GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Legion Y720 review: laptop de gaming de 15-inch cu grafică Nvidia GTX 1060

Testat pe data de 28 iulie 2017
Pe scurt: Lenovo Legion Y720 este un laptop de gaming puternic și bine construit, dotat cu un ecran mat IPS și o baterie de mare capacitate. Este pe e altă parte destul de masiv și penalizat de tendințe de supraîncălzire.
Produs testat: Lenovo Legion Y720   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5500 - 7300 Lei

În acest articol discutăm despre Lenovo-ul Legion Y720, un laptop de gaming cu ecran de 15-inch și hardware de ultimă generație.

El este capabil să facă față cu brio task-urilor uzuale și poate rula fără probleme jocurile recente cu detalii grafice maxime pe rezoluția FHD nativă a ecranului integrat.

Legion-ul Y720 este construit pe o platformă Intel cu procesoare quad-core, grafică Nvidia GTX 1060 6 GB, memorie RAM DDR4 și stocare duală, cu suport pentru SSD-uri NVMe. El integrează și o baterie de capacitate destul de mare (60 Wh), o tastatură iluminată de bună calitate, un ecran cu panel IPS, conectivitate bună (inclusiv un port Thunderbolt 3) și un sistem audio capabil.

Astfel, pe hârtie pare să fie un laptop excelent, cu dotări moderne și un preț competitiv. Despre cum se comportă în practică veți afla pe larg din paragrafele următoare, însă în mare este un laptop reușit și o opțiune competitivă în clasa sa.

Nu e desigur lipsit de neajunsuri, fiind un laptop mare și greu, cu un cip wireless slăbuț și un sistem de răcire eficient, însă care disipă foarte multă caldură la nivelul carcasei.

Specificații

  • Ecran: 15.6”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, non-touch, anti-glare
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7700HQ
  • Video: Intel HD 630 + Nvidia GT 1060 4GB
  • Memorie RAM: 16 GB DDR4 (maxim 32 GB)
  • Stocare: 1 TB 5400 HDD (2.5″) + 1TB SSD (M.2 NVME 80 mm)
  • Conectivitate: Gigabit LAN, Intel AC 3165 Wireless AC , Bluetooth 4.1
  • Porturi: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C (Thunderbolt 3), HDMI, mini DisplayPort, mic/earphone, LAN, Lock
  • Baterie: 60 Wh, încărcător 170 W
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 380 mm x 280 mm x 30 mm
  • Greutate: 3.06 kg
  • Altele: tastatură cu iluminare roșie (RGB opțional), sistem audio 2.1, webcam, receiver wireless Xbox One

Ce ne-a plăcut

În cazul în care sunteți în căutarea unui laptop pentru gaming de 15” și vă plac lucrurile solide, Legion Y720 este una dintre cele mai bune soluții disponibile în acest moment deoarece este clădit ca un tanc.

Carcasa din plastic și aluminiu este foarte rigidă și nu are nici o zonă care flexează, nici măcar în zona mai vulnerabilă a capacului ecranului, iar balamaua cu o deschidere de 135 de grade a acestuia din urmă este ușor de deschis cu o singură mână și suficient de fermă.

Lenovo-Legion-Y720_06

Bine clădit, Lenovo Legion Y720 este însă cam mare și cam greu pentru clasa din care face parte. Laptopul are o grosime maximă de 30 de milimetri, ceea ce-l face printre cele mai groase sisteme portabile pentru jocuri cu ecran de 15”, iar greutatea de 3 kilograme îl plasează și ea în coada clasamentului.

Este clar că Lenovo a ales o construcție solidă în detrimentul portabilității, iar dacă acest aspect este sau nu este o problemă, rămâne la aprecierea cumpărătorului.

Lenovo s-a concentrat și pe aspect, Legion Y720 fiind unul dintre cele mai frumoase laptopuri de gaming cu ecran de 15”. Producătorul nu a lăsat imaginația să zburde, așa cum o fac alți producători de sisteme comparabile, și ne oferă o carcasă neagră care este decorată doar de câteva elemente de culoare roșie deasupra  tastaturii, acolo unde se ascund și difuzoarele, în jurul touchpad-ul, în jurul fantelor de răcire și sunet de pe capacul inferior și pe sigla Legion de pe capacul superior.

Sigla de pe capacul ecranului este iluminată, iar intensitatea acesteia este sincronizată cu intensitatea luminoasă a ecranului. Acesta este un mic detaliu interesant și plăcut, cum la fel de plăcută este și eliminarea altor sisteme de iluminare suplimentare, cu excepția a două LED-uri amplasate pe rama laterală și a subînțelesei iluminări a tastaturii.

Lenovo-Legion-Y720_14

Carcasa este fabricată din metal la exterior, acesta acoperind atât capacul superior al ecranului cât și capacul inferior al bazei. În rest, Legion Y720 este fabricat din material plastic dur cu finisaj mat și neted, singurele excepții fiind rama ecranului și zona care acoperă balamaua, unde s-a preferat un material plastic lucios.

Ca orice alt laptop negru, și Y720 este sensibil la amprente și murdărie, însă probabil că deja ne-am obișnuit cu asta.

Lenovo-Legion-Y720_18

Din punct de vedere ergonomic, Lenovo Y720 este la fel de bun pe cât este de solid sau arătos. Piciorușele cauciucate de sprijin îi oferă o priză foarte bună, chiar dacă par cam mici, suprafața din jurul touchpad-ului este confortabilă, iar porturile sunt aranjate bine pe laturile carcasei.

Un mic aspect deranjant este înălțimea puțin cam mare a carcasei, muchia acesteia putând deranja atunci când tastezi, însă asta depinde și de poziția fiecăruia.

Tastatura este una cunoscută deja de la alte laptopuri de gaming Lenovo, aceasta fiind în general bună, chiar dacă nu întotdeauna și pe gustul tuturor.

Butoanele au dimensiuni de 15 x 16 mm și marginea inferioară rotunjită, în timp ce săgețile direcționale au o dimensiune mai mare. Tastele oferă o cursă moale, scurtă și plăcută, ceea ce face ca tastatura de pe Y720 să fie una dintre cele mai bune din clasa lui, însă nu toți utilizatorii vor aprecia acest tip de răspuns.

Lenovo-Legion-Y720_22

Dacă cei care folosesc butoanele direcționale vor aprecia spațiul generos din jurul acestor, cei care folosesc des NumPad-ul sau grupul funcțional cu Ins, Del, Home, End, Pg Up și Pg Down vor remarca nemulțumiți comasarea tuturor acesta într-un singur bloc de taste. Acestea nu doar că sunt amplasate cam prea aproape de tastele direcționale, însă vor necesita și combinații suplimentare pentru accesarea lor.

Sistemul de iluminare este disponibil în două versiuni. Modelul testat de Giz.ro a fost prevăzut cu un sistem de iluminare roșie care are două intensități ajustabile și o zonă accentuată în zona tastelor W, A, S și D, însă cei care preferă culoarea pot opta pentru modelele cu iluminare RGB și ajustare independentă pe zone.

Touchpad-ul este fabricat din material plastic și oferă o suprafață cu fricțiune redusă, dimensiuni ample și o poziționare bună. Driverele Synaptics cu care a venit preinstalat Legion Y720 nu au fost prea grozave și au afectat precizia și viteza interacțiunilor tactile, însă acestea sunt rezolvate în mare parte după o actualizare. Cele două butoane aferente sunt ascunse sub colțurile inferioare și oferă un răspuns tactil bun și un nivel de zgomot redus.

Lenovo-Legion-Y720_33

Lenovo Legion Y720 este prevăzut cu un ecran IPS cu rezoluție Full HD, o opțiune UHD urmând să fie disponibilă în viitor. Ținând însă cont de diagonala de 15” a ecranului și de adaptorul grafic GTX 1060, probabil că cei mai mulți cumpărători vor alege oricum varianta Full HD, aceasta fiind mai echilibrată.

Ecranul LG Philips oferă un nivel de negru bun, un contrast ridicat, o luminozitate maximă suficientă utiliyării laptopului în interior și unghiuri ample de vizualizare. În plus, chiar dacă folosește Pulse Width Modulation pentru ajustarea iluminării, ecranul nu este deranjant pentru ochi deoarece timpul de răspuns este de numai 24 de milisecunde.

screen-brightness-coverage-1

Panoul este însă deficient atunci când vine vorba de acuratețea coloristică, iar calibrarea slabă îl penalizează și mai mult. În teste, panoul a oferit o acoperire de 65 de procente pentru spectrul sRGB și 48% pentru spectrul AdobeRGB, ceea ce înseamnă că va fi satisfăcător pentru filme sau jocuri, dar impropriu pentru ceva mai pretențios. Nivelul de gama este și el prost ajustat din fabrică, însă nici calibrarea atentă nu poate scoate prea multe dintr-un ecran modest.

Lenovo-Legion-Y720_02

Ecranul este acoperit cu un strat din sticlă care este menit să-l protejeze și să-l rigidizeze, iar acest lucru este sesizabil. Din păcate, deși Lenovo pretinde că stratul de sticlă este tratat împotriva strălucirii, acesta este în realitate mai strălucitor decât ne-am fi dorit și decât ecranele simple mate pe care le știm de la alte produse.

Prestația multimedia subminată parțial de către ecranul cu gamut slab este compensată într-o oarecare măsură de un sistem audio excelent. Acesta oferă două difuzoare în partea superioară, ascunse în decorația roșie de deasupra tastaturii, și un subwoofer amplasat în partea inferioară în spatele unei fante triunghiulare.

Lenovo-Legion-Y720_32

Sunetul este puternic, difuzoarele de 2x2W și wooferul de 3W reușind să atingă un nivel audio de 88 dB, însă mai îmbucurător este aspectul calității. Cu considerentele de rigoare pentru un sistem audio mic, cel din Legion Y720 a oferit o fidelitate bună, redare clară în gama mediilor și înaltelor, și chiar ceva frecvențe joase suficient de puternice pentru un sistem portabil.

Lenovo-Legion-Y720_25

Chiar dacă carcasa vibrează la nivelul maxim de putere, sunetul nu este distorsionat, iar amatorii de filme sau jocuri se vor putea bucura de un ambient audio plăcut chiar și atunci când nu au la îndemână un sistem audio extern de calitate superioară.

Configurația hardware a lui Lenovo Legion Y720 include procesoare Intel quad-core, plăci video NVIDIA GTX 1060 cu 6 GB de memorie dedicată, până la 32 GB de memorie (în două sloturi) și stocare internă duală SSD cu conectare M.2 și HDD în format de 2,5”. Modelul testat de noi a fost unul de vârf, acesta oferind procesor Core i7-7700HQ, 16 GB de memorie RAM, un SSD cu o capacitate de 1 TB și un HDD cu o capacitate de 1 TB.

Opțiunea SSD inclusă a fost un Samsung PM961 MZVLW1T0HMLH, una dintre cele mai rapide și mai scumpe modele disponibile în acest moment. Acest SSD se încălzește însă foarte mult, iar alegerea unui model mai ieftin cu capacitate mai mică va evita problemele de throttling pe care le-am întâmpinat.

Din punct de vedere al performanțelor, Lenovo Legion y720 este un sistem impresionant, însă este tras parțial în jos de problema încălzirii. Odată ce procesorul atinge 90 de grade, acesta este limitat foarte agresiv de către software, iar unele rezultate sunt cu 10-20% mai joase decât cele scontate. 3DMark sau PCMark nu au pus probleme, însă CineBench și compresia video H.264 au reușit să declanșeze limitarea ocazională a frecvențelor de lucru la numai 2,7 GHz.

Aceste probleme sunt vizibile doar la încărcarea foarte mare a sistemului, un regim de lucru standard nepunând vreo problemă în atingerea frecvențelor maxime de Turbo Boost.

  • 3DMark 11: P12168;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 23951, Fire Strike – 9263, Time Spy – 3556;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3527;
  • PCMark 10: 4794;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3823, Multi-core: 13925;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4641, Multi-core: 14093;
  • CineBench 11.5: OpenGL 66.70 fps, CPU 6.78 pts, CPU Single Core 1.71 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 102.51 fps, CPU 668 cb, CPU Single Core 145 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 159.29 fps, Pass 2 – 41.30 fps.

După cum se vede, jocurile nu au pus nici ele probleme, iar Y720 și-a arătat plenitudinea puterii de calcul. Temperatura nucleului grafic a ajuns doar la 75 de grade, însă trebuie menționat că utilizarea pe baterie îi va limita frecvențele maxime de lucru la circa 60%.

Mai jos aveți câteva rezultate, la rezoluție FHD și nivel de detalii maxim (Ultra/Ultimate):

  • Shadow of Mordor: 46 fps
  • Grid Autosport: 98 fps
  • Tomb Raider: 97 fps
  • Bioshock Infinite: 100 fps
  • FarCry 4: 77 fps
  • Need For Speed Most Wanted: 60 fps

Configurația hardware este completată de o interfață de rețea Gigabit, Wireless 802.11ac, Bluetooth 4.1, 2 porturi USB 3.0 cu conector Type A, un port USB 3.1 cu conector Type C și Thunderbolt, un port USB 2.0 și ieșiri video HDMI și Mini Display Port. O dotare interesantă este includerea unui adaptor wireless pentru gamepad-ul de Xbox One, jucătorii având astfel la dispoziție un modul util pentru conectarea unuia dintre cele mai bune periferice pentru jocuri, dacă nu cumva cel mai bun.

Bateria aleasă de Lenovo are o capacitate de 60Wh, oferind astfel o autonomie mai mare decât media oferită de laptopurile de jocuri cu ecran de 15”.

  • 4h:30m – navigare Web ocazional și editare text în Docs, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4h:30m – redare video Full HD YouTube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 6h:30m – redare video Full HD MKV în Movies, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 4h:30m – redare video 4K MKV în Movies, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – navigare Web intensivă în Microsoft Edge, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:30m – jocuri, High Performance Mode,  ecran la 50%, Wi-Fi pornit.

Încărcătorul are o putere de 170W și reușește să readucă bateria la capacitatea maximă în circa două ore.

Ce nu ne-a plăcut

Sistemul de răcire din Legion Y720 este unul standard, acesta folosind câte un ventilator pentru procesor și interfața grafică, câte o conductă de răcire pentru fiecare și o conductă comună. Din păcate, ventilatoarele sunt sincronizate la aceeași frecvență, iar asta înseamnă că sistemul va putea deveni mai zgomotos decât trebuie, deoarece va învârti inutil și ventilatorul plăcii video atunci când doar procesorul este sub sarcină.

În condiții normale, Legion Y720 este un laptop destul de tăcut și rece, ventilatoarele atingând un nivel de zgomot acceptabil de circa 38 dB la nivelul urechii. Asta înseamnă ca sistemul de răcire va fi sesizabil doar într-o cameră foarte tăcută, dar nu și într-un mediu normal ceva mai zgomotos.

Lenovo-Legion-Y720_42

Temperaturile interne în sarcină sunt normale pentru un sistem de 15” pentru jocuri, atingând 80 de grade pe procesor și 75 de grade pe interfața grafică. Ventilatoarele vor urca atunci la un nivel de zgomot de circa 44 dB, care este mai ridicat, dar nu exagerat.

Modelul testat de Giz.ro s-a încălzit însă foarte tare la exterior, un comportament care s-ar putea datora totuși și unui exemplar deficient. În sarcină, carcasa s-a încălzit puternic în zona tastaturii, temperatura din zona centrală ajungând până la 52 de grade. În timp ce alte laptopuri încălzesc zona inferioară, Legion Y720 a reușit să încălzească zona cu care utilizatorul intră în contract direct în permanență, iar acest aspect este deranjant.

În cazul în care temperaturile sunt prea mari, utilizatorul poate apela la funcția Extreme Fan Mode din cadrul aplicației Lenovo Nerve Sense. Activarea funcției duce la scăderea temperaturilor interne cu 5 – 8 grade, fiind astfel foarte utilă pentru situațiile în care temperatura ambientală este mare, însă temperaturile din zona tastaturii au scăzut cu doar 2-4 grade. Din păcate însă, zgomotul făcut de sistemul de răcire a devenit infernal, deoarece a atins un nivel de 50 dB, și este greu de crezut că cineva va reuși să-l suporte fără să folosească căștile.

Un alt aspect care nu ne-a plăcut este interfața wireless Intel 3125. Aceasta a avut performanțe slabe în teste, atingând doar 50 Mbps lângă router și chinuindu-se să mențină un semnal activ prin doi pereți. Unele modele de Legion Y720 vin prevăzute cu un mult mai capabil cip Intel 8265, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți atenți când alegeți sau să înlocuiți placa wireless singuri.

Iar dacă tot suntem la capitolul implementare hardware cu deficiențe, trebuie să menționăm absența unui card reader SD, o dotare atât de banală, omniprezentă și utilă.

Preț și disponibilitate

Legionul Y720 este disponibil în unele magazine din România în diverse configurații. Prețurile pleacă de la circa 5500 de lei pentru configurații cu procesor Core i7, grafică Nvidia 1060, 8 GB de RAM și un HDD de 1 TB, și urcă spre 7300 de lei pentru o configurație cu 16 GB de RAM și un SSD de 512 GB.

Cum și memoria RAM și SSD-ul sunt ușor de upgradat pe acest laptop, considerăm că versiunile de bază au cel mai un raport preț calitate.

Mai multe detalii despre configurațiile disponobile la momentul la care citiți acest articol și prețurile lor actualizate găsiți aici și aici.

Concluzii

Lenovo-ul Legion Y720 este un laptop competitiv, cu foarte puțini rivali pe piața din România. El se adresează celor ce doresc un notebook cu reale abilități de gaming, platforma hardware permițând rularea oricărui joc existent cu detalii maxime pe rezoluții FHD (sau chiar și superioare, conectând un ecran extern prin TB3 sau HDMI).

Printre punctele sale forte se numără construcția de foarte bună calitate, designul curat, tastatura și trackpad-ul excelente, sistemul audio capabil și performanțele solide în orice tip de utilizare.

Pe de altă parte, potențialii cumpărători vor trebui să accepte faptul că laptopul se încălzește puternic la nivelul carcasei în jocuri și alte task-uri solicitante, cu greutatea sa ridicată, cipul wireless destul de lent și lipsa unui cititor de carduri.

In gama sa alternativele sunt limitate pe piața din România, practic Acer-urile Aspire VN7-593G și Predator Helios 300 fiind optiunile demne de luat în calcul, în condiția în care produse precum Asus ROG GL502VM sau Gigabite Aero 15 nu sunt de găsit la noi la momentul acestui articol.

Cei ce au la dispoziție un buget mai redus se vor putea însă îndrepta spre produse cu cipuri grafice Nvidia 1050/1050 Ti, precum Legion-ul Y520, Asus ROG GL553 sau Acer-ul Aspire VX15.

Pro:

  • construcție excelentă și aspect plăcut
  • platformă hardware puternică
  • tastatură și touchpad
  • autonomie bună
  • sistem audio

Contra:

  • cam mare și cam greu
  • ecranul cu acuratețe coloristică modestă
  • wireless lent
  • tendințe de supraîncălzire și zgomot în sarcină mare

1 comentariu

  1. Andrei

    10 iunie 2018 la 13:38

    Daca literele de pe tastatura sunt rosii, aceasta poate fi rgb sau e doar pe rosu?!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri