Lenovo Legion Y920 review – laptop de gaming din gama de top
În acest articol discutăm despre un laptop de gaming din gama de top: Lenovo-ul Legion Y920.
Cei de la Lenovo au intrat de puțin timp pe segmentul notebook-urile adresate pasionaților de jocuri, a laptop-urilor ce se remarcă prin performanțe, dotări și elemente specifice menite să îmbunătățească utilizarea în jocuri, dar nu numai.
Legion-ul Y920 este modelul lor de vârf în 2017, un notebook masiv cu ecran de 17-inch cu tehnologie gSync, procesoare Intel Core i7-7700K sau 7820HK, grafică Nvidia GTX 1070 sau 1080, baterie de 90 Wh, o tastatură mecanică RGB și un preț desigur pe măsura dotărilor, undeva pe la 11000 de lei pentru configurațiile de bază, la momentul acestui articol.
Din rândurile de mai jos veți afla cum se descurcă Legion-ul Y920 în utilizarea intensivă, care îi sunt atuurile și unde scârțâie în raport cu competitorii săi direcție, precum Acer Predator 17X, Dell Alienware 17, HP Omen 17, Asus ROG G702 sau MSI Titan GT75VR.
Specificații
Ecran | 17.3″, 1920 x 1080 pixeli, 75 Hz, G-Sync, IPS, antiglare non-touch |
Procesor | Intel Kaby Lake Core i7-7820HK |
Video | Nvidia GT 1070 8GB |
Memorie | 48 GB DDR4 (până la 64 GB – 4x DIMMs) |
Stocare | 1 TB 5400 HDD (2.5″) + 2x 512 GB SSD (M.2 NVMe 80 mm) RAID0 |
Conectivitate | Gigabit LAN, Killer AC 1535 Wireless AC , Bluetooth 4.1 |
Porturi | 4x USB 3.0 Type A, 1x USB 3.1 Type C (Thunderbolt 3), HDMI 2.0, DisplayPort, microfon, LAN, card-reader, Security Lock |
Baterie | 90 Wh, încărcător 230 W |
OS | Windows 10 |
Mărime | 425 mm x 315 mm x 36 mm |
Greutate | 4.4 kg, încărcător 0.9 kg |
Altele | tastatură mecanică iluminare RGB, sistem audio 2.1, webcam |
Ce ne-a plăcut
La fel ca cele mai multe laptopuri pentru jocuri, Lenovo Legion Y920 este un sistem greu și solid deoarece portabilitatea contează mai puțin în cazul unor astfel de produse. Laptopul de jocuri Lenovo reușește însă să se facă remarcat atât prin design cât și prin construcție, acesta abătându-se oarecum de la liniile clasice cu care ne-au obișnuit alți producători.
Carcasa cu o greutate de 4,4 kilograme este fabricată din aliaj de aluminiu și plastic. Capacul ecranului și partea inferioară sunt fabricate din aluminiu șlefuit, în timp ce restul carcasei este fabricată din plastic. Zona din jurul tastaturii este fabricată dintr-un material plastic neted, în timp ce restpadul din partea inferioară a acesteia este acoperit cu un material cu o textură cauciucată. Pentru zona de deasupra tastaturii, Lenovo a ales un material plastic cu perforații, acesta încadrând bara pentru iluminare și ascunzând ceva mai bine difuzoarele stereo.
Rama ecranului și balamaua sunt acoperite cu un plastic lucios, aceasta fiind de altfel și cea mai nefericită alegere făcută de Lenovo. În timp ce zona cauciucată a restpadului oferă o aderență bună, dar pare sensibilă la mizerie și uzură, aceasta pare pur și simplu ieftină și este prea sensibilă la zgârieturi și mizerie. Privind însă în ansamblu, producătorul a făcut alegeri în general bune care fac foarte plăcută utilizarea lui Legion Y920.
Lenovo nu s-a preocupat doar de materialele de construcție, ci și de design. Spre deosebire de cele mai multe modele de gaming, care țin morțiș să-și sublinieze destinația agresându-ne vizual cu elemente agresive și colorate, Legion Y920 este un model ceva mai sobru care nu face abuz de culori, colțuri agresive și suprafețe cu unghiuri ciudate.
Capacul metalic este uniform și folosește un singur element de decor, un logo cu iluminare roșie care nu poate fi particularizat și care este mereu aprins. Odată deschis, laptopul Lenovo oferă două bare pentru iluminare, una în partea de sus a tastaturii, iar cealaltă încadrând touchpad-ul, acestea putând fi particularizate separat din punct de vedere coloristic, însă neputând fi stinse complet fără a opri și iluminarea tastaturii.
Capacul inferior este ceva mai agresiv desenat, însă probabil că acest aspect contează prea puțin deoarece nu-l vom vedea prea des. Lenovo a amplasat aici grilajul mare al subwoofer-ului și grilajele duzelor de admisie a aerului, acestea având forme triunghiulare stridente și fiind acoperite cu o plasă de culoare roșie. În rest, carcasa are unele accente roșii în jurul butonului Power, al conectorilor USB și în alte zone, însă acestea sunt discrete și nederanjate vizual.
Calitatea construcției este foarte bună, atât baza cât și capacul ecranului fiind rigide și neflexând nici măcar la tensiuni mari. Balamaua ecranului are o deschidere de 135 de grade, aceasta putând fi deschisă foarte ușor cu o singură mână, dar fiind puțin cam moale atunci când laptopul este mutat sau mișcat brusc. Piciorușele cauciucate asigură o priză bună cu suprafața pe care laptopul este așezat, un lucru pozitiv dacă ținem cont că fervoarea gamingului provoacă uneori reacții mai brutale.
Tastatura și touchpad-ul sunt foarte importante pentru un laptop pentru jocuri, iar Lenovo a reușit să facă în general alegeri bune, însă nu lipsite de probleme. Tastatura mecanică folosește faimoasele switch-uri Cherry MX, însă Lenovo nu precizează și gama din care acestea fac parte. Butoanele beneficiază de iluminare, acestea putând particularizate fiecare în parte cu ajutorul aplicației Lenovo Sense.
Aranjamentul tastelor este unul puțin atipic. Dincolo de blocul standard cu 77 de taste specific unul laptop, Lenovo a implementat săgeți direcționale cu o aranjare aerisită, un lucru bine venit ținând cont că se elimină astfel apăsările accidentale, și un bloc numeric care ia locul matricii standard cu Ins, Del, Home, End, Pg Up și Pg Down. În partea stângă a tastaturii se găsesc patru butoane funcționale care pot fi programate și un comutator cu două poziții Turbo, care activează dintr-o singură mișcare funcția de overclocking oferită de aplicația Turbo Boost.
Din păcate, această tastatură de bună calitate este subminată de unele decizii de implementare, însă despre aceste aspecte vom vorbi în partea a două a articolului. Din fericire, touchpad-ul partener este de foarte bună calitate, acesta oferind o suprafață cu fricțiune redusă, precizie mare și două butoane integrate care necesită doar apăsări ușoare pentru activare.
Ecranul ales de Lenovo este bun, acesta urmând să fie atât pe placul amatorilor de jocuri, publicul-țintă, dar și pe placul celor care au nevoie de un ecran superior pentru multimedia sau pentru lucrul în aplicațiile de grafică în care acuratețea perfectă nu este obligatorie.
Având o diagonală de 17.3” și o rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, ecranul produs de LG Philips folosește un panou IPS cu rată de împrospătare de 75 Hz și este compatibil cu tehnologia NVIDIA G-Sync pentru eliminarea tearingului. Cu excepția unui nivel gamma prea luminos, ecranul oferă o acuratețe coloristică bună (72% AdobeRGB și 93% sRGB), o luminozitate mare de 370 nits, o uniformitate bună a iluminării de fundal și un contrast de 800:1.
Pe piață există ecrane cu rezoluție mai mare, însă pentru jocuri, Full HD și diagonala de 17” este încă o opțiune bună pentru că permite rularea oricărui joc la un număr mare de cadre pe secundă. Cei care preferă latențe cât mai mici posibil vor căuta probabil un laptop cu ecran rapid TN, însă Legion Y920 oferă un bun echilibru între performanțe, dotări și calitate grafică.
Acest ecran bun este însoțit de un sistem audio pe măsură. Difuzoarele stereo oferă fiecare o putere de 2W, iar subwooferul amplasat în partea inferioară a bazei oferă suplimentar și el încă 3W. Suficient de puternic, sistem audio are și o calitate suficient de bună și este oricum unul dintre cele mai bune pe care le puteți găsi pe un laptop în acest moment. Acesta oferă un sunet cu fidelitate bună, acoperire bună în domeniul înaltelor și mediilor și chiar ceva frecvențe joase, evident, în limitele puterii unui woofer de foarte mici dimensiuni.
Configurațiile hardware oferite de Lenovo pentru acest model sunt puternice, acestea incluzând o placă video NVIDIA GTX 1070, procesoare Intel Core în configurații quad-core, una sau două unități de stocare SSD cu conectare M.2, spațiu pentru un HDD de 2,5” și multă memorie RAM.
Configurația testată de Giz.ro a inclus un procesor Intel Core i7-7820HK, un model quad-core foarte puternic care oferă în plus și opțiunea de overclocking. Cu ajutorul aplicației Turbo Mode, asociată cu butonul hardware Turbo de pe tastatură, utilizatorul poate beneficia dintr-o mișcare de un spor mic de viteză: de la 3,6 GHz la 4,1 GHz în cazul procesorului, și de la 1,19 GHz la 1,96 Ghz în cazul nucleului grafic. Evident, opțiunea Turbo este disponibilă doar atunci când laptopul este alimentat de la priză.
În teste, procesorul a urcat până la 3,9 GHz în condiții standard cu sarcină pe un singur nucleu și la 4,1 GHz în modul Turbo în aceleași condiții, încărcarea reală multi-core permițând atingerea unor frecvențe de 3,35 GHz, respectiv 3,55 GHz. Placa video a urcat până la 1,835 GHz în modul standard și la 1,875 GHz in Turbo, deci sub specificații, laptopul fiind astfel ușor sub așteptări fără să fie însă mai puțin decât impresionant de puternic. Această problemă poate fi aruncată probabil în spatele sistemului de răcire, dar despre acesta vom vorbi imediat în partea a doua a articolului.
Performanțele sintetice Lenovo Legion Y920 (modul normal):
- 3DMark 11: P17525;
- 3DMark 13: Sky Driver – 27353, Fire Strike – 13940, Time Spy – 5328;
- PCMark 08: Home Conventional – 4581;
- PCMark 10: 4490;
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3979, Multi-core: 14613;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4742, Multi-core: 14862;
- CineBench 11.5: OpenGL 72.34 fps, CPU 8.40 pts, CPU Single Core 1.88 pts;
- CineBench R15: OpenGL 114.17 fps, CPU 751 cb, CPU Single Core 156cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 169.83 fps, Pass 2 – 45.50 fps;
- x264 HD Benchmark 5.1 64-bit: Pass 1 – 82.35 fps, Pass 2 – 15.80 fps.
Performanțele sintetice Lenovo Legion Y920 (modul Turbo):
- 3DMark 11: P17909;
- 3DMark 13: Sky Driver – 28259, Fire Strike – 14350, Time Spy – 5477;
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 4052, Multi-core: 15061;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 5046, Multi-core: 15675;
- CineBench 11.5: OpenGL 75.13 fps, CPU 8.73 pts, CPU Single Core 1.87 pts;
- CineBench R15: OpenGL 115.51 fps, CPU 807 cb, CPU Single Core 159 cb;
În jocuri, performanțele sunt bune, așa cum ne-am fi așteptat de la un sistem portabil de jocuri de vârf. După cum se vede însă, modul Turbo oferă un avantaj prea mic pentru a conta cu adevărat.
Performanțe jocuri Lenovo Legion y920 (modul Normal, FHD, Ultra)
- Shadow of Mordor: 156 fps
- Grid Autosport: 115 fps
- Tomb Raider: 123 fps
- Bioshock Infinite: 118 fps
- FarCry 4: 109 fps
- Total War: Attila: 35 fps
Performanțe jocuri Lenovo Legion y920 (modul Turbo, FHD, Ultra)
- Shadow of Mordor: 160 fps
- Grid Autosport: 123 fps
- Tomb Raider: 125 fps
- Bioshock Infinite: 120 fps
- FarCry 4: 113 fps
- Total War: Attila: 38 fps
Dincolo de problema răcirii, Lenovo Legion Y920 oferă însă performanțe excelente care vor mulțumi orice amator de jocuri, combinația dintre procesoarele de top și plăcile video puternice fiind una foarte atractivă și una dintre cele mai bune disponibile în acest moment, mai ales dacă ne uităm și la preț.
Bateria de 90 Wh oferă o autonomie bună ținând cont de puterea sistemului, însă nici un laptop de gaming nu prea poate fi considerat cu adevărat bun la acest capitol. În teste, rezultatele obținute au fost următoarele:
- 4h:20m – browsing ocazional și editare de text, mod energetic Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
- 3h:40m – redare video Full HD cu YouTube în Internet Explorer, mod energetic Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
- 4h:20m – redare video Full HD fișier MKV, mod energetic Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
- 3h:30m – redare video 4K fișier MKV, mod energetic Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
- 3h:00m – browsing intensiv în Microsoft Edge, mod energetic Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
- 1h:40m – jocuri, mod energetic High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.
Din punct de vedere al dotărilor, laptopul stă bine. Acesta oferă interfață Ethernet Gigabit, interfață wireless Qualcomm Killer 1535 cu compatibilitate 802.11ac, Bluetooth 4.1, patru porturi USB 3.0 Type A, un port USB 3.1 cu conector Type C și compatibilitate Thunderbolt 3, ieșiri video HDMI 2.0 și DisplayPort, card reader, webcam și microfon.
Ce nu ne-a plăcut
Deși Lenovo s-a străduit să ne ofere o tastatură de bună calitate, și din multe puncte de vedere a reușit, deoarece aceasta oferă switch-uri bune și o aranjare destul de aerisită, implementarea nu este lipsită de probleme.
Mai întâi de toate, cursa tastelor are o adâncime mare de 2,2 milimetri, ceea ce este bine venit pentru că oferă acea senzație pe care toți ne-o dorim de la o tastatură cu precizie mare, însă comutatorul din switch-rile Cherry MX se activează doar la finalul acesteia. Până când veți reuși să vă obișnuiți, această implementare se traduce prin apăsări ratate și nervi. A două problemă a switch-urilor mecanice este zgomotul ceva cam ridicat, inferior unui Cherry MX Brown obișnuit, dar mult mai pronunțat decât pe o tastatură obișnuită de laptop. Dacă veți trece peste aceste neajunsuri, tastatura se va dovedi una excelentă, însă este posibil ca nu toți utilizatorii de laptop să agreeze o implementare de acest tip.
Aranjamentul tastelor este iar problematic în partea stângă. În timp ce restul tastaturii se bucură de un aranjament excelent, poziționarea celor patru taste funcționale pe partea stângă este enervantă și nu de puține ori veți apăsa Y4 în loc de Ctrl sau Y1 în loc de Tab.
Suprafața protectoare a ecranului este un alt aspect discutabil. Lenovo a ales să acopere panoul cu o suprafață de sticlă, ceea ce conferă o rigiditate mai bună și oferă o protecție superioară, însă tratamentul anti-glare nu este convingător. Poate că suprafața prea lucioasă a ecranului nu va fi o problemă atât de mare dacă ținem cont că un laptop atât de masiv este folosit în general în interior, însă sticla reușește să reflecte chiar și luminile tastaturii sau barei de iluminare decorative.
Sistemul de răcire nu reușește întotdeauna să țină sub control temperaturile interne, în special atunci când apelați la modul Turbo. Din fericire, temperaturile interne nu prea afectează exteriorul carcasei și nu sunt deranjante pentru utilizator, însă procesorul poate ajunge la 90 de grade, în timp ce placa video ajunge și ea la 75 de grade. Astfel se explică probabil performanțele puțin sub normale ale sistemului, căldura mare declanșând throttling-ul atât pe CPU cât și pe GPU. Lenovo Legion Y920 este astfel mai fierbinte în interior decât alte modele similare testate, ceea ce arată că este loc de îmbunătățiri la generația viitoare, sau tentează la mici ajustări interne făcute la nivelul pastei termoconductoare, ceea ce va invalida însă garanția.
Sistemul de răcire este în plus și cam cam zgomotos în jocuri. În condiții normale de utilizare, laptopul are un nivel de zgomot de 38-40 dB, ventilatoarele acestuia rotindu-se la 2100 – 2400 rpd, și este astfel acceptabil. În jocurile care solicită mult atât procesorul cât și placa video ventilatorul urcă la o turație de 3300 – 3400 de rotații pe minut și devine zgomotos, nivelul de 47-48 dB fiind destul de ridicat, însă nu unul ieșit din comun pentru un astfel de laptop.
Interfața wireless Qualcomm Killer 1535 are și ea mici probleme de implementare. Aceasta oferă performanțe bune în apropierea routerului, dar la o distanță de circa 10 de metri de acesta începe să piardă semnal mult prea mult pentru un modul performant. Cauza problemei este probabil carcasa acoperită cu metal, atenuarea acesteia devenind prea puternic în condițiile de semnal mai slab.
Preț și disponibilitate
Lenovo-ul Legion Y920 este disponibil în unele magazine din România, însă într-un număr limitat de configurații. La momentul publicării acestui articol configurația cu procesor Core i7-7820HK și grafică GTX 1070 este listată la circa 12000 de lei, cele cu proceosare COre i7-7700HK pleacă de la circa 11000 de lei, în vreme ce un model cu grafică GTX 1080 nu este disponibil.
Veți găsi mai multe detalii urmând acest sau acest link.
Concluzii
Lenovo-ul Legion Y920 este o adiție interesantă într-o nișă aparte, a laptopurilor destinate entuziaștilor, a împătimiților jocurilor PC pentru pentru care performanțele contează atâț de mult încât dunt dispuși să plătească peste 10000 de lei pentru a le obține.
Din păcate modelul testat de noi a scârțâit exact la acest capitol al performanțelor, soluția de răcire nefiind capabilă să mențină temperaturile în limite în care throttling-ul să nu își facă apariția. Trebuie să țineți însă cont de faptul că noi am testat versiunea cu procesor HK și grafică GTX 1080, dacă veți opta pentru cea cu procesor din gama HQ și grafică GTX 1070 astfel de probleme vor fi eliminate. De altfel, configurațiile cu GTX 1080 nici nu sunt disponibile în magazine la momentul acestui articol, iar cipul GTX 1070 este capabil să facă față cu brio gamingului la rezoluție FHD, cea nativă a ecranului implementat pe acest notebook.
Cu probleme de performanță eliminate din discuție, Legion-ul Y920 este un produs competent, ce are de partea sa ecranul cu GSync, construcția solidă, sistemul audio bun și tastatura macanică, un element diferențiator, însă nu neapărat alegerea ideală pentru toată lumea. Tocmai de aceea vă recomandăm să mergeți să vedeți acest produs de viu și să vedeți cum vă împăcați cu tastatura, forma și greutatea sa, înainte de a hotărâ dacă este alegerea potrivită pentru voi.
În final însă, rămâne de discutat și aspectul prețului, unul mare și greu justificabil în condițiile în care laptopuri cu procesoare Core i7, grafică GTX 1070 și ecrane de 17 inch sunt disponibile pe piață în acest moment (începutul lui Septembrie 2017) pe la circa 9000-9500 de lei, în vreme ce aceeași configurație hardware pentru Lenovo Legion Y920 pleacă de la circa 11000 de lei. Legion-ul Y920 oferă anumite lucruri în plus, dar chiar și așa prețul său rămâne mare, mai ales în condițiile în care ne așteptam ca un Legion să impresioneze cu un excelent raport preț/dotări, precum modelele Legion Y720 și Legion Y520.
Pro:
- configurație puternică
- carcasă solidă și elegantă
- ecran IPS cu G-Sync
- tastatură mecanică RGB
- sistem audio bun
Contra:
- încălzire și zgomot cam ridicate
- ecran lucios
- wireless cu probleme de distanță