00:37

  Articolul foarte bun documentat si elaborat insa o problema cu care m-am confruntat eu si am trecut din nou la desktop este lipsa Portabilitatii. Iti cumperi un laptop insa il folosesti numai in casa conectat la priza toata ziua si noaptea. Bateria in 2 ani se distruge asta daca ai norocul sa nu ai alte probleme. Eu mi-am luat un laptop varf de gama acuma 4 ani si anu trecut mi-a cazut placa baza care face numai vreo 300€. Mai inainte imi cazuse placa video altii 400€. Eu zic caci daca ai sa-l tii in casa nu merita un laptop insa daca esti in deplasari si iesi mult ar putea sa fie util un laptop.

 4. mAS

  13 februarie 2016 la 20:43

  laptopurile nu sunt niste dispozitive protabile nici in gluma spus,bateria este un dispozitiv consumabil care se duce foarte repede daca iti folosesti laptopul pentru ce a fost el construit vei incepe sa bagi bani grei in baterii unde vei ajunge ?

  puterea slaba si supraincalzirea + schimbarea pastei termale si curatarea evacuarii de praf costa bani si implica riscuri in final laptopul ajunge o epava fiind desfacut de multe ori.

  racirea creaza probleme mari daca vrei fiabilitate laptopul trebuie musai sa functioneze la o temeperatura scazuta

  lucrez in domeniu si sincer laptopurile au prea multe dezavantaje in prezent,laptopurile bune si puternice sunt exagerat de scumpe si ridica aceleasi probleme in timp ca si cele ieftine,totusi cel mai deranjant aspect este lipsa portabilitatii datorata autonomiei si uzurii bateriei in timp

  totul e un game dirijat de firmele producatoare pt. ca fraierii sa cumpere,parerea mea aveti nevoie de un pc oriunde va deplasati luati un laptop aveti nevoie de pc doar acasa un desktop e net superior.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri